ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

11/07/2021

Ν. Ηλιόπουλος: Εγκληματική η διαχείριση της πανδημίας από τη ΝΔ – Δυνατότητα νέας αρχής με ένα αριστερό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής & δημοκρατικών διεκδικήσεων

Ν. Ηλιόπουλος: Εγκληματική η διαχείριση της πανδημίας από τη ΝΔ – Δυνατότητα νέας αρχής με ένα αριστερό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής & δημοκρατικών διεκδικήσεωνΣυνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Μακεδονία» (Ιάσων Μπάντιος)

Την ανάγκη να καταστούν τα εμβόλια για τον κορονοϊό δημόσια αγαθά υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Μακεδονία". Κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για "εγκληματική διαχείριση της πανδημίας", σημειώνοντας: "Η ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας, μείωσε τον προϋπολογισμό σχεδόν κατά 600 εκ. Ποτέ δεν ετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα, με αποτέλεσμα από τον Οκτώβριο και μετά να μετράμε περισσότερες από 12.400 απώλειες. Ταυτόχρονα το σύστημα υγείας συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργεί μονοθεματικά. Μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνηση για να στηρίξει την κερδοσκοπία των ιδιωτικών κλινικών".

Ο Ν. Ηλιόπουλος στηλιτεύει και το σχέδιο της ΝΔ "για κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών εν μέσω πανδημίας", που -όπως επισημαίνει- "αποτελεί τον ορισμό του υγειονομικού σαμποτάζ".

"Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά ο εμβολιασμός. Ταυτόχρονα να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα με τις κινητές μονάδες", σημειώνει ο εκπρόσωπος του κόμματος, ενώ αναφερθείς και στις ανάγκες στο οικονομικό πεδίο τονίζει: "Τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Με ρύθμιση και διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Κάτι που θα κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις και θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας. Με αύξηση του κατώτατου μισθού, ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό. Με την δημιουργία δηλαδή μιας αγοράς εργασίας που θα ακολουθεί τα καλά παραδείγματα της δυτικής Ευρώπης και όχι αυτά των Βαλκανίων όπως σχεδιάζει η ΝΔ. Τέλος οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης πρέπει να φτάσουν στην κοινωνία και όχι μόνο σε σχέδια που θα κερδίσουν λίγοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως σχεδιάζει σήμερα η ΝΔ".

"Με βασικό εργαλείο το πρόγραμμα μας ξεκινάμε μια μεγάλη διαδικασία διαλόγου με τους πολίτες. Η εκδήλωση της Δευτέρας με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη για εμάς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα" δηλώνει στο makthes.gr ο Ν. Ηλιόπουλος, στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν την κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Νεάπολη.

Και προσθέτει: "Η εκδήλωση της Δευτέρας με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη για εμάς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα συνδυαστεί με μια σειρά από επαφές και ταυτόχρονα έχει έναν ειδικό συμβολισμό. Γίνεται σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί βάναυσα από την πανδημία τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά. Τίποτα από αυτά όμως δεν ήταν προδιαγεγραμμένο. Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Με την εκδήλωση της Δευτέρας θα αναδείξουμε την δυνατότητα μιας νέας αρχής". "Με ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά και δημοκρατικών διεκδικήσεων, που απαντάει σε ανάγκες και των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων με ένα ξεκάθαρα αριστερό πρόγραμμα", καταλήγει.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας. Ανησυχείτε για την διασπορά της μετάλλαξης στην χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου;

Πρώτα από όλα ανησυχούμε για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη. Το σχέδιο για κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών εν μέσω πανδημίας αποτελεί τον ορισμό του υγειονομικού σαμποτάζ. Ταυτόχρονα μας ανησυχεί και η αποτυχία της κυβέρνησης στον εμβολιασμό. Αποτυχία που σχετίζεται με την μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Η ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας, μείωσε τον προϋπολογισμό σχεδόν κατά 600 εκ. Ποτέ δεν ετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα, με αποτέλεσμα από τον Οκτώβριο και μετά να μετράμε περισσότερες από 12.400 απώλειες. Ταυτόχρονα το σύστημα υγείας συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργεί μονοθεματικά. Μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνηση για να στηρίξει την κερδοσκοπία των ιδιωτικών κλινικών. Ταυτόχρονα όμως κάθε πολίτης οφείλει να ανησυχεί όταν κρατικοί αξιωματούχοι συνομιλούν με «πακιστανικά τηλέφωνα» και επισκέπτες με πυρετό να μπαίνουν παράνομα στην χώρα με άνωθεν παρεμβάσεις. Το γεγονός ότι ο κ. Χαρδαλιάς είναι ακόμα στην θέση του είναι προσβολή απέναντι στους πολίτες.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα μέτρα και «ποινές» για να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, πριν έρθει το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Συμφωνείτε με την λογική που ακολουθεί; Ποια είναι η δική σας οπτική σε σχέση με τους εμβολιασμούς;

Η κυβέρνηση είχε ως στόχο την επίτευξη συλλογικής ανοσίας στις αρχές του καλοκαιριού. Σήμερα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων μόλις ξεπερνά το 40%. ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει και προσπαθεί να φορτώσει στους πολίτες αυτή την αποτυχία. Αν είχε υλοποιηθεί ένα σοβαρό σχέδιο για τον εμβολιασμό δεν θα υπήρχε η ανάγκη να συζητάμε για προνόμια. Ο διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και μη δημιουργεί πεδία υπερμετάδοσης του ιού. Μιλάμε δηλαδή για μια λογική υγειονομικά και κοινωνικά επικίνδυνη. Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά ο εμβολιασμός. Ταυτόχρονα να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα με τις κινητές μονάδες. Χιλιάδες συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί με ευθύνη της πολιτείας. Η ανακολουθία με το AstraZeneca, η μη δημοσιοποίηση των πρακτικών και η ψήφιση του ακαταδίωκτου πλήγωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η διαφάνεια αποτελεί και για τον ΠΟΥ κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντιθέτως η κυβέρνηση επέλεξε να πετάξει εκατομμύρια στα ΜΜΕ για μια καμπάνια που ποτέ δεν είδαμε. Από τη μεριά μας καλούμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν ως πράξη, πάνω από όλα, κοινωνικής αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα οφείλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη ενάντια στις πατέντες. Τα εμβόλια για την πανδημία πρέπει να γίνουν δημόσια αγαθά.

Η οικονομία περνά εδώ και ένα χρόνο ακόμη μια μεγάλη κρίση, με τις επιχειρήσεις να πιέζονται ιδιαίτερα. Πρόσφατα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, στο οποίο αντιδράσατε έντονα. Πώς βλέπετε το τοπίο που διαμορφώνεται, και πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε λουκέτα και απολύσεις;

Ο νόμος Χατζηδάκη αποτυπώνει ξεκάθαρα το παραγωγικό μοντέλο που υποστηρίζει η ΝΔ. Εργασία χωρίς δικαιώματα, με ατομικές συμβάσεις, με απλήρωτα 10ωρα και εύκολες απολύσεις. Ταυτόχρονα διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ στα εργασιακά ήταν η μείωση του ύψους των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας. Το 2017 τράπεζα είχε πληρώσει πρόστιμο για παράνομες υπερωρίες 1,6 εκ, σήμερα το πρόστιμο αυτό θα ήταν μόλις 109.000. Αν βάλουμε στην εξίσωση τον νέο πτωχευτικό και την ήδη ψηφισμένη από το μεσοπρόθεσμο κατάργηση όλων των οικονομικών μέτρων στήριξης έχουμε τη συνολική εικόνα. Δεν είναι τυχαίο που η ΕΚΤ σε έκθεση της αναφέρει ότι το 20% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπες με χρεοκοπία. Εμείς λέμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Με ρύθμιση και διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία. Κάτι που θα κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις και θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας. Με αύξηση του κατώτατου μισθού, ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό. Με την δημιουργία δηλαδή μιας αγοράς εργασίας που θα ακολουθεί τα καλά παραδείγματα της δυτικής Ευρώπης και όχι αυτά των Βαλκανίων όπως σχεδιάζει η ΝΔ. Τέλος οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης πρέπει να φτάσουν στην κοινωνία και όχι μόνο σε σχέδια που θα κερδίσουν λίγοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως σχεδιάζει σήμερα η ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε τον κομματικό σας μηχανισμό σε εκλογική ετοιμότητα, δηλώνοντας ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές, πρέπει να τις νικήσετε. Θεωρείτε ότι μπορείτε να αντιστρέψετε τα σταθερά αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η πανδημία πάγωσε τον πολιτικό χρόνο και δημιούργησε όρους συσπείρωσης γύρω από την εκτελεστική εξουσία. Αυτή η συνθήκη αλλάζει σήμερα με γρήγορους ρυθμούς. Το σύνολο των ποιοτικών μετρήσεων αποτυπώνουν τον φόβο και την ανασφάλεια αλλά και την διαφωνία των πολιτών με τις κυβερνητικές επιλογές. Το εργασιακό νομοσχέδιο αποτέλεσε τομή σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης είναι πολύ χαμηλά ακόμα και στον φιλοκυβερνητικό τύπο και τελικά η ψήφιση του θα καθυστερήσει. Γνωρίζουν ότι με το τζογάρισμα συντάξεων και εισφορών, οι ζημιές και το κόστος θα πάνε στην κοινωνία ενώ τα κέρδη σε λίγες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Άρα με βασικό εργαλείο το πρόγραμμα μας ξεκινάμε μια μεγάλη διαδικασία διαλόγου με τους πολίτες. Η εκδήλωση της Δευτέρας με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη για εμάς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα συνδυαστεί με μια σειρά από επαφές και ταυτόχρονα έχει έναν ειδικό συμβολισμό. Γίνεται σε μια περιοχή που έχει χτυπηθεί βάναυσα από την πανδημία τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά. Τίποτα από αυτά όμως δεν ήταν προδιαγεγραμμένο. Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Με την εκδήλωση της Δευτέρας θα αναδείξουμε την δυνατότητα μιας νέας αρχής.

Ο κ. Τσίπρας έκανε μεταξύ άλλων λόγο και για «αριστερή στροφή» με στόχο τον κεντρώο χώρο. Πώς βλέπετε αυτή την αριστερή στροφή του κόμματος σας, όταν για παράδειγμα υπερψηφίζετε στη Βουλή συμβάσεις που παραχωρούν δημόσια περιουσία σε ιδιώτες, όπως π.χ. για το Ελληνικό;

Η ΝΔ απευθύνθηκε στα μεσαία στρώματα κυρίαρχα μέσω της υπόσχεσης περί μείωσης της φορολογίας. Όπως όμως φαίνεται αυτή η υπόσχεση αφορούσε τους μεγάλους και οι υπόλοιποι απλά θα πληρώσουμε τον λογαριασμό ενός κοινωνικού κράτους που καταρρέει. Η στρατηγική μας για προσέγγιση των μεσαίων στρωμάτων περνάει μέσα από την θωράκιση του κοινωνικού κράτους με προτεραιότητες την δημόσια υγεία και παιδεία, την διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, την στήριξη της εργασίας. Η ενίσχυση των μισθών και των εργαζομένων σημαίνει συνολική στήριξη της ζήτησης. Ταυτόχρονα μέσα από μια διαφορετική αντίληψη για τη δημόσια διοίκηση ενάντια στην λεηλασία που κάνει η σημερινή κυβέρνηση, στην παρακμή των «πακιστανικών» κινητών, στο θάψιμο της ιστορικής μνήμης όπως το βιώνουμε με την περίπτωση των αρχαίων στην Βενιζέλου αλλά και στην αμφισβήτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δεν γίνεται να συζητάμε σήμερα για το αν οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην άμβλωση, δικαίωμα που οι ευρωβουλευτές της ΝΔ μέσω της ψήφου τους αμφισβήτησαν. Με αυτή την έννοια υπάρχει ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά και δημοκρατικών διεκδικήσεων, που απαντάει σε ανάγκες και των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων με ένα ξεκάθαρα αριστερό πρόγραμμα.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ