ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/04/2021

Αλ. Αυλωνίτης: Ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε από τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη

Αλ. Αυλωνίτης: Ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε από τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη



Συνέντευξη του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο news2u.gr και το δημοσιογράφο Γιάννη Βασιλακόπουλο

"Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται τον κρίσιμο ρόλο του τουρισμού τόσο για την οικονομία αλλά και για τη δημόσια υγεία και την εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών. Αν η πρόσβαση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στη ρευστότητα της χρηματοδότησης για την αποτροπή χρεοκοπιών και η αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, δεν γίνει αυτοσκοπός τότε η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει να οδηγήσει έναν ανταγωνιστικό κλάδο για την εθνική μας οικονομία σε παρακμή και τον κόσμο του σε μια μη αναστρέψιμη καταστροφή".


Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:


- Κύριε Αυλωνίτη, το ότι εκλέγεσθε στην Κέρκυρα, ένα από τα ομορφότερα και πιο σημαντικά σε συμβολισμούς και ιστορική καταγραφή, Ελληνικά νησιά, μου δίνει το πάτημα να ξεκινήσω την κουβέντα μας από τον Τουρισμό. Περίοδος πανδημίας με αχαρτογράφητο το μετά, δύσκολες συνθήκες. Πως βίωσαν οι Κερκυραίοι αυτήν την πραγματικότητα; Τι λένε οι επαγγελματίες του νησιού; Τι προοπτικές βλέπουν από εδώ και πέρα; Και ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς τους συμπολίτες σας μια και γνωρίζω πως όχι μόνο έχετε το αποτύπωμα σας στην αυτοδιοίκηση του νησιού αλλά ζείτε και ζυμώνεστε μέσα στην κοινωνία της Κέρκυρας;

Ο Τουρισμός έχει σηµαντικές οικονοµικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικό-πολιτικές επιδράσεις ως πολιτικό και κοινωνικό φαινόµενο. Η Ελλάδα είναι βαθιά προικισμένη για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις του. Η κρίση της πανδημίας έχει προκαλέσει μια παρατεταμένη ασφυξία στους εργαζόμενους του τουρισμού και του επισιτισμού, την οποία γνωρίζω σε βάθος. Πλήθος κόσμου του κλάδου που δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κανένα μέτρο ενίσχυσης οδηγούνται σε φτωχοποίηση. Η επιβίωση των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής.

Η κυβερνητική διαχείριση και οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της για την επανέναρξη του επισιτισμού και του τουρισμού στηρίζονται στην επικοινωνιακή και μόνον εκδοχή των πραγμάτων που κάνουν το μαύρο, άσπρο και αγνοούν την κοινωνική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους της τουριστικής μας βιομηχανίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που εισπράττω από την επαφή μου με τον κόσμο της αγοράς.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων στον τουρισμό και τον επισιτισμό έχει στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς τουριστικού προορισμού για τους επισκέπτες και εργαζόμενους. Όσον αφορά στην εθνική πολιτική για τον τουρισμό και σε αντιπαράθεση με τη νοοτροπία της ΝΔ προτάσσουμε την αναγκαιότητα ενός σχεδίου δράσης για βιώσιμο τουρισμό με διαβούλευση όλων των αρμόδιων φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται τον κρίσιμο ρόλο του τουρισμού τόσο για την οικονομία αλλά και για τη δημόσια υγεία και την εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών. Αν η πρόσβαση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στη ρευστότητα της χρηματοδότησης για την αποτροπή χρεοκοπιών και η αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, δεν γίνει αυτοσκοπός τότε η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει να οδηγήσει έναν ανταγωνιστικό κλάδο για την εθνική μας οικονομία σε παρακμή και τον κόσμο του σε μια μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Όλα αυτά που ανέφερα απαντώντας στην ερώτηση σας ισχύουν στο πολλαπλάσιο και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Κέρκυρα και τούτο διότι τα έσοδα από τον τουρισμό συμμετέχουν στην διαμόρφωση του τοπικού ΑΕΠ κατά ποσοστό 90% και πλέον.

 

- Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς κινητικότητας και αναπροσδιορισμού δεδομένων. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν αναλυθεί τα αίτια της εκλογικής ήττας του Ιουλίου του 19 και αν κρίνετε ότι το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας έχει εμπεδωθεί στο εσωτερικό του κόμματος τόσο σε πολιτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει αντιληφθεί πλήρως τον ιστορικό του ρόλο. Ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε από τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη. Η σκληρή νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή του αποδεικνύεται ακατάλληλη και επικίνδυνη για να αντιμετωπίσει την πολυεπίπεδη κρίση υπέρ των πολλών. Σε μια περίοδο που οι προοδευτικές επιλογές κερδίζουν έδαφος διεθνώς, το βαθύ πελατειακό κράτος της Μεταπολίτευσης που έχει αναστήσει η ΝΔ, συνδυάζεται αποτελεσματικά με το αυταρχικό, αντιλαϊκό και αντεργατικό δόγμα.

Ο πολιτικός απολογισμός όλων των τελευταίων χρόνων υπήρξε για όλους μία ουσιαστική φάση καθορισμού των επόμενών μας βημάτων. Συζητήσαμε διεξοδικά τον τρόπο που κυβερνήσαμε, τις επιτυχίες, αλλά και τα λάθη μας προκειμένου με περισσότερη εμπειρία και σοφία να διεκδικήσουμε και υπηρετήσουμε ξανά, την ευθύνη αυτή. Η πρώτη φορά Αριστερά αποτελεί τον οδοδείκτη μας για το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει συνθέσει τους όρους προώθησης της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των ιδεών και των προτάσεών του με ανοιχτό ορίζοντα στην ελληνική κοινωνία. Η προσδοκία εκπροσώπησης της προοδευτικής και δημοκρατικής κοινωνικής πλειοψηφίας παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντική ανταπόκριση. Οι προτάσεις μας βρίσκονται σε αρμονία με όσα σε προοδευτική κατεύθυνση προωθούνται στον κόσμο και στην Ευρώπη. Είναι στάση, ηθικής και πολιτικής υπευθυνότητας απέναντι στις προκλήσεις των ημερών μας, προκειμένου ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας να μην ευημερεί εις βάρος των μεγαλυτέρων. Χρειαζόμαστε ένα βαθιά πολιτικό σχέδιο στο οποίο, η σημερινή αποσπασματικότητα των μέτρων θα αποτελεί μεμονωμένη εξαίρεση. Έτσι, μόνον η ανάκαμψη θα έλθει πιο κοντά και θα διακριθεί για την κοινωνική της συνοχή, την αλληλεγγύη, την ισότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

 

- Οι συνθήκες που βιώνει σήμερα η χώρα είναι σαφώς πιο δύσκολες από αυτές που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ . Με δεδομένο όμως ότι βρισκόμαστε σε ασφυκτικό περιβάλλον πανδημίας, είναι έτοιμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσει ίσως και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις και να αναμετρηθεί με αυτές. Είστε έτοιμοι για μια ενδεχόμενη αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες με ένα ανανεωμένο και συμβατό με τις συνθήκες κυβερνητικό αφήγημα;

Έχουμε τεκμηριώσει πολιτικά και τεχνικά πως το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ακουμπά στις ανάγκες της κοινωνικής πλειονότητας. Δεν απαντά στις παραγωγικές δυνάμεις και τους εργαζόμενους που αναζητούν ανάσες ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται ως αξιωματική αντιπολίτευση σε θέση μάχης και για το λόγο αυτό, παρουσίασε το σχέδιό του για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων για το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση της υγειονομικής πανδημίας.

Το πλάνο πολιτικής του ανασυγκρότησης δεν έχει μετατεθεί παρά τις δυσκολίες της υγειονομικής πανδημίας. Πανελλαδικά, έλαβαν χώρα νομαρχιακές συνδιασκέψεις από τις οποίες συγκροτήθηκαν τα νέα συλλογικά όργανά του με αξιοσημείωτη ανανέωση. Την ώρα που η ελληνική κοινωνία πληρώνει ξανά το μάρμαρο της κρίσης, προσπαθούμε να εκμηδενίσουμε την απόσταση από την κοινωνία, να κοινωνήσουμε τον προγραμματικό μας λόγο και στον τελευταίο εργαζόμενο, συνταξιούχο, νέο-α, άνεργο-η. Στηρίζοντας τα δίκαια λαϊκά αιτήματα, στην προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα διαθέτει την πολιτική βούληση αλλά και μιας κοινωνία που θα τη στηρίζει και θα διεκδικεί.

Η θέση ότι υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός της επανεκκίνησης για δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία δεν είναι κενή περιεχομένου. Αντίθετα, θέτει στον πυρήνα των παρεμβάσεών της, τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας και τη μεσαία τάξη. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους νέους τους οποίους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβλεπε προεκλογικά, αλλά για αυτόν έγιναν αόρατοι μετεκλογικά. Προτείνουμε τη γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία (120 δόσεις με κούρεμα έως 60%), την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους (νέο πτωχευτικό με προστασία α΄ κατοικίας).

Η σημερινή αγωνία για την εργασία και την επιβίωση των νοικοκυριών, επαγγελματιών και των εργαζομένων πρέπει να δώσει τη θέση της στην αισιοδοξία και την ελπίδα της ασφάλειας μιας δημιουργικής επανέναρξης της παραγωγικής, εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας. Οι συνταγές σωτηρίας της ΝΔ με χαρακτηριστικά ανακύκλωσης της κρίσης, δεν οδηγούν στην απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της αγοράς, παρά μόνο στην ελαστικοποίηση της εργασίας με μείωση μισθών, στα μόνιμα λουκέτα και την πολύχρονη ανεργία και στην πλήρη απορρύθμιση που φορτώνεται στην πλάτη των πολλών, μεσαίων και μικρών προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

Είμαστε προετοιμασμένοι οργανωτικά, διαθέτουμε τα αξιόμαχα εργαλεία και τις επεξεργασμένες προγραμματικές μας θέσεις. Δεν θα αιφνιδιαστούμε σε καμία περίπτωση, βλέποντας την πλήρη αδυναμία της ΝΔ να διαχειριστεί με κοινωνικούς όρους την κρίση ζούμε και αυτήν που έρχεται.

 

- Υπάρχουν ολοένα και αυξανόμενα φαινόμενα που θέτουν σε αμφισβήτηση κάποιους από τους «πυλώνες» των προεκλογικών διακηρύξεων της ΝΔ. Εθνικά θέματα σε στασιμότητα, ασφάλεια του πολίτη σε χειρότερο επίπεδο από πριν – με αφορμή τη δολοφονία του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ και την αποκάλυψη της διογκωμένης διαφθοράς σε κάποια κλιμάκια της ΕΛΑΣ αλλά και την έξαρση των κρουσμάτων αστυνομικής βίας. Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας την άποψη σας για το πώς μαζεύονται όλα αυτά;

Το παράδειγμα σας, των εθνικών θεμάτων και της τακτικής της αδράνειας στη διαχείρισής τους μας απασχολεί ιδιαίτερα. Από την ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και επίλυση θεμάτων που ταλάνιζαν τη χώρα μας για δεκαετίες, ανεβάζοντας την ένταση του τυφλού εθνικισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, γινόμαστε μάρτυρες του χειρισμού των εθνικών ζητημάτων για χάρη της επικοινωνίας και της εσωτερικής μας κατάστασης. Όταν μάλιστα, η γειτονική μας Τουρκία επιδεικνύει ακραίες αναθεωρητικές αντιλήψεις και η εξωτερική της πολιτική επίσης, αντιμετωπίζεται με όρους εσωτερική κατανάλωσης. Σε αυτό το σημείο Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν συγκλίνουν στη μεθοδολογική τους θεώρηση των πραγμάτων.

Από την άλλη, το φαινόμενο της αστυνομοκρατίας είναι μεν διαχρονικό, ωστόσο το τελευταίο διάστημα κλιμακώνεται σε ένα όργιο καταστολής και παραβίασης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, για το οποίο προφανώς οι πολιτικές ευθύνες ανήκουν στη ΝΔ. Όσο, η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται πιο εμφανής και ξεσκεπάζεται σε όλα τα μέτωπα, τόσο ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν στους πολίτες. Ποτέ, επί ΣΥΡΙΖΑ τα κοινωνικά προβλήματα, τα υγειονομικά προβλήματα, η νεολαία δεν αντιμετωπίζονταν με βία και σώματα πραιτοριανών, ρουσφετολογικών εκτός πανελλαδικών εξετάσεων προσλήψεων. Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι αστυνομικοί αντιμετωπίσθηκαν ως εργαζόμενοι με στολή παρά τις δυσκολίες και τα μνημόνια, φέρνοντας εγγύτερα την πλειοψηφία των αστυνομικών που υπηρετούν την δημοκρατία, με τους πολίτες και την ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, η κυβέρνηση ανερυθρίαστα κουνά το δάχτυλο στην αντιπολίτευση. Εκπροσωπεί ένα είδος εξουσίας που απεχθάνεται τον έλεγχο. Ξεχνά, όμως πως ο έλεγχός της, έγκειται ως βασική αρχή της Δημοκρατίας. Φυσικά, το κάνει με τη συγχορδία των καθεστωτικών ΜΜΕ που αντί να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, φιμώνουν και επιτίθενται στην αντιπολίτευση σύνολικά. Η εισβολή της αστυνομίας στα ΑΕΙ και στους ελεύθερους χώρους βαπτίστηκε από τα ΜΜΕ ως δημοκρατικό σχέδιο, γιατί απλά αυτό ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το κύμα κοινωνικής αντίδρασης, αλλά και της νεολαίας εκδηλώνει το μεγάλο αναβρασμό για το βάθος και το εύρος της Δημοκρατίας μας. Έχουμε επανάληψη της στάσης των ΜΜΕ που τηρήθηκε κατά την μνημονιακή κρίση, η οποία επουδενί δεν συνάδει με τη συνταγματική υποχρέωση της πλουραλιστικής ενημέρωσης των πολιτών. Στο καθεστώς συρρίκνωσης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, απαγορεύσεων και γενικών περιορισμών με αφορμή την πανδημία, τίθεται ξανά στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η πρόκληση να στηρίξει τις ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, απαιτώντας την τήρηση του Συντάγματος και των κανόνων της ελληνικής Πολιτείας.

 

- Θα ήθελα κλείνοντας να στείλετε ένα μήνυμα στον τόπο σας, στην Κέρκυρα, μια γωνιά της Ελλάδας χτυπημένη κι αυτή, από μεγάλα προβλήματα, ανεργία και φτωχοποίηση. Σε τι μπορείτε να δεσμευτείτε κοιτώντας τους συντοπίτες σας στα μάτια και προτείνοντας εφαρμόσιμες λύσεις δεδομένων των συνθηκών;

Η κρατική μέριμνα για την τουριστική δραστηριότητα παραβλέπει με ωμό τρόπο όσα θεωρεί δραστική ανάγκη σήμερα, ο τουριστικός κόσμος για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του κλάδου στη χώρα μας. Είναι πέραν κάθε πολιτικής λογικής μια κυβέρνηση να στερεί από τους εμπλεκόμενους και συναλλασσόμενους του τουρισμού, την ευκαιρία κοινής διαβούλευσης για ένα θέμα με παγκόσμια χαρακτηριστικά κρίσης και γενικευμένης ύφεσης.

Είναι παράλογο να εμμένει το Υπουργείο Τουρισμού στην ιεράρχηση θεμάτων που αφορούν στην επόμενη ημέρα και το άνοιγμα του τουρισμού, δίχως να συζητά με τους παραγωγικούς φορείς και την ενεργή κοινωνία. Το σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης στερείται των μεγάλων δυνατοτήτων που οφείλονται να κατευθυνθούν προς τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και όχι τη μεγάλη, φανερώνοντας τη σημαντική απόσταση από το πνεύμα και την ουσία των γραμμών στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αυτές έχουν εκδηλωθεί προς τη χώρα μας.

Η ΝΔ διαχειρίζεται τα χρήματα που αφορούν σε όλους τους Έλληνες, σαν να επρόκειτο για το κομματικό της ταμείο. Η κοινωνική πλειοψηφία μένει ουσιαστικά εκτός του σχεδιασμού και το χρέος μας σε συνεργασία με τις μεγάλες κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας είναι να μην το επιτρέψουμε. Τα 372 εκ. ευρώ δηλ. 0,65% του Σχεδίου Ανάκαμψης που θα προωθηθούν αποκλειστικά στον τουρισμό, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισοσκελιστούν με το βάθος των συνεπειών και των υφιστάμενων αναγκών στον τουρισμό. Αποτελούν δήλωση αποτυχημένης αντίληψης που επιτρέπει τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των αθέμιτων πρακτικών, αλλά και έλλειψης συνεκτικού σχεδιασμού για έναν κλάδο που μπορεί 12 μήνες το χρόνο να προσφέρει σημαντικά έσοδα στην ελληνική οικονομία και στους χιλιάδες εργαζόμενους του». Βγήκε η κυβέρνηση με σύνθημα «λιγότερο κράτος» αλλά, αν δεν έβγαινε το κράτος να χορηγήσει ενισχύσεις, δάνεια και μη επιστρεπτέες προκαταβολές η οικονομία θα είχε εντελώς διαλυθεί. Άρα η κυβέρνηση ενεργεί σε ορισμένα σημεία αντίθετα με το πρόγραμμα της.

Από τη θέση της αντιπολίτευσης μπορούμε να δεσμευτούμε πως δεν θα επιτρέψουμε την κυβέρνηση της δεξιάς να κάνει το νεοφιλελεύθερό περίπατό της πάνω στους εργαζόμενους, στον κόσμο της οικονομίας και τα ελληνικά νοικοκυριά. Το πρόγραμμά μας, διαρκώς θα βρίσκεται σε μια βάση ανανέωσης και επικαιροποίησης με σκοπό να αναζητά λύσεις στα σημερινά, κοινωνικά αδιέξοδα. Για αυτό και η διαδικασία διεύρυνσης του μετώπου και των κοινωνικών ριζών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πιο ελπιδοφόρο πολιτικό σχέδιο για τα συμφέροντα των πολλών στη χώρα μας.

Τέλος επιθυμώ να επισημάνω ότι το μεγάλο κεφάλαιο του κόμματός μου για την υλοποίηση του νέου κυβερνητικού σχεδιασμού μας που θα φέρει για δεύτερη φορά την αριστερά και τις δημοκρατικές δυνάμεις στην εξουσία αυτού του τόπου είναι ο Πρόεδρος του κόμματός μας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και αποτελεί την ιδεολογική και πολιτική συγκολλητική ουσία όλων των πολιτικών και ιδεολογικών συνιστωσών του.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ