ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/06/2021

M. Ξενογιαννακοπούλου: Πόλεμος διάρκειας στους εργαζομένους το νομοσχέδιο - βίντεο

M. Ξενογιαννακοπούλου: Πόλεμος διάρκειας στους εργαζομένους το νομοσχέδιο - βίντεο



Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Εισηγήτριας και Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας


- Είναι σαφές από την ομιλία του εισηγητή της Ν.Δ. ότι δεν είχε ούτε ένα επιχείρημα για να στηρίξει το νομοσχέδιο. Στο 16ο λεπτό θυμήθηκε ότι πρέπει να πει δυο λόγια για το νομοσχέδιο. Ενδεικτικό ενδεχομένως της αμηχανίας. Αυτό που ακούσαμε είναι μία αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και συκοφαντίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ - Το κόμμα της ΝΔ, που έχει χρεωθεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ, με την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, όταν ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, θέσπισε τη διαθεσιμότητα και απέλυε δημοσίους υπαλλήλους, είναι το τελευταίο που μπορεί να γίνεται τιμητής.
- Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο διάρκειας στους εργαζομένους από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές του 2019. Κατήργησε όλες τις θετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και, επειδή ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε, ενώ απουσιάζει, στην κ. Αχτσιόγλου, πρέπει να αναφέρω ότι ως Υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, μπόρεσε να αποκαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις, θέσπισε μία σειρά από θετικές διατάξεις για τα εργασιακά δικαιώματα, ήταν η Υπουργός, η οποία μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό και αύξησε τον κατώτατο μισθό.
-Τι κάνετε όμως εσείς ως κυβέρνηση; Αμέσως μετά τις εκλογές απελευθερώσετε τις απολύσεις καταργώντας το βάσιμο λόγο της απόλυσης. Καταργήσατε την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, απαξιώσατε το ΣΕΠΕ και υπονομεύσατε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και τώρα, σε συνθήκες πανδημίας, έχοντας αξιοποιήσει την ίδια την πανδημία για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, οδηγήσατε σε σοβαρές μειώσεις μισθών, μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και γενικευμένη εργασιακή επισφάλεια. Εκμεταλλευτήκατε την πανδημία προκειμένου να προχωρήσετε το σχέδιο της ραγδαίας και βίαιης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
-Τώρα, με αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, με αυτήν την αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση, έρχεστε να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Επιδιώκετε να θεσμοθετήσετε και να επιβάλλετε ακόμα και ρυθμίσεις που και στην πιο σκληρή μνημονιακή εποχή οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να θεσπίσουν.
-Είστε απόλυτα απομονωμένοι, και αυτό έχει φανεί και στη Βουλή, αλλά πάνω απ’ όλα είστε απόλυτα απομονωμένοι στην κοινωνία. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά το κόστος που θα έχει στη ζωή, στους μισθούς και στα δικαιώματά τους αυτό το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό συμμετείχαν αγωνιστικά και μαζικά την προηγούμενη Πέμπτη στη γενική απεργία, που είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε και στην Αθήνα τέτοια μαζικότητα – ίσως και 9 χρόνια από το δεύτερο μνημόνιο, για εργασιακό θέμα - αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις ,και απορρίπτουν την πολιτική σας.
- Ταυτόχρονα, έχετε τους περισσότερους φορείς απέναντι. Και τους φορείς των μικρομεσαίων, όχι μόνο των εργαζομένων, όπως επίσης και επιστημονικούς φορείς σαν το ΔΣΑ, που σας καλεί να το αποσύρετε, ως απαράδεκτο. Και βέβαια έχετε και την εξαιρετική, ως προς τη σφοδρότητά της απέναντι σε αυτό που πάτε να θεσπίσετε, ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με δυο λόγια λέει ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου αποτελεί θεσμική οπισθοδρόμηση της χώρας, που έρχεται να διευρύνει τις ήδη μεγάλες και σοβαρές ανισότητες σε νομικό και πραγματικό επίπεδο στο χώρο της εργασίας.
- Η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής είναι κόλαφος για το νομοσχέδιο καθώς βάζει σοβαρά ζητήματα ασυμβατότητας με το Σύνταγμα, αλλά και συνολικά αποδομεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
- Είναι ένα νομοσχέδιο που ό,τι και να κάνετε ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία. Πλήττει όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κοινωνικό αυτοματισμό, και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Πλήττει κατεξοχήν τους νέους, που τους καταδικάζετε σε ένα μέλλον επισφάλειας, φθηνής, ελαστικής εργασίας χωρίς προστασία και χωρίς δικαιώματα.
Πλήττει τους ανέργους, γιατί μέσα από τη νεοφιλελεύθερη επιλογή και στρατηγική της εντατικοποίησης της φθηνής εργασίας, πρόκειται να μειωθούν οι νέες θέσεις απασχόλησης. Με μία πρώτη εκτίμηση, γιατί σίγουρα στην πορεία θα υπάρξουν πολλές μελέτες με δυσμενή αποτελέσματα, θα σημάνει ένα κόστος 40.000 νέων θέσεων εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας της φθηνής αυτής εντατικοποίησης.
Πλήττει κατεξοχήν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σας το είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς όταν υπονομεύετε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις δημιουργείτε αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, και εκεί στοχεύετε όταν διευρύνετε τη δουλειά της Κυριακής. Οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι σας λένε, όταν μειώνετε τις αποδοχές των εργαζομένων, μειώνετε η ζήτηση και την κατανάλωση που κατεξοχήν κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι όταν εσείς λέτε ότι δίνετε δύναμη στους εργαζόμενους, στην πράξη τους αποδυναμώνετε πλήρως. Γιατί, δεν μπορεί να δώσετε δύναμη όταν έρχεστε να θεσπίσετε την ατομική σύμβαση και να τους εξατομικεύσετε τις εργασιακές σχέσεις. Στην πραγματικότητα κατεδαφίζετε ένα οικοδόμημα που έχει χτιστεί με θυσίες, αγώνες, έναν νομικό πολιτισμό για το εργατικό δίκαιο εδώ και εκατό χρόνια.
- Δύναμη στους εργαζόμενους δίνουν τα κοινωνικά δικαιώματα, δίνει η συλλογική διαπραγμάτευση, δίνει ο ελεύθερος συνδικαλισμός, δίνει η προστασία της εργασίας.
- Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, έχει πει επανειλημμένως ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο ως έννοια γι’ αυτό φυσικά έρχεστε τώρα να το καταργήσετε. Το καταργείτε στην πράξη θεσπίζοντας την ατομική σύμβαση, και μέσω της ατομικής σύμβασης, τη δεκάωρη εργασία με δύο ώρες απλήρωτης δουλειάς, και όπως σε μία κρίση ειλικρίνειας ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας ομολόγησε, θα πληρώνονται γι’ αυτές τις δύο ώρες οι εργαζόμενοι με ρεπό, που κάποια στιγμή ενδεχομένως θα λάβουν.
- Δίνετε το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα και ταυτόχρονα βέβαια αυτό που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σας ρωτούν είναι «Μα καλά, με ρεπό θα πληρώσουμε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και θα καλύψουμε τους λογαριασμούς του σπιτιού μας;». Τι απαντάτε, κύριε Υπουργέ; Δεν μπορείτε να απαντήσετε. Το μόνο που κάνετε είναι παραπληροφόρηση και η αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση.
- Διπλασιάζετε τις φθηνές υπερωρίες και μάλιστα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ επαίρεστε ότι φέρνετε μία διεθνή σύμβαση –θετική σύμβαση- για την υγεία και ασφάλεια, όταν ξέρετε ότι από όλες τις μελέτες τα εργατικά ατυχήματα γίνονται ακριβώς στην αλλαγή της βάρδιας, όταν ξεπερνιέται το οκτάωρο, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- Βάζετε στο νομοσχέδιο τον βαρύγδουπο τίτλο «προστασία της εργασίας». Είναι σαφές ότι ο τίτλος που αρμόζει είναι «προστασία της εργοδοσίας». Βάζετε και τον υπότιτλο «προστασία από τις απολύσεις» και έρχεστε με κάθε τρόπο να διευρύνετε τη δυνατότητα των απολύσεων. Από τη μία ορίζετε ορισμένους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται η απόλυση, αλλά με έναν πονηρό τρόπο, νομοθετικά, βάζετε τον εργαζόμενο να έχει το βάρος τελικά της απόδειξης ως προς τα ζητήματα των απολύσεων και τον εργοδότη να μπορεί να αντικρούσει.
- Ερχόσαστε με έναν τρόπο ο οποίος δεν έχει προηγούμενο και καταργείτε και την τελευταία προστασία του εργαζόμενου, δηλαδή τη δικαιοσύνη. Γιατί, σήμερα αν υπάρχει απόλυση παράνομη και καταχρηστική και δικαιωθεί ο εργαζόμενος στο δικαστήριο, δικαιούται και επαναπρόσληψη και με υπερημερία όλους τους μισθούς που έχασε. Εσείς καταργείτε την επαναπρόσληψη στην πράξη και λέτε «Θα πάρεις μία αποζημίωση και εφόσον μπορούν οι εργοδότες λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, θα δούμε αν θα την πάρει κι αυτή».


- Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι όχι απλώς απελευθερώνετε τις απολύσεις, που λειτουργεί και ως εκβιασμός συμμόρφωσης προς την ατομική σύμβαση, αλλά φτάνετε στο σημείο να ελαστικοποιείτε ακόμα και τη μερική απασχόληση. Δηλαδή ακόμα και στη μερική απασχόληση των τετρακοσίων ευρώ που αφορά τις γυναίκες και τους νέους, έρχεστε και επιβάλλετε το σπαστό ωράριο, δηλαδή δύο ώρες το πρωί και τους ξαναφέρνετε να δουλεύουν και το βράδυ.
- Κύριο επιχείρημά σας είναι ότι φέρνετε την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θετική είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Το ερώτημα είναι: Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι; Πρώτον, όταν καταργείτε όλους τους κανόνες του εργατικού δικαίου, τί θα προστατέψετε με την ψηφιακή κάρτα; Δεύτερον, δεν είναι πανάκεια. Γιατί η ψηφιακή κάρτα πρέπει να ελέγχεται αν εφαρμόζεται σωστά και εσείς υποβαθμίσατε και καταργείτε στην ουσία το ΣΕΠΕ. Επιπλέον, ανοίγετε ένα μεγάλο «παράθυρο» παραβατικότητας δίνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ τη δυνατότητα με τη διάταξη να γίνονται διορθώσεις εκ των υστέρων από τους εργοδότες.
- Εκεί βέβαια που δίνετε τα ρέστα σας, του ακραίου και αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού, είναι τα ζητήματα του συνδικαλισμού, της απεργίας και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Λέτε ότι εκσυγχρονίζετε το συνδικαλιστικό δίκαιο, ενώ στην πραγματικότητα καταργείτε τον εμβληματικό ν. 1264/82 του Ανδρέα Παπανδρέου, που με τίτλο «Εκδημοκρατισμός του συνδικαλισμού» ήταν το αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών πολλών δεκαετιών από τον Εμφύλιο και μετά, και πολύ περισσότερο μετά τη δικτατορία.
- Η πραγματικότητα είναι ότι αναβιώνετε διατάξεις του ν. 330/1976 του αλήστου μνήμης Λάσκαρη. Εσείς θεωρείτε άλμα στο μέλλον την επιστροφή στην πιο μαύρη και αυταρχική περίοδο της χώρας και της δικής σας παράταξης, τότε που ο Λάσκαρης από αυτό το βήμα καταργούσε την πάλη των τάξεων και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή είναι προφανώς η επιλογή σας.
-Για τον ν. 330/1976, είχε βγει τότε, δέκα μέρες πριν, ο ΣΕΒ και είχε ζητήσει να σταματήσει η ασυδοσία των συνδικαλιστών. Τι μας θυμίζει; Καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και το σημερινό νομοσχέδιο. Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται με μαύρο τρόπο. Στιγματίζετε, κύριε Υπουργέ, και τον εαυτό σας και συνολικά την παράταξή σας, και πλήττετε αυτή τον κόσμο της εργασίας και τη χώρα.
- Φέρετε ένα κατάφωρο και αντισυνταγματικό πλήγμα, γιατί δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός η χειραγώγηση των σωματείων.
Δεν είναι εκσυγχρονισμός όταν γίνονται διώξεις και απειλές απόλυσης των συνδικαλιστών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και καταργείτε και την αντίστοιχη Επιτροπή Προστασίας.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση εκσυγχρονισμός νομοθετική παρέμβαση στην αυτοτέλεια των εργατικών σωματείων, που είναι συνταγματικό δικαίωμα, και να επιβάλλετε πώς θα λειτουργούν, και ιδιαίτερα να επιβάλλετε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις απεργίες χωρίς διασφαλίσεις. Το ξέρετε πολύ καλά, το λέει και η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ότι είναι ανοικτό σύστημα για χειραγώγηση από την εργοδοσία και τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων.
Θεσπίζετε μάλιστα και αυτοτελή διάταξη να θεωρείται παράνομη απεργία αν δεν τηρηθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής και εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας για τα θέματα της απεργίας.
- Η ψυχή της συλλογικότητας του εργατικού κινήματος είναι η φυσική παρουσία, είναι η Γενική Συνέλευση, είναι το ίδιο το κίνημα και ο τρόπος που δρα συλλογικά, διεκδικεί και διαπραγματεύεται. Αυτό θέλετε να πλήξετε.
- Εισάγετε την έννοια της ψυχολογικής βίας, μίας έννοιας αόριστης, σύμφωνα με την οποία αν είναι με μία ντουντούκα ένας συνδικαλιστής στην είσοδο ενός εργοστασίου, την ώρα που γίνεται η απεργία, να μπορείτε να τον κατηγορήσετε για ψυχολογική βία. Στην πραγματικότητα, αντί να προστατεύετε, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, το δικαίωμα της απεργίας, εσείς προστατεύετε την απεργοσπασία.
- Επιπλέον, εισάγετε διάταξη, εξοντωτική, εκφοβιστική και αποτρεπτική για τους εργαζόμενους, να μην συνδικαλίζονται με την περίφημη «αστική ευθύνη αποζημίωσης» των εργοδοτών.
- Θεσπίζετε προληπτική απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας, δηλαδή να μην μπορούν τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία να απεργήσουν για τον ίδιο λόγο που η απεργία ενός πρωτοβάθμιου σωματείου κρίθηκε παράνομη. Όπως ξέρετε, κατά 90% κρίνονται παράνομες και με αυτό το νομοσχέδιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να γίνει απεργία.
- Αναστέλλετε την απεργία όταν υπάρχει δημόσιος διάλογος. Στην ουσία, δηλαδή, αναστέλλετε τη δυνατότητα της απεργίας να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης κατά τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
- Γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Γιατί φέρνετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που πλήττει αυτήν τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία; Η απάντηση είναι τριπλή.
Πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και είναι οι επιταγές, τις οποίες εξυπηρετείτε.
Δεύτερον, είναι το μένος να καταλύσετε το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, όπως κάνατε και με τον νόμο για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις, και με τον νόμο για τα πανεπιστήμια.
Υπάρχει, όμως, ένας πιο σοβαρός λόγος και πιο επικίνδυνος.
Αυτό το νομοσχέδιο είναι το όχημα μιας νεοφιλελεύθερης ακραίας πολιτικής για να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ειδική οικονομική ζώνη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με φτηνή ελαστική εργασία, χωρίς συνδικαλισμό, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προστασία.
Είναι απαράδεκτη και αντιδραστική αυτή η επιδίωξή σας, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και βιώσιμη ανάκαμψη αν δεν στηρίξετε τους εργαζόμενους, τα εισοδήματα, τα δικαιώματά τους, τη συλλογική αυτονομία και τις διαπραγματεύσεις τους.
Εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο. Ζητούμε, έστω και τώρα, να το αποσύρετε. Πάνω απ’ όλα, όμως, το καταψηφίζει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Το καταψηφίζουν οι εργαζόμενοι, όπως έδειξαν με τη μεγάλη απεργία της Πέμπτης.
Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα ακυρωθεί στην πράξη από το εργατικό κίνημα. Αυτό είναι σίγουρο.
Είναι ένα νομοσχέδιο που όταν θα έχουμε την εντολή του λαού, θα το καταργήσουμε και επίσημα στη Βουλή.

 

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ