ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/07/2021

Δ. Παπαδημούλης: Στόχος μας είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διακυβέρνηση

Δ. Παπαδημούλης: Στόχος μας είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διακυβέρνηση



Η πρότασή μας απευθύνεται σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς. Η θετική εμπειρία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μπορεί να γίνει πράξη και στην Ελλάδα.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από εμάς σοβαρότητα, σχέδιο, συσπείρωση και πολιτική-προγραμματική αντεπίθεση, ώστε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Οι προγραμματικές μας θέσεις θα αποτελέσουν το βάθρο για την επεξεργασία του εκλογικού-κυβερνητικού προγράμματος της τετραετίας.

Ναι στην ενότητα, την δημοκρατική συλλογικότητα, τον διάλογο και την σύνθεση απόψεων. Όχι στα παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα, που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προοδευτικό κόμμα και στο DNA του χώρου μας.

Συνέντευξη στο iEidiseis.gr, εν όψει της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συνέντευξη εν όψει και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ξεκινά τη​ν Παρασκευή, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης στο ειδησεογραφικό iEidiseis και τον Βασίλη Σκουρή.

Στη συνέντευξή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «όσοι, έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουν σε “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” στην Συνδιάσκεψη, θα διαψευστούν», καθώς και «όσοι, λίγοι, μέσα ή γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν εκκαθαρίσεις με “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” θα αποτύχουν».

Ο Δημ. Παπαδημούλης τονίζει: «Προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα ήθελε ‘’όμηρο’’ τον Τσίπρα. Ούτε και νομίζω ότι ο ίδιος νιώθει έτσι. Κάνουν λάθος όσοι, μεταφέροντας μηχανιστικά παραδόσεις και εμπειρίες άλλων κομμάτων, προσπαθούν να αντιπαραθέσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο του Κόμματός μας στην δημοκρατική συλλογικότητα».

Αναφορικά δε, με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι «θα αποτελέσουν το βάθρο για την επεξεργασία του εκλογικού-κυβερνητικού προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» και ότι στόχος είναι «η νίκη και η πρωτιά στις επόμενες εκλογές, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διακυβέρνηση».

Και προσθέτει: «Η πρότασή μας απευθύνεται σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς, για συμμετοχή στην κυβέρνηση, στήριξη ή έστω ανοχή». Η θετική εμπειρία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μπορεί να γίνει πράξη και στην Ελλάδα».


Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη από την Παρασκευή, για το πρόγραμμα του κόμματος. Και όμως, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να μετατραπεί σε «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών, ενόψει και του επικείμενου Συνεδρίου...

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται ριζική ανασύνταξη για να ξαναγίνει φορέας ελπίδας με νικηφόρα κυβερνητική προοπτική. Σύγχρονη αριστερή ταυτότητα. Μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση. Πειστικό προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας, με αφετηρία το οποίο θα αναζητήσουμε συμμαχίες. Εκλεγμένη ολιγομελή ηγετική ομάδα, με ισχυρή παρουσία της νεότερης γενιάς, που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, με ενίσχυση των συλλογικών δημοκρατικών λειτουργιών και με σύνθεση απόψεων, θα ενώσουν και θα μεγαλώσουν το Κόμμα μας. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ενισχυμένη αξιοπιστία και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών.

Όσοι, έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουν σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στην Συνδιάσκεψη θα διαψευστούν. Όσοι, μέσα ή γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν εκκαθαρίσεις και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» είναι λίγοι και γι’ αυτό θα αποτύχουν. Διάλογος θα γίνει και αυτό είναι όχι μόνο χρήσιμο αλλά και αναγκαίο. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από εμάς σοβαρότητα, σχέδιο, συσπείρωση και πολιτική-προγραμματική αντεπίθεση, ώστε να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό. Στην Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη μπορεί και ελπίζω να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.


Τι καινούριο φέρνει το πρόγραμμα του κόμματος σας κ. Παπαδημούλη;

Οι Προγραμματικές μας θέσεις, όπως θα εμπλουτιστούν από την Συνδιάσκεψη χαράσσουν την στρατηγική μας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις.

Κυβερνήσαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες, πετύχαμε πολλά θετικά, αλλά κάναμε και λάθη, σημειώσαμε και αποτυχίες. Για να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο πρέπει να περιγράψουμε με την μέγιστη δυνατή σαφήνεια τι σκοπεύουμε να κάνουμε, αν είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης.

Οι Προγραμματικές μας θέσεις θα αποτελέσουν το βάθρο για την επεξεργασία του συγκεκριμένου εκλογικού-κυβερνητικού προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το πρόγραμμα αυτό είναι το κλειδί για τρία πράγματα:

-Την πολιτική-προγραμματική μας αντιπαράθεση με την ΝΔ.

-Την έμπρακτη αυτοκριτική αξιολόγηση θετικών και αρνητικών της δικής μας διακυβέρνησης.

-Την αφετηρία για την αναζήτηση συγκλίσεων με τις άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

 

Γιατί δεν κατορθώνει ακόμα να ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες είναι οι βασικές αιτίες κατά τη γνώμη σας;

Πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή και τις ενέργειες μας σε αυτό το ερώτημα, μακριά από εξωραϊσμούς και στρουθοκαμηλισμούς. Πιστεύω ότι για να το πετύχουμε χρειάζεται συλλογική εντατική προσπάθεια σε τέσσερα μέτωπα:

1. Προοδευτικό, πειστικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα τετραετίας που να διορθώνει και να υπερβαίνει λάθη και αστοχίες της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου.

2. Ενωμένο και δημοκρατικό κόμμα σε διαρκή προσπάθεια διεύρυνσης των δεσμών του με την κοινωνία. Όλοι μαζί με ενίσχυση της δημοκρατικής συλλογικότητας και της σύνθεσης απόψεων.

3. Καθημερινή μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση, όπου δίπλα στην καταγγελία και την κριτική θα υπάρχει και η θετική εναλλακτική μας πρόταση.

4. Άνοιγμα στην κοινωνία, εξωστρέφεια και σύγχρονες μέθοδοι επικοινωνίας, ιδιαίτερα με τη νέα γενιά, αλλά και τους πολίτες που απέχουν από τα κοινά, ακόμη και από τις εκλογές.


Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κόμμα διακυβέρνησης ή είναι καλύτερα να είναι στην αντιπολίτευση; Στόχος η πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές ή μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, κατά τα πρότυπα Ισπανίας και Πορτογαλίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι κόμμα με κυβερνητικές φιλοδοξίες από σήμερα. Η μαχητική, αποτελεσματική και πειστική προγραμματική αντιπολίτευση στην ΝΔ σήμερα, είναι μονόδρομος προκειμένου να πείσουμε ότι μπορούμε αύριο να κυβερνήσουμε. Όχι μόνο πολύ καλύτερα από την ΝΔ αλλά και καλύτερα απ’ όσα καταφέραμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες το 2015-19.

Στόχος μας φυσικά πρέπει να είναι η νίκη και η πρωτιά στις επόμενες εκλογές, ώστε να μην καεί η απλή αναλογική και να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διακυβέρνηση.

Η πρότασή μας απευθύνεται σε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς, για συμμετοχή στην κυβέρνηση, στήριξη ή έστω ανοχή. Η θετική εμπειρία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μπορεί να γίνει πράξη και στην Ελλάδα.


Παλαιότερα είχατε εκφράσει πολύ επικριτικές θέσεις για τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθείτε να ασκείτε την ίδια κριτική; Και μήπως πρέπει τα «κόμματα μέσα στο κόμμα», να πάψουν να υπάρχουν;

Οι θέσεις μου σε αυτό το θέμα παραμένουν σταθερές εδώ και δεκαετίες και επηρεάζονται από την σημαντική θετική πολιτική κληρονομιά του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ναι στην ενότητα, την δημοκρατική συλλογικότητα, τον διάλογο και την σύνθεση των απόψεων. Όχι στα παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα, που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προοδευτικό κόμμα και στο DNA του χώρου μας. Ναι στα ανοιχτά ρεύματα ιδεών που συμβάλλουν στον συλλογικό προβληματισμό. Όχι σε κλειστούς μηχανισμούς και κλίκες που λειτουργούν ως «κόμματα μέσα στο κόμμα».

 

Το Συνέδριο πότε εκτιμάτε ότι θα γίνει;

Πιστεύω πως χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο συσπείρωσης, πολιτικής και προγραμματικής αντεπίθεσης που θα εγκρίνει το πολιτικό σχέδιο και το εκλογικό-κυβερνητικό μας πρόγραμμα και θα ολοκληρώσει, μετά τις Νομαρχιακές συνδιασκέψεις, την εκλογή των συλλογικών ηγετικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Θεωρώ απολύτως εφικτό να διεξαχθεί μέσα στο 2021 με σωστή και έγκαιρη προετοιμασία και όλα τα μέτρα που απαιτούν οι υγειονομικές συνθήκες. Άλλωστε, το φθινόπωρο κλείνουμε 5 χρόνια από το τελευταίο Συνέδριο μας.

Εκτιμώ ότι αμέσως μετά το καλοκαίρι τα ηγετικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εγκρίνουν συναινετικά τον σχετικό οδικό χάρτη.


Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει Τσίπρας «υπό εσωκομματική ομηρεία», όπως φέρεται να επιδιώκουν κάποιοι σύντροφοί σας;

Προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα ήθελε ‘’όμηρο’’ τον Τσίπρα. Ούτε και νομίζω ότι ο ίδιος ο Αλέξης νιώθει έτσι.

Γνωρίζω όμως πάρα πολλούς που θεωρούν ότι όλες και όλοι, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να ενισχύσουμε την δημοκρατική συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την δημιουργική σύνθεση των απόψεων. Κάνουν λάθος όσοι, μεταφέροντας μηχανιστικά παραδόσεις και εμπειρίες άλλων κομμάτων, προσπαθούν να αντιπαραθέσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο του Κόμματος στην δημοκρατική συλλογικότητα.

 

Τον Δημήτρη Παπαδημούλη γιατί δεν τον βλέπουμε στις τηλεοράσεις;

Σε πολλά ΜΜΕ επικρατεί ακραία φιλοκυβερνητική μονομέρεια. Κομμάτι αυτού του παζλ είναι και ο πλήρης αποκλεισμός μου από αρκετά τηλεοπτικά κανάλια. Ίσως να τους ενοχλεί ότι ένας Συριζαίος είναι ο μόνος Έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα με την αποδοχή, εκτίμηση και ψήφο της μεγάλης πλειοψηφίας όλων των Ευρωβουλευτών.

Σε όλη μου την διαδρομή απέφυγα τις συναλλαγές και τις δημόσιες σχέσεις με μιντιάρχες. Συνηθίζω να λέω πάντα καθαρά την άποψή μου, ακόμη και αν αυτή ενοχλεί, με ευπρέπεια αλλά και παρρησία. Έτσι θα συνεχίσω, όσο διατυπώνω δημόσιο λόγο, χωρίς να λογαριάζω το κόστος και να με πτοούν ούτε οι αποκλεισμοί, ούτε οι προσωπικές επιθέσεις.


Ποιο είναι το πολιτικό μέλλον του Δημήτρη Παπαδημούλη; Στις Βρυξέλλες ή την Αθήνα;

Διανύω την τρίτη μου θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχω αποφασίσει εδώ και χρόνια, ότι θα είναι και η τελευταία στα Κοινοβουλευτικά έδρανα, Ευρωπαϊκά ή Ελληνικά.

Εντάχθηκα στην Ανανεωτική Αριστερά το 1974: Ρήγας Φεραίος-ΚΚΕ Εσωτερικού-ΕΑΡ-Συνασπισμός-ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτοεκλέχτηκα στο Ευρωκοινοβούλιο το 2004, οπότε και αποχώρησα με πρωτοβουλία μου από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

Το 2024 που ολοκληρώνεται η θητεία μου στην Ευρωβουλή, συμπληρώνω 50 χρόνια συνεχούς πολιτικής παρουσίας και δράσης στην Αριστερά. Έως τότε, θα τιμήσω όσο καλύτερα μπορώ, την εντολή των συμπολιτών που με εξέλεξαν με την ψήφο τους πρώτο Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα συνεχίσω, γεροί να είμαστε, να υπηρετώ τις ίδιες ιδέες, αλλά από τα μετόπισθεν.

Είμαι αντίθετος στις κοινοβουλευτικές ισοβιότητες και πιστεύω έμπρακτα ότι η εμπειρία των μεγαλύτερων πρέπει να συμβαδίζει με την ανάγκη διαρκούς ανανέωσης σε ιδέες αλλά και πρόσωπα. Έχω όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Αλλά βρίσκονται πολύ πέραν των κοινοβουλευτικών εδράνων.

 


* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ