ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/06/2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας και παρεμβάσεις για την διάθεση ενός εθνικής σημασίας προϊόντος

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας και παρεμβάσεις για την διάθεση ενός εθνικής σημασίας προϊόντος



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας και παρεμβάσεις για την διάθεση ενός εθνικής σημασίας προϊόντος»
 
Η περίοδος  2020 - 2021 ήταν μια πολλή άσχημη χρονιά για την ελληνική σταφίδα. Η παραγωγή του φθινοπώρου του 2020, (η οποία εμπορεύεται μέχρι και τις αρχές της άνοιξης της επόμενης χρονιάς), είναι σε μεγάλο βαθμό απούλητη στις αποθήκες, αγροτών, συνεταιρισμών και εμπόρων.
 
Η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία σε συνδυασμό με την διαχείριση της κατάστασης  από την κυβέρνηση, έχει δραματικά αποτελέσματα σε ένα προϊόν που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Η δραματική μείωση των εξαγωγών, το κλείσιμο κάθε εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα από την κυβέρνηση για 7 σχεδόν μήνες, η επιδοματικού τύπου στηρίξεις διαφόρων κλάδων, έχουν πλήξει και την αγορά της σταφίδας, ξανθιάς και μαύρης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνουμε από όλη την παραγωγική χώρα, τα αποθέματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα  στις αποθήκες των παραγωγών και των συνεταιρισμών ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες τόνους. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις 3 μήνες από τη νέα παραγωγή του τρέχοντος έτους, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης από το Κράτος, αλλά και πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και τους Δήμους για διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.)
 
Και ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ισχυρές παρεμβάσεις στην Ε.Ε προστάτεψε σημαντικά το προϊόν και ενίσχυσε καθοριστικά τους παραγωγούς με την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον αγροτικό τομέα επιχειρεί να συγκεντρώσει το εισόδημα και τον κόπο των παραγωγών στα χέρια λίγων και ισχυρών του κλάδου.
Επειδή, η κατάσταση στον κλάδο της σταφιδοποιϊας είναι δραματική,
Επειδή, ήδη διαρρέουν πληροφορίες εν είδει απειλής ότι υπάρχει αδυναμία να απορροφηθεί όλη αυτή η παραγωγή με κίνδυνο την κατάρρευση των τιμών,
Επειδή, η σταφίδα είναι παραδοσιακό προϊόν αιχμής για την ελληνική γεωργία και πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό,
Επειδή, η οικονομική κατάρρευση του προϊόντος θα οδηγήσει την καλλιέργεια στον αφανισμό και θα χάσει η χώρα ένα εξαιρετικά σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν,
Επειδή, πολλοί παραγωγοί σταφίδας, και κυρίως νέοι που ασχολούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με την συγκεκριμένη καλλιέργεια, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος με πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική επαρχία συνολικά,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια μέτρα σχεδιάζουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η κυβέρνηση για τη στήριξη ενός στρατηγικού για τη χώρα προϊόντος;

Μελετά το Υπουργείο την απόσυρση των περσινών ποσοτήτων που είναι στις αποθήκες στην τιμή που πουλήθηκε πέρσι η σταφίδα, ώστε να μην επιτρέψει παιχνίδια των εμπόρων σε βάρος των αγροτών, με δικαιολογία τις αδιάθετες ποσότητες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ψυχογιος Γεωργιος

Αναγνωστοπουλου Σια

Αραχωβιτης Σταυρος

Βαρδακης Σωκρατης

Γκιολας Ιωαννης

Δριτσας Θεοδωρος

Ζειμπεκ Χουσειν

Καλαματιανος Διονυσης

Καφανταρη Χαρα

Κοκκαλης Βασιλειος

Μαλαμα Κυριακη

Μαμουλακης Χαραλαμπος

Μαρκου Κων/νος

Μεικοπουλος Αλεξανδρος

Μουζαλας Ιωαννης

Μωραιτης Θανος

Ξενογιαννακοπουλου Μαριλιζα

Παπαδοπουλος Σακης

Παπανατσιου Αικατερινη

Πουλου Γιωτα

Ραγκουσης Ιωαννης

Σκουρολιακος Πανος

Σπιρτζης Χρηστος

Τελιγιοριδου Ολυμπια

Φιλης Νικολαος

Χρηστιδου Ραλλια



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ