ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/04/2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άδικη και άνιση αντιμετώπιση των μουσικών του δρόμου-Εξαίρεσή τους από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άδικη και άνιση αντιμετώπιση των μουσικών του δρόμου-Εξαίρεσή τους από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021



Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Εργασίας κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, με θέμα: «Άδικη και άνιση αντιμετώπιση των μουσικών του δρόμου-Εξαίρεσή τους από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021».

Η επιδεικτική αδιαφορία της κυβέρνησης για θέματα πολιτισμού, πέραν όλων των υπολοίπων, εκδηλώνεται απερίφραστα και αντανακλάται στα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνει καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για μέτρα στήριξης ελλιπή και ασύνδετα, που έχουν οδηγήσει σε ένδεια και απόγνωση τον κόσμο που εργάζεται στους διάφορους κλάδους της τέχνης και του πολιτισμού.

Έτσι οι εργαζόμενοι μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί καθώς και μια σειρά από άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, λόγω της επιβεβλημένης εργασιακής αναστολής, εξαιτίας της πανδημίας. Τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους κλάδους της τέχνης και του πολιτισμού,αλλά και η απαγόρευση λειτουργίας του συνόλου των χώρων του θεάματος, της διασκέδασης και της εστίασης για απροσδιόριστο χρόνο, έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στα όρια της απόγνωσης.

Και ενώ παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα, τις αντιφατικές και προσβλητικές εξαγγελίες της Υπουργού Πολιτισμού, ότι δηλαδή «οι καλλιτέχνες, εν πολλοίς, κινούνται στον χώρο της “μαύρης” οικονομίας» και ενώ οι εργαζόμενοι των τεχνών και του πολιτισμού, συνολικά, βρίσκονται σε αδιέξοδο, οι «μουσικοί του δρόμου» έρχονται ν’ αντιμετωπίσουν και την απαξίωσή τους ως «καλλιτέχνες δεύτερης κατηγορίας» γι ακόμη μία φορά.

Πρόκειται για τους καλλιτέχνες, μουσικούς, που παίζουν μουσική σε δρόμους και πλατείες, στους δημόσιους χώρους των πόλεών μας, άλλοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, άλλοι περιστασιακά, άλλοι ταξιδεύοντας. Για πολλούς, όμως, αποτελεί την βασική τους απασχόληση, τον μοναδικό τρόπο βιοπορισμού τους.

Παρ’ όλο όμως που η μουσική στο δρόμο έχει αγκαλιαστεί από το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας τα εμπόδια και οι αντιξοότητες δεν τελειώνουν για τους εν λόγω καλλιτέχνες. Μόλις το 2018, μετά από κινητοποιήσεις και πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκε η απαρχαιωμένη διάταξη του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιούσε το παίξιμο μουσικής στο δρόμο ως “επαιτεία”.

Μέσα στην πανδημία, ασφαλώς, ήταν αδύνατο για τους «μουσικούς του δρόμου» να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Από το Σεπτέμβριο του 2020 δόθηκε η δυνατότητα να καταχωρηθούν στο Μητρώο Καλλιτεχνών, μαζί με όλους τους καλλιτέχνες, υπό τη συγκεκριμένη κατηγορία “Μουσικοί στο Δρόμο”, προκειμένου να δύνανται να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού. Η εν λόγω διαδικασία για την επιδότηση για τους μήνες Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του έτους 2020 ανακοινώθηκε χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλοί μουσικοί του δρόμου για τους μήνες αυτούς. Ευτυχώς κατάφεραν περισσότεροι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2020, ενώ το ίδιο ανέμεναν πως θα συμβεί και για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο του έτους 2021.

Ενώ, όμως καταβλήθηκαν τα επιδόματα των τελευταίων αυτών μηνών σε όλους τους καλλιτέχνες, πολλοί από τους καλλιτέχνες που είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών ως “μουσικοί στο δρόμο” διαπίστωσαν ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε σχετική καταβολή. Σε σχετικά έγγραφα διαμαρτυρίας που απέστειλαν εκπρόσωποι των «μουσικών του δρόμου», το Υπουργείο Εργασίας προφασίστηκε ότι γίνεται διασταύρωση των στοιχείων τους με τον ΕΦΚΑ και ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι «δεν βρέθηκαν ένσημα», ενώ οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι δεν προβλέπεται κανένας τρόπος γι αυτή την κατηγορία των καλλιτεχνών ούτε ένσημα να έχουν ούτε καν σχετική άδεια, εφόσον παίζουν τη μουσική τους στο δρόμο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους Υπουργούς:

- Ποιος είναι ο λόγος της μη καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο του 2021 στους καλλιτέχνες που έχουν συμπεριληφθεί στην κατηγορία του Μητρώου Καλλιτεχνών «μουσικοί του δρόμου»;

- Πώς σκοπεύουν να μεριμνήσουν για την επίλυση αυτής της άδικης και άνισης μεταχείρισης αυτής της κατηγορίας των καλλιτεχνών, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης και παλεύουν για την επιβίωσή τους;

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη βουλή:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Πολιτισμού και Αθλητισμού
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Άδικη και άνιση αντιμετώπιση των μουσικών του δρόμου-Εξαίρεσή τους από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021»

Η επιδεικτική αδιαφορία της κυβέρνησης για θέματα πολιτισμού, πέραν όλων των υπολοίπων, εκδηλώνεται απερίφραστα και αντανακλάται στα  αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα που λαμβάνει καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για μέτρα στήριξης ελλιπή και ασύνδετα,  που έχουν οδηγήσει σε ένδεια και απόγνωση τον κόσμο που εργάζεται στους διάφορους κλάδους της τέχνης και του πολιτισμού. 

Έτσι οι εργαζόμενοι μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί καθώς και μια σειρά από άλλες κατηγορίες καλλιτεχνών βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, λόγω της επιβεβλημένης εργασιακής αναστολής, εξαιτίας της πανδημίας. Τα ανεπαρκή  μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους κλάδους της τέχνης και του πολιτισμού ,αλλά και η απαγόρευση λειτουργίας του συνόλου των χώρων του θεάματος, της διασκέδασης και της εστίασης για απροσδιόριστο χρόνο, έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στα όρια της απόγνωσης.

Και ενώ παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα, τις αντιφατικές  και προσβλητικές εξαγγελίες της Υπουργού Πολιτισμού, ότι δηλαδή «οι καλλιτέχνες, εν πολλοίς, κινούνται στον χώρο της “μαύρης” οικονομίας» και ενώ οι εργαζόμενοι των τεχνών και του πολιτισμού, συνολικά,  βρίσκονται σε αδιέξοδο, οι «μουσικοί του δρόμου» έρχονται ν’ αντιμετωπίσουν και την απαξίωσή τους ως «καλλιτέχνες δεύτερης κατηγορίας» γι ακόμη μία φορά.

Πρόκειται για τους καλλιτέχνες, μουσικούς, που παίζουν μουσική σε δρόμους και πλατείες, στους δημόσιους χώρους των πόλεών μας, άλλοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, άλλοι περιστασιακά, άλλοι ταξιδεύοντας. Για πολλούς, όμως, αποτελεί την βασική τους απασχόληση, τον μοναδικό τρόπο βιοπορισμού τους.

Παρ’ όλο όμως που η μουσική στο δρόμο έχει αγκαλιαστεί από το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας τα εμπόδια και οι αντιξοότητες δεν τελειώνουν για τους εν λόγω καλλιτέχνες. Μόλις το 2018, μετά από κινητοποιήσεις και πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκε η απαρχαιωμένη διάταξη του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιούσε το παίξιμο μουσικής στο δρόμο ως “επαιτεία”.

Μέσα στην πανδημία, ασφαλώς, ήταν αδύνατο για τους «μουσικούς του δρόμου» να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους. Από το Σεπτέμβριο του 2020 δόθηκε η δυνατότητα να καταχωρηθούν στο Μητρώο Καλλιτεχνών, μαζί με όλους τους καλλιτέχνες, υπό τη συγκεκριμένη κατηγορία “Μουσικοί στο Δρόμο”, προκειμένου να δύνανται να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού. Η εν λόγω διαδικασία για την επιδότηση για τους μήνες Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου του έτους 2020 ανακοινώθηκε χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλοί μουσικοί του δρόμου για τους μήνες αυτούς. Ευτυχώς κατάφεραν περισσότεροι να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2020, ενώ το ίδιο ανέμεναν πως θα συμβεί και για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο του έτους 2021. Ενώ, όμως καταβλήθηκαν τα επιδόματα των τελευταίων αυτών μηνών σε όλους τους καλλιτέχνες, πολλοί από τους καλλιτέχνες που είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών ως “μουσικοί στο δρόμο” διαπίστωσαν ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε σχετική καταβολή. Σε σχετικά έγγραφα διαμαρτυρίας που απέστειλαν εκπρόσωποι των «μουσικών του δρόμου», το Υπουργείο Εργασίας προφασίστηκε ότι γίνεται διασταύρωση των στοιχείων τους με τον ΕΦΚΑ και ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι «δεν βρέθηκαν ένσημα», ενώ οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι δεν προβλέπεται κανένας τρόπος γι αυτή την κατηγορία των καλλιτεχνών ούτε ένσημα να έχουν ούτε καν σχετική άδεια, εφόσον παίζουν τη μουσική τους στο δρόμο.

Επειδή ο πολιτισμός είναι ζωντανός οργανισμός, κομμάτι της ζωής που πάλλεται. Η δε μουσική στον δρόμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης και της δημιουργίας. Οι μουσικοί του δρόμου δεν είναι «καλλιτέχνες δεύτερης κατηγορίας» για να υπόκεινται σε διακρίσεις και τακτικές άνισης μεταχείρισης,
Επειδή οι ‘’μουσικοί του δρόμου” είναι συνήθως  επαγγελματίες μουσικοί που τα τελευταία χρόνια, πολύ περισσότερο το τελευταίο διάστημα της υγειονομικής κρίσης, έχουν χάσει τις δουλειές τους και ως αντιστάθμισμα επιχειρούν να παρουσιάσουν την τέχνη τους κυρίως στον δρόμο,
Επειδή οι ‘’μουσικοί του δρόμου” αποτελούν διαχρονικά την ζωντανή ιστορία της πόλης,
Επειδή δεν καταβλήθηκε το σχετικό επίδομα στους μουσικούς του δρόμου, ενώ οι αντίστοιχες αιτήσεις τους έγιναν δεκτές από το σύστημα και είναι έγκυρες,

Επειδή ο αποκλεισμός τους είναι άδικος και παράνομος και τους στερεί το δικαίωμα στην επιβίωση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιος είναι ο λόγος της μη καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο του 2021 στους καλλιτέχνες που έχουν συμπεριληφθεί στην κατηγορία του Μητρώου Καλλιτεχνών «μουσικοί του δρόμου»;

2. Πώς σκοπεύουν να μεριμνήσουν για την επίλυση αυτής της άδικης και άνισης μεταχείρισης αυτής της κατηγορίας των καλλιτεχνών, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης και παλεύουν για την επιβίωσή τους;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Νοτοπούλου

Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Αυγέρη Θεοδώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραίτης Θάνος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ