ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

09/05/2021

Διακήρυξη για τo Μέλλον της Ευρώπης από το Spinelli Group του Ε/Κ: Σημαντικό άλμα ​το ομοσπονδιακό σχέδιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, να γίνει μόνιμο

Διακήρυξη για τo Μέλλον της Ευρώπης από το Spinelli Group του Ε/Κ: Σημαντικό άλμα ​το ομοσπονδιακό σχέδιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, να γίνει μόνιμοΔιακήρυξη για τo Μέλλον της Ευρώπης, από το Spinelli Group του Ευρωκοινοβουλίου – Συνυπογράφουν κορυφαίες προσωπικότητες, ανάμεσά τους 10 πρώην Πρωθυπουργοί και Επίτροποι και 4 πρώην Πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου

​Μεταξύ των συνυπογραφόντων οι: Αλέξης Τσίπρας, Τζιουζέπε Κόντε, Λούις Θαπατέρο, Φελίπε Γκονζάλεζ, Μάρτιν Σουλτς, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, Γκι Φέρχοφσταντ, Ντάνιελ Κον Μπέντιτ κ.ά.

​Το ομοσπονδιακό σχέδιο και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα σημαντικό άλμα και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει μόνιμο

​Θέλουμε μια ισχυρή πολιτική Ένωση που να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις της εποχής: Από την κλιματική αλλαγή, τις κοινωνικές ανισότητες, την υγεία και τη μετανάστευση, έως τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα

Διακήρυξη με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης της 9ης Μαΐου και στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, εξέδωσε το Spinelli Group του Ευρωκοινοβουλίου.

Η διακήρυξη συντάχθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Spinelli group, στην οποία μετέχει ο Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, μαζί με ευρωβουλευτές από πέντε πολιτικές ομάδες του ΕΚ.

Η διακήρυξη έχει τίτλο «Η ομοσπονδιακή μας Ευρώπη: Κυρίαρχη και δημοκρατική» και την συνυπογράφουν 140 -έως αυτή τη στιγμή- πολιτικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ αυτών, πρώην Πρωθυπουργοί όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Τζιουζέπε Κόντε, ο Χοσέ Θαπατέρο, ο Φελίπε Γκονζάλεθ και ο Γκι Φέρχοφσταντ, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, πρώην Πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, Πρόεδροι Ευρωομάδων όπως η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, Ευρωβουλευτές και βουλευτές των Εθνικών Κοινοβουλίων, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, από όλη την ΕΕ.

Το κείμενο επισημαίνει ότι η πρόκληση που ανέδειξε η πανδημία του κορονοϊού για μια «Ευρώπη της Υγείας», ωθεί προς τη δημιουργία «μιας ισχυρής, νόμιμης και κατάλληλα χρηματοδοτούμενης πολιτικής Ένωσης, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις της εποχής μας, από την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, την υγεία και τη μετανάστευση, έως τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα».

Όπως υπογραμμίζεται «το σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό και θα εξοφληθεί με έσοδα από νέους φόρους της ΕΕ που επιβάλλονται στους ψηφιακούς και χρηματοοικονομικούς γίγαντες και στις ρυπογόνες βιομηχανίες (…) «αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τη δημιουργία μιας οικονομικής και φορολογικής Ένωσης ικανής να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μόνιμο».

«Ως Ευρωπαίοι πολίτες, περιμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» καταλήγει η διακήρυξη. «Για μια Ένωση που θα είναι μια κοινότητα πεπρωμένου και αξιών και ταυτόχρονα ένα πρότυπο για το πώς οι χώρες μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί, να οικοδομήσουν διασυνοριακή και κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών», σε μια «Ομοσπονδιακή, Δημοκρατική και Κυρίαρχη Ευρώπη».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της διακήρυξης (μεταφρασμένο στα ελληνικά):

Η Ομοσπονδιακή μας Ευρώπη: κυρίαρχη και δημοκρατική

Σε καθοριστικές στιγμές της ιστορίας, οι κοινότητες, για να αποφύγουν την ολίσθηση σε μια μη αναστρέψιμη παρακμή, πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τους θεσμούς τους, οπλίζοντάς τους έτσι ώστε να είναι ικανοί να ασκήσουν διακυβέρνηση με τις νέες συνθήκες.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης, έκανε ένα πρώτο, κρίσιμο βήμα προς την προσαρμογή των θεσμών της, αλλά δεν μπόρεσε να συμφωνήσει για μια πραγματική δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική για το ευρώ. Αργότερα, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ενίσχυσε τον νομοθετικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά απέτυχε και πάλι να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομική και πολιτική ένωση για την ολοκλήρωση του ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν στάθηκε ικανή να αντιδράσει αποτελεσματικά στις πρώτες μεγάλες προκλήσεις και κρίσεις του 21ου αιώνα: η οικονομική κρίση του 2008, οι μεταναστευτικές ροές του 2015-2016, η άνοδος του εθνολαϊκισμού και το δημοψήφισμα του Brexit του 2016. Αυτή η αποτυχία της, είχε επίσης ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων -όπως αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από τους συσχετισμούς εξουσίας στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οποίου η δράση εμποδίζεται από την αντίθεση των εθνικών βέτο- και τη χρόνια αδυναμία της ΕΕ να αναπτύξει μια κοινή εξωτερική πολιτική, ικανή να προωθήσει τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Αυτή τη φορά ωστόσο, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Απέναντι σε μια άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας και την αντίστοιχη κατάρρευση των οικονομιών της, η Ευρώπη αντέδρασε με ενότητα και αποφασιστικότητα, δείχνοντας ακόμη και το δρόμο για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Έθεσε τα θεμέλια, ξεκινώντας με μια άνευ προηγουμένου κοινή στρατηγική εμβολιασμού, για μια «Ευρώπη της Υγείας», και παρουσίασε ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό και θα εξοφληθεί με έσοδα από νέους φόρους της ΕΕ που επιβάλλονται στους ψηφιακούς και χρηματοοικονομικούς γίγαντες και στις ρυπογόνες βιομηχανίες.
Αυτό το ομοσπονδιακό σχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τη δημιουργία μιας οικονομικής και φορολογικής Ένωσης ικανής να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μόνιμο.

Ως Ευρωπαίοι πολίτες, περιμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μια εκδήλωση που έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώσει πολίτες, κορυφαίους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ, συνδικάτα και εκπροσώπους των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, να συζητήσουν και να αποφασίσουν πώς θα προσαρμόσουμε τα θεσμικά μας όργανα με τρόπο που θα ολοκληρώσει την οικοδόμηση της ομοσπονδιακής μας Ευρώπης.
Οι προσπάθειές τους πρέπει να στηρίζονται από τη σαφή συνειδητοποίηση ότι οι θεμελιώδεις αποφάσεις για τον κοινό δανεισμό και τη φορολογία δεν μπορούν να παραμείνουν επ `αόριστον στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων και μόνο, αλλά πρέπει να λαμβάνονται με αποτελεσματικό, διαφανή και δημοκρατικό τρόπο.

Σήμερα, επομένως, χρειαζόμαστε και θέλουμε μια ισχυρή, νόμιμη και κατάλληλα χρηματοδοτούμενη πολιτική Ένωση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις της εποχής μας, ενεργώντας αποφασιστικά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, από την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, την υγεία και τη μετανάστευση, έως τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα.
Επιπλέον, ζητούμε ισχυρότερη πανευρωπαϊκή δημοκρατία - πραγματικά ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και κατάλληλες εκστρατείες για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με βάση τη δημιουργία πανευρωπαϊκής εκλογικής περιφέρειας και διεθνικών εκλογικών καταλόγων, με επικεφαλής τους υποψηφίους για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αγωνιζόμαστε για μια Ένωση που θα είναι μια κοινότητα πεπρωμένου και αξιών και ταυτόχρονα, ένα πρότυπο για τον νέο κόσμο που διαμορφώνεται τώρα - ένα παράδειγμα για το πώς οι χώρες μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί, να οικοδομήσουν διασυνοριακή και κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον μας βρίσκεται σε μια Δημοκρατική και Κυρίαρχη Ευρώπη. Και η ώρα για την οικοδόμησή της είναι τώρα. Τώρα ή ποτέ. Ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία.

Οι συντάκτες της διακήρυξης
Εκτελεστική Επιτροπή του Spinelli Group

Sandro Gozi, President of the Union of European Federalist (UEF) and Member of the European Parliament (Renew Europe)

Brando Benifei, Chair of the Spinelli Group and Member of the European Parliament (Socialists & Democrats, S&D)

Eva Maydell, President of the European Movement International and Member of the European Parliament (European People’s Party)

Esteban González Pons, Vice-President of the European People´s Party (EPP) Group in the European Parliament and Member of the European Parliament

Danuta Hubner, Former Member of the European Commission, EPP spokesperson in the Committee on Constitutional Affairs in the European Parliament and Member of the European Parliament

Domènec Ruiz Devesa, Vice-President of the UEF and S&D spokesperson in the Committee on Constitutional Affairs in the European Parliament and Member of the European Parliament

Pascal Durand, Renew Europe Group spokesperson in the Committee on Constitutional Affairs in the European Parliament and Member of the European Parliament

Daniel Freund, Greens/EFA Group spokesperson in the Committee on Constitutional Affairs in the European Parliament and Member of the European Parliament

Damian Boeselager, Greens/EFA spokesperson in the Committee on Constitutional Affairs in the European Parliament and Member of the European Parliament

Dimitrios Papadimoulis, Vice-President of the European Parliament, Member of the European Parliament (The Left Group)

Fabio Massimo Castaldo, Vice-President of the European Parliament

Member of the European Parliament (Non-Attached Member)

 

Οι υπογράφοντες τη διακήρυξη

1. Πρώην Πρωθυπουργοί

Alexis Tsipras, Greece

Giuseppe Conte, Italy

Matteo Renzi, Italy

José Luis Rodríguez Zapatero, Spain

Ferenc Gyurcsány, Hungary

Guy Verhofstadt, Belgium

Felipe González, Spain

Marek Belka, Poland

Leszek Miller, Poland

Wlodzimierz Cimoszewicz, Poland

 

2. Πρώην Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Martin Schulz, Germany

Hans Gert-Pottering, Germany

José María Gil Robles, Spain

Enrique Barón, Spain

 

3. Πρώην Ευρωπαίοι Επίτροποι

Joaquín Almunia, former vicepresident

 

4. Ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι

Daniel Cohn-Bendit, writer, social activist and former Co-President of GREENS/EFA Group in the European Parliament

Adam Michnik, Editor-in-chief of Gazeta Wyborcza, Poland

Miguel Ríos, singer, Spain

Maria Joao Rodrigues, FEPS President and former MEP, Portugal

Fernando Savater, philosopher and writer, Spain

Ulrike Guerot, political scientist and writer, Germany

Daniel Innerarity, philosopher and writer, Spain

Sami Nair, writer and former MEP, France

Luis García Montero, poet, writer and Director of Instituto Cervantes, Spain

Roberto Castaldi, professor and director of Euractive Italy

Alberto Alemanno, Jean Monnet Prof. in EU Law at HEC Paris, Italy

Roberto Fernández, former CRUE (Conference of University Presidents of Spain) president, Universitat de Lleida (Spain)

Noel Orsat, Founder Director of the Via Charlemagne, France

Emilio Ontiveros, AFI President and Professor of Economics, Spain

 

5. Ευρωβουλευτές

Iratxe García Pérez, President of the Progressive Alliance of Socialists & Democrats in the European Parliament

Klára Dobrev, Vice-President of the European Parliament. Member of the European Parliament (S&D Group)

Javier Moreno Sánchez, Presidente de la Delegación Socialista en el Parlamento Europeo

Juan Fernando López Aguilar, Chair of the LIBE Commitee in the European Parliament and former Minister of Justice in the Spanish Government

César Luena, Member of the European Parliament (S&D Group)

Nacho Sánchez Amor, Member of the European Parliament (S&D Group)

Inmaculada Rodríguez Piñero, Member of the European Parliament (S&D Group)

Estrella Durra Ferrandis, Member of the European Parliament (S&D Group)

Clara Aguilera, Member of the European Parliament (S&D Group)

Alicia Homs, Member of the European Parliament (S&D Group). President of the Young European Socialists

Attila Ara-Kovacs, Member of the European Parliament (S&D Group)

Jonás Fernández, Member of the European Parliament (S&D Group)

Adriana Maldonado, Member of the European Parliament (S&D Group)

Eider Gardiazabal Rubial, Member of the European Parliament (S&D Group)

Csaba Molnár, Member of the European Parliament (S&D Group)

Nicolás González Casares, Member of the European Parliament (S&D Group)

Ibán García del Blanco, Member of the European Parliament (S&D Group)

Lina Gálvez, Member of the European Parliament (S&D Group)

Sándor Ronai, Member of the European Parliament (S&D Group)

Marcos Ros, Member of the European Parliament (S&D Group)

 

6. Βουλευτές Εθνικών Κοινοβουλίων

Giorgos Katrougalos, SYRIZA - Member of the Greek Parliament

Susana Sumelzo MP, president joint Committee for the EU

Pere Joan Pons MP, spokesperson joint Committee for the EU (PSOE)

Manuel Cruz MP, former president of the Senate, former president of Federalistes d´Esquerres

José Asensi Sabater, Senator and Professor of Constitutional Law

 

7. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι (Γενικοί Γραμματείς, Υπουργοί)

José Luis Ábalos Meco, Minister of Development, Transport Mobility and Urban Agenda in the Spanish Government and Secretary of Organization of the PSOE

Luis Planas Puchades, Minister of Agriculture, Fisheries and Food in the Spanish Government

Miquel Iceta Llorens, Minister of Territorial Policy in the Spanish government and leader of the Party of Catalan Socialists (PSC)

 

8. Δήμαρχοι και Τοπική αυτοδιοίκηση

Ximo Puig, president, Valencian Community (Spain)

Guillermo Fernández Vara, president, Junta de Extremadura (Spain)

Concha Andreu, president, La Rioja, (Spain)

Ángel Victor Torres, president, Canary Islands (Spain)

Francina Armengol, president, Balearic Islands (Spain)

Idoia Mendia, vicepresident, Basque Country (Spain)

Juan Espadas, mayor of Sevilla (Spain)

Joan Ribó, mayor of Valencia (Spain)

Augusto Hidalgo, mayor of Las Palmas de Gran Canaria (Spain)

Ana Carlota Amigo Piquero, regional minister for Employment, Castilla y León (Spain)

Jaume Collboni, vice-mayor of Barcelona, Spain

Joan Calabuig Rull, Regional Secretary for the European Union and Foreign Relations, Valencian Community Government (Spain)

 

9. Δημοσιογράφοι

Manuel Campo Vidal, President Next Educación. Journalist and sociologist, Spain

Julia Otero, radio and TV journalist, Spain

Toni Cabot, director of Club Información and former director of Diario Informacion, Spain

Paco Moreno, Director General Radio-Television of Canary Islands, Spain

María Rey, Vicepresident Asociación de la Prensa de Madrid, TV journalist, Spain

 

10. Πολιτικές παρατάξεις, Κοινωνία των Πολιτών, Επιχειρηματίες

Petros Fassoulas, Secretary General of the European Movement International

Luca Visentini, European Trade Unions Confederation (ETUC) Secretary General

Francesca Rati, former Deputy Secretary General of the European Parliament

Guillaume Klossa, founding President of EuropaNova

Pier Virgilio Dastoli, European Movement Italy, UEF FC Member

Francisco Aldecoa, European Movement Spain, UEF FC Member

Juan Antonio Pedreño, Social Economy Europe

Berlamino García, founder and CEO, Amena

Ángela Baldellou, coordinator 2030 Observatory (Colegio Superior de Arquitectos de Espana)

Eugenio Galdón, ex-jefe de gabinete del Presidente Calvo Sotelo

Laura Ballarín, secretary of European and International Policy of Catalan Socialist Party (PSC) and head of cabinet of the S&D President

Francesco Cerasani, EUDEM President, member of the PD Executive Board

Antón Leis García, Secretary General PSOE París

Luis Planas Herrera, Secretary General PSOE Bruselas

Pablo Faura Enríquez, lawyer, former UEF Spain President

 

11. Πρώην - Υπουργοί, ευρωβουλευτές, βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, τοπικοί άρχοντες

Salvador Illa, former minister of Health (Spain), and deputy leader Partit dels Socialistes de Catalunya

Patxi López, former President of the Basque Government, Member of the Spanish Parliament

Silvia Costa, former Member of the European Parliament and Chair of the Committee of Culture in the EP

Diego López Garrido, former Secretary of State for the EU, Spain

Marco Aguiriano, former Secretary of State for the EU, Spain

Jo Leinen, former MEP, former president European Movement International, former president UEF Europe

Andrew Duff, former MEP, former UEF Europe president

Monica Frassoni, former MEP, former JEF leader

José Ignacio Salafranca, former Eurolat president, former MEP

Ramón Jáuregui, former Eurolat president, former MEP and former Minister of Presidency of the Spanish Government

Eugenio Nasarre, former MP, former president European Movement Spain

Carlos Carnero, former MEP

Marcelino Iglesias, former president, Aragón (Spain)

Rocío Martínez Sampere, director of Fundación Felipe González former member of the Parliament of Catalonia

Joan Lerma, former President of Valencian Community and former senator, Spain

Ángel Franco Gutiez, former Congressman and Senator, Spain

Luis Yánez-Βarnuevo, honorary President of the Andalusian Council of the European Movement (CAME), former Secretary of State for Iberoamerica in the Spanish Government and former Member of the European Parliament

Carmen Hermosín Bono, former member of the Spanish Parliament and former regional Minister of Justice and Public Administration in Junta de Andalucía


12. Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, μέλη και εθνικοί εκπρόσωποι

Anna Echterhoff, Secretary General, Union of European Federalists (UEF)

Francois Mennerat, UEF Treasurer

Raphaël Bez, Member of the UEF Executive Bureau

Daphni Gogou, Member of the UEF Executive Bureau

Luisa Trumellini, Member of the UEF Executive Bureau

Wolfang Wettach, Member of the UEF Executive Bureau

Alejandra Almarcha, Director of the Union of European Federalists

Carme Valls Llobet, doctor, Vicepresident of UEF Spain and former member of the Catalan Parliament

Alejandro Peinado García, UEF Spain Secretary

Gloria Vara Giner, UEF Spain Treasurer

Luis Almarcha Mestre, UEF Valencian Community President

José Félix Merladet, UEF Euskadi President

José Luis Salazar, member of the UEF Spain Federal Council

Diego de Castro, member of the UEF Spain Federal Council

Doina Stratu Strelet, President of JEF Spain

Ángel Satué, Member of UEF Madrid

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ