ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/05/2021

Δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων



Δήλωση Ειρήνης Αγαθοπούλου, βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Κιλκίς

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των 353.000 αθώων θυμάτων των διωγμών, αλλά και όσων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Έχει περάσει ένας αιώνας από τη γενοκτονία, που άφησε βαθιές πληγές στους απανταχού Πόντιους, η μνήμη όμως παραμένει άσβεστη.

Στο Κιλκίς, που κυριαρχεί το προσφυγικό στοιχείο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούμε από τους παλαιότερους ιστορίες που τους μετέφεραν οι πρόγονοί τους, ιστορίες που διατηρούνται γιατί λέγονται από στόμα σε στόμα και κρατάνε τη συλλογική μας μνήμη ζωντανή. Περιγράφουν με τρόπο γλαφυρό την θηριωδία των πολέμων, την αγωνία των κατατρεγμένων και τις κακουχίες των προσφύγων από τους Νεότουρκους.

Φέτος, αυτές τις ιστορίες τις ακούμε ενώ μαίνεται ένας ακόμα πόλεμος στη γειτονιά μας, από τον οποίο θα “γεννηθούν” νέοι κατατρεγμένοι και νέοι πρόσφυγες.

Σήμερα, διατρανώνουμε το αίτημα μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, τασσόμαστε απέναντι σε κάθε λογική μίσους και βίας που γεννάει τον κάθε λογής πόλεμο και προωθούμε την ειρήνη και τον σεβασμό ανάμεσα στους λαούς.

 

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Οι 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου αναζητούν δικαίωση»

Ξημερώνει ημέρα θλίψης, πένθους και μνήμης για τον απανταχού ελληνισμό.

Στις 19 Μαΐου 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και βάζει μπροστά τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας βάφοντας με αίμα μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι πνευματικοί ηγέτες του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ οι διωγμοί, οι μαζικές σφαγές και ο ξεριζωμός των Ποντίων συνεχίσθηκαν. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οι Έλληνες του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 353.000.

Όσοι γλίτωσαν κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στους 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα. Ο ξεριζωμένος ποντιακός ελληνισμός αποτέλεσε ένα από τα πιο αξιόλογα και δημιουργικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά και ουσιαστικά στην πρόοδο και την προκοπή της χώρας μας. Ο Πόντος κυλάει στο αίμα της Μαγνησίας και έχει βάλει τη σφραγίδα του στη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της περιοχής.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και από εκεί ξεκίνησε ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α. έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους Αρμένιους όσο και για την Τουρκία που συνεχίζει να αρνείται τις θηριωδίες που διέπραξε και αποφεύγει πεισματικά να κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν.

 

Οι 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου αναζητούν δικαίωση. Η δικαίωση ξεκινά από την αναγνώριση της γενοκτονίας και της ιστορικής αλήθειας. Αποτελεί καθήκον όλων μας να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στη λήθη και να διεκδικούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη. Ο αγώνας για την απόλυτη καταδίκη των γενοκτονιών και την οχύρωση της ανθρωπότητας από τον κίνδυνο επανάληψης πηγάζει και οδηγείται με πυξίδα την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ρίζες μας. «Λαοί χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό».

Η απαίτηση από την πολιτική κα πνευματική ηγεσία της Τουρκίας να καταδικάσει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα κατά του Ελληνισμού και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια ζητείται ως μία πράξη που έχει άμεσο σκοπό να διδάξει τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος και απώτερο στόχο να συμβάλει στη φιλία και στην καλή γειτνίαση των δυο χωρών. Μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί χρέος μόνο ως προς αυτούς που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

 

Καλλιόπη Βέττα: Η Ποντιακή Γενοκτονία μας υπενθυμίζει με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι ο εθνικισμός προκαλεί όλεθρο

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας δήλωσε:

«Τιμούμε αυτές τις ημέρες τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, θύματα μιας ανελέητης και συστηματικής εθνοκάθαρσης που αποστρεφόταν την συνύπαρξη και τον κοινό βίο των διαφορετικών λαών στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Πόντιοι συμπατριώτες μας υπέστησαν απηνείς διωγμούς και εκτοπίσεις, ωστόσο κατόρθωσαν σε δυσμενείς συνθήκες να διακριθούν, να ριζώσουν και να ανθήσουν αναζωογονώντας με την δυναμική τους παρουσία και την Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, ωστόσο, ότι​ το μίσος, η βία και ο εθνικισμός δημιουργούν ανειρήνευτη αντιπαλότητα, έχθρα και όλεθρο.

Είναι στο χέρι κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη να χτίσει γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης, ώστε τέτοια δραματικά ιστορικά περιστατικά να μείνουν μόνο στις σελίδες της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης».

 

Χ. Μαμουλάκης: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων - Ανάδειξη της Ιστορικής αλήθειας, αγώνας για απόδοση Δικαιοσύνης, διατήρηση της ιστορικής μνήμης

Με αφορμή την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η 19η Μαΐου 1919, έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο τραγικές στιγμές, όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά της παγκόσμιας ιστορίας. Η γενοκτονία των Ποντίων από τους Νεότουρκους, αυτό το ειδεχθές έγκλημα που οδήγησε στον θάνατο και την προσφυγιά ένα αξιοθαύμαστο κομμάτι του Ελληνισμού, με τεράστια ιστορία και παράδοση, έχει χαραχθεί για πάντα στη μνήμη και την καρδιά μας. Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και η αναγνώριση της Γενοκτονία των Ποντίων από όλες τις χώρες του πλανήτη, είναι ιερή υποχρέωση. Ο αγώνας για την απόδοση Δικαιοσύνης, είναι καθήκον. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, είναι δεδομένη. Κανείς, ποτέ, δεν θα ξεχάσει!».

 

Μήνυμα Γ. Πούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μήνυμα της βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Γιώτας Πούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Κάθε χρόνο τη 19η Μαΐου τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Είναι χρέος και καθήκον να τιμούμε την μνήμη του ελληνικού πληθυσμού από τον Πόντο που ξεριζώθηκε βίαια από τον τόπο τους, στο βωμό του τουρκικού εθνικισμού.

Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανή στην ιστορική μας συνείδηση τη συμβολή του στον εμπλουτισμό του ελληνικού πολιτισμού αλλά και να μαχόμαστε διαρκώς ενάντια σε κάθε βαρβαρότητα και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας μέχρι την τελική δικαίωση.

 

Μήνυμα Σ. Βαρδάκη για την Ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Ο άκρατος εθνικισμός των Νεότουρκων και του Κεμάλ, έφερε πρωτοφανείς αγριότητες και διώξεις σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και τελικά τη Γενοκτονία τους.

Όσοι κατέφυγαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, προσέφεραν τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Τιμούμε σήμερα τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, και ευχόμαστε να μην ξαναβρεθούμε μάρτυρες παρόμοιων στυγερών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.»

 

Μήνυμα του Βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Μπάρκα, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Χρέος τιμής, χρέος μνήμης για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα Ελλήνων του Πόντου, ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, για το αναδρομικά, συγγνώμη από την πλευρά της Τουρκίας, που εξακολουθεί να αρνείται, ακόμη και να παραχαράσσει, τα ιστορικά γεγονότα, σηματοδοτώντας ουσιαστικά και τις ενοχές της. Η ανάληψη της ευθύνης και η ειλικρινής μεταμέλεια, όχι μόνο χάρη του σεβασμού της μνήμης των θυμάτων και της αποτροπής παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον, αλλά και ως στοιχεία που ορίζουν το πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης ειδικά μεταξύ γειτονικών κρατών, αποτελούν χαρακτηριστικά μιας υπεύθυνης ηγεσίας που θέλει να αφήσει πίσω της τέτοια εγκλήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, όσο η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα των Ελλήνων του Πόντου και στις οικογένειές τους, είναι χρέος όλων μας ο διαρκής αγώνας μέχρι να εκπληρωθεί το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας στο μέλλον.

 

Κ. Νοτοπούλου: Οφείλουμε να θυμόμαστε τα χιλιάδες αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Μήνυμα της Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνας Νοτοπούλου, για την Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων 

Η σημερινή ημέρα, η 19η Μαΐου είναι μια συγκλονιστική ημέρα μνήμης για τη θηριωδία κατά των Ελλήνων του Πόντου που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μας πληγώνει.

Οφείλουμε να θυμόμαστε τα χιλιάδες αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Είναι καθήκον μας να τους τιμούμε αλλά κυρίως να μην ξεχνάμε.

Οι Έλληνες γνωρίζουμε από προσφυγιά. Και η Ελλάδα οφείλει πολλά στον ποντιακό πολιτισμό.

Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ,τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, της δικαιοσύνης.

Να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

 

Λ. Αβραμάκης: «Οι μνήμες μας είναι ζωντανές, έχουμε χρέος να θυμόμαστε όσα πέρασαν οι Πόντιοι πρόγονοί μας»

Μήνυμα Λευτέρη Αβραμάκη για την Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με αφορμή την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Όλοι εμείς που έλκουμε την καταγωγή μας από τον Πόντο, έχουμε στη μνήμη μας ζωντανές τις ιστορίες των παππούδων μας. Η 19η Μαΐου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης για όσα δεινά υπέστησαν οι Πόντιοι πρόγονοί μας που έχασαν αδέρφια και συγγενείς, σπίτια, περιουσίες και ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους. Έχουμε ζωντανές τις ιστορίες των διωγμών, των σφαγών, της προσφυγιάς. Η γενοκτονία των Ποντίων και ο βίαιος ξεριζωμός των Ελλήνων από τους Νεότουρκους και ταυτόχρονα η θέληση των προσφύγων να ζήσουν και να προκόψουν στην Ελλάδα, οι αγώνες που έδωσαν για να στήσουν και πάλι τα σπιτικά τους από το μηδέν, είναι ένα μάθημα για όλους. Η συμβολή των Ποντίων στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στις τέχνες και τα γράμματα, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αποτελούν το διαχρονικό μάθημα που οφείλουμε όλοι να κρατήσουμε ζωντανό και να το μεταφέρουμε και στα παιδιά μας. Οι Πόντιοι, μπορεί να εκδιωχθήκαμε, να χάσαμε τα πάντα, δεν χάσαμε όμως την ελληνική ψυχή μας, την αγάπη μας για τη ζωή και τον πολιτισμό μας. Κρατάμε τις παραδόσεις μας, θυμόμαστε και τιμούμε όλους αυτούς που χάθηκαν και όλους αυτούς που επέζησαν για να σηκώσουν και πάλι ψηλά τον Ποντιακό ελληνισμό. Οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την Παγκόσμια Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».

 

Μήνυμα Γ. Σαρακιώτη για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Μήνυμα του Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Σαρακιώτη, για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η σφαγή περισσοτέρων από 353.000 Ελλήνων του Πόντου συνιστά ένα στυγνό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο έναν αιώνα μετά παραμένει ατιμώρητο. Η Γενοκτονία και ο ξεριζωμός των Ελλήνων του Πόντου μετά από χιλιάδες χρόνια αδιάληπτης παρουσίας, από τις κεμαλικές ορδές της βαρβαρότητας και της μισαλλοδοξίας, αποτελεί όνειδος για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Τη 19η Μαΐου τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων αυτής της θηριωδίας, η οποία δεν παραγράφεται, δεν παραποιείται και συνιστά αναντίρρητη ιστορική πραγματικότητα. Η τιμή και ο σεβασμός προς τους Έλληνες του Πόντου είναι ένα διαρκές καθήκον όλων μας, όπως και ο συντονισμός των δράσεων του ελληνισμού προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης.

Η Γενοκτονία των Ποντίων, καθώς και ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού, ας είναι ένας φάρος ιστορικού παραδειγματισμού και διαρκούς επαγρύπνησης, ώστε η ανθρωπότητα να μη βιώσει ξανά τον όλεθρο.

 

​Δήλωση Αλ. Αυλωνίτη με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Η Μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμάται σήμερα. 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, για τις σφαγές, την εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, την πείνα και τη δίψα, τις πορείες θανάτου στην έρημο, αλλά και τους εκτοπισμούς από το κίνημα των Νεότουρκων μεταξύ 1914 και 1923.

Χάθηκαν 353.000 αθώες ψυχές, ενώ όσοι επέζησαν κατέφυγαν στον Άνω Πόντο της τότε ΕΣΣΔ και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Ας μην λησμονούμε πως η τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία προέβη στη γενοκτονία όλων των χριστιανικών πληθυσμού της περιοχής, όπως Aρμενίων, Ποντίων και Aσσυρίων.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε διεθνές επίπεδο δυστυχώς, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρόλο που δεν τίθεται μονάχα ζήτημα ηθικής δικαίωσης της μνήμης των νεκρών και των ξεριζωμένων.

Το μήνυμα της αναγνώρισης και της δημόσιας συγνώμης από την Τουρκία, δεν αποτελεί ούτε κατ’ ελάχιστο είδος επιθετικής διεκδίκησης για την ιστορία των δύο λαών, παρά μόνον συνιστά πεδίο ουσιαστικής ειρήνευσης των συνειδήσεων, αλλά και τρανό παράδειγμα αποφυγής ανάλογων απάνθρωπων σχεδίων που καταλήγουν σε ανθρώπινες τραγωδίες και οδύνη.
1919-2021. 102 χρόνια μετά, νοιώθουμε βαριά την ευθύνη στήριξης του εμβληματικού αγώνα μνήμης και τιμής των Ελλήνων του Πόντου απέναντι στο ειδεχθές έγκλημα της Γενοκτονίας και στις πλέον εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία της.
Θυμόμαστε μέσα από τη βαρβαρότητα της εποχής, την ακλόνητη πίστη τους να ξαναστήσουν τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα του ιστορικού Πόντου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και τη μεταδίδουμε στη νέα γενιά».

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η παγκόσμια αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας αφορά κυρίως τον σημερινό και τον αυριανό κόσμο

.

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ η Ολυμπία Τελιγιορίδου τοποθετήθηκε στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Αντιπρόεδρε της κυβέρνησης,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναστορώ τα παλαιά

Κι η καρδίαμ φαρμακούται

Κρούνε σο νουμ τα μέρα μουν

Και η γούλαμ γομούται.

Και συμβαίνει αυτό γιατί η καταγραφή της ιστορίας, στη συλλογική μας μνήμη, δεν προέρχεται απλά από μια διανοητική επεξεργασία αλλά από σκληρές βιωματικές εμπειρίες. Από τις αφηγήσεις των παππούδων μας που δεν ξεχνούσαν και νοσταλγούσαν πάντα την πατρίδα. Από τη σιωπή των γιαγιάδων μας που δεν ήθελαν να θυμούνται τον ανείπωτο πόνο.

Είναι εκείνη η συλλογική συνείδηση που διαμόρφωσε την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεσή μας. Μια ψυχοσύνθεση που πηγάζει από τη γνώση του ολέθρου, της βίας, του θανάτου, της εξόντωσης και του ξεριζωμού.

Πηγάζει από την συνειδητοποίηση της θέσης του πρόσφυγα και από το μετέπειτα βίωμα των διακρίσεων, του ρατσισμού και του περιθωρίου με τα λοιμοκαθαρτήρια της Καλαμαριάς και της Μακρονήσου.

Πηγάζει όμως και από το πείσμα για ζωή, ελπίδα, αγώνα, περηφάνια και δημιουργία.

Ο λαός μας, που για χιλιάδες χρόνια έζησε στην απέναντι όχθη του Αιγαίου και δημιούργησε μια σπουδαία εστία ελληνικού πολιτισμού, μπορεί να μαρτύρησε και να έχασε τις προγονικές του εστίες, όμως δεν έχασε ποτέ την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του.

Σε ολόκληρη την ιστορική του διαδρομή στάθηκε στην κορυφή του χρέους και της ευθύνης απέναντι και στους προγόνους του και στους απογόνους του.

Από τον 8ο π.Χ. άφησε το στίγμα του. Από τον Διογένη, τον Στράβων, τον Βησαρίωνα, τον Αθανάσιο Αθωνίτη, τον Ξιφιλίνο, τον Χιονιάδη, τον Λουκίτη, τον Γεώργιο τον Τραπεζούντιο, τον Αλέξιο Κομνηνό, τον Υψηλάντη, μέχρι τον μάρτυρα Νίκο Καπετανίδη, υπηρέτησε τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Αυτό το μεγάλο ταξίδι του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα στους αιώνες της Ιστορίας επιχείρησε να ανακόψει το τουρκικό κατεστημένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Εμείς οι Πόντιοι, μαζί με τους άλλους χριστιανικούς λαούς που κατοικούσαν στα ασιατικά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπήρξαμε θύματα της πρώτης οργανωμένης Γενοκτονίας του 20ού αιώνα.

Και μπορεί να έχει επιλεγεί η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, όμως η αρχή βρίσκεται στο 1913, όταν οι νεότουρκοι ίδρυσαν την διαβόητη «Μυστική Υπηρεσία» και το «Γραφείο Εγκατάστασης Φυλών και Μεταναστών».

Την περίοδο 1914 - 1918 έγινε η πρώτη φάση της Γενοκτονίας από τους νεότουρκους.

Στις 19 Μαΐου 1919, με την αποβίβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα, αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας με 353.000 θύματα.

Αυτό αποκαλύπτει η Ιστορία μέσα από πλήθος πηγών, όχι μόνο ελληνικών, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και είναι ξεκάθαρο πως είτε μιλάμε για την Γενοκτονία από τις συμμορίες του Τοπάλ Οσμάν, είτε μιλάμε για την αργή και μαρτυρική εξόντωση των Ποντίων με τα τάγματα «αμελέ ταμπουρού» ήταν μια συνειδητή, κεντρικά σχεδιασμένη, οργανωμένη και εκτελεσμένη Γενοκτονία του τουρκικού καθεστώτος, που είχε στόχο την δημιουργία ενός εντός εισαγωγικών «καθαρού» κράτους, απαλλαγμένου από ανεπιθύμητους αλλόφυλους και αλλόθρησκους.

Η ελληνική βουλή, το 1994, με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και με ομόφωνη απόφαση αναγνώρισε την Γενοκτονία. Το έκανε όμως με μεγάλη καθυστέρηση, 70 χρόνια μετά.

Όταν οι αδελφοί μας Αρμένιοι από την πρώτη στιγμή οργάνωσαν τη δίκαιη διεκδίκηση, την παγκόσμια αναγνώριση του δικού τους μαρτυρίου που πρόσφατα αναγνωρίστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται το εγκληματικό παρελθόν και την ίδια ώρα χρησιμοποιεί ως εργαλείο το δράμα εκατομμυρίων νέων προσφύγων, εκβιάζοντας την Ευρώπη για να αποσπάσει γεωπολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αναθεωρητικής πολιτικής και έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο κα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε αυτό, λοιπόν, το ιστορικό πλαίσιο η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι απλά η εκπλήρωση ενός ηθικού καθήκοντος. Αποτελεί πολιτική δήλωση που δεν αφορά μόνο το χθες αλλά κυρίως τον σημερινό και αυριανό κόσμο.

Η παγκόσμια αναγνώριση του εγκλήματος, η καταδίκη του εθνικισμού και η απόκρουση της ψευδο-«Ιστορίας» είναι προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη στον σύγχρονο κόσμο.

Σήμερα εμείς, τα εγγόνια και τα δισέγγονα όσων μαρτύρησαν στον Πόντο, δεν ζητάμε εκδίκηση. Ζητάμε δικαίωση των προγόνων μας. Και είμαστε μια δύναμη μνήμης, γνώσης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.

Η σημερινή ημέρα δεν ανήκει σε κόμματα, δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, θέλω να τονίσω την αμετακίνητη θέση του κόμματός μας για τη δημιουργία Μουσείου Ποντιακού και Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο και στην ακριβή έκταση που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός για το στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση οφείλει να διαθέσει αξιοπρεπή χώρο, που θα αποτελέσει την κιβωτό της ιστορίας και του πολιτισμού μας και να μην αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό.

Αυτό είναι καθήκον όλων μας απέναντι στις γενιές του μέλλοντος που έχουν δικαίωμα να ξέρουν την ιστορική αλήθεια και να προχωρήσουν στο αύριο με αυτογνωσία.

Κυρίες και κύριοι, σαν Πόντια αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης και της βαριάς ιστορίας.

Κύριε πρόεδρε, αναπολώντας την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού ανά τους αιώνες θέλω να σας πω πως νιώθω το εξής:

Εσκώθα αν, εντόκα κα

εφέκα οπίς τον πόνον.

Έμπρου τερώ τον αητόν

και πορπατώ σον χρόνον.

Ευχαριστώ».

 

Δήλωση Γ. Τσίπρα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αναγνωρίζουμε παράλληλα την συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας.

Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια συγκλονιστική ανθρώπινη τραγωδία για την οποία η ελληνική πολιτεία και οι δημοκρατικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν ζητούν εκδίκηση. Ζητούν, όμως, τη αναγνώριση ως μορφή δικαιοσύνης. Να αναγνωριστούν τα ιστορικά γεγονότα.

102 χρόνια μετά επιμένουμε να αναγνωρίσουν οι επίγονοι των θυτών τη Γενοκτονία των Ποντίων, όπως έχει γίνει από άλλες χώρες για άλλες τραγωδίες. Όταν ένα έγκλημα δεν αναγνωρίζεται, μπορεί να επαναληφθεί.

Αυτή τη χρονιά και κάθε χρόνο νέα στοιχεία και τεκμήρια προστίθενται, πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, της επιβεβαίωσης του εγκλήματος. Με την έρευνα εμπλουτισμένη και τις καταγραφές περισσότερες, να εξαντλήσουμε τα μέσα πειθούς και πίεσης, ώστε η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να αναγνωριστεί από όλο και περισσότερα κράτη.

 

Γ. Αμανατίδης: Να προωθήσει η Πολιτεία ενεργά τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Στεφάνι στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων θυμάτων της γενοκτονίας, που συντελέστηκε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, κατέθεσε σήμερα στο Μνημείο της γενοκτονίας, που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων για να τιμηθεί η σημερινή Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε:

«Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, είναι αγώνας για το μέλλον των νέων γενιών, ώστε να μην ξαναζήσουν γενοκτονίες.

Ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε με διακομματική συνεννόηση η ελληνική Πολιτεία να προωθήσει ενεργά και οργανωμένα το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το Μουσείο Ποντιακού και Προσφυγικού Ελληνισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπως και η ανάδειξη ως τόπου ιστορικής Μνήμης των Απολυμαντηρίων στην Αρετσού της Καλαμαριάς».  


Δήλωση Θ. Μωραΐτη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων


Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Τιμούμε τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που βίωσαν την ωμότητα και τη φρίκη της εξόντωσης και τον βίαιο εκτοπισμό», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν ξέχασαν, δεν ξεχνούν, δεν ξεχνάμε».

Υπενθύμισε ότι «ηΒουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε το 1994 τη Γενοκτονία των Ποντίων και ανακήρυξε τη 19ηΜαΐου ως Ημέρα Μνήμης».

Έκλεισε λέγοντας ότι «ημέρα αυτή αποτελεί μία σημαντική υπενθύμιση – παγκόσμιας εμβέλειας – της διαρκούς εγρήγορσης που χρειάζεται εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης του ύψιστου αγαθού της ειρήνης».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Σήμερα τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Τιμούμε τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που βίωσαν την ωμότητα και τη φρίκη της εξόντωσης και τον βίαιο εκτοπισμό.

Δεν ξέχασαν, δεν ξεχνούν, δεν ξεχνάμε.

Διατηρούν ακέραια την ιστορική τους μνήμη και παράδοση.

Διατηρούν ατόφια την ταυτότητά τους, αποτελούν δυναμικό στοιχείο της κοινωνίας μας.

Η Βουλή των Ελλήνων, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε το 1994 τη Γενοκτονία των Ποντίων και ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης.

Ημέρα αυτή αποτελεί μία σημαντική υπενθύμιση – παγκόσμιας εμβέλειας – της διαρκούς εγρήγορσης που χρειάζεται εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης του ύψιστου αγαθού της ειρήνης.»​
 

Δήλωση Θ. Ξανθόπουλου για την σημερινή επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού

Ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αναφερόμενος στη σημερινή μέρα επετείου της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, έκανε στη Ολομέλεια της Βουλής την παρακάτω δήλωση:

Σήμερα 19 Μαΐου, η σκέψη και η μνήμη όλων μας τρέχει στην αποφράδα ημέρα γενοκτονίας και καταστροφής του ποντιακού ελληνισμού. Είναι μια οδυνηρή μέρα αλλά και μέρα αναστοχασμού. Ο τουρκικός εθνικισμός επιχειρώντας εθνοκάθαρση εξοβέλισε από την πατρώα γη, ανθρώπους ελληνικής συνείδησης που κατοικούσαν εκεί χιλιάδες χρόνια. Δεν ξεχνούμε. Η διαφορετικότητα του καθενός αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση όλων μας. Ας είναι αυτή η τελευταία γενοκτονία. Ως πόντιος και εγγονός προσφύγων συμμερίζομαι το δράμα των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τις εστίες τους».

 

Α. Τριανταφυλλίδης: Σήμερα όλοι οι Πόντιοι σηκώνουμε το βλέμμα μας στον ουρανό

«Σήμερα όλοι οι Πόντιοι όπου και αν βρίσκονται στον πλανήτη στη Θεσσαλονίκη, το Ροστόβ, την Φρανκφούρτη τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο, τη Μελβούρνη σηκώνουν το βλέμμα στον ουρανό για να συναντήσουν τις ψυχές μανάδων και γιαγιάδων, πατεράδων και παππούδων, κοιτούν στον ορίζοντα για να συναντήσουν τη λατρεμένη γη του Πόντου, της Ιωνίας και της Καππαδοκίας, της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολικής Θράκης, ανάβουν κερί στη μνήμη τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην τηλεόραση του OPEN και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

Όπως υπογράμμισε ο κ.Τριανταφυλλίδης: «Θέλησαν να μας βγάλουν από την Ιστορία. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έμεινε όρθιος και περήφανος, αμετανόητα πεισματάρης, αγωνιστής και προκομμένος. Για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, του Προσφυγικού Ελληνισμού αρκεί η φράση του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, «Άουσβιτς εν Ροή» όπως το χαρακτήρισε, με θύματα 353.000, το μισό ποντιακό πληθυσμό. Στο όνομα της δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας άφησαν στη λήθη και στη σιωπή τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών. 73 χρόνια μέσα στα οποία ο Αττίλας ξερίζωσε τον ελληνισμό από την Πόλη με τα Σεπτεμβριανά του 1955 και εισέβαλλε στην Κύπρο, παραβιάζοντας διεθνές δίκαιο και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, το 1974».

Αναφερόμενος στην ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος σε ό,τι αφορά την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού καθίσταται δραματικά επίκαιρο μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόερο, Τζο Μπάιντεν. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει άμεσα να εντάξει το ζήτημα της διεκδίκησης της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Ατζέντα των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων και να το προωθήσει σε όλα τα διεθνή φόρα, όπως το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.α. Να σταματήσει επιτέλους η ένοχη σιωπή του ελληνικού κράτους στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, να παριστάνει τον αρνητή της ιστορίας και να ζητήσει από το σύνολο των κρατών στο πλαίσιο των διμερών και πολυμερών επαφών την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

 

 

Δήλωση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Αν. Tομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β` Πειραιά, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, μια συμβολική ημέρα που επελέγη όταν σαν σήμερα, μετά από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη το 1919, ο Κεμάλ θα φτάσει στη Σαμψούντα του Πόντου για να συγκροτήσει έναν εθνικιστικό στρατό με στόχο την εξόντωση Ελλήνων και Αρμενίων και την εκδίωξη του ελληνικού στρατού.

Η γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού, οι βαρβαρότητες που υπέστησαν οι χριστιανικές κοινότητες, αποτελούν μια μόνη σελίδα μέσα στην ιστορία μιας ευρύτερης Γενοκτονίας κατά όλων των Ελλήνων που ζούσαν και ευημερούσαν στην Ανατολή, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στην Ιωνία, στην Ανατολική Θράκη, που εκδηλώθηκε στα χρόνια 1914 - 1923 μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Για πολλά χρόνια στη χώρα μας, η ήττα και τα αίτιά της προσπάθησαν να κρυφτούν, η πολιτική της λήθης είχε επιλεγεί για να σκεπάσει ακόμη και τις τραγικές εξιστορήσεις των εγκλημάτων αλλά και τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. Τα βάρβαρα εγκλήματα που οδήγησαν στον ξεριζωμό του Ποντιακού ελληνισμού, αλλά και όσα έζησε κομμάτι του που πέρασε στη Σοβιετική Ένωση κι είχε τη μοίρα να υποφέρει από τις σκληρές σταλινικές διώξεις, το 1937-1938, οφείλουν να διατηρηθούν στην παγκόσμια μνήμη και να διαδοθούν σαν ιστορικά γεγονότα μιας αδιάψευστης αλήθειας του τι συνέβη και ποιος ευθύνεται.

Η διάδοση της αλήθειας για τα τραγικά γεγονότα του Πόντου και η απόδοση τιμής στα αθώα θύματα αποτελεί χρέος όλων μας. Έγκλημα που ξεχνιέται, επαναλαμβάνεται. Οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι σήμερα Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ, μοιάζουν με τους ανέστιους Έλληνες του Πόντου στα ελληνικά χώματα… Ως ελάχιστο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς που ζητούν τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ