12/07/2021

Επίκαιρη ερώτηση Χ. Καφαντάρη: Ανάγκη ενίσχυσης τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ενίσχυσης τμημάτων Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ»

Η έξαρση του φαινομένου των γυναικοκτονιών είναι γεγονός. Οι αρνητικές συνέπειες του παρατεταμένου  lockdown στον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας, επίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα, με ερώτησή του και συνυπογραφές 56 βουλευτών του από τον Νοέμβρη του 2020 (26.11.2020) έχει επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ.
Επίσης την 25.06.2021 συζητήθηκε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περί πολιτικής Ισότητας των φύλων. Στο πλαίσιο της επερώτησης αναπτύχθηκε και το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, που αφορά και το ρόλο της ΕΛΑΣ, στην πρόληψη, αλλά και την πρώτη αντιμετώπιση του θέματος. Οι απαντήσεις που λάβαμε από την πλευρά του Υπουργείου ήταν γενικές, ασαφείς και αναφέρονταν κύρια στο ότι 900 αστυνομικοί έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια. Τελευταία ο κ. Υπουργός σε δηλώσεις του περί αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ (θα υπάρξει σχετικό νομ/διο), αναφέρεται και στα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Υπενθυμίζουμε ότι: Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 δημιουργήθηκε (Π.Δ. 37/2019) Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Αυτό στελεχώθηκε σε έναν βαθμό  τον Νοέμβρη του 2019. Σήμερα λειτουργούν αυτά τα γραφεία, όμως ο ρόλος τους είναι επιτελικός, αφού, οι αστυνομικοί που υπηρετούν, δεν διεξάγουν προανάκριση και ουσιαστικά, διατηρούν μόνο στατιστικά στοιχεία. Στεγάζονται στις εκάστοτε Αστυνομικές Διευθύνσεις σαν γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, υπάγονται δε, στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης και όχι στη Διεύθυνση Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.
Δεδομένου ότι:
Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην ΕΛΑΣ είναι έντονο και υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομία. Οι απασχολούμενοι στα τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας απαιτείται να είναι αποκλειστικής απασχόλησης.
Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και απαιτείται εστίαση στο πρόβλημα από την πλευρά της Πολιτείας ενώ, τα στατιστικά στοιχεία  της Αστυνομίας, δείχνουν ότι μειώθηκε η εμπιστοσύνη και η προσδοκία ότι, τα θύματα  θα βρουν καταφύγιο στα αστυνομικά τμήματα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να στελεχωθεί η ΕΛΑΣ (τμήματα ενδοοικογενειακής βίας) με προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης κατάλληλα εκπαιδευμένους και με ειδικούς (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς);
Πώς αντιλαμβάνεται την ενίσχυση και αναβάθμιση των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να διεξάγουν επιτυχώς το έργο τους;

Η ερωτώσα βουλευτής
Καφαντάρη Χαρά (Χαρούλα)