ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/06/2021

Θ. Φωτίου: Κατέρρευσαν τα ασύστολα ψεύδη ότι η ΝΔ θέσπισε μέσα σε ένα χρόνο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία - βίντεο

Θ. Φωτίου: Κατέρρευσαν τα ασύστολα ψεύδη ότι η ΝΔ θέσπισε μέσα σε ένα χρόνο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία - βίντεοΚατά τη συζήτηση, στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης με τίτλο: «Να σταματήσει τα ασύστολα ψεύδη η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και να εφαρμόσει τον νόμο 4538/2018 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και την υιοθεσία χωρίς εμπόδια, με απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση », η Θ. Φωτίου τόνισε:

Σήμερα στη Βουλή κατέρρευσαν τα ασύστολα ψεύδη του Υπουργού και της Υφυπουργού Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων ότι η ΝΔ θέσπισε μέσα σε ένα χρόνο, με βάση τις προγραμματικές της εξαγγελίες, μετά από δεκαετίες αναμονής, νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία. Το απέδειξαν τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΚΑ, που αναγκάστηκε η κα Μιχαηλίδου να κοινοποιήσει και τα οποία απέκρυπτε επί τρεις μήνες. Απέδειξαν αφενός μεν ότι όλο το θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2019, με βάση το πληροφοριακό σύστημα www.anynet.gr, και αφετέρου ότι τον Ιούλιο του 2019 είχαμε παραδώσει στη ΝΔ και την δευτερογενή νομοθεσία που ήταν απαραίτητη για την εφαρμογή του εμβληματικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ 4538/18 πλην δύο λιγότερο ουσιωδών ΚΥΑ. Όσο για την πρόσφατη ΚΥΑ για τη χρηματική ενίσχυση αναδόχων γονέων, και η ίδια παραδέχθηκε ότι της είχε παραδοθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Εργασίας και Κοιν, Αλληλεγγύης αλλά ότι την καθυστέρησε για να κάνει αλλαγές. Αν κοιτάξει κανείς τα δύο κείμενο εύκολα βλέπει ότι η μόνη αλλαγή που έκανε ήταν προς το χειρότερο, γιατί κατήργησε το αφορολόγητο και ακατάσχετο αυτής της ενίσχυσης. Δηλαδή η ανάδοχη οικογένεια θα φορολογείται για το ποσό αυτό ως εισόδημα.

Η κα Μιχαηλίδου στη δευτερολογία της παραδέχθηκε σαφώς ότι δεν πρόκειται για νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την αναδοχή και υιοθεσία, όπως διατείνεται σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της. Επ’ αυτού η βουλευτής επεσήμανε ότι είναι καταστροφικό για παιδιά και υποψήφιους γονείς το ότι πάγωσε την εφαρμογή του επί ένα και πάνω χρόνο προκειμένου να το οικειοποιηθεί η ΝΔ. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος υιοθεσιών κατά τη δεκαετία 2010-2019 ήταν 369 ενώ τα δύο τελευταία χρόνια, επί ΝΔ, έγιναν μόλις 320 υιοθεσίες.

Η υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει κανένα ταίριασμα παιδιών με γονείς. Ξέρει πολύ καλά ότι από τον ίδιο τον νόμο προβλέπεται ένα διάστημα περίπου 6 μηνών μεταξύ της υποβολής μιας αίτησης και του ταιριάσματος παιδιού με υποψήφιο ανάδοχο γονέα γιατί απαιτούνται προηγουμένως συγκεκριμένες διαδικασίες (κοινωνική έκθεση, εκπαίδευση υποψηφίων γονέων κ.π.). Άρα τα ταιριάσματα θα γινόταν εκ αντικειμένου κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2019.

Η κα Μιχαηλίδου επανέλαβε τον ψευδή ισχυρισμό ότι βρήκε παλιές αιτήσεις υποψηφίων γονέων κλειδωμένες σε συρτάρια. Όμως, από το έγγραφο του ΕΚΚΑ αποδεικνύεται ότι η αρχική συλλογή των στοιχείων των αιτήσεων παρελθόντων ετών έγινε το χρονικό διάστημα Μάιος – Ιούνιος 2019 και αυτά εισήχθησαν στο σύστημα τον Σεπτέμβριο. Η Θ. Φωτίου την ερώτησε αν είναι από αυτή τη δεξαμενή των 940 αιτήσεων, για πολλές από τις οποίες, κατά το ΕΚΚΑ, είχε ολοκληρωθεί Κοινωνική Έρευνα και η εκπαίδευση, που αντλήθηκαν υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς ώστε να επαίρεται σήμερα για τις επιδόσεις της. Απάντηση βέβαια δεν πήρε.

Η βουλευτής επίσης αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι έφερε την ψηφιακή επανάσταση στη χώρα δεν μπορεί να κάνει επεξεργασία των δεδομένων της ψηφιακής πλατφόρμας anynet. Έλαβε την απάντηση ότι στο προσεχές μέλλον θα αρχίσει η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων

Επίσης η Θ. Φωτίου επισήμανε ότι η κα Μιχαηλίδου αυθαιρέτως, και χωρίς να συμβουλευτεί το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει τα ηλικιακά όρια των υποψηφίων αναδόχων από 30-60 ετών σε 25-75, κάτι που επιστημονικά είναι έωλο.

Τέλος, ο ισχυρισμός της υφυπουργού ότι προσελήφθησαν κοινωνικοί λειτουργοί για να διεκπεραιώνουν γρήγορα τις κοινωνικές εκθέσεις και πάλι είναι ψευδής, αφού το ΕΚΚΑ, στο έγγραφο του στις 8 Μαρτίου 2021 λέει ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη κοινωνικών λειτουργών στις περιφέρειες και τους δήμους για τη διενέργεια των απαραίτητων κοινωνικών αξιολογήσεων παιδιών και υποψήφιων γονιών και την εποπτεία της

 

 

Κυρία Υφυπουργέ
Πριν τρεις μήνες, 8 Μαρτίου του 2021, 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, καταγγείλαμε ότι ο Υπουργός Εργασίας και εσείς ψευδώς ισχυρίζεστε «επί λέξει» ότι «θεσπίσατε μέσα σε ένα χρόνο, με βάση τις προγραμματικές σας εξαγγελίες, μετά από δεκαετίες αναμονής, νέο Πλαίσιο για την αναδοχή υιοθεσία».
Το ψεύδος αποδείχτηκε από την απάντηση του ΕΚΚΑ με ημερομηνία 16/3/21, μία εβδομάδα δηλαδή μετά την κατάθεση της ερώτησης που σας είχε γνωστοποιηθεί από τότε. Μόνο που εσείς, κυρία υφυπουργέ, την αποκρύψετε επί τρεις μήνες, μέχρι που μετατρέψαμε την ερώτησή μας σε επίκαιρη στις 3/6/2021 και τότε αναγκαστήκατε να μας απαντήσετε επισυνάπτοντας την απάντηση του ΕΚΚΑ.
Μια απάντηση που αποδεικνύει τα ψεύδη της κυβερνητικής προπαγάνδας περί δήθεν «νέου πλαισίου» και επιβεβαιώνει τις κατηγορίες μας ότι το μόνο που δεν κάνετε κυρία Μιχαηλίδη είναι να εφαρμόσετε σωστά και εγκαίρως το νόμο που ψήφισε η Βουλή τον Μάιο του 18. Μια απάντηση στην οποία επισημαίνεται ότι «από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι σήμερα το πληροφοριακό σύστημα λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς καμία διακοπή». Μόνο που εσείς βάλατε τον Πρωθυπουργό να το εγκαινιάσει τον Ιούνιο του 2020.
Με την ΑΚΕ μας ζητήσαμε στατιστικά στοιχεία 7 κατηγοριών ώστε να διαπιστώσουμε, κατά τη θεσμική μας αποστολή, την πορεία εφαρμογής του νόμου. Λάβαμε απάντηση με ατέλειες για 4 μόνο κατηγορίες διότι αποκαλύπτεται ότι το ΕΚΚΑ αδυνατεί να παράσχει στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα επειδή ο ανάδοχος έχει αντίλογο στο αν η λειτουργία αυτή προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση. Αλήθεια τώρα; Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι έφερε την ψηφιακή επανάσταση στη χώρα δεν μπορεί να κάνει επεξεργασία των δεδομένων της ψηφιακής πλατφόρμας anynet;
Στατιστικά στοιχεία δεν μπορείτε να βγάλετε, όμως κάθε μέρα μας βομβαρδίζετε με νούμερα παιδιών, αναδοχιών και υιοθεσιών με συνεντεύξεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, δηλώσεις και δελτία τύπου.
Επαίρεσθε ότι επιταχύνατε τις διαδικασίες και βγάζετε τα παιδιά από τα ιδρύματα. Δυστυχώς, επειδή παγώσατε την εφαρμογή του νόμου για να τον εμφανίσετε ως δικό σας, καθυστερήσατε κυρία υφυπουργέ, κι όχι για άλλο λόγο.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος όρος υιοθεσιών κατά τη δεκαετία 2010-2019 ήταν 369. Επί των ημερών σας έγιναν 320 υιοθεσίες σε 2 χρόνια. Και μη μου αθροίσετε 300 αναδοχές γι αυτά τα δύο χρόνια, γιατί η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταγράφει τις ανάδοχες.
1. Ισχυρίζεστε ότι έφυγαν 700 παιδιά από τα ιδρύματα. Όμως, στις αρχές του 2019 ήταν 1745 και στο τέλος του 2020 λέτε ότι είναι 1.700 και από αυτά μόνο τα 74 για υιοθεσία. Από πού αλήθεια έχετε αυτά τα στοιχεία;
2. Χρειαστήκατε δύο χρόνια για να εκδώσετε την ΚΥΑ για τη χορήγηση επιδόματος αναδοχής που ίδια λέτε ότι «εκπονήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2019 (αλλά) χρειάστηκε σημαντικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις». Η μόνη ουσιαστική παρέμβαση που είδαμε σε σχέση με την ΚΥΑ που είχαμε εμείς ετοιμάσει ήταν η απαλοιφή τις πρόβλεψης να είναι το επίδομα ακατάσχετο και αφορολόγητο. Υπήρχε άλλη;
3. Είπατε πριν από μερικές μέρες στην ΕΡΤ: «Βρήκαμε ένα σύστημα το οποίο ήταν παγωμένο, είχε στα συρτάρια αιτήσεις συμπολιτών μας που δεν είχαν καν πρωτοκολληθεί απ το 2016. Δηλαδή συμπολίτες μας νόμιζαν ότι είχαν κάνει αίτηση και περίμεναν ένα παιδί όταν κανείς δεν είχε ανοίξει τις αιτήσεις τους». Αλήθεια κ. Μιχαηλίδου; Γιατί σύμφωνα με το ΕΚΚΑ, η αρχική συλλογή των στοιχείων των αιτήσεων παρελθόντων ετών έγινε το χρονικό διάστημα Μάιος – Ιούνιος 2019 και εισήχθησαν στο σύστημα τον Σεπτέμβριο. Είναι από αυτή τη δεξαμενή των 940 αιτήσεων, για πολλές από τις οποίες είχε ολοκληρωθεί τόσο η Κοινωνική Έρευνα όσο και η εκπαίδευση, που αντλήσατε υποψηφίους αναδόχους και θετούς γονείς ώστε να επαίρεστε για τις επιδόσεις σας.
Αν πραγματικά θέλετε να εφαρμόσετε τον νόμο προς το συμφέρον των παιδιών και του κοινωνικού συνόλου, αντί της επικοινωνίας, οφείλετε να επικεντρώσετε την προσπάθειά σας σε θέματα ουσιαστικά και όχι σε επικοινωνιακές πομφόλυγες.
Σας ερωτώ:
4. Θα φροντίσετε για τη στελέχωση, ενδυνάμωση και εκπαίδευση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό; Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν, όπως αναφέρεται στην απάντηση του ΕΚΚΑ, Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες δεν υφίσταται κοινωνικός λειτουργός . Ούτε να εκχωρούνται αρμοδιότητες του κράτους που οφείλεται να εκπληρώνονται με μόνιμο σχεδιασμό, συνέπεια και συνέχεια, σε ιδιωτικούς φορείς εν είδει project. Ούτε να λέτε « η αναδοχή στον πυρήνα του πολιτικού σχεδιασμού» , ενώ οι υπηρεσίες αποψιλώνονται και οι ανάδοχες οικογένειες μένουν χωρίς εποπτεία και αρωγή.
Σας ερωτώ:
5. Θα οργανώσετε την εξαγωγή και δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων και συμπερασμάτων, που είναι απαραίτητο εργαλείο χάραξης πολιτικής και βελτίωσης του πλαισίου σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες; Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει το ΕΕΚΑ, το Υπουργείο και το ΕΣΑνΥ πόσες Αναδοχές και Υιοθεσίες είναι καταχωρημένες στα Εθνικά μητρώα κάθε χρονική στιγμή. Πρόκειται για καταστρατήγηση του νόμου αλλά και της κοινής λογικής.
Σας ερωτώ:
6. Θα εμπιστευθείτε τους ειδικούς; Στο νόμο προβλέπεται ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας. Σας ερωτώ αν συμφωνεί το ΕΣΑνΥ με την άποψη που διατυπώσατε ότι «τα ποιοτικά κριτήρια στο κομμάτι της κοινωνικής έρευνας είναι τα ίδια (τόσο για την αναδοχή, όσο και για την υιοθεσία».
7. Έχει γνωμοδοτήσει το ΕΣΑνΥ σχετικά με την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων των υποψηφίων αναδόχων από 30-60 ετών σε 27-75, και με ποιά επιστημονική τεκμηρίωση;
8. Τέλος, θα ενισχύσετε τη διαφάνεια του συστήματος ακολουθώντας τις επιταγές του νόμου; Διότι μόνο αν οι πολίτες το εμπιστεύονται θα αυξηθεί το ενδιαφέρον τους να προσφέρουν ένα σπίτι και μια αγκαλιά στα παιδιά των ιδρυμάτων .Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ