ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/06/2021

Απάντηση Φον ντερ Λάιεν σε επιστολή Ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της Τουρκίας: Η ΕΕ θα προασπίσει τα συμφέροντά της και την περιφερειακή σταθερότητα

Απάντηση Φον ντερ Λάιεν σε επιστολή Ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της Τουρκίας: Η ΕΕ θα προασπίσει τα συμφέροντά της και την περιφερειακή σταθερότηταΑπάντηση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενας Κουντουρά, Δημήτρη Παπαδημούλη, Αλέξη Γεωργούλη και Κώστα Αρβανίτη. - Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως «οι εξελίξεις στην Τουρκία στα ζητήματα του κράτους – δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα διαμορφώσουν την επικείμενη αξιολόγηση του Συμβουλίου» - Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επιστολή τους καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας που συνεχίζει τις προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, περιφρονώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζοντας  τη σταθερότητα στην περιοχή.


Οι εξελίξεις στην Τουρκία στα ζητήματα του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  θα διαμορφώσουν την επικείμενη αξιολόγηση του Συμβουλίου τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην απάντησή της  σε επιστολή που της είχε σταλεί με  πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά και είχαν συνυπογράψει  ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Γεωργούλης και Κώστας Αρβανίτης.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επιστολή τους τον Απρίλιο προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και  τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ:

·         είχαν καταδικάσει την  προσβλητική ευθεία επίθεση του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν σε βάρος της Προέδρου της Κομισιόν  στην Άγκυρα, ως «ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης πολιτικής υπεροχής του και απαξίωσης των θεσμών της ΕΕ», στο πλαίσιο της  προσχεδιασμένης πολιτικής της Τουρκίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της απόσυρσης της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

·         είχαν  τονίσει ότι σε περιφερειακό επίπεδο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, περιφρονώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζοντας  τη σταθερότητα στην περιοχή.

·         Και είχαν καλέσει τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Συμβουλίου να  καταδικάσουν ευθέως κάθε ενέργεια της τουρκικής πλευράς που υπονομεύει το ρόλο της ΕΕ.

Στην απάντησή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι επανέλαβε με σαφήνεια στην τουρκική πλευρά ότι «το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα» και δήλωσε ότι οι εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς θα διαμορφώσουν και την αξιολόγηση που θα λάβει χώρα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι είχε ζητηθεί από την Τουρκία να  επανεξετάσει την  αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 Στο πλαίσιο αυτό, η κα Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε  την απελευθέρωση του βραβευμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Ahmet Altan και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα λάβει παρόμοιες αποφάσεις την προσεχή περίοδο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή της, η  ΕΕ επιδιώκει τη συνεργασία και μια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία, «ωστόσο η επίτευξη αυτού του στόχου θα εξαρτηθεί από τη σαφή δέσμευση της Τουρκίας να διατηρήσει την πρόσφατη θετική δυναμική».

Εάν ωστόσο η κατάσταση αντιστραφεί, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ, καθώς και για να προασπίσει την περιφερειακή σταθερότητα». Επικαλέστηκε μάλιστα τη σχετική δήλωση  των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021 και την κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2021 για την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα αυτό μέσα στον Ιούνιο.
 

Ακολουθεί ολόκληρη η  απαντητική επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν προς τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

“Κα Έλενα Κουντουρά, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ko Δημήτριο Παπαδημούλη, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ko Κωνσταντίνο Αρβανίτη, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ko Αλέξη Γεωργούλη, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Μετά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα στις 6 Απριλίου 2021, συνοδεία του

προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, στο οποίο οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Τουρκία σε ορισμένους τομείς με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

Παρότι η ατυχής κατάσταση στην αρχή της συνάντησης με τον πρόεδρο Erdoġan ήταν σαφώς μια δυσάρεστη και απαράδεκτη έκπληξη, αποφάσισα να δώσω προτεραιότητα στην

πολιτική ουσία έναντι θεμάτων πρωτοκόλλου ή μορφής. Πιστεύω ότι και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι τέτοιο ανέμεναν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η ιεραρχική θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ισότιμη με του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσα εντολή στην ομάδα μου να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε μελλοντικές συναντήσεις με ομολόγους μου.

Όσον αφορά την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις δικές της διεθνείς δεσμεύσεις, επανέλαβα με σαφήνεια στην τουρκική πλευρά ότι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Οι εξελίξεις στους τομείς αυτούς θα διαμορφώσουν επίσης την αξιολόγηση στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. Ειδικότερα, μαζί με τον πρόεδρο Michel, ζητήσαμε από την Τουρκία να επανεξετάσει την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την απελευθέρωση του βραβευμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Αχμέτ Αλταν  και ελπίζω να δω να λαμβάνονται παρόμοιες αποφάσεις από την Τουρκία κατά την προσεχή περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη συνεργασία και μια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου θα εξαρτηθεί από τη σαφή δέσμευση της Τουρκίας να διατηρήσει την πρόσφατη θετική δυναμική.

Εάν η κατάσταση αντιστραφεί, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ, καθώς και για να προασπίσει την περιφερειακή σταθερότητα, όπως αναφέρεται στη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021 και περιγράφεται λεπτομερώς στην κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2021 σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Οι ηγέτες της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2021.

Mε εκτίμηση,

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Ακολουθεί η επιστολή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν:

Έλενα Κουντουρά, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Προς

Αξιότιμη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αξιότιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κύριο Σαρλ Μισέλ

Κοινοποίηση

Αξιότιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Νταβίντ-Μαρία Σασόλι

Αγαπητή κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,

Αγαπητέ κύριε Σαρλ Μισέλ,

Με την παρούσα επιστολή μας, θέλουμε να καταδικάσουμε την απαξιωτική στάση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στο πρόσωπό σας και στο ρόλο σας, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπείτε εσείς κ. Σαρλ Μισέλ, καθώς συνιστά ευθεία επίθεση κατά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ταυτόχρονα σας εκφράζουμε την έκπληξή μας και τη δυσφορία μας για την παθητική στάση που αμφότεροι τηρήσατε.

Εσείς κ. φον ντερ Λάιεν δεν αντιδράσατε στην προσβολή του κ. Ερντογάν προς εσάς ως γυναίκα και Πρόεδρο της Επιτροπής και δεν διεκδικήσατε τον στοιχειώδη σεβασμό στο θεσμικό σας ρόλο, καθώς μάλιστα η ενέργειά του αυτή έρχεται μερικές μόνο μέρες μετά την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Και εσείς κ. Μισέλ έχετε διπλή ευθύνη.

Αφενός τηρήσατε παθητική στάση, αποδεχόμενος την υποτιμητική συμπεριφορά του κ. Ερντογάν προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, που είναι ενδεικτική μίας σχεδιασμένης πολιτικής του Τούρκου Προέδρου απαξίωσης των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφετέρου η αμηχανία και η αδυναμία που επιδείξατε δεν ανταποκρίνεται στο βάρος της ευθύνης της θέσης που εκπροσωπείτε και αποτελεί εξίσου σοβαρό πολιτικό ατόπημα σε βάρος της ΕΕ.

Σε αυτήν την ευαίσθητη και κρίσιμη συγκυρία, η ανοχή σας απέναντι σε αυτήν την προκλητική ενέργεια του κ. Ερντογάν συνιστά νομιμοποίηση της πολιτικής στάσης της Τουρκίας και σαφή υπονόμευση της θέσης και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με θλίψη διαπιστώνουμε ότι επιτρέψατε να συμβεί μπροστά σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν που συνιστά απλά παραβίαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου, αλλά για προσχεδιασμένη επίδειξη πολιτικής υπεροχής που σας επιφύλασσε ο Τούρκος Πρόεδρος, επιχειρώντας να υπονομεύσει το κύρος και τις αξίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων, και να υπεραμυνθεί των επικίνδυνων πολιτικών του καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιβάλλει στην Τουρκία.

Αυτή η συνειδητά προσβλητική του ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλήσεων και πολιτικών επιλογών το τελευταίο διάστημα, που επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την προοπτική της ένταξης της στην Ε.Ε αλλά και εν γένει των κοινών μας ευρωπαϊκών αξιών.

Οι εντεινόμενες διώξεις και φυλακίσεις των πολιτικών αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των διώξεων εναντίον του πολιτικού κόμματος του HDP, η συρρίκνωση του πεδίου δράσης της κοινωνίας των πολιτών, ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και της δικαιοσύνης υπονομεύουν ευθέως την κοινοβουλευτική δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, περιφρονώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζοντας τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αυτές οι πολιτικές επιλογές προσβάλλουν ευθέως την ουσία των αρχών και τον πυρήνα του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ συνεχίζει να στερείται μιας αποτελεσματικής αποτρεπτικής πολιτικής κατά των Τουρκικών προκλήσεων. Ενώ επιβάλλει με ευκολία «fast track» κυρώσεις κατά τρίτων χωρών, την ίδια στιγμή αδυνατεί να πετύχει ομοφωνία για ισχυρές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, που εξακολουθεί να επιτίθεται στην Ευρώπη, εξαιτίας των ισχυρών οικονομικών δεσμών που διατηρούν ορισμένα κράτη-μέλη με τη χώρα αυτή, με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τελικά να μένει μόνο στα λόγια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να συγκροτήσει ένα ισχυρό μέτωπο που να απαντά αποφασιστικά στις κλιμακούμενες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση για την άμεση επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων. Μόνο έτσι θα εγκαταλείψει η Τουρκία την επιθετική πολιτική της, και θα δοθεί η δυνατότητα για έναν πραγματικό διάλογο.

Σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η θέση σας και έστω και τώρα να καταδικάσετε ευθέως κάθε ενέργεια της τουρκικής πλευράς που υπονομεύει το ρόλο της ΕΕ, και έμπρακτα να υπερασπίσετε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ένωσης.


Οι υπογράφοντες

Έλενα Κουντουρά

Δημήτριος Παπαδημούλης

Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ