07/07/2021

Επίκαιρη ερώτηση Ελευθεριάδου: Σκανδαλώδης παραχώρηση προστασίας για τον καταδικασμένο επιχειρηματία Λαυρεντιάδη

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Σκανδαλώδης παραχώρηση προστασίας για τον καταδικασμένο επιχειρηματία Λαυρεντιάδη»

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, έδειξε τις προτεραιότητές της σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών. Η αποτυχία διαχείρισης κρίσεων, η όξυνση του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών και η αναίτια καταστολή την περίοδο της πανδημικής κρίσης, δόμησε την εικόνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως αυτή αποτυπώνεται και από τις πρόσφατες δημοσκοπικές έρευνες, με την πλειοψηφία των πολιτών να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός των άλλων, γίναμε μάρτυρες προκλητικών προνομίων σε τηλεπερσόνες, φιλικά προσκείμενες στην κυβέρνηση- και συγκεκριμένα, την περίπτωση του κ. Φουρθιώτη. Τις τελευταίες ημέρες, στην Καβάλα παρατηρούμε την παρουσία τουλάχιστον 10 αστυνομικών και 2 περιπολικών να προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης στο εργοστάσιο του γνωστού επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (Λιπάσματα Καβάλας, στη Ν. Καρβάλη), ο οποίος καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία σε απιστία για την υπόθεση της Proton Bank. Περιττό να προσθέσουμε ότι η διοίκηση του εργοστασίου έχει προβεί σε παράνομες ομαδικές απολύσεις 130 εργαζομένων του εργοστασίου και χρωστά εκατομμύρια σε ΕΦΚΑ, Εφορία, Τράπεζες (με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου), ΔΕΠΑ, ΔΕΗ κτλ.. Το γεγονός αυτό προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας παραμένει υποστελεχωμένη. Άρα, η στέρηση αστυνομικών δυνάμεων από την προστασία των πολιτών προς όφελος ενός επιχειρηματία-και μάλιστα του συγκεκριμένου-, είναι σκανδαλώδης.

Επειδή, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το εργοστάσιο δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα του εργοδότη με την κοινωνία της Καβάλας και προκαλεί την κοινή λογική, αφού προσφέρει ανισομερώς, αναιτιολόγητη προστασία σε ισχυρούς.
Επειδή, η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας παραμένει υποστελεχωμένη και, ως εκ τούτου, προτεραιότητα του Υπουργείου σας θα έπρεπε να είναι ενδυνάμωσή της με προσωπικό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ισχύει ότι έχουν παραχωρηθεί 2 περιπολικά και δύναμη 10 αστυνομικών για τη φύλαξη των εισόδων του εργοστασίου Λιπασμάτων στην Καρβάλη;

2. Ποιος και γιατί από την πολιτική ή φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει εγκρίνει τη φύλαξη, και για πόσο χρονικό διάστημα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)