22/06/2021

Θ. Ξανθόπουλος: Η λογοδοσία προωθεί την εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς - Να ενισχυθεί η δυνατότητα έρευνας και σύστασης εξεταστικών επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου

«Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων (AFCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πήρε την πρωτοβουλία για την συζήτηση με εκπροσώπους εθνικών κοινοβουλίων, σχετικά με την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας στις ευρωεκλογές και της διαδικασίας σύστασης εξεταστικών επιτροπών», τόνισε στην αρχή της σύντομης παρέμβασής του, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Μιλώντας ειδικότερα για το θέμα των εξεταστικών επιτροπών ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά:

- Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είδαμε καμία πρόοδο στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά την δυνατότητα του Ευρωκοινοβουλίου να διενεργεί έρευνες και να συστήνει εξεταστικές διαδικασίες Τα δικαιώματα αυτά του ευρωκοινοβουλίου περιορίζονται. Και είναι σημαντικά δικαιώματα που πηγαίνουν χέρι-χέρι με την λογοδοσία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ. Πρέπει επομένως να επισπεύσουμε και να βρούμε τρόπους, ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

-Οφείλουμε λοιπόν, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που θέτουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο και να θεσμοθετήσουμε την ολοκληρωμένη δυνατότητα του Κοινοβουλίου στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, ώστε αυτές να μην αποτελούν «νεκρό γράμμα».

- Χρειαζόμαστε νέα θεσμικό πλαίσιο που θα καταστήσει εφικτή αυτή τη δυνατότητα, στη βάση των προτάσεων που έχουν ήδη διατυπωθεί. Πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί και το καθεστώς συνεργασίας των εθνικών κοινοβουλίων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδίως σε πολύ σοβαρές υποθέσεις κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών χρημάτων.

Δείτε την παρέμβαση εδώ.