17/05/2021

Γ. Κατρούγκαλος: Η πρόταση για σύνδεση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την προσφυγή στη Χάγη είναι ρεαλιστική - Τα κόμματα που είναι υπέρ της προσφυγής πρέπει να εξηγήσουν και να πείσουν την κοινή γνώμη γιατί η προσφυγή πρέπει να γίνει

Σημεία συνέντευξης του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργου Κατρούγκαλου στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του Παύλου Τσίμα στο ΣΚΑΙ 100,3

Δεν αρκεί να κρατούμε το διάλογο απλώς για να έχουμε την ένταση σε χαμηλά επίπεδα, να αποφύγουμε αυτά που έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι, με τη συνεχή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε σε αυτή τη συγκυρία που η Τουρκία θέλει να ξανατοποθετηθεί στο διεθνές πλαίσιο, περιμένει να δει ποια θα είναι η στάση της Αμερικανικής προεδρίας , τι θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να προωθήσουμε τα ζητήματά μας και ή δυνατόν να εξασφαλίσουμε αυτό που από το 1975 προσπαθούμε, δηλαδή την προσφυγή στη Χάγη.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών είπε ότι μπορούμε να συνδυάσουμε τη διακαή επιθυμία της Τουρκίας για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποχρέωσή της να στείλει την ελληνοτουρκική διαφορά στη Χάγη. Φυσικά μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Στην δική μου τοποθέτηση μίλησα για ένα Ελσίνκι plus. Χρησιμοποιώ το plus γιατί υπήρχαν μερικές σκιές στο Ελσίνκι, όπως για παράδειγμα η αναφορά σε συνοριακές διαφορές, που θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα στην Τουρκία να διαστρεβλώσει αυτό που επιδιωκόταν και να επιδιώξει να συζητηθούν και θέματα κυριαρχικά. Όχι μόνο θέματα που αφορούν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Γι’ αυτό κρατάμε αυτό που είναι θετικό από το Ελσίνκι, που είναι μια προσπάθεια να υπάρξει μια πολιτική κίνησης και όχι μια πολιτική ακινησίας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξασφαλιστούμε από αυτό που θα ήταν προβληματικό σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απαντώντας σε ερώτηση αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε μια τέτοια διαδικασία ανέφερε:

Ακριβώς επειδή η Τουρκία φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη σε κάτι τέτοιο και δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει την πολιτική μια στο καρφί και μια στο πέταλο, δηλαδή αναθεωρητική στρατηγική και στα λόγια υπέρ του διαλόγου, περιμένοντας κάτι θετικότερο από τη νέα Αμερικανική προεδρία, πρέπει εμείς να πιέσουμε τα πράγματα εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία. Γιατί κακά τα ψέματα αν απλώς περιμένουμε από την Τουρκία δεν θα έχουμε θετικές εξελίξεις.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε το ευρωτουρκικό πλαίσιο για να προωθήσουμε τις θέσεις μας και πάντα στο πλαίσιο μιας διττής πολιτικής. Αν έχουμε επιστροφή σε παραβατική συμπεριφορά πρέπει να έχουμε αυστηρές κυρώσεις. Αν δεν έχουμε, θα πρέπει οποιαδήποτε θετική ατζέντα σε σχέση με την Τουρκία να συνδυαστεί με το Κυπριακό –δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για πλαίσιο δύο κρατών, το πλαίσιο είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ- και όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ούτως ή άλλως θα είναι μακρά καθώς και η διαπραγμάτευση για το συνυποσχετικό- γιατί δεν μπορούμε να πάμε στη Χάγη χωρίς συνυποσχετικό. Η διασύνδεση θα έχει την έννοια ότι όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, και αν ποτέ ολοκληρωθεί με αίσιο τρόπο η διαπραγμάτευση για την Τελωνειακή Ένωση δεν θα τεθεί σε ισχύ αν δεν έχει ταυτόχρονα σταλεί το συνυποσχετικό στη Χάγη. Επομένως δεν είναι αύριο αφορά μια διαδικασία χρόνων.

Στο ερώτημα αν η ελληνική κοινή γνώμη είναι έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια πολιτική μετά και τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020 ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε:

Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης αλλά και διαμορφωτές της κοινής γνώμης και στο επίπεδο των κομμάτων και στο επίπεδο των δημοσιογράφων περιγράφουν τη Χάγη όχι απλώς ως ένα συμβιβασμό αλλά ως μία δραματική εθνική υποχώρηση. Λες και δεν ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που επιδίωξε από το 1975 να πάει η υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο, λες και υπήρχε άλλη εναλλακτική. Ορθά λέτε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις σε μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης αυτές όμως θα πρέπει να αντιμετωπισθούν εξηγώντας στην κοινή γνώμη, όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν την προσφυγή στη Χάγη -Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ, γιατί κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει αλλά και με ποιους όρους πρέπει να γίνει. Γι’ αυτό μίλησα για Ελσίνκι plus ώστε να μην υπάρχουν σκιές στη διαδικασία που θα πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο.
Η πρόταση –για σύνδεση της Τελωνειακής Ένωσης με την προσφυγή στη Χάγη- θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση. Βλέπουμε ότι η Τουρκία χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθειά της να εμφανισθεί ως ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη, προσπαθεί να προσεγγίσει χώρες με τις οποίες βρισκόταν ή βρίσκεται σε διαρκή ένταση. Χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ενδεχομένως να δούμε προσπάθειες και με το Ισραήλ. Αυτό γίνεται ακριβώς σε επίγνωση ότι η τουρκική οικονομία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμη φάση. Δεν θα άντεχε μια σκληρή σύγκρουση με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η πρόταση που κάνουμε και χρονικό ορίζοντα έχει, που θα επιτρέψει να διαμορφωθούν σχέσεις και δεν έχει τη μορφή τελεσιγράφου προς την Τουρκία. Δεν ζητάμε να αποδεχθεί τις θέσεις μας, ζητάμε να πάει η υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει το ίδιο στίγμα στην εξωτερική πολιτική και θέλουμε να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα με μια πολιτική ενεργητική και όχι απλώς να κλωτσήσουμε το ντενεκεδάκι παραπέρα. Και αυτό κάναμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για το Μακεδονικό και αυτό κάνουμε με τα ελληνοτουρκικά. Θέλουμε να είμαστε μια υπεύθυνη πατριωτική δύναμη. Και αυτό το έχουμε δείξει διαχρονικά. Και στην εξωτερική πολιτική και σε άλλα θέματα.
Πρέπει να έχουμε αναφορές στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής εκεί που έχουμε κοινότητα απόψεων αλλά και κυρίως να προσπαθούμε να αποδομούμε τις προσπάθειες να εμφανισθούν οι προτάσεις που είναι οι μόνες ρεαλιστικές, ως τάχα μειοδοτικές.
Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ρεαλιστική ποια είναι η εναλλακτική; Δεν αρκεί απλώς να συντηρούμε το διάλογο για τα θέματα οικονομίας ή άλλα θέματα μικρής πολιτικής. Γιατί αύριο θα επιστρέψει το Oruc Reis και τότε τι θα κάνουμε; Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε στρατηγική ως το πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα. Και εμείς καταλογίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει.