ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/07/2021

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στον αέρα 700 εργαζόμενοι ξενοδοχειακού Ομίλου στην Κω - Η τύχη τους πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την Κυβέρνηση

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στον αέρα 700 εργαζόμενοι ξενοδοχειακού Ομίλου στην Κω - Η τύχη τους πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την Κυβέρνηση



Κατάθεση κοινής Ερώτησης Τομεαρχών Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας, Τουρισμού

Με ερώτησή τους οι Τομεάρχες Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, φέρνουν στη Βουλή το ζήτημα των 700 εργαζομένων στην Κω, που μένουν εργασιακά ακάλυπτοι μετά από απόφαση ξενοδοχειακού ομίλου να μην λειτουργήσει καμία δραστηριότητά του για φέτος το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση που καταθέτουν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης τονίζουν πως η ξαφνική απόφαση του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη, στην Κω, να μην λειτουργήσει για το φετινό καλοκαίρι έχει πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία πάνω στο νησί, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται η επιβίωση 700 οικογενειών, την πιο δύσκολη σεζόν, μετά από την παρατεταμένη ανωμαλία που η πανδημία προκάλεσε. Η αίσθηση του ότι λόγω της πανδημίας, επιχειρηματικοί όμιλοι στον Τουρισμού μπορούν, ανενόχλητοι να παραβαίνουν το εργατικό Δίκαιο, να εμπαίζουν και να καταδικάζουν, στην ανέχεια, στρατιές εργαζομένων, δεν περιποιεί τιμή ούτε για την Κυβέρνηση, ούτε για το κράτος δικαίου που υπερασπιζόμαστε για τη χώρα μας, ούτε για τη φήμη του ελληνικού Τουρισμού, σχολιάζουν εμφατικά.

Οι εργαζόμενοι του Ομίλου Κυπριώτη, τα μόνα έσοδα που είχαν για τελευταία φορά ήταν κατά τους μήνες, όπου τελούσαν σε αναστολή. Έκτοτε, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από τη Διοίκηση του Ομίλου και καμία πρωτοβουλία από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της προστασίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν έχει ληφθεί, αφήνοντάς τους κυριολεκτικά στον αέρα και κάτω από το όριο της επιβίωσης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογραμμίζουν πως τόσο η κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων- που ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επέμενε στην μετατροπή του χαρακτήρα της ως υποχρεωτικού, σύμφωνα και με το πνεύμα των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, αλλά ο Υπουργός Εργασίας άργησε τόσο να την υπογράψει, όσο και να κηρύξει την υποχρεωτικότητά της-, όσο και η ισχύουσα νομοθεσία αποτελούν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους, που όμως δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, την ώρα που η Κυβέρνηση προχωρά σε θεμελιακές θεσμικές αλλαγές οι οποίες αποδυναμώνουν το ΣΕΠΕ και αλλάζουν άρδην το εργασιακό τοπίο, προς το χειρότερο.

Ο αρμόδιος Υπουργός και η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα για την απόδοση των όσων δικαιούνται οι εργαζόμενοι, ενώ πρέπει να μεριμνήσει ώστε να εντάξει τους 700 υπαλλήλους του Ομίλου σε ένα πλαίσιο στήριξης, καθώς τόσο ο αριθμός τους, όσο και σαν μεμονωμένη περίπτωση, πλήττει βάναυσα μια επαγγελματική ομάδα που βρίσκεται ήδη στα όρια της επιβίωσής της, δημιουργεί ένα τραγικό προηγούμενο στις διευθετήσεις ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά προσβάλλει και συνολικά τη φήμη του ελληνικού τουρισμού.

Τέλος, οι Τομεάρχες σημειώνουν πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της θητείας της, σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση μεριμνούσε συντονισμένα (Υπουργείο Εργασίας, ΟΑΕΔ, κτλ.) ώστε οι εργαζόμενοι που υφίστανται τις αποφάσεις της ιδιοκτησίας για αιφνίδιες μαζικές απολύσεις να έχουν την δυνατότητα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1000€, την δυνατότητα αξιοποίησης του επιδόματος αφερεγγυότητας (καταβολή τριών μισθών από τον ΟΑΕΔ για περιπτώσεις επιχειρήσεων που κλείνουν με βάση υπολογισμού (είτε την ατομική είτε την σχετική κλαδική) και την δυνατότητα να ενταχθούν (όπως οι εργαζόμενοι του Νεωρίου Σύρου) για την περίοδο που δεν πληρώνονταν στο πρόγραμμα που είχε υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το χειρίζεται ο ΟΑΕΔ, για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους. Σήμερα η ΝΔ έχει αφήσει στο έλεος της ιδιοκτησίας τους εργαζόμενους και δεν έχει δομήσει κανένα γενικό πλαίσιο στήριξης για όσους εργάζονται στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό- και των οποίων οι επιχειρήσεις όπου δούλευαν, είτε δεν πρόκειται να ανοίξουν, είτε προχωρούν σε οριστικό κλείσιμο- με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρατιές ανέργων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και ο κατάλογος των βουλευτών που συνυπογράφουν


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Στον αέρα 700 εργαζόμενοι ξενοδοχειακού Ομίλου στην Κω. Η τύχη τους πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την Κυβέρνηση»

Η ξαφνική απόφαση του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη να μην λειτουργήσει για το φετινό καλοκαίρι έχει πέσει σαν κεραυνός εν αιθρία πάνω στο νησί. Η επιβίωση 700 οικογενειών, την πιο δύσκολη σεζόν, μετά από την παρατεταμένη ανωμαλία που η πανδημία προκάλεσε, τίθεται εν αμφιβόλω, προκαλώντας εκτεταμένη αγωνία για την αύξηση των ποσοστών ανεργίας στο νησί.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, η διοίκηση του Ομίλου, εντελώς αιφνιδιαστικά και κατά το μέσο την τριμερών επαφών του ΣΕΠΕ με την επιχείρηση και με το Εργατικό Κέντρο Κω, ανακοίνωσε αιφνίδια, μέσα στον Ιούλιο, ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει καμία δραστηριότητά της φέτος το καλοκαίρι, δυναμιτίζοντας συθέμελα την τύχη των εργαζομένων αλλά και του ίδιου τουρισμού του νησιού.

Η εν ισχύ κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων- που ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επέμενε στην μετατροπή του χαρακτήρα της ως υποχρεωτικού, σύμφωνα και με το πνεύμα των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, αλλά ο Υπουργός Εργασίας άργησε τόσο να την υπογράψει, όσο και να κηρύξει την υποχρεωτικότητά της- αποτελεί, ένα δίκτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους, που όμως δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, την ώρα που η Κυβέρνηση προχωρά σε θεμελιακές θεσμικές αλλαγές οι οποίες αποδυναμώνουν το ΣΕΠΕ και αλλάζουν άρδην το εργασιακό τοπίο, προς το χειρότερο.

Έτσι, βάσει της Συλλογικής Σύμβασης «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας» αλλά και της κείμενης νομοθεσίας, προβλέπεται ότι ανεξαρτήτως πληρότητας των ξενοδοχείων, οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους από 1/7/21 και στην περίπτωση που δεν λειτουργήσουν, τότε το προσωπικό, στο σύνολό του, θα πρέπει να αποζημιωθεί. Στην περίπτωση που κάποια ξενοδοχεία δεν ανοίξουν, τότε οι ξενοδόχοι πρέπει να καταγγείλουν τις συμβάσεις που είναι ενεργές και να καταβάλλουν τις νόμιμες αποζημιώσεις διαφορετικά θα πρέπει να θέσουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό για τουλάχιστον τρεις μήνες καταβάλλοντος το μισό μισθό και ένσημα. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν στη δικαιοσύνη. Επίσης, σε περίπτωση πώλησης των επιχειρήσεων, η υποχρέωση επαναπρόσληψης ή και αποζημίωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μεταφέρεται αυτούσια και ακέραια προς τη νέα διοίκηση.

Οι 700 εργαζόμενοι του Ομίλου Κυπριώτη, τα μόνα έσοδα που είχαν για τελευταία φορά ήταν κατά τους μήνες Μάιο- Ιούνιο, όπου τελούσαν σε αναστολή. Έκτοτε, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από τη Διοίκηση του Ομίλου και καμία πρωτοβουλία από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της προστασίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν έχει ληφθεί, αφήνοντάς τους κυριολεκτικά στον αέρα και κάτω από το όριο της επιβίωσης.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της θητείας της, σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση μεριμνούσε συντονισμένα (Υπουργείο Εργασίας, ΟΑΕΔ, κτλ.) ώστε οι εργαζόμενοι που υφίστανται της αποφάσεις της ιδιοκτησίας για αιφνίδιες μαζικές απολύσεις να έχουν την δυνατότητα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1000€, την δυνατότητα αξιοποίησης του επιδόματος αφερεγγυότητας (καταβολή τριών μισθών από τον ΟΑΕΔ για περιπτώσεις επιχειρήσεων που κλείνουν με βάση υπολογισμού (είτε την ατομική είτε την σχετική κλαδική), την δυνατότητα να ενταχθούν (όπως οι εργαζόμενοι του Νεωρίου Σύρου) για την περίοδο που δεν πληρώνονταν στο πρόγραμμα που είχε υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το χειρίζεται ο ΟΑΕΔ, για τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους.

Η αίσθηση του ότι λόγω της πανδημίας, επιχειρηματικοί όμιλοι στον Τουρισμού μπορούν, ανενόχλητοι να παραβαίνουν το εργατικό Δίκαιο, να εμπαίζουν και να καταδικάζουν, στην ανέχεια, στρατιές εργαζομένων, δεν περιποιεί τιμή ούτε για την Κυβέρνηση, ούτε για το κράτος δικαίου που υπερασπιζόμαστε για τη χώρα μας, ούτε για τη φήμη του ελληνικού Τουρισμού.

Επειδή μέχρι τώρα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την υπεράσπιση της τύχης των εργαζομένων,
Επειδή οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του συγκεκριμένου Ομίλου δεν έχουν πιεστεί σε τίποτα ώστε να ακολουθηθούν τα όσα προβλέπονται για την προστασία των 700 εργαζομένων,
Επειδή η μη αποκατάσταση των εργασιακών ζητημάτων και η μη απόδοση των όσων η επιχείρηση οφείλει στους εργαζόμενους, σημαίνει βάναυση καταστρατήγηση των κείμενων διατάξεων και της συλλογικής σύμβασης, ενώ θα παρασύρει σε αδιέξοδο πάνω από 700 οικογένειες,
Επειδή η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει οικονομικά μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά κανένα μέτρο στήριξης για τους εργαζόμενους σε αυτούς,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιες πρόκειται να είναι οι άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης και του ΣΕΠΕ προς την κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης για τη μη τήρηση των προβλεπόμενων από τη Διοίκηση του Ομίλου Κυπριώτης;

2. Πως πρόκειται να παρέμβει έτσι ώστε η ιδιοκτησία είτε να εντάξει τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα Συνεργασία είτε να τους αποδώσει τις αποζημιώσεις απόλυσης, δεδομένου ότι το εν λόγω συγκρότημα ξενοδοχείων δεν κλείνει για λόγους ανωτέρας βίας και άρα υποχρεούται από Νόμο;

3. Σχεδιάζει άμεσα και μέχρι να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα να εντάξει τους 700 αυτούς εργαζόμενους σε ένα πλαίσιο στήριξης, καθώς τόσο ο αριθμός τους, όσο και σαν μεμονωμένη περίπτωση, πλήττει βάναυσα μια επαγγελματική ομάδα που βρίσκεται ήδη στα όρια της επιβίωσής της, δημιουργεί ένα τραγικό προηγούμενο στις διευθετήσεις ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά προσβάλλει και συνολικά τη φήμη του ελληνικού τουρισμού;

4. Ποιο γενικό πλαίσιο στήριξης έχει επεξεργαστεί η Κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσει ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, που οι επιχειρήσεις όπου δούλευαν είτε δεν πρόκειται να ανοίξουν, είτε προχωρούν σε οριστικό κλείσιμο;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Νοτοπούλου Κατερίνα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ