ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/07/2021

Ν. Γκαρά: Υποσχέθηκαν φοροελαφρύνσεις και ανάπτυξη, φέρνουν λιτότητα και μείωση εισοδημάτων - βίντεο

Ν. Γκαρά: Υποσχέθηκαν φοροελαφρύνσεις και ανάπτυξη, φέρνουν λιτότητα και μείωση εισοδημάτων - βίντεο



Ομιλία της Βουλευτή Έβρου και Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο ν/σ για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τα θέματα της οικονομίας εξαπέλυσε η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 – 2025.

Η κα Γκαρά τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν στήριξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας την πραγματική οικονομία, τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά έρχεται σήμερα να καταργήσει, εντός του 2022, ακόμη και τις ελάχιστες φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης που η ίδια έλαβε, εν μέσω κρίσης. Πουλώντας την ίδια στιγμή ψέματα στους πολίτες ότι προχωρά σε μέτρα ελαφρύνσεων.

«Καταργείτε τα μέτρα ενίσχυσης, τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις μειώσεις ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και πολλά ακόμη. Παραδεχτείτε επιτέλους ότι είπατε ψέματα, κοροϊδέψατε τους πολίτες, χρησιμοποιήσατε ψηφοθηρικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μόλις ανήλθατε στην εξουσία, τους γυρίσατε την πλάτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Βουλευτής Έβρου απευθυνόμενη στους Υπουργούς της κυβέρνησης σημείωσε τα εξής: «με την ύφεση σήμερα άνω του 7%, πως θα καλύψετε την τρύπα των 16 δις μέχρι το 2023, για να φτάσετε στα επιθυμητά πλεονάσματα; Από την αφαίμαξη των πολιτών; Από τη φοροεπιδρομή και την εκποίηση της πρώτης κατοικίας των πολιτών, μέσω των οποίων προσβλέπετε σε αύξηση των εσόδων από φόρους κατά 28%»;

Παράλληλα, η κα Γκαρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που επιχειρεί η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο, βάζοντας πωλητήριο - μέσω των ιδιωτικοποιήσεων - σε ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Λιμάνια, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ κλπ.

Επιπλέον στην τοποθέτησή της η Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έθεσε και το θέμα της συνεχούς αύξησης των τιμών στο ρεύμα, στα σούπερ μάρκετ, στο κόστος της καθημερινότητας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση όχι απλά επιτρέπει αλλά και επιδιώκει αυτήν την ακρίβεια, για να μεγενθύνουν τα πλούτη τους οι λίγοι και να οδηγηθεί στη χρεοκοπία η μεσαία τάξη.

Επίσης, η κα Γκαρά υπογράμμισε: «Υποσχεθήκατε καλοπληρωμένες δουλειές και φέρνετε μείωση εισοδημάτων και αφαίμαξη των πολιτών. Υποσχεθήκατε ανάπτυξη και φέρνετε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Υποσχεθήκατε φοροελαφρύνσεις και στήριξη της μεσαίας τάξης και στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρετε ότι τις καταργείτε. Ψέματα και εμπαιγμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής σας».

Κλείνοντας ανέφερε: «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καθρεφτίζει την ιδεοληπτική, υφεσιακή, αντικοινωνική, καταστροφική κι επικίνδυνη για τους πολίτες πολιτική σας. Δεν δίνετε καμία προοπτική, καμία ανάσα, κανένα εχέγγυο ανάπτυξης κι ευημερίας. Όσα ψέματα και επικοινωνία τερτίπια κι αν χρησιμοποιήσετε, η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Αντί να αφουγκραστείτε την κοινωνία που στενάζει, σφίγγετε περισσότερο τη θηλιά με βλέμμα αλαζονείας κι απαξίωσης, σαν άλλοι Λουδοβίκοι. Και αυτό η κοινωνία δεν το ανέχεται.

 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί,

Καταθέσατε με αθόρυβες και συνοπτικές διαδικασίες προς ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2022-2025, ένα πλαίσιο το οποίο θα έπρεπε να συζητηθεί σε ευρείες διαδικασίες, διότι αφορά την οικονομική στρατηγική για τα επόμενα έτη και, μάλιστα, διανύοντας μια πανδημική και μια οικονομική και κοινωνική κρίση, ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο το οποίο, βέβαια, καθρεφτίζει, έτσι όπως το έχετε καταθέσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καταστροφική σας πολιτική, αλλά και το πολιτικό ήθος το οποίο σας συνοδεύει: Ύφεση, λιτότητα, μείωση του κοινωνικού κράτους, αύξηση ανισοτήτων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, βαρύγδουπες υποσχέσεις, κοροϊδία και ψέματα προς τον ελληνικό λαό.

Υποσχεθήκατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανάπτυξη. Φέρατε ύφεση από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής σας πριν την πανδημία και αυτό αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Υποσχεθήκατε καλοπληρωμένες δουλειές. Φέρνετε μείωση εισοδημάτων, αφαίμαξη των πολιτών, αύξηση των φόρων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις. Υποσχεθήκατε ανάπτυξη και φέρνετε αόριστα, ανεφάρμοστα νούμερα και προβλέψεις που δεν πατάνε σε καμία πραγματικότητα, δεν συμβαδίζουν καν με τους ευρωπαϊκούς όρους και τις προβλέψεις ανάπτυξης.

Και το πιο τρανταχτό, το πιο τραγικό δείγμα της υποκρισίας και του εμπαιγμού σας είναι ότι υποσχεθήκατε φοροελαφρύνσεις και στήριξη της μεσαίας τάξης και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, το οποίο διαβάζουμε, αναφέρεται ρητά ότι καταργούνται από το 2022 όλες μα όλες οι φοροελαφρύνσεις, για τις οποίες λέγατε, μάλιστα, ότι θα είναι και μόνιμες.

Ψέματα, λοιπόν. Αυτό είναι κύριο χαρακτηριστικό της δικής σας πολιτικής. Δεν φτάνει που εν μέσω πανδημίας δεν στηρίξατε την πραγματική οικονομία, τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, δεν φτάνει που διαφημίζετε ότι δαπανήσατε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ποτέ δεν έχουν φτάσει στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και των επιχειρήσεων -ακόμη τα περιμένουν-, δεν φτάνει που δεν πήρατε μέτρα προστασίας είτε της υγείας είτε της κοινωνίας, τώρα καταργείτε και τα ελάχιστα μέτρα, τις ελάχιστες φοροελαφρύνσεις εν μέσω κρίσης.

Και αυτό το κάνετε στη Βουλή, διότι παράλληλα δίνετε διαρροές χθες και προχθές στα φιλικά σας ΜΜΕ ότι θα προχωρήσετε σε νέα μέτρα ελαφρύνσεων. Παλιά σας τέχνη κόσκινο και οι ψεύτικες διαρροές και τα ίδια τα ψέματα. Άλλα λέτε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άλλα νομοθετείτε μέσα στη Βουλή και ισχύουν για τους πολίτες.
Για πόσο, όμως, νομίζετε ότι θα σας πιστεύουν οι πολίτες, όταν η ίδια η πραγματικότητα η οποία βιώνουν είναι τραγική και εσείς, τελικά, παρουσιάζετε μια επίπλαστη εικόνα, η οποία εξυπηρετεί το επικοινωνιακό σας αφήγημα και μόνο;

Παρεμπιπτόντως, κύριοι Υπουργοί, ενώ μας φλομώσατε στο ψέμα για την ανάπτυξη που φέρατε και την ορθή διαχείριση που κάνετε εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ο κ. Γεωργιάδης χθες μόλις μας ενημέρωσε ότι τα λεφτά από το κράτος τελειώσανε.

Αναρωτιούνται οι πολίτες και μας ρωτάνε και εμάς από χθες: Πού πήγαν τα λεφτά; Πού πήγε το «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς οι ίδιοι παραδεχτήκατε ότι υπάρχει; Πού πήγε η ορθή και άριστη επιτελική σας διαχείριση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Πού πήγαν τα έσοδα από το «μπουμ» των επενδύσεων που έγιναν από την πρώτη μέρα που εσείς αναλάβετε τη διακυβέρνηση; Μήπως πήγαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα golden boys της ΔΕΗ, στα διευθυντικά στελέχη των ΔΕΚΟ, σε συγγενείς και φίλους, σε απ’ ευθείας αναθέσεις; Στους πολίτες πάντως δεν κατευθύνθηκαν αυτά τα λεφτά ούτε στην οικονομία ούτε στο σύστημα υγείας ούτε στα σχολεία ούτε στο κοινωνικό κράτος.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, κυρίες και κύριοι, το μόνο που δεν γράφεται ρητά στο Μεσοπρόθεσμο είναι τα ρουσφέτια, η σπατάλη και τα δωράκια, στοιχεία που συνοδεύουν διαχρονικά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Το κείμενο στρατηγικής, λοιπόν, που καταθέσατε αποδεικνύει ότι η χώρα μας σημείωσε το 2020 την τρίτη χειρότερη οικονομική επίδοση στην ευρωζώνη, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαινε εδώ και καιρό και σας ζητούσαμε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις να παρέμβετε έγκαιρα με εμπροσθοβαρή μέτρα για την τόνωση και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, κάτι που εσείς, βέβαια, συνειδητά, ιδεοληπτικά, αποφεύγατε, με αποτέλεσμα να αφήνετε τη χώρα να βυθίζεται σε ένα συνεχές σπιράλ ύφεσης.

Λάβατε ελάχιστα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, τα οποία αποδείχθηκαν τελικά αναποτελεσματικά και ελλιπή, μέτρα-«ασπιρίνες» θα λέγαμε, τα οποία, όμως, και αυτά καταργείτε άμεσα. Καταργείτε τα μέτρα ενίσχυσης, καταργείτε τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, καταργείτε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις μειώσεις ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και πολλά άλλα μέτρα, τα οποία εγγράφονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο έχετε καταθέσει.

Παραδεχτείτε, επιτέλους, ότι έχετε πει ψέματα στον ελληνικό λαό, ότι κοροϊδέψατε συνειδητά τους πολίτες, ότι χρησιμοποιήσατε ψηφοθηρικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μόνο και μόνο για να ανέλθετε στην Κυβέρνηση και έκτοτε, από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής σας, να τους γυρίσετε την πλάτη.

Διαβάζουμε στο Μεσοπρόθεσμο πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% για το 2023, ενώ σήμερα έχουμε ύφεση 7%. Και αναρωτιόμαστε: Το κενό των 16 δισεκατομμυρίων πώς θα καλυφθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα; Από την αφαίμαξη των πολιτών, από τη φοροεπιδρομή, καθώς προβλέπετε και αύξηση 28% των εσόδων από φόρους, από την εκποίηση της περιουσίας ακόμη και της πρώτης κατοικίας, όπως προβλέπει ο Πτωχευτικός Νόμος, από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση της κατανάλωσης, από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βλέπουν τις τιμές στα σούπερ-μάρκετ, στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο κόστος της καθημερινότητας να αυξάνουν ραγδαία;

Θα λάβετε, αλήθεια, κανένα μέτρο για τον περιορισμό της ακρίβειας ή μήπως την επιδιώκετε την ακρίβεια, προκειμένου να υπηρετήσετε την πιο ακραία μορφή νεοφιλελευθερισμού που θέλει τη διάλυση της μικρής και μεσαίας τάξης, τη φτωχοποίηση του λαού, προκειμένου να μεγεθύνουν τα πλούτη τους οι λίγοι και συνήθως και φίλοι σας;

Και ενώ, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την πλειονότητα των πολιτών οι σελίδες και οι προβλέψεις είναι μαύρες, με περηφάνια εσείς παρουσιάζετε το όραμά σας για την ανάπτυξη. Και ποιο είναι αυτό; Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η ιδιωτικοποίηση ακόμη και κρίσιμων παραγωγικών ή κοινωνικών τομέων, όπως ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, λιμάνια, υποδομές, μεταφορές και πολλά ακόμη τα πετάτε στον κουβά των αποκρατικοποιήσεων.

Το ξεπούλημα, μάλιστα, το ονομάζετε «επενδύσεις», επιχειρώντας να δικαιολογήσετε την πρόβλεψη της εκτόξευσης επενδύσεων του 30%, όπως αναφέρεται, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 5%. Πόσα ακόμη ψέματα, αλήθεια, θα πείτε για να υπηρετήσετε αυτό το δήθεν αναπτυξιακό φιλοεπενδυτικό σας προφίλ;
Τέλος και σημαντικότερο είναι ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που καταθέσατε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το κοινωνικό κράτος.

Απουσιάζουν οι λέξεις κοινωνία, εργασία, υγεία, κράτος πρόνοιας. Καμία αναφορά για πολιτικές μετάβασης και πράσινης ανάπτυξης. Καμία αναφορά για το μέλλον, για το σύγχρονο μέλλον. Καμία αναφορά για τη νέα γενιά, καμία αναφορά για να βρούμε διέξοδο. Καμία αναφορά στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος όμως των πολλών, προς όφελος της κοινωνίας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ή το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καμία αναπτυξιακή οραματική πολιτική που θα μας δίνει διέξοδο.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, λοιπόν, καθρεφτίζει την ιδεοληπτική, υφεσιακή, αντικοινωνική, καταστροφική και επικίνδυνη για τους πολίτες πολιτική σας. Δεν δίνετε καμία προοπτική, καμία ανάσα, κανένα εχέγγυο ανάπτυξης και ευημερίας. Όσα ψέματα λοιπόν και επικοινωνιακά τερτίπια και αν χρησιμοποιήσετε, η πραγματικότητα σάς διαψεύδει. Αντί λοιπόν να αφουγκραστείτε την κοινωνία που στενάζει, σφίγγετε περισσότερο τη θηλιά με βλέμμα δυστυχώς αλαζονείας και υπεροψίας ως άλλοι Λουδοβίκοι. Και αυτό η κοινωνία δεν το συγχωρεί και δεν το ανέχεται.

Ευχαριστώ.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ