ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/06/2021

Γ. Ραγκούσης στο tvxs.gr: Ώρα ευθύνης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις η ώρα της απλής αναλογικής.

Γ. Ραγκούσης στο tvxs.gr: Ώρα ευθύνης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις η ώρα της απλής αναλογικής.



Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β΄ Πειραιά Γ. Ραγκούση στο TVXS.GR και στο δημοσιογράφο Αλ. Ζέρβα

Την εκτίμηση ότι «η τελική στάση των κομμάτων του προοδευτικού φάσματος, θα διαμορφωθεί με βάση τους εκλογικούς συσχετισμούς, ανεξάρτητα από τις σημερινές τους τοποθετήσεις» εκφράζει σε συνέντευξή του στο tvxs.gr ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης. Σημειώνει παράλληλα πως η «ώρα της απλής αναλογικής, θα είναι ώρα ευθύνης για όλους», επισημαίνοντας την ανάγκη «απομάκρυνσης της δεξιάς από την κυβέρνηση».
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση
• Έχετε ασκήσει πολλές φορές στο παρελθόν -και με την ιδιότητα του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη- σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για πλήρη αποτυχία στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, παρά τις διακηρύξεις για «νόμο και τάξη». Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες σειράς βίαιων εγκλημάτων, ακόμη με ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος μέρα-μεσημέρι. Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;
Τα ζητήματα ασφάλειας έχουν εξελιχθεί σε ταυτοτικά ζητήματα για τη διεθνή και την ελληνική δεξιά. Είναι ολόκληρη στρατηγική σύλληψη. Όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, τα συνηθισμένα προβλήματα κάθε χώρας στον τομέα ασφάλειας αναδεικνύονται επικοινωνιακά ως πελώρια προβλήματα. Χτίζονται ως ένας βασικός λόγος, για να ψηφίσει ένας πολίτης δεξιά. Όταν έρχονται στην κυβέρνηση κι αποδεικνύεται ότι ξεγέλασαν τους ψηφοφόρους, τότε τα προβλήματα ασφάλειας μετονομάζονται σε εγκληματοφοβία. Για τους δεξιούς, όταν κυβερνούν οι άλλοι, υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας σε μια χώρα. Όταν κυβερνούν οι ίδιοι και γίνεται «Τέξας», τότε υπάρχει υπερβολική κι αδικαιολόγητη εγκληματοφοβία των πολιτών.
• Οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης φαίνεται να συναντά σοβαρές δυσκολίες, τόσο από τη μεριά του ΚΙΝΑΛ όσο και από τη μεριά του ΚΚΕ αλλά και του ΜέΡΑ25. Ποια θεωρείτε πως είναι τα βήματα, τα οποία πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο μάλιστα πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική;
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρέπει, πολιτικά, να κάνει τα πάντα, ώστε να νικήσει τη ΝΔ, δεσμευόμενος ότι την επαύριο των εθνικών εκλογών θα προτείνει το σχηματισμό Προοδευτικής κυβέρνησης.

Ανεξάρτητα από τις τρέχουσες τοποθετήσεις τους, πιστεύω ότι η τελική στάση των κομμάτων του προοδευτικού φάσματος, θα διαμορφωθεί με βάση τους εκλογικούς συσχετισμούς. Δηλαδή, με βάση τις επιθυμίες των προοδευτικών πολιτών, όπως θα εκφραστούν στην κάλπη. Εάν αποφασίσουν να αρνηθούν την πρότασή μας για προοδευτική διακυβέρνηση, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν τη στάση τους, όχι σε εμάς, αλλά στους πολίτες που θα διψούν για την απομάκρυνση της δεξιάς από την κυβέρνηση. Η ώρα ευθύνης για όλους μας, είναι μπροστά. Και είναι η ώρα της απλής αναλογικής.

• Όλες οι μετρήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν μια στασιμότητα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ η διαφορά υπέρ της ΝΔ παραμένει ψηλή, παρά την κοινωνική δυσαρέσκεια που εισπράττει για την διακυβέρνησής της. Σας ανησυχεί αυτή η εικόνα; Που θεωρείτε πως οφείλεται και τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να την υπερβείτε;
Οι πολιτικές δυνάμεις υπάρχουν, για να διαμορφώνουν και για να αλλάζουν τις δημοσκοπήσεις κι όχι για να επηρεάζονται από αυτές.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν αλλάξει πολλές φορές στο παρελθόν. Θα αλλάξουν και στο άμεσο μέλλον.
• Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατηρούμε μια ισχυροποίηση δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες εκλογές τη Μαδρίτη. Από την άλλη, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις οι δυνάμεις της Αριστεράς παραμένουν εν πολλοίς στάσιμες. Υπάρχουν περιθώρια ανάσχεσης αυτής της πορείας και μέσα από ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
Οι κοινωνίες διεθνώς μέσα σε συνθήκες απομυθοποίησης - για να μην πω απαξίωσης- της πολιτικής, καθώς και παρατεταμένης κρίσης πολιτικής εμπιστοσύνης, έχουν διαμορφώσει τη δική τους «κοινή λογική», πέραν από πρόσκαιρους λαϊκισμούς. Η αναμέτρηση όχι στο κέντρο αλλά στο πεδίο της «κοινωνικής λογικής» είναι που κρίνει το νικητή των εκλογών.

Κόμματα που επιθυμούν κι επιδιώκουν να κυβερνήσουν με βάση τις σύγχρονες αριστερές και προοδευτικές αξίες, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι κοινωνίες αναζητούν -και ψηφίζουν- πάντοτε κάποιον που θα τους δώσει αυτό που λείπει από τις ίδιες. Επομένως, κι εμείς στην Ελλάδα έχουμε υποχρέωση να στείλουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι «ερχόμαστε όχι για εμάς, αλλά για εσάς».
• Σας ανησυχούν οι όροι με τους οποίους η κυβέρνηση προχωράει στην άρση του lockdown με φόντο και το άνοιγμα του τουρισμού;
Η χώρα έκλεισε με 300 κρούσματα και 30 νεκρούς και άνοιξε με 3.000 κρούσματα και 100 νεκρούς.

Η κυβέρνηση λειτούργησε χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική και σοβαρότητα, χωρίς σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και ελέγχους στις εστίες υπερμετάδοσης, στα σχολεία, τα οποία απλώς ανοιγόκλειναν χωρίς καμία πρόνοια, στα Μ.Μ.Μ, στους χώρους εργασίας.

Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού εγείρουν έντονη ανησυχία και αγωνία, καθώς σύμφωνα με τις έρευνες, οι πολίτες συνδέουν την έξαρση του 2ου κύματος του κορωνοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού το 2020.
Από την άλλη πλευρά, υπό αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και υπό τη διάψευση των προσδοκιών που η Κυβέρνηση είχε δημιουργήσει για την πορεία των εμβολιασμών, η τουριστική βιομηχανία της χώρας πληρώνει ήδη το τίμημα.

Ποιος θα ξεχάσει τη δυσφήμιση της χώρας στη συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού στο BBC, όταν ο δημοσιογράφος κ. Σακούρ απευθυνόμενος στον κ. Θεοχάρη λίγο πριν το άνοιγμα του τουρισμού δήλωνε: «Κάνατε πολλές εξαγγελίες για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου χωρίς να τις τηρήσετε. Βρισκόμαστε στον Μάιο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους.»
• Πως βλέπετε την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας; Θεωρείτε πως οι τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της Astrazeneca οδηγούν σε πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του τείχους ανοσίας στη χώρα μας;
Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα. Αυτή τη στιγμή πάνω από το 70% του πληθυσμού ΔΕΝ είναι εμβολιασμένοι, ενώ το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 65 παραμένει υψηλό.

Εύλογο προβληματισμό σε ειδικούς και πολίτες έχει προκαλέσει η νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους κάτω των 39 ετών, διότι η κυβέρνησή του φρόντισε να έχει σε αποκλειστική χρήση μόνο ένα εμβόλιο. Κι ενώ γνώριζε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μελέτες, οι οποίες αναδεικνύουν ότι στους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες αυτό το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλής δρόμος για όλους τους πολίτες είναι ένας.

Εμβολιασμός τώρα.
• Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να αλλάξει άρδην επί τα χείρω το (ήδη ζοφερό) τοπίο στα εργασιακά, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από συνδικάτα και κόμματα αντιπολίτευσης. Που θεωρείτε πως αποσκοπεί η κυβέρνηση με τις εν λόγω αλλαγές στην εργατική νομοθεσία; Τι εκτιμάτε πως πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί η συγκεκριμένη πορεία;
Δυστυχώς τα αντεργατικά σχέδια της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας αποτελούν πλέον επίσημα νόμο του κράτους.

Ευτυχώς η ελπίδα, όμως, δεν πέθανε.

Οι λαϊκές συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες μας δείχνουν το δρόμο. Φωτίζουν τα σκοτάδια στα οποία με μένος και πείσμα μας καταδικάζει εδώ και 2 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του, οι οποίοι μεθοδικά και στοχευμένα υλοποιούν όλα τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους.

Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ήδη κριθεί και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οπισθοδρόμησης και απαρχαιωμένων αντιλήψεων, μέσα σε ένα μετασχηματιζόμενο διεθνές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον, το οποίο προσαρμόζεται στις νέες προοπτικές της σύγχρονης πραγματικότητας σε όλους τους τομείς.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προσπαθήσουμε όλοι οι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες της χώρας μαζί, αλλά και ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, να απαλλαγούμε από τα βαρίδια των δεξιών πολιτικών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που βυθίζουν καθημερινά τις ζωές μας.
• Είχατε εκφράσει την έντονη διαφωνία σας με τη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δύο χρόνια αργότερα βλέπουμε ακόμη και τη ΝΔ ως κυβέρνηση να προσεγγίζει πολύ διαφορετικά το ζήτημα, προκαλώντας ρήγματα στο εσωτερικό της. Πώς αποτιμάτε σήμερα κέρδη και ζημιές για τη χώρα μας από την υπόθεση αυτή;
Εκ του αποτελέσματος, όλοι όσοι με δημοκρατικά προοδευτικά αισθήματα πατριωτικής ευθύνης ήμασταν εξαρχής υπέρμαχοι της επωφελούς αυτής συμφωνίας, νιώθουμε περήφανοι για το παρόν και αισιόδοξοι για το μέλλον των δύο χωρών. Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία ιστορική νίκη των δύο λαών. Διαφυλάσσει την ειρήνη στην περιοχή και εδραιώνει τον πρωταγωνιστικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Με ικανοποίηση βέβαια, παρακολουθούμε την αλλαγή σκέψεων και πράξεων και όλων όσων προεκλογικά είχαν αντίθετη άποψη, η οποία πολλές φορές εκφράστηκε με ακραίο τρόπο.

Εν αναμονή της κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αναμένουμε 157 συγγνώμες, συν μία (+1) δημόσια απολογία από τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά που είχε τη βασική ιστορική ευθύνη για εκείνη την εθνολαϊκιστική, ψηφοθηρική υστερία που κατέκλυσε τότε την πολιτική ζωή της χώρας.

https://bit.ly/2U6Bdjx



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ