17/06/2021

Χ.Καφαντάρη: 17 Ιουνίου ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας

Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:
Η 17η Ιουνίου έχει οριστεί σαν ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας. Η ερημοποίηση και η ξηρασία είναι φαινόμενα αλληλένδετα και συνδεδεμένα μεταξύ τους σε έναν αέναο φαύλο κύκλο. Η απειλή της ερημοποίησης και η υποβάθμιση των εδαφών επηρεάζει καθημερινά την διαβίωση πάνω από τον μισό του πληθυσμού της γης. Η κυριότερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από την ερημοποίηση, την ξηρασία και την υποβάθμιση των εδαφών είναι η απομείωση της απόδοσης των γεωργικών καλλιεργειών και, η επακόλουθη, μείωση των διαθέσιμων διατροφικών προϊόντων. Η αποψίλωση των δασών, η μείωση του διαθέσιμου καθαρού νερού, ο εκτοπισμός και η μετανάστευση μεγάλων πληθυσμών είναι μερικές, ακόμα, από τις συνέπειες.
Η απειλή της ερημοποίησης είναι ιδιαίτερα έντονη στην Μεσόγειο. Η περιοχή έχει επιβαρυνθεί από την, αρχαιοτάτων χρόνων, εντατική καλλιέργεια και την μείωση των βροχοπτώσεων. Το ξεχωριστό μεσογειακό κλίμα της περιοχής και η απελαύνουσα κλιματική αλλαγή, επιβαρύνουν ακόμα περαιτέρω την κατάσταση. Σύμφωνα με τις έρευνες Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών το 30% της χώρας κινδυνεύει από την επερχόμενη ερημοποίηση. Ιδιαίτερη επικινδυνότητα εμφανίζεται στις νότιες περιοχές της χώρας όπως, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.
Η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών για την ανάσχεση του δυσμενούς αυτού φαινομένου, κρίνεται αναγκαία.