16/06/2021

Κ. Μάλαμα : Νομοσχέδιο “δώρο” στη μεγάλη εργοδοσία

Ομιλία Κυριακής Μάλαμα στο σχέδιο νόμου για εργασιακά. Σχέδιο νόμου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων : “Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής "Επιθεώρηση Εργασίας" - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής”. Ολομέλεια Βουλής. 16.6.2021

Κυρίες και κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ό,τι και να λέτε, όπως και να το βαφτίζετε το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα για τα εργασιακά, αποτελεί την επιτομή της κυβερνητικής επίθεσης απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Εισάγει διατάξεις που καταργούν στην πράξη το δικαίωμα του εργαζομένου στον προσωπικό του χρόνο, καθώς πλέον σε όλο το φάσμα της οικονομίας ο εργαζόμενος θα επιτρέπεται να ολοκληρώνει το ωράριο εργασίας του μόνο όταν και αν του το επιτρέψει ο εργοδότης του. Με το παρόν νομοσχέδιο ευνοούνται και πάλι οι μεγάλοι εργοδότες και ζημιώνονται, εκτός από τους εργαζόμενους, και όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταγωνιστούν τους μεγάλους οικονομικούς παίκτες μιας πλήρως απορρυθμισμένης αγοράς.

Τι δώρο δίνει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο στη μεγάλη εργοδοσία; Χαρίζει τη δυνατότητα επιβολής ατομικών συμβάσεων εργασίας χωρίς ωράριο. Δίνει τη δυνατότητα δήθεν διευθέτησης του ωραρίου εργασίας μέσα από ένα υποχρεωτικό σαρανταπεντάωρο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 45. Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη κατάργησης του πενθημέρου και του οκταώρου, με την εισαγωγή του υποχρεωτικού εξαήμερου ή του υποχρεωτικού δεκάωρου στο άρθρο 44. Και βέβαια δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού των αμοιβών της υπερωριακής εργασίας με ρεπό, γεγονός που θίγει άμεσα τον εργαζόμενο και μειώνει τις αμοιβές του, καθώς εξισώνεται η αμοιβή της υπερωρίας με την αμοιβή του κανονικού χρόνου εργασίας.

Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο εισάγει και άλλες ακραίες διατάξεις, οι οποίες αφορούν τους εργαζόμενους με συμβάσεις ημιαπασχόλησης. Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα υποχρεούνται σε μονομερή υποχρεωτική αύξηση ωραρίου, σε περίπτωση φόρτου εργασίας, χωρίς όμως η αύξηση αυτή του ωραρίου να αμείβεται ως υπερωρία. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται και σε κυλιόμενο ωράριο, εφόσον θελήσει ο εργοδότης να το κάνει έτσι και να το επιβάλει μονομερώς. Εάν βάλουμε όλο αυτό το πλέγμα διατάξεων μέσα στο πλαίσιο των ατομικών συμβάσεων εργασίας που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι πια πώς θα είναι η εργασιακή και κοινωνική ζούγκλα, αυτή δηλαδή που θέλει να επιβάλει η συγκεκριμένη Κυβέρνηση.

Και φυσικά, τα δώρα στη μεγάλη εργοδοσία δεν σταματούν εδώ και δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ βεβαίως σε έναν από τους μεγάλους εργοδότες σας, την Eldorado Gold, αυτή στη Χαλκιδική. Στο άρθρο 63 του νομοσχεδίου καταργείται η κυριακάτικη αργία για τους εργαζόμενους στο μεταλλευτικό κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν θα υποχρεούται να πληρώνει ούτε υπερεργασία ούτε τις υπερωρίες στους μεταλλεργάτες και θα τους υποχρεώνει να εργάζονται τις Κυριακές. Με τι θα τους πληρώνει; Θα τους πληρώνει με ρεπό κάποια άλλη μέρα που θα βολέψει την εταιρεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά μείωση του πραγματικού εισοδήματος και των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Επειδή βέβαια δεν θέλω να αερολογώ, πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρεία έληξε τις εργολαβίες δύο υπεργολάβων και έτσι απολύθηκαν σαράντα τρία άτομα. Οι θέσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές από την εταιρεία, θα καλυφθούν –λέει- μέσα από υπερεργασία-υπερωρίες και διευθέτηση από τους υπαλλήλους που ήδη εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας, με άλλο αντικείμενο. Οι εργολάβοι είναι, αυτή τη στιγμή που συνεδριάζουμε εμείς, στα γραφεία στη Στρατονίκη και αναμένουν εξηγήσεις από την εταιρεία. Κρίμα που δεν είναι εδώ και ο κ. Χατζηδάκης. Είναι και φίλος, αν δεν κάνω λάθος, με την Eldorado. Έχουμε πάρε-δώσε, σε σχέση με αυτή τη συγκεκριμένη εταιρεία. Για να φανταστείτε λοιπόν, δεν περίμεναν καν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Αυτή τη στιγμή σαράντα τρία άτομα, εργολαβικοί εργαζόμενοι, είναι έξω από τα γραφεία της Eldorado, γιατί απολύθηκαν, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Και συνεχίζω. Αντίστοιχα αύξηση του φόρτου εργασίας θα δουν και όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται σε καθήκοντα γραφείου και οι οποίοι, με τη δυνατότητα πάλι της δήθεν διευθέτησης του χρόνου εργασίας τους, θα φορτώνονται για το σπίτι τα καθήκοντα που δεν πρόλαβαν να διεκπεραιώσουν στο γραφείο τους. Ένας τραπεζικός υπάλληλος, για παράδειγμα, ενός υποκαταστήματος τράπεζας σε μια τουριστική περιοχή προφανώς όλο το καλοκαίρι θα αναγκάζεται να παίρνει δουλειά για το σπίτι, για να καλύψει το σχετικό φόρτο εργασίας. Θα πληρώνεται γι’ αυτό; Όχι βέβαια, διότι η διευθέτηση αυτή θα επιτρέπει διά νόμου πλέον τον εργοδότη, δηλαδή θα έχει εν προκειμένω τη δυνατότητα η τράπεζα αντί για αμοιβή, να του δώσει ημερήσια ρεπό σε μια άλλη χρονική στιγμή εντός εξαμήνου, μέσα στο χειμώνα παραδείγματος χάρη.

Όμως, υπάρχει και ένα άλλο μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα, σε σχέση με αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο συνδέεται και με το απαράδεκτο αυτοαποκαλούμενο «συνέδριο γονιμότητας» που απασχόλησε την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, ένα συνέδριο μίσους απέναντι στην γυναικεία ύπαρξη, που ευτυχώς ακυρώθηκε. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Στο συγκεκριμένο συνέδριο θα συμμετείχε ως ομιλήτρια η Υφυπουργός Εργασίας κ. Συρεγγέλα. Η συγκεκριμένη Υφυπουργός, η οποία εμφανίστηκε τις προηγούμενες μέρες ως ένθερμος υποστηρικτής του παρόντος νομοσχεδίου, το οποίο άλλωστε και υπογράφει η ίδια, αναμενόταν να συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε αυτό το συνέδριο, αυτό το συνέδριο του ακραίου πουριτανισμού και μισογυνισμού.

Την ρωτάμε, λοιπόν: Πώς ακριβώς θα διασφαλίσει αυτό το νομοσχέδιο μια γυναίκα να έχει πρόσβαση στη μητρότητα, όταν ο εργοδότης της θα μπορεί να κατακερματίσει όσο θέλει το χρόνο εργασίας της; Πώς θα μπορέσει μια γυναίκα να γίνει μάνα, όταν θα μπορεί να την θέτει σε αναγκαστική αργία ο εργοδότης της χωρίς αμοιβές, όταν θα μπορεί να τη απολύει καταχρηστικά; Να βγει και να μας τα εξηγήσει λοιπόν αυτά, για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτεται η συγκεκριμένη Υφυπουργός, που υποτίθεται ότι είναι και αρμόδια για τα θέματα δημογραφικής πολιτικής και οικογένειας.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω ότι η Νέα Δημοκρατία με το παρόν νομοσχέδιο υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων, του ΣΕΒ, της Eldorado, των τραπεζών και υποθηκεύει το μέλλον των νέων παιδιών, των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν οικογένεια, που θέλουν να μπορούν να βιοπορίζονται αξιοπρεπώς από τη δουλειά τους. Όμως, αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και καλούμε, στο πλαίσιο αυτό, όλους τους εργαζόμενους να απαντήσουν δυναμικά και ταυτόχρονα επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας ότι αυτό το αντιδραστικό και απαράδεκτο αντεργατικό πλαίσιο δεν πρόκειται να το αφήσουμε να εφαρμοστεί.

Θα παλέψουμε για κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με τους μικρούς και μεσαίους της οικονομίας, για να μπορέσουμε να έχουμε μία ανάπτυξη όχι μόνο για τους λίγους, αλλά μια ανάπτυξη για όλους, μια ανάπτυξη που θα επιτρέπει στον εργαζόμενο να ζει με αξιοπρέπεια και να κάνει οικογένεια, να μπορεί να προχωρήσει στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή αξιοπρεπώς. Σας ευχαριστώ.