ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/07/2021

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα συντελείται ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας

Ερώτηση και ΑΚΕ βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα συντελείται ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας



Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσαν τριάντα τέσσερις (34) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα: «Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα συντελείται ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας».

Στην ερώτηση αναδεικνύεται η παραβίαση των ευρωπαϊκών πολιτικών περιβάλλοντος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υποκατάσταση του ΥΠΕΝ από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε προστατευόμενα ευαίσθητα οικοσυστήματα και στα δάση της χώρας μας.

Το θέμα έχει ήδη αναδειχθεί από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και από έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι με πρόσχημα την πρόληψη πυρκαγιών, ήδη από τις 14-06-2021 εκτελούνται εργασίες καθαρισμού σε προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Σχινιά- Μαραθώνα, σε αντίθεση με τις προτάσεις του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης και χωρίς άδειες από τα Δασαρχεία Καπανδριτίου και Λαυρίου.

Ενδεικτικό της προχειρότητας και της έλλειψης γνώσης των περιοχών όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες είναι ότι, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, η μέθοδος που ακολουθείται και η έκταση των εργασιών στερούν κάθε δυνατότητα αναγέννησης του προστατευόμενου δάσους Κουκουναριάς, ενώ εγείρονται σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητας των δένδρων, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης. Σημειώνεται ότι το δάσος κουκουναριάς χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αναπαραγωγή, γεγονός που απαιτεί ειδικούς κανόνες και μεθόδους κατά τη διαχείρισή του.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, είχε αποστείλει εγκαίρως στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη εγκεκριμένη Τεχνική Έκθεση με τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία όλης της περιοχής, η οποία λάμβανε υπόψη και την ευαισθησία του οικοσυστήματος. Η μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας να οργανώσει εγκαίρως την αντιπυρική προστασία των εν λόγω περιοχών, δεν μπορεί επ΄ ουδενί να δικαιολογήσει παρεμβάσεις που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο προστατευόμενο οικοσύστημα, οι οποίες μάλιστα παραβιάζουν πολλαπλώς τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τους κ.κ. Υπουργούς   
1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: "Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα συντελείται ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας"

Το τελευταίο διάστημα ενημερωθήκαμε από τον τύπο αλλά και από ανακοινώσεις του Φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής ότι, από τις 14-06-2021 ερήμην του Φορέα, δηλαδή του αρμόδιου θεσμικά οργάνου της πολιτείας, υπεύθυνου για τη διαχείριση και προστασία του Εθνικού Πάρκου, εργολαβικό συνεργείο για λογαριασμό της Πολιτικής Προστασίας «εισέβαλε» στην περιοχή για να εκτελέσει «δασοτεχνικές – φυτοτεχνικές εργασίες καθαρισμών αντιπυρικής προστασίας».

Τα συνεργεία ξεκίνησαν να δουλεύουν στο αριστερό τμήμα και εσωτερικά από το μεταλλικό στηθαίο της Λεωφόρου Σχινιά στο ύψος του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου (Ζώνη Β1 και Α1 ως ορίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Σχινιά-Μαραθώνα Αττικής ως Εθνικού Πάρκου» (ΦΕΚ 395/Δ’/03.07.2000)), σε πλάτος 25μ., με «ξύρισμα» της ποώδους βλάστησης και αποκλάδωση νεαρών ατόμων κουκουναριάς σε ύψος 3μ., καταστρέφοντας την εκεί υπάρχουσα φυσική αναγέννηση και με τη χρήση μηχανημάτων (τσάπα – φορτωτής, θρυμματιστής, σβάρνα, φορτηγό όχημα με αρπάγη και αλυσοπρίονα). Οι εργασίες «πάγωσαν» προσωρινά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και στελεχών του φορέα προς το σύνολο των αρμοδίων, κλήθηκε η αστυνομία και έγινε καταγγελία στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (ΕΞ/ΜΑΡ/3336/14-06-2021 & ΕΞ/ΜΑΡ/3350/23-06-2021). Όμως παρά τις θεσμικές παρεμβάσεις οι καταστροφικές παρεμβάσεις συνεχίζονται με πολλαπλές παραβιάσεις της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο δάσος κουκουναριάς του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα αλλά και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές. Συγκεκριμένα, διανοίγονται μονοπάτια, ενώ τα ξερά κλαδέματα από τα εργολαβικά συνεργεία της ΔΕ.ΔΗΕ που είχαν προηγηθεί έχουν παρατηθεί σε σημεία, δίχως να απομακρυνθούν. Η παρέμβαση αυτή των εργολαβικών συνεργείων της Πολιτικής Προστασίας γίνεται χωρίς να παραδώσουν ως όφειλαν σχετική μελέτη ή τεχνική έκθεση για το είδος των εργασιών, ενώ δεν υφίσταται καμία επιστασία από πλευράς αρμοδίων Υπηρεσιών για τη βεβαίωση όσων εργασιών πραγματοποιούνται.

Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους για τη χωρίς σχέδιο και μέριμνα για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος εκτέλεση δασοτεχνικών εργασιών αντιπυρικής προστασίας εντός προστατευόμενων περιοχών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αντιπυρική θωράκιση της χώρας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και κρίσιμη προϋπόθεση για την προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος. Βασικός πυλώνας της αντιπυρικής προστασίας και της πρόληψης δασικών πυρκαγιών είναι η διαχείριση των δασικών εκτάσεων και της καύσιμης ύλης. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται συντεταγμένα, εγκαίρως, πάντα με γνώμονα και την υγεία των δασικών οικοσυστημάτων, ιδίως των σπάνιων και πλέον ευαίσθητων σε επεμβάσεις. https://www.wwf.gr/?uNewsID=3888341

Στη σχετική αλληλογραφία του Φορέα Διαχείρισης αναφέρεται ότι «η αποκλάδωση χλωρών κλάδων των ιστάμενων δένδρων εκτιμώμενης ηλικίας 45-55 ετών εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητας των δένδρων». Επιπρόσθετα των παραπάνω, εισήλθε και φορτηγό εντός της περιοχής και το οποίο σε συνδυασμό με τη χρήση του καταστροφέα θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, που εκτελούνται εργασίες, με συμπίεση του εδάφους και σημαντικές επιπτώσεις στην περαιτέρω φυσική αναγέννηση του οικοτόπου, σύμφωνα με επιστολή των επιστημόνων του Φορέα Διαχείρισης.(Α.Π. ΕΞ/ΜΑΡ/3350/23-06-2021).

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν εντός των ζωνών Α3 «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και Β3-Παραλία και σε τμήματα του φυσικού οικοτόπου 2270*, που αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία.

Από τα ΕΞ/ΜΑΡ/3350/23-06-2021 και 72366/16-06-2021 έγγραφα προκύπτει πως τα οικεία Δασαρχεία Καπανδριτίου και Λαυρίου δεν ήταν ενήμερα-ως έπρεπε- για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, καθώς δεν είχαν εκδοθεί οι σχετικές εγκρίσεις τεχνικών μελετών. Αντίστοιχες εργασίες πραγματοποιούνται και στις περιοχές Κάτω Ποσειδωνία του Εθνικού Δρυμού Σουνίου και Βραυρώνας- Χαμολιάς που αποτελούν επίσης προστατευόμενες περιοχές, αρμοδιότητας του ίδιου Φορέα Διαχείρισης.

Σύμφωνα με το αρ.3 του ΠΔ «Χαρακτηρισμός χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Σχινιά-Μαραθώνα Αττικής ως Εθνικού Πάρκου» (ΦΕΚ 395/Δ/2000) στη Ζώνη Α3 «1.…απαγορεύεται η κοπή δέντρων ή θάμνων και με οποιοδήποτε τρόπο αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του δάσους…»,  «3…επιβάλλεται η αντιπυρική οργάνωση του χώρου μετά από εκπόνηση σχετικής μελέτης και έγκρισή της…» και «8. Όλα τα έργα και παρεμβάσεις εντός της Ζώνης Α3 εγκρίνονται από τη Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Γεωργίας». Σύμφωνα δε με το αρ. 4 παρ.6 του ΠΔ «Χαρακτηρισμός χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Σχινιά-Μαραθώνα Αττικής ως Εθνικού Πάρκου» (ΦΕΚ 395/Δ/2000) «Των παραπάνω απαγορεύσεων εξαιρούνται επεμβάσεις που επιβάλλονται από λόγους ανωτέρας ανάγκης και έκτακτων περιστατικών για την αποφυγή προβλεπόμενων κινδύνων».

Για το λόγο αυτό και για να προβλεφθούν οι παρεμβάσεις εις βάρος της προστατευόμενης περιοχής λόγω έκτακτων περιστατικών ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης είχε ήδη διαβιβάσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επιστολή με συνημμένη την εγκεκριμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο και το Δασαρχείο Καπανδριτίου τεχνική έκθεση με τις απαιτούμενες εργασίες αντιπυρικού χαρακτήρα, εναρμονισμένες με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τον έκτακτο χαρακτήρα της παρέμβασης.). Μάλιστα, οι προτεινόμενες από τους επιστήμονες του Φορέα επεμβάσεις, σχεδιάστηκαν με γνώμονα την υποβοήθηση της αναγέννησης  του δάσους κουκουναριάς. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις έγγραφες καταγγελίες του Φορέα, όταν ζητήθηκε από την εργολάβο εταιρεία η εγκεκριμένη τεχνική μελέτη, εκείνη αρνήθηκε να την παρουσιάσει.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση λοιπόν, ενώ καθυστερεί η εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής πρόληψης δασικών πυρκαγιών του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ Β΄ 2863/5-7-2019), ενώ έχει παγώσει το κοινωφελές πρόγραμμα της δασοπροστασίας και αποψιλώνονται οι δασικές υπηρεσίες, ενώ σε πολλές περιοχές της Αττικής και γενικά της Ελλάδας έχει συσσωρευτεί καύσιμη ύλη σε δάση και δασικές εκτάσεις δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους στη ζωή και την περιουσία των πολιτών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια της Πολιτικής Προστασίας να επιλέγει να καταστρέφει προστατευόμενους και μοναδικούς οικότοπους παραβιάζοντας όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές διαδικασίες, σε αντίθεση με τις αποφάσεις των αρμόδιων φορέων και πίσω από την πλάτη των δασικών υπηρεσιών, αντί να επιλύει να τις ενισχύσει, να τις χρηματοδοτήσει και να λύσει τα προβλήματα που έχει η ίδια δημιουργήσει στα δασικά οικοσυστήματα.

Επειδή, διαπιστώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο η «αποχώρηση» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις αρμοδιότητες του και η «εκχώρησή» τους στο αναρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Πολιτική Προστασία) με αποτέλεσμα την παραβίαση όλων των κανόνων και διαδικασιών και τη σύγκρουση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων των δημόσιων υπηρεσιών.

Επειδή, είναι προφανής η επιλογή του ΥΠΕΝ να αποδυναμώσει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οδηγώντας τους σε νομικά και οικονομικά αδιέξοδα ώστε να δικαιολογήσει την συγχώνευση και την κατάργησή τους, ενώ οι διατάξεις του Ν.4685/2020 που αφορούν στις ΕΠΜ και στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ελέγχονται ως προς τη συμμόρφωσή τους με την Οδηγία 92/43, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χώρα απειλείται με νέα καταδίκη για τη διαχείριση των περιοχών NATURA 2000.

Επειδή, το πευκοδάσος κουκουναριάς στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα είναι ένα από τα τρία μοναδικά στη χώρα, παρουσιάζει ιδιαίτερη βιοποικιλότητα, αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας και προστατεύεται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία και οι εργασίες που εκτελούνται από τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000, γίνονται ερήμην των οικείων Δασαρχείων Καπανδριτίου και Λαυρίου που ελέγχουν την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας και σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας της περιοχής του Σχινιά
Επειδή, οι ως άνω αναφερόμενες υπηρεσίες και ο ΦΔΠΠ έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για την έκταση, την ένταση και τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών καθαρισμού, ως καταστροφικές για το δάσος
Επειδή, μέχρι σήμερα τόσο το ΥΠΕΝ όσο και ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν ασκούν τις αρμοδιότητες τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Ήταν ενήμερες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αυτές τις επεμβάσεις; Συμφωνεί το ΥΠΕΝ με αυτές τις εργασίες; Εκδόθηκε σχετική έγκριση αυτών; Θα σταματήσουν την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στην περιοχή;

Τι σκοπεύει να κάνει το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, στο οποίο έγιναν καταγγελίες;

Τηρήθηκαν οι διατάξεις των αρ. 62, 63, 64 και 117 του ν. δ/τος 86/169 και το Π.Δ. 437/1981;Τι σκοπεύουν να κάνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την απαρέγκλιτη τήρηση της δασικής νομοθεσίας στην περιοχή;

Ποια είναι η τεχνική μελέτη στην οποία βασίζεται η παρέμβαση στην προστατευόμενη περιοχή; Mε ποια θεσμική διαδικασία αυτή εκπονήθηκε, εγκρίθηκε και εφαρμόζεται;
Θα γίνουν παρόμοιες επεμβάσεις και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές χωρίς εγκρίσεις και με μελέτες που δεν έχουν την αρμόδια έγκριση;

Έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για Δασοτεχνικές- Φυτοτεχνικές εργασίες, ήτοι έγκριση της τυχόν μελέτης, έγκριση των πινάκων υλοτομίας, πρωτόκολλο εγκατάστασης της αναδόχου εταιρείας, χρονοδιάγραμμα εργασιών, επιστασία- επίβλεψη εργασιών, παραλαβή εργασιών, τυχόν αναγκαιότητα έγκρισης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθόσον οι ανωτέρω χώροι επεμβάσεων ευρίσκονται εντός αρχαιολογικών ζωνών;

Με ποια κριτήρια, ποιες θεσμικές διαδικασίες αξιολόγησης και από ποια όργανα κρίθηκαν οι 18 περιοχές της Περιφέρειας Αττικής ως απαραίτητο να κηρυχθούν σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, κατά το αρ. 26 του Ν.4662/2020;

Ποια είναι η ανωτέρα ανάγκη ή το έκτακτο περιστατικό που οδήγησε στην πραγματοποίηση αυτών των επεμβάσεων, αγνοώντας τις από 17-05-2021, τεχνικές κατευθύνσεις του θεσμικά υπεύθυνου Φορέα για την προστασία της περιοχής του Εθνικού Πάρκου;

Ποιοι είναι οι έκτακτοι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη αυτών των καταστρεπτικών για το δάσος μέτρων, όταν παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που παρήλθε από τη θέσπιση του προστατευτικού καθεστώτος, δεν έχουν υλοποιηθεί επιταγές της νομοθεσίας εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως η λειτουργία συστήματος πυρανίχνευσης- πυρόσβεσης στο δάσος, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ;

Παρακαλούμε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών τα ακόλουθα έγγραφα:
H τεχνική έκθεση στην οποία βασίστηκε η ανάθεση των εργασιών στον Ανάδοχο για την περιοχή του Σχινιά, καθώς και η σύμβαση όπως αυτή υπογράφτηκε.
Όλες οι αντίστοιχες τεχνικές εκθέσεις και για τις 18 περιοχές της Αττικής για τις οποίες ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι θα γίνουν αντίστοιχες εργασίες


Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Σπίρτζης Χρήστος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου Κατερίνα


Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νίκος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ