15/06/2021

Ρ. Χρηστίδου: Νομοθετείτε χωρίς να αντιμετωπίζετε ούτε την αθλητική βία ούτε την χειραγώγηση αγώνων - βίντεο

Η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Χρηστίδου στην τοποθέτησή της στην Επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό έθεσε μια σειρά από ζητήματα στους φορείς που είχαν προσκληθεί.

Συγκεκριμένα

• Ζήτησε να πληροφορηθεί αν οι αθλητικές Ομοσπονδίες και φορείς έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες αναφορικά με φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίαιες- απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι σε αθλητές και αθλήτριες, ειδικά σε νεαρότερες ηλικίες.
• Ζήτησε προτάσεις από τους φορείς αναφορικά με τα ζητήματα της αθλητικής βίας και της χειραγώγησης αγώνων.
• Επεσήμανε ότι η μη ανασταλτική έκτιση ποινής από φιλάθλους, κυρίως εφήβους, για περιστατικά βίας, πριν την τελική εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, αποτελεί ένα αθλητικό «ιδιώνυμο» που βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το νομικό μας πολιτισμό και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και δεν θα έχει αποτέλεσμα, ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι που υποδαυλίζουν τη βία παραμένουν στο απυροβόλητο.
• Τόνισε, ως προς τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, ότι υπήρξαν πρόσφατες (αλλά και παλαιότερες) αθωωτικές αποφάσεις για εμπλεκόμενους σε ύποπτους αγώνες και αναρωτήθηκε γιατί γενικά η ελληνική δικαιοσύνη σπάνια, καταφέρνει να επιβάλλει ποινές για τέτοια αδικήματα.
• Χαρακτήρισε εξόχως προβληματική τη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών, από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της επομένης αγωνιστικής περιόδου σε ομάδες που δεν καταφέρνουν να έχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, καθώς με τη ρύθμιση αυτή διαιωνίζεται η αθέμιτη δράση παραγόντων που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, στα τηλεοπτικά δικαιώματα, στα κέρδη από το στοίχημα ενώ θα χρωστάνε σε αθλητές, δεν θα έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα κλπ.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας επισυνάπτουμε τα βίντεο με την τοποθέτηση της Ρ. Χρηστίδου

.