29/06/2021

Ερώτηση 42 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πρωτοφανής παρεμπόδιση μαθητών να επισκεφθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, λόγω εθνικότητας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Πολιτισμού και Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου και του Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Ψυχογιού και θέμα της την πρωτοφανή παρεμπόδιση μαθητών να επισκεφθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, λόγω εθνικότητας.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:
- Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας, της κοιτίδας του πολιτισμού, αρνήθηκε τη δωρεάν είσοδο ανηλίκων προσφύγων μαθητών που το επισκέφθηκαν με το ελληνικό σχολείο τους.

- Η κίνηση της απαγόρευσης εισόδου δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, όσο και αν προσπαθεί η Κυβέρνηση να παρουσιαστεί ως τέτοιο. Η στοχοποίηση των μεταναστών και προσφύγων ως επικίνδυνης κοινωνικής ομάδας έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που υποδαυλίζουν την ξενοφοβία και έχουν κάνει το ρατσισμό κοινωνικά ανεκτό.

- Τα σχολεία μας και οι χώροι πολιτισμού δεν έχουν φράχτες, αρκούν εκείνοι που χτίζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις δομές. Είναι χώροι που ευνοούν και καλλιεργούν την ετερότητα, τη συνάντηση, την αλληλεπίδραση του γηγενούς πληθυσμού με νέους πληθυσμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την αποκατάσταση του εν λόγω περιστατικού;

2) Με ποιον τρόπο προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και να σταματήσει επιτέλους αυτή η συνεχόμενη στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων με ρατσιστικά κίνητρα και να εφαρμόζονται απρόσκοπτα οι οικείες διατάξεις;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μετανάστευσης και Ασύλου

Θέμα: «Πρωτοφανής παρεμπόδιση μαθητών να επισκεφθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, λόγω εθνικότητας»

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας, της κοιτίδας του πολιτισμού, αρνήθηκε τη δωρεάν είσοδο ανηλίκων προσφύγων μαθητών που το επισκέφθηκαν με το ελ-ληνικό σχολείο τους. Με δεδομένο ότι αποστολή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μου-σείου είναι και η πολιτισμική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, είναι απαράδεκτο να κάνει διακρίσεις ανάλογα με την εθνικότητα και να αντιμετωπίζει τα παιδιά αυτά όχι με την ιδιότητα του μαθητή με την οποία επισκέφθηκαν το χώρο, αλλά με την όποια άλλη μπορεί να «βλέπει» ο κάθε υπάλληλος ή η διοίκηση του μουσείου.
Η κίνηση της απαγόρευσης εισόδου δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, όσο και αν προσπαθεί η Κυβέρνηση να παρουσιαστεί ως τέτοιο. Η στοχοποίηση των μετανα-στών και προσφύγων ως επικίνδυνης κοινωνικής ομάδας έχει πάρει τη μορφή χιο-νοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που υποδαυλίζουν την ξενοφοβία και έχουν κάνει το ρατσισμό κοινωνικά ανεκτό. Εξάλ-λου ήδη από την περσινή σχολική χρονιά μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των παι-διών προσφύγων που πήγαν στο σχολείο, σε σχέση με τα 13.000 του σχολικού έ-τους 2018-2019, ενώ τα νούμερα για την φετινή χρονιά είναι απογοητευτικά, με πρόσχημα την πανδημία.
Φαινόμενα όπως αυτό κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι ο θεσμικός ρατσισμός έχει ε-δραιωθεί όχι μόνο από τα νομοθετήματα που προάγουν τις διακρίσεις, αλλά και από την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που ασκείται συστηματικά από υπαλλήλους των θεσμών και οδηγούν σε αποκλεισμό και μειονεκτική μεταχείριση απέναντι σε διαφορετικά εθνικά, εθνοτικά, πολιτισμικά, γλωσσικά άτομα ή σε μέλη θρησκευτι-κών ομάδων.
Τα σχολεία μας και οι χώροι πολιτισμού δεν έχουν φράχτες, αρκούν εκείνοι που χτί-ζει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις δομές. Είναι χώροι που ευνοούν και καλλιεργούν την ετερότητα, τη συνάντηση, την αλληλεπίδραση του γηγενούς πληθυσμού με νέους πληθυσμούς. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την πραγματικότητα, δεν πάρει θέση και δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα, αυτή η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να κανονικοποιήσει και άλλο τις «ρατσιστικές διακρίσεις», να βλέπει «ξένους» και όχι ανθρώπους, να μετατρέψει τον ρατσισμό από παρεκτροπή σε ομαλότητα.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)