11/06/2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων εντός της κοίτης των ποταμών Στρυμόνα και Αγγίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων εντός της κοίτης των ποταμών Στρυμόνα και Αγγίτη»

Ο νομός Σερρών, όπως καλώς γνωρίζετε, έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα από την τελευταία θεομηνία με αποτέλεσμα η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων να καθίσταται επιτακτική ανάγκη, όπως έχουμε καταδείξει και στην με αριθμ. 4313/2021 κοινοβουλευτική ερώτησή 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Να επαναλάβουμε και εδώ, ότι δύο αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, η περίπτωση της τάφρου της Σησαμιάς και του χειμάρρου της Ευκαρπίας, που είχαν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, απεντάχθηκαν πριν ένα χρόνο λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων για το έργο απαλλοτριώσεων.

Την ίδια στιγμή που ο νομός στερείται των κρίσιμων αντιπλημμυρικών, συνεχίζεται απρόσκοπτα η κατασκευή ιδιωτικών υδροηλεκτρικών φραγμάτων εντός της κοίτης των ποταμών Στρυμόνα και Αγγίτη. Πρόσφατα εξαιτίας ατυχήματος, που συνέβη στο εργοτάξιο του φράγματος, στην τοπική κοινότητα της Βαμβακιάς, όταν εργαζόμενος κατέπεσε στον ποταμό, εύλογα ερωτήματα γεννήθηκαν σχετικά με την αδειοδότηση και την τήρηση των όρων εργασιακής ασφάλειας των κατασκευών αυτών.

Είναι γνωστό ότι οι κατασκευές των υδροηλεκτρικών έργων πρέπει να είναι συμβατές με το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδάτινου Διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας καθώς και με το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας. Θα πρέπει επομένως εν προκειμένω να υπάρχει μελέτη από την οποία να προκύπτει, ότι το έργο είναι συμβατό με τα παραπάνω σχέδια και ότι η δημιουργία των δύο φραγμάτων δεν θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω τα πλημμυρικά φαινόμενα της περιοχής. Να σημειωθεί ότι η απάντληση των πλημμυρισμένων εκτάσεων του αγροκτήματος του Δήμου Εμμ. Παππά, καθυστέρησε υπερβολικά λόγω έλλειψης του αναγκαίου σύγχρονου εξοπλισμού αντλιών.

Πριν ένα περίπου χρόνο, τον Αύγουστο του 2020 είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ποσό 605.120 ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και τότε είχε ανακοινωθεί, ότι είχαν ήδη προηγηθεί εντάξεις συνολικού προϋπολογισμού 3.600.000,00 ευρώ στα διοικητικά όρια της ΠΕ Σερρών με στόχο την μείωση του κινδύνου μελλοντικών ζημιών από πλημμύρες. Δυστυχώς τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου η Τοπική Κοινότητα Ψυχικού, στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά, πλημμύρισε, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες με τους αγρότες και παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Επειδή ο αυξανόμενος αριθμός κατασκευής φραγμάτων μπορεί να αποβεί επιζήμιος για τις τοπικές κοινωνίες καθώς εξαιτίας της επίτασης των φαινομένων έντονης βροχόπτωσης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υπερχείλισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πληθυσμούς στα κατάντη των φραγμάτων.

Ερωτώνται οι Υπουργοί

1) Έχει εκδοθεί άδεια για την κατασκευή φραγμάτων εντός της κοίτης καθώς και για το σύνολο των έργων για την υλοποίηση του υδροηλεκτρικού έργου από τους αρμόδιους φορείς μετά την σύνταξη τεχνικής μελέτης και μελέτης διαχείρισης των νερών των ποταμών για την αποφυγή πλημμυρών ή εκτελούνται αυθαίρετα οι σχετικές εργασίες;

2) Ποιος φορέας ή υπηρεσία διαχειρίζεται τα νερά των ποταμών Στρυμόνα και Αγγίτη με ρύθμιση των αντίστοιχων πορτών των φραγμάτων στον Λιθότοπο και στην Συμβολή; Με ποια κριτήρια και με ποια εγκεκριμένη μελέτη διαχείρισης των νερών τη λίμνης Κερκίνης;

3) Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες πράξεις (αδειοδοτήσεις, παραχωρήσεις, σχέδιο λειτουργία των νέων ταμιευτήρων, άδεια χρήσης, νερού και έργων, περιβαλλοντική άδεια, κ.λ.π) για την αποφυγή των πλημμυρών λόγω της κατασκευής ιδιωτικών υδροηλεκτρικών σταθμών στην κοίτη των ποταμών; Ποια υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα επίβλεψης των έργων; Ποια υπηρεσία βεβαιώνει ότι οι κατασκευές δεν συμβάλουν στην μείωση της αντιπλημμυρικής προστασία;

4) Οι κατασκευές των υδροηλεκτρικών έργων είναι συμβατή με το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας (Απόφαση υπ. Αριθμ. 904/2017 (ΦΕΚ 4679Β΄/29.12.2017) της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων) και με το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας (Υπ. Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΕΓΥ/41392/333 (ΦΕΚ 2690Β/6.7.2018) απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος