28/06/2021

Μ.Κάτσης: Η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ανήκει στους πολίτες και μόνο

Δήλωση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μ.Κάτση για τη σημερινή κινητοποίηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στους πολίτες

Παρευρέθηκα μαζί με τους Θεσπρωτούς συντοπίτες μου, πολίτες και φορείς, στη σημερινή ηχηρή κινητοποίηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενάντια στον κυβερνητικό εμπαιγμό για την απόδοση στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, όλων των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες και που αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών.
Η εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση του 3ου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, πολιτική επιλογή της ΝΔ, οδηγεί στο να δοθούν στους ιδιώτες-αγοραστές, προίκα, τα εμπορικά φιλέτα και το παράκτιο μέτωπο, για να τα διαχειρίζονται με τους δικούς τους όρους, αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες απόδοσής τους στους οικείους Δήμους.
Παρόλο που έχω θέσει επανειλημμένα το θέμα στη Βουλή, οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Οικονομικών κ.κ. Πλακιωτάκης και Σταϊκούρας, παίζουν καθυστερήσεις, με μισόλογα και κούφιες υποσχέσεις, τη στιγμή που δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες. Προφανώς και η ΝΔ, έχει αποφασίσει να μην ικανοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα, προτού ξεπουλήσει το λιμάνι. Η απουσία του βουλευτή της ΝΔ από τη σημερινή κινητοποίηση, άλλωστε, στην οποία συμμετείχαν σύσσωμοι οι αιρετοί και οι φορείς του Νομού, αποτελεί και το τελικό μήνυμα ότι οι Θεσπρωτοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την πιο ανάλγητη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.
Ο εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας για την απόδοση της χερσαίας ζώνης, δε μπορεί να συνεχιστεί. Οι κινητοποιήσεις είναι η μόνη λύση εν όψει της πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) και θα συνεχιστούν μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Η χερσαία ζώνη ανήκει στους πολίτες και μόνο.