18/06/2021

Συνάντηση εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με Προεδρείο ΠΟΕΠΛΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει στηρίξει και ενισχύσει με ουσιαστικές πολιτικές το Λιμενικό Σώμα, αναγνωρίζοντας την προσφορά και την ικανότητα των στελεχών του

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ανάμεσα στον Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό και εκπροσώπους του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Θοδωρής Δρίτσας, Υπεύθυνος Σωμάτων Ασφαλείας, εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και πρώην ΥΝΑΝΠ, καθώς και ο Θράσος Σταυριδόπουλος, Συντονιστής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του κόμματος. Εκ μέρους της ΠΟΕΠΛΣ, στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Τσιάνος και τα μέλη του ΔΣ, Κουζής Βασίλειος (Αντιπρόεδρος) και Ελευθεράκης Γιώργος.

Οι συμμετέχοντες, στην πολύωρη και εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση, εστίασαν στα ζητήματα της ανάγκης ενίσχυσης του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ με επιπλέον προσωπικό, στα οργανικά και πραγματικά κενά που καταγράφονται την τελευταία διετία στα Λιμεναρχεία του Αιγαίου, όπως για παράδειγμα στην Τήλο, που έχει 7οργανικές θέσεις και αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 2 στελέχη. Ενώ, συζήτησαν εκτενώς για το γεγονός πως το Υπουργείο και το Αρχηγείο, ακόμη, δεν έχει μεριμνήσει για τη σύγκλιση Συμβουλίου Μεταθέσεων, ενώ ήδη έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα όποιες μετακινήσεις στελεχών γίνονται, να είναι αποφάσεις μόνο της ηγεσίας, χωρίς να τηρούνται αντικειμενικά κριτήρια ή να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εκπροσώπων των Λιμενικών. Η αντιπροσωπεία του Προεδρείου της ΠΟΕΠΛΣ τόνισε ιδιαίτερα πως οι Λιμενικοί, πέρα από το ένστολο καθήκον τους, είναι πάνω από όλα εργαζόμενοι, με δικαιώματα και ανοιχτά, προς διεκδίκηση, εργασιακά ζητήματα για τα οποία πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογράμμισαν τις θετικές θεσμικές παρεμβάσεις και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διακυβέρνηση 2015-2019 στο ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, όπως η καθιέρωση των Πανελληνίων Εξετάσεων ως τρόπου εισαγωγής στο Σώμα, η σύνταξη της τροπολογίας για την συνεργασία Λιμενικού- ΕΟΠΥΥ, η ενίσχυση του Σώματος με κομβικό εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή, όπως προμήθειες σκαφών και θερμικών καμερών, η απαρέγκλιτη ενίσχυση με προσωπικό των Λιμεναρχείων του Ανατολικού Αιγαίου και η, μέσω ΑΣΕΠ, προκήρυξη και πλήρωση σημαντικών κενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όποια ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό, έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια, έγινε μετά από ενέργειες της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό, όπως σχολιάστηκε, είναι το γεγονός ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών που άφησαν το Σώμα με κατά 50% μείον στις οργανικές θέσεις και εξαιρετικά υποστελεχωμένο, το Λιμενικό, μέσα σε 4χρόνια και μετά τις στοχευμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, ενισχύθηκε με επιπλέον 400 στελέχη.

Περαιτέρω, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη ίδρυσης Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος, στην θεσμική κατάργηση του ΣΠΚ, στην ορθή ανακατανομή των οργανικών, με ενίσχυση των υπηρεσιών που χρήζουν πραγματικής ανάγκης και στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων, μέσω Πανελληνίων, προκειμένου να φτάσει η δύναμη του Σώματος στα επίπεδα της οργανικής του σύνθεσης. Η πρόσφατη αύξηση της οργανικής σύνθεσης, είναι κενή περιεχομένου, αν δεν συνοδεύεται από ενέργειες ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού του Σώματος. Ακόμη, ανανέωσαν την κοινή τους πρόθεση για μια στενή συνεργία σχετικά με την προώθηση των συνδικαλιστικών αιτημάτων των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος και τη στήριξη των διεκδικήσεών τους.

Τέλος, όπως υπογραμμίστηκε με έμφαση από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το Λιμενικό Σώμα στελεχώνεται από άνδρες και γυναίκες με εξαιρετικές επιχειρησιακές ικανότητες και μεγάλα αποθέματα ανθρωπισμού, καθώς με τη στάση τους, στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση του 2015, απέδειξαν πως η έρευνα και η διάσωση στη θάλασσα, μέσα σε σκληρές συνθήκες, και ο σεβασμός στις Διεθνείς Συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το πρώτιστο και αξιακό τους καθήκον. Το Λιμενικό Σώμα, τότε, σε άριστη συνεργασία με την φυσική και πολιτική ηγεσία του, συνέβαλε καθοριστικά ώστε όλη η Ευρώπη να υποκλιθεί στην Ελλάδα. Είναι δεδομένο, σημείωσαν, ότι το Λιμενικό Σώμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί και να αποδομηθεί από καμία Κυβέρνηση, στο βωμό εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων.