ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/07/2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει το κατάστημά της στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης - Ανάστατη η τοπική κοινωνία, σε πλήρη εργασιακή ανασφάλεια οι εργαζόμενοι

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει το κατάστημά της στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης -  Ανάστατη η τοπική κοινωνία, σε πλήρη εργασιακή ανασφάλεια οι εργαζόμενοι



Οι πολίτες παρακολουθούν τις ανακεφαλαιοποιημένες ιδιωτικές τράπεζες να κλείνουν καταστήματα και υποκαταστήματα το ένα μετά το άλλο και να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Το φαινόμενο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες κι έχει πλήξει ιδιαίτερα τους περιφερειακούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Στη Νέα Μηχανιώνα του δήμου Θερμαϊκού η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει το άμεσο κλείσιμο έως τα τέλη Ιουλίου του τοπικού της καταστήματος, ενώ είχε προηγηθεί το κλείσιμο του καταστήματος στην Επανομή.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με σχετική ερώτησή τους, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας.

Το συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα στη Νέα Μηχανιώνα εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο της επαγγελματικής, επιχειρηματικής, αγροτικής και αλιευτικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής, τους συνταξιούχους, αλλά και τους κατοίκους των γύρω χωριών. Εύλογες οι έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων, επαγγελματικών συλλόγων, αλλά και των εργαζομένων της τράπεζας. Σε σχετικό υπόμνημά τους οι τελευταίοι εκτός από τα εργασιακή τους ανασφάλεια θίγουν το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ διαβλέπουν συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου των τοπικών επιχειρήσεων, αποεπένδυση, οικονομική ανισορροπία και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Αντίστοιχα, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Μηχανοτρατών Νέας Μηχανιώνας –της δεύτερης μεγαλύτερης ιχθυόσκαλας της χώρας– επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που προκύπτουν από τη γεωγραφική της έκταση, τη μορφολογία της και τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, ενώ μόλις δύο μήνες πριν ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μοίρασε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς εξαγγέλλοντας έργα ανάπτυξης και την κατασκευή μαρίνας στη Νέα Μηχανιώνα!
Το λουκέτο σε ολοένα και περισσότερα τραπεζικά καταστήματα πλήττει τους εργαζόμενους των τραπεζών, εντείνοντας την εργασιακή ανασφάλεια σε έναν κλάδο ιδιαίτερης έντασης εργασίας και εργασιακών παρατυπιών. Από την άλλη, πλήττει ιδιαίτερα τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες περιοχών με έντονη επαγγελματική και τουριστική δραστηριότητα, καθώς δυσκολεύει την πρόσβασή τους στο τραπεζικό δίκτυο.
Η επιλογή των διοικήσεων των τραπεζών να κλείνουν τοπικά καταστήματα προκαλεί περαιτέρω αναστάτωση σε μια ήδη προβληματική καθημερινότητα εξαιτίας της πανδημικής συνθήκης. Δεν φαίνεται δε να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι υπάρχει πλήθος πολιτών, ηλικιωμένων ή μη, χωρίς εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές συναλλαγές, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Επιτείνει δε την κοινωνική απομόνωση σε τοπικές κοινότητες που έχουν ήδη βιώσει την αποψίλωση δημόσιων υπηρεσιών.
Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προχωρήσουν σε όλες εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου να συνεχιστεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας η λειτουργία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, αλλά και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζικών υπαλλήλων στα τραπεζικά καταστήματα που κλείνουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει το κατάστημά της στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Ανάστατη η τοπική κοινωνία, σε πλήρη εργασιακή ανασφάλεια οι εργαζόμενοι

Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης επιτείνει ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες χρηματοπιστωτικές δυσλειτουργίες, προκαλεί κοινωνικό αδιέξοδο σε πολίτες οι οποίοι αποκλείονται από την πρόσβασή τους σε τραπεζικά καταστήματα και προκαλεί εργασιακή ανασφάλεια σε εκατοντάδες εργαζόμενους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το επικείμενο κλείσιμο - και μάλιστα με άμεσο «λουκέτο» στις 28 Ιουλίου - της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις έναν χρόνο πριν είχε προηγηθεί το κλείσιμο του καταστήματος στην Επανομή, επίσης του Δήμου Θερμαϊκού. Μοναδικό, πλέον, κατάστημα σε ολόκληρο τον δήμο Θερμαϊκού απομένει το ήδη αποδυναμωμένο υποκατάστημα της Περαίας.

Πρόκειται για μια απόφαση που πλήττει ανεπανόρθωτα, εκτός από τους εργαζομένους της Τράπεζας, τους κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι όχι μόνο δεν θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό κατάστημα για τη διεκπεραίωση των αναγκαίων συναλλαγών τους, αλλά θα υποχρεώνονται να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία για τις τραπεζικές τους συναλλαγές. Την ίδια ώρα ουδεμία μέριμνα υπάρχει για εκείνους τους πολίτες, ηλικιωμένους ή μη, χωρίς εξοικείωση σε κάθε είδους ψηφιακές συναλλαγές, ή χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι οποίοι αποκλείονται πλήρως από τις τραπεζικές συναλλαγές. Επιπλέον, η απόφαση αυτή θα επιτείνει την απομόνωση των ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, τα φτωχά νοικοκυριά, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα εξυπηρετούσε σχεδόν το σύνολο της επαγγελματικής, επιχειρηματικής, αγροτικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής, τους συνταξιούχους, αλλά και τους κατοίκους του των γύρω χωριών.

Στο υπόμνημά του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…]Η επιχειρούμενη συρρίκνωση του Δικτύου Καταστημάτων της Τράπεζας συνεπάγεται συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων, αποεπένδυση και οικονομική ανισορροπία. Στοιχεία που καθιστούν τους στόχους της Περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας μετέωρους, δίχως στήριξη και χρηματοδότηση, επιδρώντας μεσοπρόθεσμα αρνητικά και στην απασχόληση των τοπικών κοινωνιών. Η αναζήτηση από τις μικρές και πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εναλλακτικών και παράλληλων συστημάτων πόρων χρηματοδότησης, εκτός του επίσημου τραπεζικού τομέα, θα δημιουργήσει φαινόμενα που παραπέμπουν σε άλλες οικονομικές εποχές και συνθήκες με επιπτώσεις στην οικονομική συνοχή[…]».

Ιδιαίτερα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η περιοχή της Ν. Μηχανίωνας είναι μια παραθαλάσσια περιοχή, με μεγάλο κύκλο εργασιών και με τη δεύτερη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας. Σε επιστολή του ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Μηχανοτρατών Ν. Μηχανιώνας «Η Αγία Παρασκευή» επισημαίνει ότι: «[…] Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Μηχανιώνα, εξυπηρετεί περισσότερα από 35 αλιευτικά σκάφη και όχι μόνο. Εξυπηρετεί την ιχθυόσκαλα η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας με καθημερινές συναλλαγές. Εξυπηρετεί όλους τους συναλλασσόμενους με εμπορική δραστηριότητα οι οποίοι έχουν τόσο άμεση όσο και έμμεση σχέση με το επάγγελμά μας τους γύρω τοπικούς οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της[…]».

Συνεχώς πληθαίνουν και γίνονται εντονότερες και οι αντιδράσεις τοπικών συλλόγων, φορέων, καταστηματαρχών, επαγγελματιών, καθώς η αναστάτωση και το πλήγμα που θα προκληθούν σε μια περιοχή με μεγάλη αλιευτική, αγροτική, τουριστική και εξαγωγική δραστηριότητα είναι ανεπανόρθωτα.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει το πώς πραγματικά αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πρόνοια για την ανάπτυξη και την δημιουργία κινήτρων για την εξασφάλιση της περιφερειακής ανάπτυξης. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί κανείς στο γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του στη Ν. Μηχανιώνα εξήγγειλε την κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών στο παλιό λιμάνι και την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θερμαϊκού και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ). Μόλις δύο μήνες μετά, στην ίδια περιοχή, η κυβέρνηση καταφέρνει να μην λειτουργεί σχεδόν καμία τράπεζα και να είναι δυσχερείς ακόμη και οι στοιχειώδεις τραπεζικές συναλλαγές.

Η μεγάλη συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων και η μείωση των υπαλλήλων του κλάδου, που συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, πρόκειται να κορυφωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κλείσουν 64 ακόμη καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα.

Επειδή, η συνέχιση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ν. Μηχανιώνα είναι αναγκαία για την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Επειδή, το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ν. Μηχανιώνα θα πλήξει καίρια όλους τους επαγγελματικούς κλάδους μιας παραθαλάσσιας και τουριστικής περιοχής.
Επειδή, η τοπική κοινωνία και οι επαγγελματίες προσπαθούν να επαναφέρουν τους κανονικούς ρυθμούς της οικονομικής τους ζωής σε συνθήκες πανδημίας και αβεβαιότητας και το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στη Ν. Μηχανιώνα προκαλεί σωρεία αρνητικών συνεπειών.
Επειδή, εξαιτίας του «λουκέτου» εξωθούνται στην ανεργία και στην εργασιακή ανασφάλεια (απολύσεις, εθελουσία έξοδος, αναστολή συμβάσεων εργασίας) δεκάδες εργαζόμενοι.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης;

2. Ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων που υπηρετούν στο συγκεκριμένο κατάστημα, αλλά και εν γένει σε όσα καταστήματα πρόκειται να κλείσουν; Τι μέτρα θα ληφθούν για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα καταστήματα που κλείνουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Φάμελλος Σωκράτης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καλαματιανός Διονύσιος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χρηστίδου Ραλλία

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ