ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/06/2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Επικύρωση Διεθνών Συνθηκών για Περιβαλλοντικά Θέματα

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Επικύρωση Διεθνών Συνθηκών για Περιβαλλοντικά Θέματα



Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της βουλευτή Δυτικής Αθήνας Χαράς Καφαντάρη και θέμα: «Επικύρωση Διεθνών Συνθηκών για Περιβαλλοντικά Θέματα».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- Την 4η Απριλίου 2019 δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον τίτλο «Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ 2019. Έκθεση χώρας ΕΛΛΑΔΑ».

- Στο κεφάλαιο με τίτλο «Διεθνείς Συμφωνίες» (σελ. 38 της παραπάνω έκθεσης) αναφέρεται, επί λέξει: «Επί του παρόντος, η Ελλάδα έχει υπογράψει, αλλά δεν έχει ακόμη επικυρώσει σειρά συνθηκών

- Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 2015-2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προωθήθηκαν και κυρώθηκαν τέτοιες συμφωνίες, ενώ παράλληλα, προετοιμάστηκαν και βρίσκονταν σε κύκλο υπογραφών για την προώθησή τους στη Βουλή:

- Η κύρωση της Συμφωνίας για την προστασία των κητωδών του Εύξεινου Πόντου, της Μεσογείου και της παρακείμενης περιοχής του Ατλαντικού (Accobams).

- Η κύρωση της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών της Αφρικής και της Ευρασίας (ΑEWA)


Τα παραπάνω δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στη Βουλή για την κύρωση τους.

Δεδομένου ότι:

· Η φετινή επέτειος της 5ης Ιουνίου -Ημέρας Περιβάλλοντος - είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. («Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» -Reimagine. Recreate. Restore)

· Είναι αποδεδειγμένη και βεβαία, η σύνδεση της προστασίας του Περιβάλλοντος με την Υγεία των πολιτών - ιδιαίτερα κατά τη συγκυρία και της πρόσφατης επιδημίας

· Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έκθεση της Ε.Ε.

· Η συμμετοχή, η υπογραφή, και η επικύρωση, τέτοιων συμφωνιών αποτελεί σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και άσκησης ακόμα και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

· Πρέπει να προστατευθεί αποτελεσματικά τόσο ο χερσαίος όσο και ο θαλάσσιος και παράκτιος χώρος (έδαφος-νερά-αέρας)

 

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

1. Τί μέτρα προτίθενται να προωθήσουν για την υπογραφή, ή προσχώρηση των εκκρεμών περιπτώσεων περιβαλλοντικών συνθηκών;

2. Τί μέτρα προτίθενται να προωθήσουν για επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο των συμβάσεων που εκκρεμούν και την εισαγωγή τους στην Ελληνική έννομη τάξη και σε ποιες έχει δοθεί προτεραιότητα;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Εξωτερικών

Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής

Θέμα: «Επικύρωση Διεθνών Συνθηκών για Περιβαλλοντικά Θέματα»

Με βάση τις απαντήσεις Υπουργείων στην υπ’αρ.937/8-9-20 ερώτησή μας, επανερχόμεθα.

Την 4η Απριλίου 2019 δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον τίτλο «Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ 2019. Έκθεση χώρας ΕΛΛΑΔΑ».

Στο κεφάλαιο με τίτλο «Διεθνείς Συμφωνίες» (σελ. 38 της παραπάνω έκθεσης) αναφέρεται, επί λέξει: «Επί του παρόντος, η Ελλάδα έχει υπογράψει, αλλά δεν έχει ακόμη επικυρώσει, σειρά συνθηκών, ήτοι:

Το πρωτόκολλο υπεράκτιων δραστηριοτήτων της σύμβασης της Βαρκελώνης

Το πρωτόκολλο για τις ειδικά προστατευόμενες περιοχές και τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο

Το πρωτόκολλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παρακτίων ζωνών

Τρεις συμφωνίες στο πλαίσιο της σύμβασης σχετικά με τη δια μεθοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλη απόσταση

Το πρωτόκολλο του Κιέβου περί των μητρώων έκλυσης και μεταφοράς ρύπων

Τη συμφωνία για τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών της Αφρικής και της Ευρασίας

Το πρωτόκολλο για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση της σύμβασης Espoo»

Πρωτόκολλο για τη Φαλαινοθηρία.

Οι τρεις πρώτες περιπτώσεις αφορούν παραρτήματα και αναθεωρήσεις της σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου, η υπογραφή της οποίας άρχισε το 1976, υπό την αιγίδα της UNEP, Επιτροπής Περιβάλλοντος των ΗΕ. Έκτοτε έχουν προστεθεί πρωτόκολλα και προσθήκες. Κάποια από αυτά έχουν επικυρωθεί από την Ελληνική Πολιτεία και άλλα, ενώ έχουν υπογραφεί δεν έχουν επικυρωθεί. Στον κατάλογο των προς επικύρωση πρωτοκόλλων της Συνθήκης της Βαρκελώνης, περιλαμβάνονται:

Το πρωτόκολλο υπ’ αριθ. 7 για την βιοποικιλότητα και τις ειδικά προστατευόμενες περιοχές

Το πρωτόκολλο υπ’ αριθ. 8 για τις υπεράκτιες δραστηριότητες

Το πρωτόκολλο υπ’ αριθ. 9 για την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών

Ομοίως, υπό την αιγίδα της UNEP βρίσκεται και η συμφωνία για τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών της Αφρικής και της Ευρασίας, που, κατά την ΕΕ, δεν έχει επικυρωθεί. 

Τέλος, η Επιτροπή της Ε.Ε. αναφέρει: «Επίσης, η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει ή επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για τη ρύθμιση της φαλαινοθηρίας»

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 2015-2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προωθήθηκαν και κυρώθηκαν, μεταξύ άλλων:

Η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή (Νόμος 4426/2016, ΦΕΚ 187/Α/6-10-2016).

Η τροποποίηση που έγινε στο Κιγκάλι (Ρουάντα) στις 10-15 Οκτωβρίου 2016, του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987, που κυρώθηκε με το ν. 1818/1988 (Α’ 253), σχετικά με τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος (Νόμος 4560/2018, ΦΕΚ 165/Α/11-9-2018).

Η Κύρωση των τροποποιήσεων της Σύμβασης για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο, που υπεγράφη στο Espoo της Φινλανδίας το 1991 και κυρώθηκε με το ν. 2540/1997 (Α’ 249) (Νόμος 4562/2018, ΦΕΚ 168/Α/17-9-2018).

Η Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα και άλλες διατάξεις (Νόμος 4617/2019, ΦΕΚ 88/Α/10-6-2019).

H ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ( νόμος 4409/16),  που αφορά Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Επιπλέον, αναφέρεται και η κύρωση της Διεθνούς Συμφωνίας για την  Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών (Νόμος 4453/2017, ΦΕΚ 19/Α/20-2-2017), όπου συμβαλλόμενο μέλος είναι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, προετοιμάστηκαν και βρίσκονταν σε κύκλο υπογραφών για την προώθησή τους στη Βουλή:

Η κύρωση της Συμφωνίας για την προστασία των κητωδών του Εύξεινου Πόντου, της Μεσογείου και της παρακείμενης περιοχής του Ατλαντικού (Accobams).
Η κύρωση της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών της Αφρικής και της Ευρασίας (ΑEWA)

Τα παραπάνω δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στη Βουλή για την κύρωση τους.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι στην υπ’ αρ. πρωτ. 9371/8-9-2020 ερώτηση βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε (α.π. 142996 15/15/2020) ότι τα Πρωτόκολλα της σύμβασης του 1979 για τη διασυνοριακή ατμοσφαιρική ρύπανση μεγάλης απόστασης από βαρέα μέταλλα και έμμονους οργανικούς ρύπους, δεν αποτελούν αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε (α.π.1500,1/62750/-25/9/2020) ότι έχουν κυρωθεί οι ναυτιλιακές συμβάσεις που ρυθμίζουν ρύπανση από πλοία και δεν ασχολείται με υπεράκτιες δραστηριότητες και τις παράκτιες ζώνες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε (Α.Π. 44749-22/9/2020) ότι παρακολουθεί την εφαρμογή των Διεθνών Περιβαλλοντικών συμβάσεων-συμφωνιών.
Το ΥΠΕΝ απάντησε (α.π.94705/1602-2/10/2020) ότι :

Οι φάκελοι για την κύρωση της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών της ΑΦΡΙΚΗΣ-ΕΥΡΑΣΙΑΣ και τη διατήρηση των κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της παρακείμενης περιοχής του Ατλαντικού (Συμφωνία ACCOBAMS) βρίσκονταν σε στάδιο νέου κύκλου υπογραφών από τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Ο φάκελος κύρωσης του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της Μεσογείου στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Παράκτιων Περιοχών της Μεσογείου (Σύμβαση Βαρκελώνης) (Πρωτόκολλο ICZM) βρισκόταν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ώστε να αξιολογηθεί ο κατάλληλος χρόνος για την εκ νέου προώθησή του.

Το κυρωτικό νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο σχετικά με τα Μητρώα Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων (MEMP) της ΟΕΕ/ΗΕ, (Πρωτόκολλο PRTR) θα προωθείτο εκ νέου ώστε να αξιολογηθεί η κάλυψη της δαπάνης από το «Πράσινο Ταμείο».

Επίσης, τα Κυρωτικά νομοσχέδια για τα:

α. Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Διεθνούς Σύμβασης για το Τοπίο.

β. Πρωτόκολλο Γκέτεμποργκ για την καταπολέμηση της οξίνισης, του ευτροφισμού και του τροποσφαιρικού όζοντος στη Σύμβαση για τη διασυνοριακή ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μεγάλη απόσταση.

γ. Πολυμερής Συνθήκη για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε διασυνοριακό επίπεδο (Συνθήκη Βουκουρεστίου),θα κατετίθεντο στη Βουλή ως τέλος του 2020,ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2021 θα ολοκληρώνονταν τα κυρωτικά νομοσχέδια που αφορούν στην κύρωση Πρωτοκόλλων στη Σύμβαση της Βαρκελώνης «για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου» και κατά προτεραιότητα θα προωθούνταν τα κυρωτικά νομοσχέδια:

α. Πρωτόκολλο για τις ειδικά προστατευόμενες περιοχές και τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο

β. Πρωτόκολλο για την πρόληψη της ρύπανσης της Μεσογείου θάλασσας από τις διασυνοριακές μεταφορές επικίνδυνων αποβλήτων και τη διάθεσή τους
γ. Πρωτόκολλο για την προστασία της Μεσογείου θάλασσας από τη ρύπανση που προέρχεται από την εξερεύνηση και εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας και του θαλάσσιου βυθού και του υπεδάφους του

Για δε, τα Πρωτόκολλα για τους έμμονους οργανικούς ρύπους και τα βαρέα μέταλλα, το ΥΠΕΝ απάντησε ότι η κύρωσή τους είναι αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους-αυτό που αρνείται (!!) το Γενικό Χημείο (Α.Π. 142996 15/15/2020).

Δεδομένου ότι:

Η  φετινή επέτειος της 5ης Ιουνίου -Ημέρας Περιβάλλοντος - είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. («Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» -Reimagine. Recreate. Restore)

Είναι αποδεδειγμένη και βεβαία, η σύνδεση της προστασίας του Περιβάλλοντος με την Υγεία των πολιτών - ιδιαίτερα κατά τη συγκυρία και της πρόσφατης επιδημίας

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έκθεση της Ε.Ε.

Η συμμετοχή, η υπογραφή, και η επικύρωση, τέτοιων συμφωνιών αποτελεί σημαντικό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και άσκησης ακόμα και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πρέπει να προστατευθεί αποτελεσματικά τόσο ο χερσαίος όσο και ο θαλάσσιος και παράκτιος χώρος (έδαφος-νερά-αέρας)

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

Τί μέτρα προτίθενται να προωθήσουν για την υπογραφή, ή προσχώρηση των εκκρεμών περιπτώσεων περιβαλλοντικών συνθηκών;

Τί μέτρα προτίθενται να προωθήσουν για επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο των συμβάσεων που εκκρεμούν και την εισαγωγή τους στην Ελληνική έννομη τάξη και σε ποιες έχει δοθεί προτεραιότητα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη  Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος ( Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη ( Νίνα)

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ