ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/07/2021

Χ. Καφαντάρη: Το μεσοπρόθεσμο της Κυβέρνησης απέχει πολύ από τις ανάγκες της κοινωνίας - βίντεο

Χ. Καφαντάρη: Το μεσοπρόθεσμο της Κυβέρνησης απέχει πολύ από τις ανάγκες της κοινωνίας - βίντεο



Τοποθέτηση της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χαράς Καφαντάρη, σήμερα 01/07/2021, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025»

• Μεγάλες προσδοκίες το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, ένα σχέδιο επί χάρτου. Οι κυβερνητικές προβλέψεις, ειδικά στο καλό σενάριο της ανάπτυξης βασίζονται στο ότι θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναθέρμανση της ιδιωτικής κατανάλωσης, εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων, ειδικά το 2022, ενίσχυση των εξαγωγών.
• Προβλέπεται επιστροφή στην κανονικότητα από το 2023. Βέβαια, πώς θα γίνει αυτή επιστροφή στην κανονικότητα; Θα γίνει με την κατάργηση όποιων μέτρων στήριξης υπάρχουν αυτή τη στιγμή και λόγω της πανδημίας; Θα γίνει με την αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων ή μέσα από τη λογική του ξεπουλήματος όλων των δημόσιων υποδομών, κάτι το οποίο είναι και στον πυρήνα της λογικής και πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας; Κρίσιμες δημόσιες δομές.
• Εσείς, κύριε Σταϊκούρα, παρουσιάσατε το Μεσοπρόθεσμο σε έξι κινδύνους: αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο, αβεβαιότητα στις τουριστικές εισπράξεις, υψηλή μεταβλητότητα στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις, εξωτερικοί κίνδυνοι, συμμετρικές ευρωπαϊκές απειλές, ασυμμετρία στην ανάκτηση των οικονομικών απωλειών μεταξύ κλάδων και επιχειρήσεων, συσχέτιση σταδιακής απόσυρσης μέτρων με βιωσιμότητα επιχειρήσεων. Εσείς τα είπατε. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης είναι σίγουρος για την ανάπτυξη.
• Το Μεσοπρόθεσμο δεν απαντά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Η κοινωνία μας τι θέλει; Πρώτα απ’ όλα υγεία, δημόσια υγεία ισχυρή. Θέλει εργασία, παιδεία, δραστική μείωση της ανεργίας και, βέβαια, κοινωνική προστασία. Η Κυβέρνηση, όμως, είναι σταθερά προσανατολισμένη σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σε νέο-Θατσερικές ιδεοληψίες, ενώ δεν υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία.
• Άνοιξε η εστίαση με πολλά προβλήματα και πολλά καταστήματα τα οποία, ουσιαστικά, δεν άνοιξαν. Δεν δόθηκε η προκαταβολή επανεκκίνησης, την οποία είχατε υποσχεθεί.
• Έχουμε και το κοινωνικό απαρτχάιντ πλέον να εισάγεται σε εμβολιασμένους και μη. Ειδικά στον τομέα της εστίασης οι ίδιοι οι φορείς τους έχουν βγει και έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και ενστάσεις. Βέβαια, ίσως να περιμένουμε να δημιουργήσετε και μια αστυνομία εστίασης. Έτσι κι αλλιώς εσείς για οτιδήποτε αστυνομία δημιουργείτε…
• Η ανεργία είναι γύρω στο 17% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7%. Χαρτζιλικώνετε, όμως, τους νέους με 150 ευρώ για να εμβολιαστούν, που πέραν των άλλων και της λογικής που εισάγετε, που είναι στο DNA της παράταξής σας, υπάρχει και ένας δημόσιος κίνδυνος, που επεσήμαναν και οι επιστήμονες, οι ειδικοί, ότι με τον πρώτο εμβολιασμό ο οργανισμός, το άτομο δεν είναι ασφαλές απέναντι στον κορωνοϊό και στην πανδημία.
• Οι τιμές ανεβαίνουν ραγδαία. Ας πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ που πάει η ελληνική οικογένεια. Ας δούμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που πέραν της αύξησης που κάνατε το Σεπτέμβριο του 2019 της τάξεως του 19% με 20% στις τιμές -και το έζησε το ελληνικό νοικοκυριό- έρχονται και νέες ανατιμήσεις μέσα από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού που θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.
• Αντί να λάβουμε μέτρα, συνεχίζουμε την ίδια λογική της εξάρτησης της χώρας μας από φυσικό αέριο, εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και πυρηνικής, αποκοπές ηλεκτρικού στις λαϊκές γειτονιές. Εγώ έχω ζήσει στην εκλογική μου Περιφέρεια, στη Δυτική Αθήνα, συνοδεία ΜΑΤ να διακόπτεται ηλεκτρικό ρεύμα.
• Προχωρείτε, παρά την απόφαση του ΣτΕ, μελλοντικά -σε τρία χρόνια λέτε- στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
• Απουσιάζει και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο κύριος Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε με σαφήνεια, «Τέρμα οι επιδοτήσεις από το φθινόπωρο αν έχουμε τέταρτο κύμα».
• Το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως, είναι κάτι το πολύ σοβαρό. Οι πόροι του πρέπει να αξιοποιηθούν για την κοινωνία, την εργασία και τη μείωση των ανισοτήτων.
• «Πράσινη» μετάβαση 37% του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό, είναι κάτι πολύ σημαντικό μεν, αλλά υπολείπεται όταν ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σαν ο «πράσινος» Πρωθυπουργός που προχωρεί και πρώτος και στη βίαιη απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και στην Κεντρική Πελοπόννησο χωρίς σχέδιο και, βέβαια, υποκαθιστώντας με φυσικό αέριο εισαγόμενο και εξυπηρετώντας εκλεκτούς φίλους επιχειρηματίες.
• Δεν αναφέρεται σε αυτό που κατατέθηκε, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται σήμερα, κάτι το οποίο και ο ΟΗΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και ο Γενικός Γραμματέας Γκουτιέρες αναφέρει «”πράσινη” ανάκαμψη από την κρίση στην καινούργια εποχή - μέτρα συγκεκριμένα για την κλιματική αλλαγή».
• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις. Τις έχει καταθέσει. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην εργασία, κατάργηση των νόμων που πρόσφατα ψήφισε η Πλειοψηφία και επαναφορά και του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ και πιλοτική εφαρμογή του 35ώρου, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, δημόσιο σύστημα υγείας και ενίσχυσή του, όχι αυτό που ξεκινάτε και γίνεται στο «Αττικό» Νοσοκομείο σήμερα στη Δυτική Αθήνα, όπου προχωράτε για ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ, όπως έχει αναγγείλει πολλές φορές ο κύριος Πρωθυπουργός. Εμείς μιλάμε για άρση των ανισοτήτων.


ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Συζητάμε σήμερα, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Μιλάμε, λοιπόν, για το πλαίσιο αυτό που ουσιαστικά πρέπει να περιλαμβάνει τη στρατηγική συγκεκριμένα της επόμενης τετραετίας. Μεγάλες προσδοκίες εγώ θα χαρακτήριζα αυτό το οποίο κατατέθηκε και συζητάμε, ένα σχέδιο –αν θέλετε- επί χάρτου. Γιατί το λέω αυτό; Υπάρχουν οι εξής παραδοχές: Οι κυβερνητικές προβλέψεις, ειδικά στο καλό σενάριο της ανάπτυξης βασίζονται στο ότι θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναθέρμανση της ιδιωτικής κατανάλωσης, εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων, ειδικά το 2022, ενίσχυση των εξαγωγών.
Επανέρχομαι στο θέμα της αύξησης της κατανάλωσης. Κάτι τέτοιο βέβαια θα σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία ουσιαστικά θα απογειωθεί, ενώ αυτή τη στιγμή η χώρα μας δυστυχώς το 2020 κατέγραψε την τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Με βάση, όμως, το Μεσοπρόθεσμο αυτό από πρωτογενές έλλειμμα 7,1%, θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% το 2025. Προβλέπεται, επίσης, επιστροφή στην κανονικότητα από το 2023. Βέβαια, πώς θα γίνει αυτή επιστροφή στην κανονικότητα; Θα γίνει με την κατάργηση όποιων μέτρων στήριξης υπάρχουν αυτή τη στιγμή και λόγω της πανδημίας; Θα γίνει με την αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων ή μέσα από τη λογική του ξεπουλήματος όλων των δημόσιων υποδομών, κάτι το οποίο είναι και στον πυρήνα της λογικής και πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας; Κρίσιμες δημόσιες δομές.
Βέβαια, ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ αναφέρθηκε και είπε ότι η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια θα είναι ισχυρή. Εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης σίγουρος. Πώς θα γίνουν αυτά; Εσείς, κύριε Υπουργέ, κύριε Σταϊκούρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο μιλήσατε παρουσιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο σε έξι κινδύνους: αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο, αβεβαιότητα στις τουριστικές εισπράξεις, υψηλή μεταβλητότητα στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις, εξωτερικοί κίνδυνοι, συμμετρικές ευρωπαϊκές απειλές, ασυμμετρία στην ανάκτηση των οικονομικών απωλειών μεταξύ κλάδων και επιχειρήσεων, συσχέτιση σταδιακής απόσυρσης μέτρων με βιωσιμότητα επιχειρήσεων. Εσείς τα είπατε.
Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης είναι σίγουρος για την ανάπτυξη.
Το Μεσοπρόθεσμο, λοιπόν, δεν απαντά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Η κοινωνία μας τι θέλει; Πρώτα απ’ όλα θέλει υγεία, δημόσια υγεία ισχυρή. Θέλει εργασία, παιδεία, δραστική μείωση της ανεργίας και, βέβαια, κοινωνική προστασία. Η Κυβέρνηση, όμως, της Νέας Δημοκρατίας είναι σταθερά προσανατολισμένη σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σε νέο-Θατσερικές ιδεοληψίες, θα έλεγα, ενώ δεν υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία. Μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της είναι αυτά τα οποία προτείνονται.
Όμως, κύριοι της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία σήμερα.
Άνοιξε η εστίαση με πολλά προβλήματα και πολλά καταστήματα τα οποία, ουσιαστικά, δεν άνοιξαν. Δεν δόθηκε η προκαταβολή επανεκκίνησης, την οποία είχατε υποσχεθεί. Νομίζω ότι ήταν ένα 7%. Πολλές επιχειρήσεις, γενικότερα, μετά το τελευταίο lockdown δεν άνοιξαν καθόλου. Προειδοποιούσε η ΓΣΕΒΕΕ για αυτό. Και, βέβαια, έχουμε και το κοινωνικό απαρτχάιντ πλέον να εισάγεται σε εμβολιασμένους και μη. Ειδικά στον τομέα της εστίασης οι ίδιοι οι φορείς τους έχουν βγει και έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και ενστάσεις. Βέβαια, ίσως να περιμένουμε να δημιουργήσετε και μια αστυνομία εστίασης. Έτσι κι αλλιώς εσείς για οτιδήποτε αστυνομία δημιουργείτε, όπως κάνατε στα πανεπιστήμια κ.λπ.. Δεν έχουν, όμως, ακόμα διαλευκανθεί οι όροι και οι συνθήκες που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα της εστίασης.
Ας πάμε τώρα στην επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα και με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ δεκαπέντε με είκοσι πέντε χιλιάδες επιχειρήσεις από τις οκτακόσιες χιλιάδες που είναι στη χώρα μας, έχουν δυνατότητα προσφυγής σε τραπεζικό δανεισμό. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως λέμε. Η ανεργία είναι γύρω στο 17% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7%. Χαρτζιλικώνετε, όμως, τους νέους με 150 ευρώ για να εμβολιαστούν, που πέραν των άλλων και της λογικής που εισάγετε, που είναι στο DNA της παράταξής σας, υπάρχει και ένας δημόσιος κίνδυνος, που επεσήμαναν και οι επιστήμονες, οι ειδικοί, ότι με τον πρώτο εμβολιασμό ο οργανισμός, το άτομο δεν είναι ασφαλές απέναντι στον κορωνοϊό και στην πανδημία.
Τώρα, όμως, έρχομαι σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην αύξηση των τιμών. Οι τιμές ανεβαίνουν ραγδαία. Ας πάμε σε ένα σούπερ μάρκετ που πάει η ελληνική οικογένεια. Ας δούμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που πέραν της αύξησης που κάνατε το Σεπτέμβριο του 2019 της τάξεως του 19% με 20% στις τιμές -και το έζησε το ελληνικό νοικοκυριό- έρχονται και νέες ανατιμήσεις μέσα από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού που θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή. Αντί να λάβουμε μέτρα, συνεχίζουμε την ίδια λογική της εξάρτησης της χώρας μας από φυσικό αέριο, εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και πυρηνικής, αποκοπές ηλεκτρικού στις λαϊκές γειτονιές. Εγώ έχω ζήσει στην εκλογική μου Περιφέρεια, στη Δυτική Αθήνα, συνοδεία ΜΑΤ να διακόπτεται ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτή είναι η ανάπτυξη σας, η οποία συμπληρώνεται και με την τελευταίας στιγμής κεκαλυμμένη τροπολογία προχθές στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Δικτύου, του ΕΥΔ, μετά από τρία χρόνια με ΣΔΙΤ. Δηλαδή, προχωρείτε, παρά την απόφαση του ΣτΕ, μελλοντικά -σε τρία χρόνια λέτε- στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Απουσιάζει, λοιπόν, και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο κύριος Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε με σαφήνεια, «Τέρμα οι επιδοτήσεις από το φθινόπωρο αν έχουμε τέταρτο κύμα».
Το Ταμείο Ανάκαμψης, όμως, είναι κάτι το πολύ σοβαρό. Οι πόροι του πρέπει να αξιοποιηθούν για την κοινωνία, την εργασία και τη μείωση των ανισοτήτων. «Πράσινη» μετάβαση 37% του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό, είναι κάτι πολύ σημαντικό μεν, αλλά υπολείπεται όταν ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σαν ο «πράσινος» Πρωθυπουργός που προχωρεί και πρώτος και στη βίαιη απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και στην Κεντρική Πελοπόννησο χωρίς σχέδιο και, βέβαια, υποκαθιστώντας με φυσικό αέριο εισαγόμενο και εξυπηρετώντας εκλεκτούς φίλους επιχειρηματίες.
Δεν αναφέρεται σε αυτό που κατατέθηκε, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται σήμερα, κάτι το οποίο και ο ΟΗΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και ο Γενικός Γραμματέας Γκουτιέρες αναφέρει «”πράσινη” ανάκαμψη από την κρίση στην καινούργια εποχή - μέτρα συγκεκριμένα για την κλιματική αλλαγή».
Κλείνω με το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις. Τις έχει καταθέσει. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην εργασία, κατάργηση των νόμων που πρόσφατα ψήφισε η Πλειοψηφία και επαναφορά και του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ και πιλοτική εφαρμογή του 35ώρου, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες δημόσιο σύστημα υγείας και ενίσχυσή του, όχι αυτό που ξεκινάτε και γίνεται στο «Αττικό» Νοσοκομείο σήμερα στη Δυτική Αθήνα, που υπάρχει και κινητοποίηση του κόσμου όπου προχωράτε για ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΣΔΙΤ, όπως έχει αναγγείλει πολλές φορές ο κύριος Πρωθυπουργός.
Μιλάμε για άρση των ανισοτήτων.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

 

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ