ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/06/2021

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος



Κοινή δήλωση του Σ. Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, και της Π. Πέρκα, αναπληρώτριας τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η προστασία του περιβάλλοντος, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελεί προϋπόθεση για το αύριο των κοινωνιών μας και για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πρόσφατη πανδημική. Επιτάσσει την ισορροπία των οικοσυστημάτων και τη συμβίωση του ανθρώπου - και της ανάπτυξης - με το περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό όμως χρειάζεται μία «πράσινη επανάσταση» στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς και διανομής του παραγόμενου πλούτου προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανισότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακούει τη νέα γενιά που μάς ζητάει «Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Με τις Προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη εκδήλωση για την Κλιματική Κρίση, «Ελλάδα+Περιβάλλον», στις 03/06, αποδεικνύει ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα για την Πράσινη Μετάβαση. Μία μετάβαση που δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια, που δεν πρέπει να αποτελεί «σημαία ευκαιρίας» προς κομματική και επικοινωνιακή αξιοποίηση/εκμετάλλευση και οφείλει να εμπλέκει και να αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.

Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Πράσινη Μετάβαση για το μετασχηματισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων, ώστε να διασφαλίσει ότι η μετάβαση αυτή δε θα αφήσει κανέναν και καμία πίσω, δεν θα οξύνει και δε θα δημιουργήσει νέες ανισότητες και, πάνω από όλα, ότι θα δημιουργήσει/παράξει όφελος για όλους, και όχι μόνο για τους λίγους που βρίσκονται κοντά και συνομιλούν με το σύστημα εξουσίας.

Η «πράσινη επανάσταση» για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να δώσει όραμα και προοπτική στη νέα γενιά και ώθηση στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καταρτίζοντας με διάλογο και συνεργασία ένα ξεκάθαρο «δρόμο» προς το πράσινο μέλλον. Έναν δρόμο που θα πατάει σε γερά θεμέλια και στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Επτά είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου μας για την Πράσινη Μετάβαση/«πράσινη επανάσταση»

-Η Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. Με διασφάλιση της πρόσβασης στα βασικά αγαθά, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες.

-Η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045 χρειάζεται ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου. Χρειάζεται εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής ανθεκτικότητας σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Χρειάζεται ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016, ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.

-Ο παραγωγικός ιστός της χώρας μετασχηματίζεται δημιουργώντας νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και εκπομπών ρύπων και την εξοικονόμηση πόρων. Δημιουργούνται οι βάσεις για το πρασίνισμα καίριων οικονομικών κλάδων και παρέχονται κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της πράσινης μετάβασης.

-Διαμορφώνεται ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και της κλιματικής ουδετερότητας. Θα προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και όχι την απολιγνιτοποίηση με φυσικό αέριο, το σχέδιο σήμερα του κ. Μητσοτάκη για λίγους ιδιώτες.

Ένα ισχυρό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία, τα δημόσια κτίρια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξασφάλιση του δημόσιου ελέγχου των ενεργειακών δικτύων. Ρήτρα ώστε το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.

- Εξασφαλίζεται η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης.

- Η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτά κεντρική θέση καθώς η επαναστατική αυτή αλλαγή δεν μπορεί να γίνει υποτιμώντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τον κοινό μας πλούτο.

-Τίθενται στέρεες βάσεις για μια Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας. Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε, ανέφερε.

Οφείλουμε να δώσουμε όραμα και προοπτική και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Το όραμα αυτό όμως δεν μπορεί παρά να είναι συλλογικό προϊόν που απευθύνεται και αφορά ενεργά την κοινωνία και αυτό μπορεί να το διασφαλίσει μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην «πόλη-πείραμα» του Βόλου - Άρθρο του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου με αφορμή την αυριανή 5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το οξύ πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου

5 Ιουνίου. Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μια ημέρα προβληματισμού, ημέρα απολογισμού με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Μαγνησίας λόγω της οξυμένου προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Με αφορμή την ημέρα, είναι σημαντικό να αναδείξουμε συνοπτικά το χρονικό ενός διαχρονικού «περιβαλλοντικού παράδοξου» που παρατηρείται στην πόλη του Βόλου.

Από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2014, που έδωσε τη δυνατότητα στην Τσιμεντοβιομηχανία του Βόλου να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη100.000 τόνους RDF και 100.000 τόνους άλλων εναλλακτικών καυσίμων, την τροποποίησή της το 2017 που της παραχώρησε λιμενικές διευκολύνσεις για τη μεταφορά των εναλλακτικών καυσίμων, μέχρι και την τελευταία τροποποίησή της τον Μάιο του 2021, που της έδωσε την άδεια να καίει επιπλέον 120.000 τόνους απόβλητα βιομηχανικών μονάδων, η πραγματικότητα είναι μία:

Οι άδειες για τη χρήση των λεγόμενων εναλλακτικών καυσίμων από τις βιομηχανίες διαρκώς αναβαθμίζονται και διευρύνονται, ενώ οι αντίστοιχες τεχνικές ελέγχου για την ασφαλή χρήση τέτοιων καυσίμων δεν ακολουθούν την ίδια πορεία…

Εδώ και 4 χρόνια η κοινωνία του Βόλου και οι επιστημονικοί φορείς της πόλης διατυπώνουν σύσσωμοι την αγωνία τους για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιλέγει να παρέχει ανέξοδες διαβεβαιώσεις, χωρίς όμως να προχωρά σε καμία δραστική ενέργεια. Από τους μόλις δύο σταθμούς μέτρησης αέριας ρύπανσης που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην πόλη, ο ένας βρίσκεται διαχρονικά εκτός λειτουργίας, ωστόσο το Υπουργείο ακόμα να προχωρήσει στην αντικατάστασή του παρά το ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Ακόμα εκκρεμεί η τεχνολογική αναβάθμιση του δεύτερου, καθώς δε διαθέτει τη δυνατότητα να καταγράψει τουλάχιστον 6 σημαντικούς αστικούς ρύπους…

Τα μοναδικά μέχρι στιγμής επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα της 12μηνης έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω του Προγράμματος GreenYourAir, που καταγράφουν υπερβάσεις στην ατμόσφαιρα του Βόλου των επικίνδυνων μικροσωματιδιών ανά 15 ημέρες κάθε μήνα, αμφισβητούνται από την Πολιτεία, με την πρόφαση ότι η τεχνική καταγραφής που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι πιστοποιημένη. Βέβαια, οι πιστοποιημένοι με ISO μετρητές του Υπουργείου είτε δεν λειτουργούν, είτε δεν συμβαδίζουν με τις βέλτιστες τεχνολογικές πρακτικές ελέγχου…

Σε μία προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση της προέλευσης της δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Η έρευνα έχει ήδη διαρκέσει ένα χρόνο, αναμένουμε τα αποτελέσματα της Ενδιάμεσης Έκθεσης, αναμένουμε τα καταληκτικά συμπεράσματα…

Οι αρμόδιοι φορείς δε θορυβήθηκαν ούτε όταν δημοσιεύθηκε η σχετική 12μηνη έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατέγραψε την αύξηση των παθολογικών και παιδιατρικών περιστατικών στο Νοσοκομείο του Βόλου τις ημέρες που στην ατμόσφαιρα της πόλης καταγράφονται υπερβάσεις σε επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Φαίνεται πως οι επιστημονικές ενδείξεις για την άμεση σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με φαινόμενα νοσηρότητας δεν είναι ικανές να διαταράξουν την «ηρεμία» του Υπουργείου που μάλλον περιμένει τα αποτελέσματα της ολφακομετρίας στις βιομηχανικές δραστηριότητες που διενεργεί η Περιφέρεια για να πειστεί…

Τα περιβαλλοντικά «πειράματα» στην πόλη συνεχίζονται με αποκορύφωμα την παραχώρηση από το Υπουργείο άδειας προς την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ για πειραματική καύση του νέου απορριματογενούς καυσίμου CLO, η οποία υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων ανακλήθηκε.

Μάλλον οι επιστημονικές μελέτες λένε «ψέματα» και συκοφαντούν τα «αληθινά» αποτελέσματα του μοναδικού μετρητή του Υπουργείου που λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας και δε «βλέπει» ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, αφού εκκρεμεί η αναβάθμισή του προκειμένου να μπορεί να καταγράψει μεγαλύτερο φάσμα επικίνδυνων αστικών ρύπων...Τι ειρωνεία!

Το «περιβαλλοντικό παράδοξο» της πόλης εντείνεται από το γεγονός ότι η Πολιτεία φαίνεται να ακυρώνει η ίδια τους νόμους που ψηφίζει.

Ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία θεσπίζουν τα βήματα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, δίνοντας προτεραιότητα σε μεθόδους όπως η κομποστοποίηση (ανακύκλωση και διαλογή στην «πηγή») και η αναερόβια χώνευση, αφήνοντας ως τελευταία εναλλακτική και μόνο για το 10% των υπολειμμάτων τη βιοξήρανση, που οδηγεί στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων. Η ελληνική νομοθεσία ρητά ορίζει (άρθρο 29 ν. 4042/2012) ότι για τη διαχείριση των αποβλήτων ισχύει κατά προτεραιότητα η ακόλουθη ιεράρχηση: α) πρόληψη, β) προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, γ) ανακύκλωση, δ) άλλου είδους ανάκτηση (όπως ανάκτηση ενέργειας) και τέλος ε) διάθεση (όπως διάθεσή τους για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων). Στο Βόλο, όλα τα θεσμοθετημένα βήματα αντιστρέφονται και επιλέγεται η καύση ως η βασική μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η φαιδρότητα της Πολιτείας στο ζήτημα της αέριας ρύπανσης αποτυπώνεται και στη μεθοδολογία των ελέγχων που διενεργούνται στις βιομηχανίες για την παρακολούθηση των αέριων εκπομπών τους για τυχόν περιεκτικότητά τους σε διοξίνες και φουράνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την περιοχή μας αποτελεί το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ ελέγχεται μεν από το πιστοποιημένο Εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ωστόσο τα στοιχεία των μηνιαίων μετρήσεων που υποβάλλονται, περισυλλέγονται από δειγματοληψία που διενεργεί η ίδια η ΑΓΕΤ.

Δηλαδή, σε μία ιλαροτραγική εκδοχή του ρητού: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», η Τσιμεντοβιομηχανία ελέγχει τον εαυτό της και η Πολιτεία «κοιμάται ήσυχη».

7 χρόνια μετά την ΑΕΠΟ του 2014 και όλες τις μετέπειτα τροποποιήσεις της τα κορυφαία ζητήματα για την πόλη μας σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένουν άλυτα.

Τεχνολογικά υποβαθμισμένοι ή και ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, πάνω στους οποίους διαχρονικά βασίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να εγκρίνει τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Αδυναμία ή και απουσία κατάλληλων μετρήσεων για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα.

Εμμονή στην καύση RDF κόντρα σε όλες τις μελέτες και στα πορίσματα διεθνών Οργανισμών όπως η Greenpeace σχετικά με την αυξημένη επικινδυνότητα για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων, ενώ την ίδια στιγμή αδειοδοτείται ο Δήμος Βόλου για κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας SRF.

Σε μια περιοχή επιβαρυμένη από το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι βιομηχανίες που ήδη καίνε RDF και στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιούν και το επεξεργασμένο από το εργοστάσιο του Δήμου Βόλου SRF, βρίσκονται εντός του αστικού ιστού…

Ο Βόλος μετατρέπεται σε «πόλη – πείραμα» που ολοένα συνδέει το όνομά της με το πρόβλημα αέριας ρύπανσης.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ημέρα υπενθύμισης της ηθικής και πολιτικής υποχρέωση της Πολιτείας να πάψει να αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου αποσπασματικά και επιδερμικά τρέχοντας μονίμως πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει άμεσα να υιοθετήσει δραστικές μεθόδους περιορισμού του φαινομένου εκκινώντας από την ανακύκλωση, ως καθοριστική μέθοδο, και υιοθετώντας τρόπους περιβαλλοντικά φιλικότερης καύσης, όπως το φυσικό αέριο, χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος. Η υγεία των πολιτών του Βόλου δεν κοστολογείται.

 

Χ. Καφαντάρη: Ημέρα Περιβάλλοντος 2021 εν μέσω πανδημίας και κλιματικής κρίσης

Άρθρο της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αντιπροέδρου της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στο tvxs.gr (δημοσιεύτηκε στις 3/06/2021)

Ακόμα μια μέρα Περιβάλλοντος, αυτή την φορά στο μέσο ενός διαστήματος με κυρίαρχα ζητήματα, σε παγκόσμιο επίπεδο, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και εν μέσω των σχεδιασμών για την πράσινη ανάπτυξη κατά την επόμενη μέρα.

Φέτος, η Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως μήνυμα «Reimagine-Recreate-Restore”(Επανασχεδιασμός-επαναδημιουργία-Αποκατάσταση), με ιδιαίτερο βάρος στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Η Διεθνής Συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 δεν έγινε το 2020, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί φέτος στην Γλασκώβη. Ο σχεδιασμός είναι να γίνει με φυσική παρουσία, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες με στόχο, οι δεσμεύσεις των κρατών να αρχίσουν να πραγματοποιούνται μετά την μονοθεματική στροφή της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας .

Φέτος οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, ιδιαίτερα μετά την εμβληματική στροφή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, που όχι μόνο ανακοίνωσε την επιστροφή των ΗΠΑ στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, αλλά, και διοργάνωσε σύσκεψη κορυφής με πολλούς ηγέτες για την κλιματική αλλαγή. Οι ηγέτες που συμμετείχαν στην συζήτηση ανακοίνωσαν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που προτίθενται να λάβουν σαν συμβολή των μεγάλων ρυπαντών στην μάχη για την τιθάσευση της κλιματικής αλλαγής. Πράγματι κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής, η Κίνα υποσχέθηκε μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων μετά το 2030 και επαναβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να φθάσει σε οικονομία ουδέτερου άνθρακα πριν το 2060. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυριζόμενο ότι έχει πετύχει μείωση των εκπομπών του κατά 42%, υποσχέθηκε μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 68% μέχρι το 2030. Η Ιαπωνία αυξάνοντας τις δεσμεύσεις υπόσχεται να φθάσει στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Κι άλλοι ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ινδός πρωθυπουργός, ανακοίνωσαν τα σχέδια των κρατών τους, χωρίς όμως πολλές λεπτομέρειες, ενώ η Αυστραλία απέφυγε να προσθέσει οποιαδήποτε δέσμευση.

Οι εντυπωσιακές δεσμεύσεις ήρθαν από την πλευρά των ΗΠΑ με τον Αμερικάνο πρόεδρο να ανακοινώνει μειώσεις στις εκπομπές ρύπων κατά 50% - 52%, κάτω από τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2030, αυξημένο από τον προηγούμενο στόχο του 26% μέχρι το 2025. Η νέα διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωσε και άλλα μέτρα όπως, πάγωμα ανέγερσης νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, μετάβαση σε μια νέα αυτοκινητοβιομηχανία μη εξαρτημένη από τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, κύρια, των κτιρίων και εξοικονόμηση ενέργειας, αύξηση της παραγωγής «πράσινων» καυσίμων, όπως υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές, και την εισαγωγή τους σε όλους τους τομείς των μεταφορών και την υιοθέτηση φυσικών μεθόδων για την αποθήκευση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα σε δάση και εδάφη. Η τελευταία ανακοίνωση, ίσως αποτελεί την πιο φιλόδοξη δέσμευση του προέδρου και ενισχύει την παρέμβαση του ομοσπονδιακού κράτους, έναντι της δικαιοδοσίας των πολιτειών. Η ανακοίνωση του στόχου αυτού, γνωστού σαν «30 by 30» , στοχεύει στην ανακήρυξη ποσοστού 30% της χώρας και 30% των θαλάσσιων περιοχών των ΗΠΑ σαν περιοχών διατήρησης της βιοποικιλότητας και προστασίας της φύσης. Δυόμιση φορές η έκταση των ομοσπονδιακών περιοχών απόλυτης προστασίας, που σήμερα ανέρχονται σε 12% της ξηράς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα κληθούν να συμβάλλουν εκτός από τις ομοσπονδιακές αρχές, καλλιεργητές, κοινότητες και ιθαγενείς πληθυσμοί. Σκοπός η ενίσχυση της απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από φυσικούς παράγοντες όπως το έδαφος και τα δάση και η προστασία της βιοποικιλότητας από την υποβάθμιση. Δεν θα αναφερθούμε στον χώρο αυτό στις νομικές παρεμβάσεις και την πολύπλοκη δικαιοδοσία επί των εδαφών που ισχύει στις ΗΠΑ, απλώς θα επισημάνουμε την αναβάθμιση του ρόλου των αυτοχθόνων ινδιάνων, που αποδεδειγμένα έχουν, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, χαμηλότερο βαθμό υποβάθμισης της βιοποικιλότητας στις περιοχές που διαχειρίζονται. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πιο πρόσφατη απόφαση για την ακύρωση των παραχωρήσεων υδρογονανθράκων στην Αλάσκα, που είχε δώσει ο πρόεδρος Τραμπ. Διευκρινίζουμε εδώ, ότι, η μετατροπή της Αλάσκα σε περιοχή απόλυτης προστασίας θα βάλει φραγμούς στην περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα ενισχύσει τα σπάνια οικοσυστήματα της περιοχής.

Η ιδέα του στόχου προέρχεται από την αξιοποίηση φυσικών παραγόντων, όπως του εδάφους, των τυρφώνων ή τα δάση που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και οι ανθρώπινες δραστηριότητες που εφαρμόζονται, όπως η γεωργία ή οι αλλαγές στις χρήσεις γης, που εκπέμπουν ρύπους. Τα τελευταία χρόνια, άρχισε ο συνυπολογισμός των εκπομπών από «χρήσεις γης – αλλαγές – δασοκομία LULUCF » στο συνολικό ισοζύγιο εκπομπών μιας χώρας. Από την εποχή της συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης (COP15 -2009) υπήρχαν σημαντικές επιφυλάξεις για την συμμετοχή του τομέα στην μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Άλλωστε, στο διάστημα που πέρασε, δεν έγιναν πολλά για την διατήρηση των δασών και την αποτροπή της αποδάσωσης και αποθάρρυνση αλλαγών χρήσεων γης. Σήμερα, μάλιστα, μετά την λαίλαπα των πυρκαγιών των τροπικών δασών, που αποψίλωσαν τεράστιες εκτάσεις στην Αφρική και Βραζιλία το 2019 και 2020, η ισορροπία άλλαξε. Επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι, τα δάση του Αμαζονίου εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφούν.

Οι επιφυλάξεις τόσο στις ΗΠΑ, αλλά γενικότερα στον κόσμο, για τέτοια αναβάθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος είναι πολλές. Κύρια προέρχονται από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θεωρούν το περιβάλλον σαν εμπόδιο στην ανάπτυξη! Παρόλα τα κενά και τις επιφυλάξεις ο στόχος «30 by 30», μακριά από αντι περιβαλλοντικές πολιτικές, είναι φιλόδοξος και θέτει το έναυσμα για την ενίσχυση τόσο της δασοπροστασίας, όσο και την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Βρίσκεται με σωστό βηματισμό πλάι στη πρόταση του ΟΗΕ για μαζικές αναδασώσεις, τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και την πράσινη ανάκαμψη.

Ελπίζουμε ότι, η αναμενόμενη στο τέλος του χρόνου COP26, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα προτείνει σοβαρές λύσεις.​

 

Κ. Μάλαμα: Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από πολιτικές που έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας καλεί να σκεφτούμε την οικονομία και τις παραγωγικές σχέσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ποτέ, εάν δεν δημιουργηθούν πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, πολιτικές που εξασφαλίζουν σε όλους την κάλυψη των βιοτικών αναγκών, αξιοπρέπεια στην εργασία και δίκαιη ανάπτυξη.

Η Βόρεια Ελλάδα κι η Χαλκιδική έχουν ανοιχτές πληγές. Οι εξορύξεις μετάλλων, η αδυναμία βιώσιμης διαχείρισης της β​ιομηχανίας, της πρωτογενούς παραγωγής, η ελλιπής προστασία του δασικού αποθέματος, των νερών, των ακτών, του παραδοσιακού δομημένου κι αδόμητου περιβάλλοντος, των απορριμμάτων ψαλιδίζουν το μέλλον μας.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε, όλοι μαζί, μία δίκαιη περιβαλλοντική κι αναπτυξιακή συμφωνία που θα αλλάξει αυτά τα δεδομένα. Τ​ο περιβάλλον μας καλεί να ξανασκεφτούμε την οικονομία της εγγύτητας, των κοινωνικών αναγκών, της προστασίας της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτά πρέπει να προωθήσουμε, αν θέλουμε να υπάρξει αύριο για το περιβάλλον μας.

Κ. Βέττα: Έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε ένα πιο καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον, χωρίς αποκλεισμούς, για εμάς και τα παιδιά μας – Δήλωση για την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δήλωσε:

«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μας καλεί σε διαρκή εγρήγορση και δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προστασία της βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων μας.

Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να επιτευχθεί με τους περιβαλλοντοκτόνους νόμους και την άνιση και άναρχη ανάπτυξη που προσπαθεί να επιβάλει στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ούτε επιτυγχάνεται με το ξήλωμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου μας ως εμπόδιο για την κερδοσκοπία των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων με τα οποία ταυτίζεται και εν τέλει υπηρετεί.

Ως ενεργοί πολίτες έχουμε χρέος να αποτρέψουμε αυτήν την εγκληματική πολιτική, διεκδικώντας ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Και ως κοινωνία οφείλουμε να οραματιστούμε το μέλλον αυτό, χτίζοντας συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς τη δίκαιη μετάβαση προς εκείνο το παραγωγικό μοντέλο που αξίζει στον τόπο και στον λαό μας, με κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.»

 

Λ. Αβραμάκης: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη αρνητικά τη ζωή μας»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δήλωσε:

«Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν ήδη τη ζωή μας και στο Νομό Σερρών. Πλημμύρες, ξηρασία, παγετός, είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που βλέπουμε να επηρεάζουν τον τόπο μας, την αγροτική παραγωγή και τη ζωή μας. Κρίσιμα έργα για την περιοχή μας και τον περιορισμό των επιπτώσεων δυστυχώς καθυστερούν υπερβολικά με ευθύνη του «επιτελικού κράτους». Τα Σχέδια Βελτίωσης, οι αναγκαίες παρεμβάσεις εξοικονόμησης υδάτων και ενέργειας τόσο στις αγροτικές καλλιέργειες όσο και στα κτίρια, η ανάπτυξη της δενδρώδους καλλιέργειας και η προσαρμογή της υπαίθρου σε πιο φιλικές για το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας παρά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, συναντούν διαρκώς αναίτια γραφειοκρατικά προβλήματα. Η ΝΔ με τις αντιπεριβαλλοντικές της πολιτικές, όπως η κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η άρση της απαγόρευσης ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων ακόμα και σε περιοχές Natura, οι fast track διαδικασίες και οι εκπτώσεις στους περιβαλλοντικούς κανόνες για μεγάλες επενδύσεις, η κωλυσιεργία στην έγκαιρη πρόσληψη δασεργατών στις δασικές υπηρεσίες , αποδεικνύει ότι δεν κατανοεί την αναγκαιότητα στροφής σε μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον.

Όπως υποστήριξε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κηρύσσοντας την «Πράσινη Επανάσταση», η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να επενδύσει σε ένα μακρόπνοο, βιώσιμο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για να μπορεί με ασφάλεια να οργανώσει το μέλλον της, μακριά από νέες επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Ο Νομός Σερρών, έχει ανάγκη από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα πολλαπλασιάζει την αξία τόσο της αγροτικής παραγωγής μειώνοντας το κόστος και βελτιώνοντας την ποιότητα, όσο και την προστασία και ανάδειξη των μοναδικών περιβαλλοντικών περιοχών του τόπου μας. Η Λίμνη Κερκίνη, ο Άγιος Ιωάννης - Επτάμυλοι, το Άγγιστρο, ο Λαϊλιάς, ο Στρυμώνας και οι εκβολές του, ο Αγγίτης ποταμός, το Μενίκιο Όρος, οι οροσειρές Μπέλλες και Ορβέλου, το όρος Κρούσια στη κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου και πολλά ακόμα σημεία υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, πρέπει να προστατευτούν, να αναδειχτούν και να αξιοποιηθούν με τρόπους που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον αλλά αντίθετα θα δημιουργούν νέο πλούτο και θα παραμείνουν για να τα απολαύσουν και οι επόμενες γενιές.

Η «πράσινη επανάσταση» είναι ένα πλήρες πρόγραμμα για το περιβάλλον που θα φέρει και πάλι το Νομό Σερρών σε τροχιά ανάπτυξης, δημιουργώντας νέο πλούτο, νέες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο μας.

 

Κ. Νοτοπούλου: "Ευκαιρία να σκεφτούμε και να δράσουμε για το Περιβάλλον, η σημερινή ημέρα"

Δήλωση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α` Θεσσαλονίκης

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ακόμη ευκαιρία να σκεφτούμε και να δράσουμε για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε ολόκληρο τον πλανήτη : την κλιματική κρίση, τις πανδημίες, την εξάντληση των πόρων, την υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε το περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο και ότι ο σχεδιασμός για το μέλλον πρέπει να γίνεται με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.

Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρωτοστατούν στο περιβαλλοντικό και οικολογικό κίνημα της εποχής μας.

Χρειαζόμαστε μια πράσινη επανάσταση, χρειαζόμαστε μια μετάβαση σε ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον, θα το αναβαθμίζει και δεν θα το υποτάσσει στο συνεχές κυνήγι του κέρδους, όπως κάνει ο νεοφιλελευθερισμος.

Για να πετύχει όμως η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει με όρους βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και με μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου όπου ο παραγόμενος πλούτος θα μοιράζεται δίκαια με όρους αειφορίας.

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οδηγεί σε κοινωνικούς αποκλεισμούς και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό προτείνουμε ένα συνεκτικό σχέδιο πράσινης μετάβασης με βασικά σημεία την ενεργειακή δημοκρατία και αυτονομία, την κυκλική συνεργατική οικονομία, τον οικονομικό πλουραλισμό, την ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στον αντίποδα ο νεοφιλελευθερισμος σχεδιάζει μια πράσινη μετάβαση αποκλειστικά μέσω των αγορών , με διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τέλος, κεντρικό ζήτημα στην πράσινη μετάβαση αποτελεί και ο τουρισμός, που ως σύνολο δραστηριοτήτων, αλληλεπιδρά καθοριστικά με το περιβάλλον. Διότι αφενός οι μεταβολές στις κλιματικές συνθήκες διαμορφώνουν ένα νέο φυσικό περιβάλλον στο οποίο το τουριστικό προϊόν θα αναγκαστεί μελλοντικά να προσαρμοστεί.

Αφετέρου, η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Την ίδια στιγμή οι ενεργειακές απαιτήσεις, η χρήση φυσικών πόρων, η διαχείριση απορριμμάτων αλλά και ο τρόπος δόμησης του περιβάλλοντος στις τουριστικές περιοχές, επιβαρύνουν δραματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που όχι μόνο στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού κλάδου, αλλά κυρίως στην ικανότητα του να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, απαντώντας πειστικά στις προκλήσεις της περιβαλλοντικής κρίσης.

 

Ν. Σαντορινιός: Η πράσινη μετάβαση οδηγός για τις νησιωτικές πολιτικές και τη ναυτιλία

Δήλωση του Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνει τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε να περάσουν τα νησιά και η ναυτιλία σε μια νέα βιώσιμη και πράσινη εποχή.

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται, και στη χώρα μας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τις χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγάλα συμφέροντα που ανοίγουν το δρόμο για περισσότερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της πατρίδας μας, αποτελούν βήματα προς ένα άμεσο δυστοπικό μέλλον για τη φύση και τον άνθρωπο.

Τα νησιά μας δεν μπορούν να αντέξουν άλλο μια στρεβλή ανάπτυξη η οποία εξαντλεί το φυσικό τους περιβάλλον, θέτει σε κίνδυνο το μικροκλίμα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και βασικούς τομρίς της οικονομίας τους. Η προστασία και διατήρηση της φέρουσας ικανότητας των νησιών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και του τουρισμού και της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Πολιτικές που χαράσσονται με στόχο το πέρασμα στην εποχή των ενεργειακά αυτόνομων και πράσινων νησιών, στην εφαρμογή σχεδίων για τοπική ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων, για αυτονομία ύδατος, για προστασία των φυσικών πόρων και θα σέβονται τους αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς κανονισμούς, στηρίζοντας μια ήπια, φιλική προς τη φύση και τον άνθρωπο, ανάπτυξη, μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο από τη σημερινή τελματώδη κατάσταση στη διαχείριση του περιβάλλοντος που τα νησιά βιώνουν και που αυτή η Κυβέρνηση έχει αφήσει εκτός ατζέντας.

Η σημερινή όμως μέρα, δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την αγωνία μας σε σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και την ανάγκη να περάσει σε μια πράσινη εποχή, έτσι ώστε να μην μείνει πίσω από τις διεθνείς εξελίξεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα το εργατικό δυναμικό της και την ιστορικά πρωτοπόρα θέση της. Η εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, η ταυτόχρονη δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων που θα στηρίζουν τα νέα πράσινα πλοία και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων συστημάτων κίνησης με λιγότερες βλαβερές εκπομπές και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μπορούν και πρέπει να γίνουν ο άξονας συνεργασίας Πολιτείας και Ναυτιλιακής κοινότητας, με σκοπό την δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου που θα δώσει μέλλον και πνοή στην ελληνική ναυτική παράδοση.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να παραμένει διακηρυκτικός στόχος και αντικείμενο επικοινωνιακών πολιτικών. Το Κράτος της ΝΔ, καθοδηγούμενο από τα φίλια συμφέροντα της Κυβέρνησης, έχει αποτύχει παταγωδώς στους στόχους που η ανθρωπότητα καλείται να επαναπροσδιορίσει, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή και όλες οι αρνητικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που επιφέρει για την εργασία, τον άνθρωπο, το επίπεδο ζωής. Οφείλουμε να στρέψουμε τα μάτια προς ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης, που και προοδευτικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο θα είναι».

Μήνυμα Γιώτας Πούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της 5ης Ιουνίου φέτος, είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ, στην αναβίωση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Το Περιβάλλον συνδέεται στενά με τη Δημοκρατία, τον Πολιτισμό, την Υγεία την Ποιότητα της Ζωής μας και η προστασία του χρειάζεται την ευαισθητοποίηση όλων, συλλογικές δράσεις και δημόσιες πολιτικές.

Η Πράσινη Συμφωνία θα κριθεί από τις πολιτικές στα πεδία της Κλιματικής Αλλαγής, της διαχείρισης των δημόσιων αγαθών Νερού-Ενέργειας και της επιλογής του Παραγωγικού Μοντέλου Ανάπτυξης της χώρας μας. Αν θα επικρατήσουν οι όροι της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης ή θα εξυπηρετηθούν αποκλειστικά τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του Περιβάλλοντος, ακόμα και των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA!, το λόγο έχουν πλέον οι τοπικές κοινωνίες, η Αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών.

Το Περιβάλλον στη Βοιωτία έχει επίσης τραυματιστεί βαριά με τις ανεξέλεγκτες «επενδύσεις» σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά- και έχει πλέον κορεστεί.

Η σημερινή κινητοποίηση των πολιτών, αποτελεί ελπίδα και ασπίδα για την προστασία του.

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος καθυστέρησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή υποχρεώνει στην
ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα κάνουν πιο ρεαλιστική, αλλά και καθολική την υπόθεση αποφυγής των μακροχρόνιων προβλημάτων. Θα πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον όχι μόνο σαν μια γενική και αόριστη έννοια, αλλά και συγκεκριμένα. Το περιβάλλον του
τόπου μας, που βιώνουμε και αγαπάμε.

Η Κέρκυρα μας, τα Διαπόντια και οι
Παξοί, οι περιοχές Natura και τα πλούσια οικοσυστήματα και που φιλοξενούν, όπως ο Ερημίτης, το Πόρτο Τιμόνι, οι λίμνες και άλλες τόσες περιοχές φυσικού κάλους, κινδυνεύουν. Δεν πρέπει να μας αρκεί ότι κινδυνεύουν για να τα προστατεύσουμε. Πρέπει να προνοήσουμε,
να προλάβουμε τους κινδύνους και να αναδείξουμε αυτές τις περιοχές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η τοπική αυτοδιοίκηση
οφείλει να εντάξει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα του περιβάλλοντος, εξελίσσοντας τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων και της καθαριότητας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που έχουμε υπογράψει μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικό εργαλείο για αυτό το σκοπό.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία από το Παρατηρητήριο
Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας για τη συγκέντρωση ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας στο χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, στην οποία δεν κατάφερα να παρασταθώ λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, ωστόσο στηρίζω και συμπαρίσταμαι στους αγώνες του και
όλων των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος των νησιών μας.

Η φύση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για
πόλεις φιλικές, ανθρώπινες και λειτουργικές, αλλά και η προϋπόθεση ισορροπίας για τη βιωσιμότητα των κοινωνιών μας στο μέλλον.

Χ. Μαμουλάλης: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα!

Δήλωση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία​, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη
Με μια συμβολική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης το Σάββατο 5 Ιουνίου, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Ο Χάρης Μαμουλάκης περιηγήθηκε στον χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θαυμάζοντας τα εκθέματα και την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα εργασίας για αυτό το αποτέλεσμα και σε δήλωσή του ανέφερε: «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας γίνει η αφορμή, να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε όραμα και προοπτική στις επόμενες γενιές. Να ακούσουμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Να ξεκινήσουμε μια Πράσινη Επανάσταση στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, που θα φέρει ανάπτυξη για όλους με σεβασμό στον πλανήτη και ισορροπία των οικοσυστημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανταποκρινόμενος στην απαίτηση της νέας γενιάς που ζητάει επιτακτικά να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις που θα μας οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα, στην πρόσφατη εκδήλωση «Ελλάδα + Περιβάλλον». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε στην κοινωνία ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ένα σχέδιο που μπορεί να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον, για όλους μας και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές.».

 

Δήλωση Γ. Παπαηλιού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δήλωση του Γιώργου Η. Παπαηλιού, βουλευτή Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλά και άλλων κρίσεων που προκαλούνται από την ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ Ανθρώπου και Φύσης.

Συγχρόνως αποτελεί και στοιχείο της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία πρέπει να πρωταγωνιστεί και προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, του κόσμου της εργασίας, της δημιουργίας και της νέας γενιάς.

Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την «Πράσινη Επανάσταση» περιλαμβάνονται έννοιες-προτάγματα όπως η Ενεργειακή Δημοκρατία, η Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας, ο Πράσινος Τουρισμός.

Επιπλέον προτείνεται η «Δίκαιη Μετάβαση» των λιγνιτικών περιοχών στη μεταλιγνιτική εποχή, με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ