15/04/2021

Τρ. Αλεξιάδης: Ο πολιτικός κατήφορος της ΝΔ έχει ξεκινήσει και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον σταματήσει -ηχητικό

.

Ελλιπή χαρακτήρισε την αξιοπιστία της κυβέρνησης ο Τρύφων Αλεξιάδης, η οποία από τον Ιούλιο του 2019 πέφτει συνεχώς έξω στις προβλέψεις της που αφορούν τα θέματα της οικονομίας και του ανοίγματος των καταστημάτων και παροιμιώδης, όπως είπε η αποτυχία της στα υπόλοιπα, όπως με τις μάσκες των μαθητών ή με τα εμβόλια.

Ο αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΕΛΛΑΔΑ FMμίλησε για το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, του οποίου το μέγεθος θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα και για την απόλυτα τεκμηριωμένη και επιστημονικά καταρτισμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα της διαχείρισης του. Πρόταση, η οποία έχει υιοθετήσει τις απόψεις και τις προτάσεις κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, όπως τη δημιουργία του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η υλοποίηση του οποίου θα αποφέρει έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, τη στιγμή που έχει μηδενικό κόστος.

Μιλώντας αναλυτικότερα για το θέμα ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε: «Πόσο κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου; Θα σας απαντήσω εγώ: Μηδέν. Εάν εφαρμοστεί για ένα χρόνο θα δείτε τα έσοδα του δημοσίου να αυξάνονται κατακόρυφα. Για ποιο λόγο; Τι ισχύει σήμερα; Αν μια επιχείρηση χρωστάει σε δημόσιο, σε ασφαλιστικό ταμείο, σε εφορία, σε τράπεζα, κάποιος από αυτούς τους φορείς ή μπορεί και οι τρείς να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Έχει έσοδα από την λειτουργία της επιχείρησης, αλλά είναι δεσμευμένοι οι λογαριασμοί, είναι παγωμένοι. Δεν μπορεί να πληρώσει πολλές φορές τους εργαζόμενους της, δεν μπορεί να πληρώσει φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Τι προτείνουμε εμείς, υιοθετώντας την πρόταση κοινωνικών-παραγωγικών φορέων που ορισμένοι από αυτούς είναι στον χώρο της ΝΔ και δεν είναι φιλικά διακείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς προτείνουμε τον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας από ένα λογαριασμό του να πληρώνει τους εργαζόμενους του, να πληρώνει τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, το ενοίκιό του, τους προμηθευτές του. Αυτό λοιπόν που δεν κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο, θα βοηθήσει και στη λειτουργία της αγοράς, αλλά θα βοηθήσει και στο να εισπράξει περισσότερο το δημόσιο».

Απέναντι στις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικές απαντήσεις περί «λεφτόδεντρων» αποτελούν επίδειξη θράσους, τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, από αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική καταστροφή και στη χρεωκοπία, που όταν έφυγαν το ΄15 άφησαν τη χώρα χωρίς αποθεματικό και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ήδη τόσα προβλήματα ενώ παρέλαβαν 37 δις αποθεματικό το ΄19.

«Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική για να ωφελήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να κλείσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για να ενισχυθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Μιλάμε τόσο καιρό για το λιανεμπόριο. Ήταν κλειστό το λιανεμπόριο; Ήταν ανοιχτό το μεγάλο κατάστημα που πουλούσε είδη τα οποία απαγορευόταν να πουλάει το μαγαζάκι της γειτονιάς. Όπως για παράδειγμα γραφική ύλη. Μπορούσες να πας στο σουπερμάρκετ να αγοράσεις γραφική ύλη ή να πάρεις μια ηλεκτρική θερμάστρα ή μία ηλεκτρική κουβέρτα. Δεν επιτρεπόταν με την ίδια αναλογία πελατών, τετραγωνικών, υπαλλήλων να λειτουργήσει το χαρτοπωλείο ή το μαγαζάκι με τα ηλεκτρικά της γειτονιάς. Γιατί το έκαναν αυτό; Διότι ήθελαν να ευνοήσουν τους «μεγάλους». Πάμε τώρα στο τελευταίο παράδειγμα, στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Ξέρετε ποιος θα το υλοποιήσει; Οι τράπεζες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 90 - 95% των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα δεν θα έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα. Ας βγουν να μας πουν λοιπόν από τα 32 δις που θα έρθουν, με ποιον τρόπο και πόσα θα πάνε στις πολύ μεγάλες, πόσα στις μεγάλες, πόσα στις μεσαίες και πόσα στις μικρές επιχειρήσεις. Ας αφήσουν την προπαγάνδα, η προπαγάνδα δεν γεμίζει άδεια στομάχια και δεν μπορεί να πείσει τον άνθρωπο που είναι σε οικονομική απελπισία».

«Ο πολιτικός κατήφορος της ΝΔ έχει ξεκινήσει και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον σταματήσει» τόνισε στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης, προβλέποντας πως η μείωση της διαφοράς στις δημοσκοπήσεις, η κοινωνική οργή και η αγανάκτηση αλλά και το ότι η ΝΔ και οι υπουργοί της δεν θα διακινδυνεύσουν να …διαχειριστεί κάποιος άλλος το μεγάλο πακέτο που πρόκειται να έρθει από την Ευρώπη, αποτελούν γεγονότα που απομακρύνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Προβλέπω ότι εκλογές αν κάνει ο κύριος Μητσοτάκης θα είναι προϊόν αναγκαστικής πολιτικής διαδικασίας, δηλαδή θα αναγκαστεί να τις κάνει, δεν θα τις επιλέξει».

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μια τετραετία, με τη χώρα στα μνημόνια και με πολύ δύσκολες συνθήκες, αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά το διπλάσιο από τις θέσεις εργασίας που προβλέπει η ΝΔ για το επόμενο χρονικό διάστημα και με το τεράστιο χρηματικό πακέτο που έρχεται. «Ο πολίτης κάθε μέρα που περνά συγκρίνει τη διακυβέρνηση της ΝΔ με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βγάζει τα πολιτικά του επιχειρήματα. Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την δυνατότητα να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, έχει μεγάλη πολιτική φθορά και καθημερινά - με επιπλέον το τεράστιο βάρος στην πλάτη της για τη διαχείριση της πανδημίας - με μεγάλη γεωμετρική πρόοδο, η πολιτική φθορά μειώνει τα ποσοστά της».