14/06/2021

Ρ. Χρηστίδου: Η κυβέρνησή σας είναι ο χειρότερος εχθρός της εργασίας με προοπτική στον τόπο

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου στην τοποθέτησή της σήμερα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου με τον παραπειστικό τίτλο «για την προστασία της εργασίας…», τόνισε ότι:

·        Με το που βγήκε η ΝΔ έδειξε τις προθέσεις της για τα εργασιακά. Ιδιαίτερα με την πανδημία, αντί να ενισχύσει την αγορά και τον κόσμο της εργασίας τη στιγμή που το χρειαζόταν περισσότερο, το είδε ως ευκαιρία για να λύσει εντελώς τα χέρια στην εργοδοσία -όχι όλους τους εργοδότες, αλλά κυρίως τους μεγαλοεργοδότες

·        Συνιστά κοροϊδία η ρητορεία της κυβέρνησης προκειμένου να κάνει το άσπρο μαύρο και να μας πείσει ότι δεν ισχύει το προφανές. Λένε για παράδειγμα, ότι μια μητέρα, μπορεί να εργαστεί όλη την εβδομάδα περισσότερες ώρες, προκειμένου να μείνει την Παρασκευή με την οικογένεια. Αυτό που δε λένε, είναι ότι το πότε θα πάρει -και αν – το ρεπό ο εργαζόμενος δεν το αποφασίζει ο ίδιος αλλά ο εργοδότης, μια  και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να ελέγξουν αν εφαρμόζονται όσα τύποις θα συμφωνούνται έχουν αποδυναμωθεί τελείως.

·        Για όλα όσα αναφέρει ως θετικά στο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ισχύει το ίδιο και λειτουργούν ουσιαστικά ως προπέτασμα για τις διατάξεις - λαιμητόμο. Οι επιπλέον συμφωνίες και οι ρυθμίσεις για τις γονικές άδειες ή τα μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, είναι θετικές μεν, αλλά λόγω της διάλυσης του γενικότερου πλαισίου που επέρχεται με το υπόλοιπο νομοσχέδιο δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά και θα καταλήξουν κενό γράμμα.

·        Οι άνθρωποι με ανελαστικές ανάγκες, οικογενειακά θέματα, οι μονογονείς, οι άνθρωποι με κλονισμένη υγεία ή πεπερασμένες αντοχές λόγω ηλικίας, θα βγαίνουν ολοένα και συχνότερα στο περιθώριο της εργασιακής κούρσας.

·        Προφανώς οι μισθοί θα πέσουν κι άλλο και η ανεργία θα αυξηθεί ειδικά σε όσους βρίσκονταν ήδη σε μεγαλύτερη εργασιακή επισφάλεια.

·        Το brain drain αντί να αναστραφεί -όπως έταζε η ΝΔ- θα ενισχυθεί από νέα κύματα φυγής όσων έχουν τη δυνατότητα -και τα προσόντα- και φιλοδοξούν να διεκδικήσουν στην επαγγελματική τους πορεία κάτι παραπάνω από το βασικό και την εργασιακή γαλέρα. Αν αυτά τα δούμε συνδυαστικά με τα όσα έχει δρομολογημένα στην παιδεία, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακηρύσσεται πανηγυρικά ο χειρότερος εχθρός και της αριστείας και της εργασίας με προοπτική στον τόπο μας.

·        Η διαχρονική διαφορά μεταξύ αριστεράς και δεξιάς γίνεται στα εργασιακά εμφανής: η ΝΔ στοιχίζεται με τους λίγους έχοντες φίλους της με τα μεγάλα συμφέροντα, και η αριστερά με τους αδύναμους και τον κόσμο της εργασίας. Στη ΝΔ είναι «λίγοι και για λίγους».