ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/07/2021

Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ενότητα, αλληλεγγύη, σύμπνοια για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση - Δεν χρειαζόμαστε αυτό τον διχασμό

Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ενότητα, αλληλεγγύη, σύμπνοια για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση - Δεν χρειαζόμαστε αυτό τον διχασμό



Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 στο δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούτε Ράδιο Θεσσαλονίκη. Καλημέρα σας και καλό πρωινό. Φιλοξενώ τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή. Καλή σας μέρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλή σας μέρα.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς ήρθατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα στους ακροατές σας.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σας φάνηκε η Θεσσαλονίκη; Είστε από χθες εδώ. Έρχεστε τακτικά βέβαια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γνωρίζετε ότι την αγαπάω αυτή την πόλη και ως πρωθυπουργός ήμουνα πολύ συχνά εδώ όχι για να παίρνω τσουρέκια από τον Τερκενλή, αλλά για να κάνουμε ουσιαστική, νομίζω, δουλειά για την πόλη, χωρίς να υποτιμώ τα τσουρέκια της Θεσσαλονίκης και τα τρίγωνα του Πανοράματος και τα άλλα ωραία που έχει η πόλη. Αλλά είναι μια πόλη με πολύ σημαντικές δυνατότητες, αλλά και πολύ μεγάλα προβλήματα, που νομίζω ότι τα τελευταία δυο χρόνια διογκώθηκαν αυτά τα προβλήματα.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας πίεσε όμως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η πόλη, σας πίεσε πολύ. Έτσι δεν είναι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα το έλεγα, διότι το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 και στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν πάνω και από το πανελλαδικό ποσοστό. Οπότε, ήταν μια εικονική πραγματικότητα αυτή. Υπήρξαν όμως βεβαίως αντιδράσεις, υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένας κόσμος που, θα έλεγε κανείς, είχε μια διαφορετική γνώμη εκείνη την περίοδο, αλλά δεν το βλέπω σήμερα. Άρα, ενδεχομένως να έχει αλλάξει αυτή η γνώμη.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη γνώμη μου, η επιλογή σας δικαιώθηκε. Και δικαιώθηκε κάποιος που ήταν αντίθετος με τη συμφωνία στα περιεχόμενα. Δηλαδή, ουσιαστικά σας πιέσαμε να κάνετε μια καλύτερη συμφωνία.

Βέβαια, χάσαμε λίγο τα θέματα της γλώσσας, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η επιλογή σας δικαιώθηκε. Είναι πολύ αμήχανος ο Μητσοτάκης απέναντι στην ιστορία αυτή και κάθε φορά στριμώχνεται, ιδιαίτερα αφού πρέπει να ολοκληρώσει και την πορεία της στη Βουλή. Έτσι δεν είναι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Διαμαντόπουλε, το θέμα είναι εάν στη λογική σου είναι να λύνεις προβλήματα ή να διαιωνίζεις προβλήματα. Και αν έχεις και όραμα για τη Μακεδονία μας και για τη Βόρειο Ελλάδα και για τη Θεσσαλονίκη. Στα βόρεια σύνορά μας έχουμε μια χώρα η οποία θέλει να είναι φιλική σε εμάς, όχι εχθρική. Και μια χώρα στην οποία καιροφυλακτούν να αποκτήσουν επιρροή τρίτες δυνάμεις, όπως η Τουρκία.

Τι θα θέλαμε; Να έχουμε στα βόρεια σύνορά μας μια νέα Λιβύη, ή μια χώρα η οποία θα συνεργάζεται μαζί μας; Το κρίσιμο θέμα για μένα ήταν η πολιτιστική μας κληρονομιά. Το κρίσιμο. Πιο κρίσιμο και από την ονομασία. Εφόσον διασφαλίσαμε και πετύχαμε ότι δεν θα δικαιούνται να διεκδικούν και να παραχαράσσουν την ιστορία, νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο βήμα.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το προχθεσινό περιστατικό με την εθνική ομάδα δείχνει ότι δεν έχει τελειώσει η ιστορία. Δεν ξέρω τι σας είπε ο Ζάεφ όταν τον είδατε από κοντά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έκανα μια πολύ δύσκολη συζήτηση μαζί του και ήταν πολύ ειλικρινής. Μου είπε ότι έχει και ο ίδιος σημαντικά προβλήματα. Η Ομοσπονδία της χώρας του, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η πλειοψηφία εκεί είναι οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Μου υποσχέθηκε όμως ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τελειώσει με αυτά τα ζητήματα το συντομότερο δυνατό. Αλλά πρέπει να υπάρχει πίεση και από την ελληνική πλευρά.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει; Άκουσα εσάς ή στελέχη σας να λένε ότι η ελληνική πλευρά εξαφανίστηκε από αυτή τη συνάντηση η οποία είχε ενδιαφέρον.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχε μια πολύ υποβαθμισμένη συμμετοχή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης - προφανώς και δεν είναι ο Μητσοτάκης της αντιπολίτευσης - και λέει ότι θέλει να τηρήσει και να τιμήσει τη συμφωνία, εντούτοις αισχυντηλά την αντιμετωπίζει. Φαίνεται ότι έχει πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα ακόμα. Δεν θέλει να φέρει ούτε καν στη Βουλή τη...

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το κρατάει σαν όπλο αυτό να το διαχειριστεί στην εξέλιξη; Γιατί είναι και ένα όπλο στα χέρια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις ή οι σχεδιασμοί. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι στα εθνικά θέματα οφείλεις να σκέφτεσαι πέρα και έξω από μικροκομματικούς υπολογισμούς. Αν εγώ σκεφτόμουνα τους υπολογισμούς και τα οφέλη, δεν θα είχε επέλθει αυτή η συμφωνία.

Χαίρομαι που σας άκουσα να με δικαιώνετε. Εγώ υπολογίζω ότι θα πάρει λίγο ακόμα χρόνο για να δικαιωθεί αυτή η επιλογή. Ακόμα και από τους ανθρώπους που ήταν πάρα πολύ επιφυλακτικοί εκείνη την περίοδο.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ το λέω με την έννοια ότι, για φανταστείτε να είχαμε ενοχλήσεις, σε εισαγωγικά, διπλωματικές από τα Σκόπια τη στιγμή που απέναντί μας αντιμετωπίζουμε έναν Ερντογάν ο οποίος κινείται προς κάθε κατεύθυνση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πολύ σωστό αυτό που λέτε.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και επίσης θέλω, μια και είμαστε στο θέμα αυτό, να σας ρωτήσω: δεν ξέφυγε από την ελληνική διπλωματία και στρατηγική η υπόθεση της Λιβύης; Δηλαδή, δεν είχατε δείγματα την περίοδο την δική σας ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν κάτι πολύ δυναμικό απέναντι στις κινήσεις και της Κύπρου και τις δικές μας στη Μεσόγειο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, δείγματα είχαμε. Το θέμα είναι ότι δεν περιμέναμε η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει με απάθεια αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Και θέλω να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια επί των ημερών μας, ενώ το προηγούμενο διάστημα απουσίαζε. Αλλά, αμέσως μετά, η Ελλάδα απουσίασε από την πρώτη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και αυτό ήταν το πρώτο δείγμα της διεθνούς κοινότητας, μιας αρνητικής στάσης της διεθνούς κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, νομίζω ότι η εξέλιξη στη Λιβύη είναι αποτέλεσμα και μιας πολιτικής αναβάθμισης του ρόλου της χώρας με τον East Med, με τις τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις, η οποία όμως βλέπω το τελευταίο διάστημα να είναι ξανά υποβαθμισμένη.

Θυμάστε τις πανηγυρικές δηλώσεις για τον East Med στην Αθήνα αμέσως μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ. Σήμερα κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό και υπάρχει μονάχα το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη και η κλιμάκωση μιας προκλητικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας.

Βεβαίως, σήμερα είμαστε σε ένα παράθυρο ευκαιρίας για άλλους λόγους. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι υποκριτική η στάση της Τουρκίας. Έχει όμως μειώσει τους στόλους.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε με τον κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό το θέμα, πέρα των συζητήσεων στη Βουλή;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο πρωθυπουργός, ξέρετε, έχει πάντοτε την ευθύνη να καλεί, όποτε αυτός επιλέξει, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο είτε δημόσιο, είτε κατ’ ιδίαν. Όταν βρισκόμαστε κατ’ ιδίαν, μιλάμε νομίζω ειλικρινά για τα θέματα αυτά.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στους εξοπλισμούς συμφωνείτε; Η χώρα έχει περάσει διάφορα με την υπόθεση των εξοπλισμών και δεν εννοώ μόνο τα ειδικά δικαστήρια. Αλλά με τους εξοπλισμούς τι βλέπετε; Όσο μπορείτε να δείτε βέβαια στα κλειστά κομμάτια της επιλογής των εξοπλισμών;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει γείτονα, να συνορεύει με το Λουξεμβούργο, ή την Ολλανδία, ή το Βέλγιο. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να θωρακίσει την άμυνά της.

Από ‘κει και πέρα όμως, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι επιμέρους επιλογές δέχονται κριτική, διότι πρέπει να δούμε το βέλτιστο τρόπο ώστε να θωρακίσουμε την άμυνά μας χωρίς να δημιουργήσουμε τεράστια ελλείμματα σε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν είναι αρκετός για να καλύψει κοινωνικές ανάγκες.

Εκτιμώ ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο συνετές επιλογές. Επειδή ξέρω καλά τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες και τις μισθολογικές αλλά και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι επαρκές το προσωπικό. Πιστεύω ότι έπρεπε πρώτα να δώσουμε βάρος εκεί και βεβαίως να ενισχύσουμε την άμυνά μας με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Φοβάμαι ότι μέσα στη συζήτηση και στην ύλη των τελευταίων μηνών, υπάρχουν και θέματα που θα απασχολήσουν πολύ τη δημόσια συζήτηση. Δεν αναφέρομαι στα Ραφάλ τόσο, αναφέρομαι κυρίως σε μια συμφωνία η οποία κατά την άποψή μου είναι σκανδαλώδης και αφορά το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα. Το διαχειρίστηκα προσωπικά. Είχα προτάσεις και επίμονες προτάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για μια διαδικασία που γνωρίζω πολύ καλά ότι θα μπορούσε να είχε στοιχίσει πολύ λιγότερο στον δημόσιο προϋπολογισμό, αν μόνοι μας κάναμε τις αγορές των αεροσκαφών και στήναμε με την εμπειρία που έχει η Πολεμική Αεροπορία, το Κέντρο Εκπαίδευσης. Αλλά νομίζω ότι θα τα δούμε στην πορεία αυτά τα θέματα.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανησυχεί η στρατηγική της ευρύτερης περιοχής, και όχι μόνο της Τουρκίας; Δηλαδή, έχουμε σοβαρές εξελίξεις. Οι Αμερικανοί φεύγουν από το Αφγανιστάν και αφήνουν στο αεροδρόμιο τους Τούρκους. Αυτό δεν δείχνει ότι υπάρχει μια γενικότερη συμφωνία; Δηλαδή δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουμε στα αμερικανοτουρκικά που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Διαμαντόπουλε, κακά τα ψέματα, η Τουρκία είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη. Και όσο φιλικός και εάν είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Ελλάδα, σίγουρα είναι πολύ πιο φιλικός από ό,τι ήταν ο Ντόναλτ Τραμπ. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει να υπολογίζει αυτή την περιφερειακή δύναμη.

Ως εκ τούτου, η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει μια πιο ευφυή εξωτερική πολιτική και να αδράξει όλες τις ευκαιρίες και όλα τα παράθυρα ευκαιριών που διαφαίνονται. Και θέλω να είμαι πολύ σαφής, σε λίγα δευτερόλεπτα θα το πω.

Τούτη την ώρα η Τουρκία δεν είναι όπως ήταν 20 χρόνια πριν. Είναι μια πολύ πιο ισχυρή και οικονομικά και πληθυσμιακά χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο. Η Τουρκία δεν θέλει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση πια. Ούτε και η Ευρώπη θέλει την Τουρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι επιθυμεί ο Ερντογάν; Επιθυμεί μια ειδική σχέση με την Τουρκία. Μια ειδική οικονομική σχέση. Η έναρξη της συζήτησης για την τελωνειακή ένωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να θέσει επί τον τύπον των ήλων την προοπτική μιας δίκαιης επίλυσης στη διαφορά μας αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Να αναγκάσουμε δηλαδή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο τον Ερντογάν να κάτσει στο τραπέζι της συζήτησης και με την προοπτική του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ειδάλλως, δεν πιστεύω ότι μια Τουρκία η οποία έχει μια αναθεωρητική στάση και συμπεριφορά θα καθίσει στο τραπέζι για να επιλύσει τις διαφορές στη βάση του διεθνούς δικαίου.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Ερντογάν τον είδατε εσείς αρκετές φορές και μάλιστα και στην Αθήνα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ένας πολιτικός με τον οποίο μπορείς να συνεννοηθείς όταν υπάρχει θέμα και αντικείμενο.

Αναρωτιόμαστε εάν μπορεί να βρεθεί μια λύση σε τόσο σοβαρά και μεγάλα ζητήματα. Το Κυπριακό, η ΑΟΖ, ο αέρας, είναι απίστευτες οι διαφορές. Επειδή το ζήσατε την περίοδο...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι όμως, στο Κυπριακό ήρθαμε πολύ κοντά στην επίλυση...

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πίστευαν οι Τούρκοι; Ή θέλανε να κερδίσουνε χρόνο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν μπορώ να κρίνω προθέσεις. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι με μια πολύ επίμονη τακτική από την πλευρά μας να θέσουμε ως κύριο ζήτημα το ζήτημα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, πετύχαμε να ανοίξουμε έναν δρόμο. Δεν επετεύχθη λύση. Βεβαίως και εκ του αποτελέσματος συνολικά όλοι κρινόμαστε. Όμως έγιναν πολύ σημαντικά βήματα.

Θέλω να πω ότι δεν είναι ένας εύκολος παίκτης η Τουρκία, ούτε ο Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά, όταν η Ελλάδα έχει μια σταθερή στρατηγική και μια επιμονή και αξιοποιεί τη θέση και το ρόλο της μέσα στο διεθνές πλαίσιο, τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη σχέση της με το διεθνή παράγοντα. Νομίζω ότι μπορεί να πετύχει πράγματα. Να κάνει βήματα μπροστά και να πετύχει.

Φοβάμαι, επαναλαμβάνω, ότι σήμερα δεν αξιοποιείται αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Και φοβάμαι ότι η στάση της Τουρκίας, που είναι φιλική τους τελευταίους 6 μήνες, είναι μια υποκριτική στάση για να πετύχει αυτά που θέλει να πετύχει σε σχέση με την τελωνειακή ένωση, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μια οικονομική συναλλαγή, ενδεχομένως - εντός εισαγωγικών ο όρος συναλλαγή σε σχέση με το προσφυγικό - και να ξαναγυρίσει στην ίδια σθεναρή και προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Νομίζω ότι θα χάσουμε μια ακόμα ευκαιρία έτσι. Σε κάθε περίπτωση, η άποψή μου είναι ότι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται η χώρα να έχει μια σταθερή γραμμή, να έχει κόκκινες γραμμές, να μην έχει ταλαντεύσεις και να επιμένουμε στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου, αξιοποιώντας τη θέση και το ρόλο μας στο διεθνές πλαίσιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ. Εγώ νομίζω ότι ακολουθήσαμε αυτή τη στρατηγική με επιτυχία.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να ξαναδούμε σε ένα οικόπεδο της Κύπρου πολύ κοντά ανοιχτά κάτω από τη Ρόδο, στα ανοιχτά της Κρήτης, να δούμε ερευνητικά σκάφη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα είδαμε...

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι κάνει κανείς σε αυτή την περίπτωση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα ξεχάσαμε εύκολα ένα καλοκαίρι πέρσι...

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέτε. Σας ακούω να το λέτε ότι περάσαμε ζόρικα και εμείς μια περίοδο. Ήταν χειρότερα πάντως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατά την άποψή μου, και εκεί θέλω να το συνδέσω και με μια προηγούμενη ερώτησή σας, η στάση της χώρας έπρεπε να είναι πιο σθεναρή πέρσι το καλοκαίρι όταν είχαν φτάσει 6 μίλια έξω από τα νησιά μας, διότι και εκεί δεν είναι ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων. Δεν μας έλειπαν τα πολεμικά αεροσκάφη που δεν είχαμε αγοράσει, ούτε εάν τα είχαμε θα κάναμε κάτι διαφορετικό. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Είναι ζήτημα μέχρι πού αφήνεις τον γείτονά σου να καταλάβει ότι βάζεις ένα όριο και ότι δεν μπορεί να περάσει πέρα από αυτό το όριο.

Επαναλαμβάνω όμως ότι η λύση των προβλημάτων πρέπει να έρθει από έναν συνδυασμό ισχυρής αμυντικής θέσης και στάσης, αποφασιστικής στάσης, αλλά και μιας ανοιχτής προοπτικής διαλόγου για να λυθούν τα θέματα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Άρα, αυτό που εμείς ονομάζουμε ένα νέο Ελσίνκι; Μην το πούμε Ελσίνκι, διότι στο Ελσίνκι δεν υπήρξε η διασύνδεση της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε με τον καθορισμό συνυποσχετικού για την επίλυση του προβλήματος της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ. Αλλά μια τέτοια λογική διασύνδεσης της έναρξης διαπραγμάτευσης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον διάλογο και την επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στη Χάγη, είναι νομίζω μια τακτική που μπορεί να αποδώσει καρπούς. Ελπίζω αυτό να το κατανοήσει η σημερινή κυβέρνηση για να μη χάσουμε άλλη μια ευκαιρία.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Τούρκοι πολλές φορές λένε ότι, καλά, θέλετε να μας κλείσετε στις ακτές μας; Δεν μπορεί μια χώρα σαν την Τουρκία με τόσο ακτογραμμή να μην έχει διέξοδο. Θέλετε να ενώσετε τις ΑΟΖ της Ρόδου με το Καστελόριζο και του Καστελόριζου… Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό και στο Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να έχει ένα ζητηματάκι. Καλύτερα η ελληνική πλευρά να βρει άλλους δρόμους για να φτάσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την άποψη. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε εκτίμηση πως θα λυθούν με κάποιο άλλο τρόπο οι διαφορές, με κάποιον έξυπνο διαφορετικό δρόμο, είναι αυταπάτες οι οποίες μας οδηγούν πιο πίσω. Και όσο χάνουμε ευκαιρίες, τόσο δυσχεραίνουν τα πράγματα για την Ελλάδα.

Επαναλαμβάνω: κάθε δεκαετία που περνάει, η Τουρκία γίνεται πιο ισχυρή και θα γίνεται ισχυρή γιατί είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη. Και μιας και φάγαμε πολύ χρόνο για τα θέματα αυτά, τα εθνικά θέματα, κρίσιμα θέματα - και γνωρίζω πολύ καλά ότι ο κόσμος εδώ στη Βόρειο Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα αυτά και το σέβομαι αυτό - να πω ότι είναι αδιανόητο για μένα να μην κυρώνεται η συμφωνία, τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρειο Μακεδονία και ιδιαίτερα αυτό που αφορά την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το οποίο ισχύει σήμερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά πρέπει να κυρωθεί το σύμφωνο, η συμφωνία προκειμένου να έχει ισχύ.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ζητάτε από τον Πρωθυπουργό; Να φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι αυτό το κρυφτούλι που παίζει εδώ και 6 μήνες επειδή έχει δηλώσει ο κ. Σαμαράς ότι δεν θα το ψηφίσει, είναι κάτι το οποίο δεν τιμά ούτε τον ίδιο, ούτε την εικόνα της χώρας διεθνώς.

Εάν έχει διαφωνία με τη Συμφωνία, μπορεί αν θέλει να τη δηλώσει ανοιχτά και να προχωρήσει στην ακύρωσή της. Εάν όμως θεωρεί ότι αυτό θα ήταν επιβλαβές και είναι επιβλαβές για τη χώρα, τότε πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της Συμφωνίας. Και όσο δεν την υλοποιεί τη Συμφωνία, τόσο και η άλλη πλευρά αλληθωρίζει. Τόσο και η άλλη πλευρά δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Υπάρχουν θέματα ακόμα ανοιχτά.

Ήταν ένα μικρό αγκάθι αυτό με το σήμα της φανέλας της ποδοσφαιρικής ομάδας. Είναι άλλα πιο σημαντικά. Είναι τα εμπορικά σήματα. Είναι τα σχολικά βιβλία που πρέπει να αλλάξουν. Αν εμείς δίνουμε το σήμα ότι δεν τηρούμε εμείς τις δικές μας υποχρεώσεις για θέματα που εμάς ευνοούν - επαναλαμβάνω, την επιτήρηση του εναέριου χώρου από τα πολεμικά αεροσκάφη τα ελληνικά - τότε γιατί η άλλη πλευρά να προχωρήσει;

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθουμε σε λίγο στο δεύτερο μέρος και θα μπούμε βέβαια στα τρέχοντα της επιδημίας, γιατί είχαμε και ανακοινώσεις χθες από τον Πρωθυπουργό. Θα τα πούμε σε λίγο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Με μεγάλη χαρά.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συζήτηση. Πιστεύω Πρόεδρε ήρεμη, ωραία και φιλική συζήτηση, πολιτική συζήτηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι πρέπει να είναι και το ραδιόφωνο δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είναι ένα άμεσο μέσο.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Πριν μπούμε στα επιδημιολογικά και, κοντά σε αυτά, τα οικονομικά, θέλω να πω ότι οι επιλογές του γραφείου της Θεσσαλονίκης της περιόδου της δικής σας μας έδωσαν τη δυνατότητα να κερδίσει η πόλη το Παύλου Μελά, το ιστορικό στρατόπεδο. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί στις επιλογές της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθήσει να βρει λύση για να δοθεί το στρατόπεδο, πράγμα το οποίο προχωράει. Ήταν μια καλή επιλογή, δηλαδή, και θέλω να την υπογραμμίσω γιατί έχουμε και άλλες μάχες μπροστά μας, καθώς η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει ένα Καρατάσιου μεγάλο το οποίο είναι και αυτό ένα ταμείο πράσινο, ας το πούμε έτσι, για τη Δυτική Θεσσαλονίκη και το Κόδρα. Μια αναφορά να κάνω διότι το πολεμήσαμε. 20 χρόνια πολεμούσαμε γι’ αυτή την ιστορία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, το ξέρω. Το γνωρίζω. Απλά να πω χωρίς να θέλω να αναφέρω ένα ένα τις κατακτήσεις που υπήρξαν αυτά τα 4-4,5 χρόνια, ότι ήταν τελικά επιτυχής η επιλογή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Πρώτα απ’ όλα διότι οι φορείς της πόλης είχαν συνομιλητή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Ήξερα τα προβλήματα. Άλλα τα λύσαμε, άλλα δεν καταφέραμε να τα λύσουμε. Εμβληματικά project, όπως αυτό που είπατε για το στρατόπεδο Παύλου Μελά, προχωρήσανε. Προχώρησαν και άλλα ημιτελή όμως που βλέπω αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να τα αγνοεί. Για παράδειγμα, το διαμετακομιστικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου. Αυτό ήταν ένα συνολικό όραμα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης να γίνει κόμβος η Θεσσαλονίκη όλων των Βαλκανίων. Εμπορικός κόμβος.

Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχωράει. Όπως η διασύνδεση η σιδηροδρομική του λιμανιού. Η περιφερειακή οδός, η Δυτική Περιφερειακή. Θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν συνέχεια και από την επόμενη κυβέρνηση και από τις επόμενες κυβερνήσεις.

Βλέπω ότι η Θεσσαλονίκη σήμερα στερείται της σημασίας που θα έπρεπε να έχει ως πόλη και που και οι φορείς της στερούνται τις αξίες που θα έπρεπε να έχουν να μπορούν να συνομιλούν άμεσα. Υπάρχει το γραφείο πρωθυπουργού σήμερα, αλλά μάλλον ως θέση πάρκινγκ κάποιων αποτυχημένων πολιτευτών, ή για να διεκπεραιώνουν κάποια ρουσφέτια. Όχι όμως για να δίνει τη δυνατότητα – έχω την αίσθηση, δεν θέλω να είμαι άδικος, αλλά νομίζω ότι έτσι είναι – για να αντιμετωπίζονται και να επιλύονται μεγάλα προβλήματα της πόλης.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να πάμε στα της πανδημίας. Στη μάχη δηλαδή που δίνουμε με τα εμβόλια, ή μαζί με τα εμβόλια. Είπατε χθες στην ομιλία σας ότι μιλάμε για μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν πάμε στην πανδημία, δεν μπορώ να μην το πω αυτό κ. Διαμαντόπουλε, το μετρό.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το πούμε μετά. Στο τέλος. Θα κλείσουμε με το μετρό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε χθες τόσος ήταν, τόσος είναι. Μια ανίκανη κυβέρνηση. Τώρα στο θέμα της πανδημίας, κ. Τσίπρα, εγώ δεν βλέπω τα στελέχη σας να είναι τόσο ένθερμα στη μάχη για το εμβόλιο. Δηλαδή, εάν ήταν καμία απεργία σε κανένα εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ θα ήταν περισσότερο μπροστά τα στελέχη.

Άσε που ο Πολάκης είναι ένας μπελάς μονίμως. Δεν ξέρω γιατί. Σας άκουσα χθες να λέτε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, το έχετε πει κι άλλες φορές, αλλά δεν βλέπω τέτοια μάχη. Εμένα μου δίνετε την αίσθηση ότι σαν να αφήνετε το Μητσοτάκη να βράζει στο ζουμί του.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν νομίζω να έχετε δίκιο. Η αντιπολίτευση συνολικά στη χώρα μας έχει κρατήσει μια πολύ υπεύθυνη στάση. Δείτε τι κάνει η αντιπολίτευση της Δεξιάς στην Ισπανία που έχει μια προοδευτική κυβέρνηση ή στην Πορτογαλία. Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές καλούσε τον κόσμο να αγνοήσει τα μέτρα τα περιοριστικά και να μη φοράει μάσκες, γιατί δεν υπάρχει πανδημία.

Εμείς κρατήσαμε μια πολύ υπεύθυνη στάση. Αλλά, ξέρετε, αυτό έχει ένα όριο. Όταν από την άλλη πλευρά βλέπεις έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν έχει έγνοια να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, όταν έχει διαρκώς έναν διχαστικό λόγο απέναντι στους πολίτες, τότε είσαι αναγκασμένος να ασκήσεις κριτική. Και, ξέρετε, εγώ θέλω, όλοι μας νομίζω, προτάξαμε την ανθρώπινη ζωή. Ενάμιση χρόνο τώρα, προτάξαμε την ανθρώπινη ζωή.

Αλλά όταν βλέπεις έναν πρωθυπουργό ο οποίος αγνοεί ο ίδιος τα μέτρα, έναν πρωθυπουργό ο οποίος επιτίθεται διαρκώς σε κοινωνικές κατηγορίες, λειτουργεί στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, δεν ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν κάνει μόνιμες προσλήψεις και μονάχα ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες κουνώντας το δάχτυλο, η ατομική ευθύνη και η ατομική ευθύνη, κάπου λες ότι εδώ υπάρχει και ένα όριο.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει ατομική ευθύνη; Και τι πρέπει να κάνει η πολιτεία για να πείσει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει προφανώς, αλλά σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να υπάρχουν 11...

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή όταν έχεις ένα αρνητή απέναντί σου ο οποίος επιμένει ότι το εμβόλιο είναι πειραματικό. Το είπε και ο Πολάκης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν 11 εκατομμύρια ευθύνες ατομικές και λείπει μονάχα μία, του πρωθυπουργού. Έχει και ο πρωθυπουργός ευθύνη. Έχει και η κυβέρνηση ευθύνη.

Απέναντι στους ανθρώπους που είναι σκεπτικοί με τον εμβολιασμό, ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο - δεν υπάρχει μόνο στη χώρα μας, υπάρχει και σε άλλες χώρες, είναι διεθνές - είναι να τους πείσουμε. Δεν είναι να τους κάνουμε σκαντζόχοιρους. Δεν είναι να βάλουμε τους εμβολιασμένους να επιτίθενται στους ανεμβολίαστους και οι ανεμβολίαστοι στους εμβολιασμένους.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλίμονο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτός είναι κοινωνικός κανιβαλισμός.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι υγειονομικοί δεν έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι όλοι; Δεν έπρεπε να είναι υποχρεωτικό στους υγειονομικούς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έρχομαι και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής...

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί σας ακούω, ασκείτε κριτική αλλά σε δυο τρία βασικά θέματα θα θέλαμε τη θέση σας. Δηλαδή, εάν ήσασταν εσείς πρωθυπουργός και ελέγχατε την κυβέρνηση, δεν θα λέγατε ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι απόλυτα σαφής κ. Διαμαντόπουλε.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έπρεπε να έχει γίνει ήδη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε με να τοποθετηθώ. Λέμε ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Λέμε κατηγορηματικό όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο σύνολο του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών, αν θέλετε, είναι ενδεδειγμένος κυρίως για ηθικούς λόγους. Πρώτα και κύρια γιατί αυτοί οι άνθρωποι έρχονται άμεσα σε επαφή, είναι στην πρώτη γραμμή και κινδυνεύει η ζωή τους.

Δεύτερο, διότι είναι πέρα από τη σφαίρα της ηθικής και του πυρήνα του όρκου του Ιπποκράτη, που είναι να σώζεις και να μην επιβαρύνεις ανθρώπινες ζωές, όταν έρχονται σε επαφή με ασθενείς που μπορεί να διασπείρουν τον ιό και άρα διακινδυνεύεται η ζωή των ασθενών. Άρα, αυτό είναι μια ξεχωριστή υπόθεση.

Στον γενικό πληθυσμό όμως, η λογική του υποχρεωτικού εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε μια λογική κοινωνικού αυτοματισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού. Είναι λάθος και ούτε θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Αντιθέτως, αυτοί οι οποίοι έχουν αμφιβολίες, θα γίνουν ακόμα πιο σκληροί στη στάση τους και θα δημιουργηθεί ένας κοινωνικός διχασμός που είναι δηλητήριο στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την υγειονομική κρίση.

Οι κρίσεις οι μεγάλες στην κοινωνία και κυρίως οι υγειονομικές κρίσεις, αντιμετωπίζονται μονάχα με κοινωνική αλληλεγγύη, με ενότητα, με κοινωνική ευθύνη. Όχι με διχασμό.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά έφτασε η ώρα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν για παράδειγμα προωθηθούν μέτρα όπως αυτά των προνομίων -άκουσα να λέει χθες στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης ότι θα έχουμε κάποιες υπηρεσίες εστιατόρια ή μαγαζιά που θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Ξέρετε τι ένταση μπορεί να δημιουργήσει αυτό στην ελληνική κοινωνία χωρίς λόγο; Χωρίς λόγο, επαναλαμβάνω. Και θα σας πω για ποιο λόγο θεωρώ ότι είναι ανώφελο.

Πρώτα απ’ όλα με τη μετάλλαξη Δέλτα σήμερα, βλέπουμε και το βλέπουμε από εκεί που έχουμε εμπειρία, από το Ισραήλ που έχει εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, γύρω στο 70%, ότι δυστυχώς ένα μέρος του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο νοσεί. Και μάλιστα ένα μέρος δυστυχώς νοσεί και βαριά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει το εμβόλιο. Ίσα ίσα. Διότι εφόσον είσαι εμβολιασμένος και νοσείς, θα νοσούσες έτσι και αλλιώς και πολύ πιο βαριά αν δεν ήσουνα εμβολιασμένος. Θα έχανες τη ζωή σου. Αλλά νοσεί ένα μέρος του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ακόμα και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει και μπορεί να κολλήσει, να μεταδώσει τον ιό. Αν εσύ δημιουργείς την αίσθηση σε αυτόν που είναι εμβολιασμένος ότι μπορεί να είναι χαλαρός, μπορεί να κάνει τα πάντα, είναι λάθος. Επιστημονικά είναι λάθος.

Το δεύτερο όμως και το σημαντικότερο είναι ότι πλέον έχεις τη δυνατότητα χωρίς να διχάσεις τον πληθυσμό, χωρίς να δημιουργείς αυτή την ένταση που μας γυρίζει σε άλλες εποχές...

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό; Μπορείτε να μου πείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω, παράδειγμα θα σας πω.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, την κριτική την ασκούμε όλοι μας, αλλά όταν έρχεται η ώρα να πάρεις αποφάσεις...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν ασκώ μόνο κριτική, καταθέτω και προτάσεις. Είναι απολύτως εποικοδομητικός ο λόγος ο οποίος εκφράζουμε.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή λέτε όχι στους κλειστούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μπορείς να δώσεις τη δυνατότητα στον πολίτη που θέλει να έχει πρόσβαση σε έναν χώρο, που θέλει να έχει πρόσβαση σε ένα θέαμα, να του δώσεις τη δυνατότητα να έχει τη διευκόλυνση να μπει στον χώρο αυτό αν είναι εμβολιασμένος με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού.

Παρένθεση: εξήγησα πιο πριν ότι δεν είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά το κατανοώ να έχει μια διευκόλυνση αυτός ο οποίος έχει εμβολιαστεί. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορείς να αποκλίσεις και τον πολίτη ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί, διότι δεν είναι μόνο η άποψη - μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός - με ένα rapid test για να μπορέσει να έχει πρόσβαση σε αυτό το θέαμα, σε αυτή την κοινωνική υπηρεσία.

Ο αποκλεισμός, ο αυταρχικός αποκλεισμός που μας γυρίζει σε άλλες λογικές και σε άλλα καθεστώτα, σε μη φιλελεύθερα καθεστώτα, στερείται και βάση νομιμότητας συνταγματικής. Αλλά η ουσία είναι ότι δημιουργεί μια ένταση στην ελληνική κοινωνία, που είναι αυτό που δεν χρειαζόμαστε σήμερα. Σήμερα χρειαζόμαστε ενότητα, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, χρειαζόμαστε σύμπνοια για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση. Δεν χρειαζόμαστε αυτό τον διχασμό.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή τα μέτρα είναι υπερβολικά, λέτε, τα τελευταία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποια εννοείτε;

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χτες ο κ. Μητσοτάκης είπε σε κλειστούς χώρος μόνο εμβολιασμένοι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θεωρώ ότι είναι λάθος τακτική. Θεωρώ ότι ήταν λάθος τακτική η διασύνδεση του εμβολίου των νέων ανθρώπων με τα 150 ευρώ, με το χαρτζιλίκι. Όταν θέλεις να μιλήσεις για αξίες -είναι αξία η κοινωνική ευθύνη, είναι αξία η αλληλεγγύη. Η αίσθηση ότι εγώ μπορεί να νοσήσω, αλλά να μη νοσήσω βαριά αλλά αν κολλήσω έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που μπορεί να πεθάνει, η αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης, του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξαγοραστεί. Δεν αποτιμάται στα 150 ευρώ ούτε με τον βούρδουλα, ούτε με το φιλοδώρημα. Με την πειθώ.

Και να ανέβει στην κοινωνία μας αυτή η αλτρουιστική αντίληψη ότι πρέπει να συναισθανθούμε τον διπλανό μας, πρέπει να μη βάζουμε το εγώ, να βάζουμε το εμείς. Γι` αυτό και πρέπει να καλέσουμε και γνωρίζω ότι εσείς κάνετε ένα αγώνα για να πείσετε τους πολίτες για τον εμβολιασμό.

Να μιλήσω καθαρά, τα είπα και χτες στην ομιλία μου. Δεν έχει άλλα όπλα η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Έχει τρία όπλα: το εμβόλιο, το σημαντικότερο. Έχει κι άλλα δύο, τα οποία δεν τα αξιοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι ένα όπλο. Διότι ξέρετε, είναι πολύ κρίσιμο το πότε θα διαγνωστεί, αν διαγνωστεί έγκαιρα και αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η νόσος, πριν φτάσει ο άλλος να είναι για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τη διασωλήνωση.

Το δεύτερο όπλο είναι οι πειραματικές φαρμακευτικές αγωγές όπου θα έπρεπε να είναι πιο γενικευμένη η χρήση τους. Σώζουν ανθρώπους. Και το τρίτο μεγάλο όπλο είναι το εμβόλιο. Όσο δεν προχωράει η επιστήμη σε ένα αποτελεσματικό φάρμακο, δυστυχώς η επιστήμη στον τομέα αυτό έχει μείνει πίσω, δεν έχουμε άλλο όπλο. Είναι το εμβόλιο για να αυξήσουμε την ανοσία στον πληθυσμό.

Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν και να πειστούν ότι οι όποιες παρενέργειες που όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και τα εμβόλια έχουν παρενέργειες στατιστικά είναι τόσο μικρότερες οι πιθανότητες από τις παρενέργειες αυτές από ότι αν κολλήσουν, αν νοσήσουν ή αν νοσήσουν βαριά, που δεν πρέπει να υπάρχει δεύτερη σκέψη. Αλλά πρέπει να πείσουμε τον πληθυσμό γι` αυτό και όχι να το επιβάλλουμε.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κάποιος δεν θέλει να πειστεί; Και δεν θέλει να πειστεί, για δυο λόγους. Στην πρώτη περίπτωση γιατί φοβάται και στη δεύτερη γιατί είναι ρευμάτων σκοταδιστικών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χτίζονται και πολιτικές καριέρες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και τι να τον κάνουμε αυτόν τον άνθρωπο; Να τον εκτοπίσουμε; Να τον στείλουμε εξορία ή να τον εκτελέσουμε;

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ηθικό για να χτίσεις τείχος ανοσίας να φτάνεις στο σημείο να εμβολιάζεις μέχρι ανηλίκους, επειδή δεν θέλουν οι ενήλικοι; Τι λέτε για τους 15-17;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θα έλεγα ότι εφόσον η επιστήμη προκρίνει αυτή την επιλογή, εγώ τα παιδιά μου θα τα εμβολίαζα. Και θα τα εμβολίαζα διότι θα ξένοιαζα ο ίδιος από έναν διαρκή μπελά. Είναι μικρότερο φυσικά το ποσοστό των παιδιών που νοσούν βαριά, εντούτοις ξέρω πάρα πολλούς γονείς αυτή την περίοδο που τα παιδιά τους, καλοκαίρι είναι, θέλουν να πάνε να διασκεδάσουν, έχουν μείνει δυο χρόνια κλεισμένα, πηγαίνουν στα νησιά, κάνουν πάρτι. Τι θέλετε να κάνουν τα νέα παιδιά; Πάρτι θα κάνουν! Τι να κάνουν; Είναι λογικό.

Άρα, το να είναι κανείς εμβολιασμένος και άρα να έχει ξεμπερδέψει με αυτή τη σκοτούρα, με αυτή την έγνοια να καταστραφούν οι διακοπές τους, νομίζω ότι είναι καλό και για τους ίδιους, δεν είναι μόνο στη λογική της αλληλεγγύης για τους μεγαλύτερους.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε καμία καλή ιδέα για τους νέους; Έχετε καμία καλή ιδέα για το πώς μπορούμε να πλησιάσουμε καλύτερα τη νέα γενιά; Είπατε ότι είναι ατυχές το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, έτσι πιστεύω.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δημιουργεί και ζητήματα διάφορα. Μερικά παιδιά αισθάνονται ότι εξαγοράζονται και αυτό είναι τροφή στους αρνητές. Έχετε καμία καλή ιδέα για το πώς μπορούμε; Τι να κάνουμε; Να κλείσουμε και τις παραλίες; Δηλαδή κουράστηκαν τα παιδιά, κουραστήκαμε κι εμείς, θέλουν να ζήσουν. Τα παιδιά λένε και το εξής απλό: με στριμώχνετε εμένα, αλλά εγώ δεν κινδυνεύω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε στη γλώσσα των παιδιών.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή; Γιατί δεν κάνετε μια καμπάνια εσείς; Κάντε μια καμπάνια ως ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνουμε καμπάνια. Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει καμπάνια. Απλά, δεν ξέρω αν την έχετε αναδείξει.

Αλλά δεν είναι το κρίσιμο να κάνει ένα κόμμα μια καμπάνια. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια καμπάνια. Εδώ έχουν δοθεί τόσα εκατομμύρια για διαφημιστικό χρόνο σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, νομίζω όμως όχι για να προβάλλουν τις καμπάνιες για τον εμβολιασμό, αλλά για να προβάλλουν το πόσο θετικό είναι το έργο της κυβέρνησης. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Αλλά οι καμπάνιες αυτές δεν είναι πειστικές. Διότι είναι ξύλινες καμπάνιες. Κοιτάξτε τη γαλλική κυβέρνηση τι καμπάνια έκανε. Ψάξτε το για να μην τρώμε τον χρόνο τώρα και αναδείξτε το. Πρέπει να μιλήσεις στη γλώσσα αυτών των νέων παιδιών, έχουν μια διαφορετική γλώσσα. Ούτε εγώ μπορώ να τους μιλήσω που είμαι 47, έχω γίνει μια άλλης γενιάς πια.

Πρέπει να βρεθείς κοντά τους, να είσαι στη λογική τους. Να πιάσεις το κλειδί και το κουμπί του συναισθήματος τους. Δεν κερδίζεται αυτό με τη δωροδοκία και το χαρτζιλίκι, ούτε με τον βούρδουλα.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρόσβαση στη νεότερη γενιά, είναι και νεότερος περνάει περισσότερο η γνώμη σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είμαι πια τόσο νέος. Και εγώ μεγαλώνω, όπως μεγαλώνουμε όλοι.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια στρατηγική επιλογή, μια καμπάνια για τον πιο νέο κόσμο; Θα ήταν μια καλή πρόταση. Εγώ δεν σας βλέπω τόσο πολύ ένθερμους στη μάχη υπέρ του εμβολίου στο ΣΥΡΙΖΑ, σας το είπα και νωρίτερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το άκουσα και νωρίτερα που το είπατε...Δεν έχετε δίκιο.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, μακάρι να κάνω λάθος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω βγει τις πιο κρίσιμες στιγμές και έχω στηρίξει την επιλογή του εμβολίου. Ήμουν ο πρώτος που εμβολιάστηκα, ο πρώτος. Εγώ και ο Μητσοτάκης εμβολιαστήκαμε πρώτοι, όταν ακόμη η πλειοψηφία ίσως τότε, ή μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, το θεωρούσε ως κάτι το οποίο μπορεί να επιφέρει πολύ μεγάλες παρενέργειες και τα λοιπά.

Προχθές ακολουθώντας αυτή την αίσθηση της ευθύνης που έχω, βγήκα ανοιχτά και κάλεσα τους πολίτες να εμβολιαστούν, να φοράνε μάσκα. Δεν ήμουν από αυτούς που πανηγύρισα τη λήξη της πανδημίας, ούτε πέρσι το καλοκαίρι ούτε φέτος, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης -ξέρετε αυτό που λένε το δις εξαμαρτείν να κάνεις το ίδιο λάθος δεύτερη φορά, είναι αδιανόητο- όταν μας είπε ότι τελειώσαμε και θα έχουμε έναν Ιούλιο και Αύγουστο κανονικότητας και ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι. Δυστυχώς, δεν είμαστε στο τελευταίο μίλι, αλλά μπαίνουμε ξανά σε λεωφόρους αγωνίας, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.

Είναι σαφής νομίζω η θέση και η στάση μας. Και απευθύνομαι και στους ανθρώπους που φαντάζομαι θα μας ακούν, που έχουν επιφυλάξεις και θέλω να τους πω ότι οι επιφυλάξεις που έχουν μπορεί να είναι εύλογες αλλά πρέπει με τη λογική να το αντιμετωπίσουν αυτό. Είναι το μόνο όπλο που έχει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα στα χέρια της. Και, στατιστικά, εκατομμύρια άνθρωποι, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη εμβολιάζονται. Τα αποτελέσματα δεν είναι αποτελέσματα αρνητικά, προφυλάσσονται.

Ενδεχομένως οι μεταλλάξεις να μειώσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Παρ` όλα αυτά, οι άνθρωποι, αυτοί οι οποίοι αν και εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν, θα νοσήσουν όμως ελαφρότερα. Αν δεν είχαν εμβολιαστεί, μπορεί να είχαν πολύ μεγάλες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Συνεπώς, πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυτή την επιλογή, που το μεγαλύτερο κίνητρο για να την ακολουθήσουν είναι η ίδια η ζωή η δική τους και η αγάπη για τον συνάνθρωπό τους και για τη ζωή των συνανθρώπων τους.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση Πολάκη και οι δηλώσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα γιατί βλέπω τον πρώην υπουργό σας να κινείται σε ένα δεύτερο επίπεδο επικοινωνίας και να θεωρεί ότι είναι πειραματικό το εμβόλιο να κάνει διάφορες δηλώσεις. Σας δυσκόλεψε στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η ιστορία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις συλλογικές του αποφάσεις, έχει μια πολύ ξεκάθαρη γραμμή αλλά δεν είναι και ένα κόμμα που αποκλείει τις απόψεις στο εσωτερικό του. Δεν έχουμε δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, όπως είχαν παλαιότερα τα κομμουνιστικά κόμματα. Αλλά νομίζω, για να μιλήσω επί της ουσίας στο θέμα αυτό...

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον πήρατε τηλέφωνο να του πείτε «κύριε Πολάκη….» ή δεν λειτουργείτε έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι. Συζητάμε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε ένα κλασικό κόμμα που δεν συζητά. Ακούμε τις απόψεις, η γραμμή μας όμως είναι ξεκάθαρη και είναι η συλλογική μας γραμμή, η συλλογική επεξεργασία.

Δεν είναι πειραματικό το εμβόλιο. Όντως, έχει δίκιο στο ότι η φάση Γ δεν ολοκληρώθηκε. Η ανθρωπότητα δεν είχε την πολυτέλεια όμως να περιμένει και την ολοκλήρωση της φάσης Γ πουθενά στον πλανήτη τούτη την ώρα δεν υπάρχει η πολυτέλεια αυτή να περιμένει κανείς, ούτε στις δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες, ούτε στην Κίνα, στη Ρωσία, στην Κούβα ακόμη που οι άνθρωποι εκεί ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και εμπάργκο και έχουν φτιάξει μόνοι τους εμβόλιο και έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και έχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους θανάτους και τις μολύνσεις από πολλά άλλα κράτη. Οπουδήποτε στον πλανήτη…!

Κατανοώ όμως για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους ότι δεν πρέπει να πάμε σε μια υπερβολή λέγοντας ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό και τελειώσαμε. Είπαμε και εγώ πιο πριν ότι υπάρχουν κι άλλα όπλα και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε.

Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι συνδυαστικό όπλο σημαντικό με τον εμβολιασμό, που κακώς η κυβέρνηση δεν το αξιοποιεί …

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χτες μιλήσατε για ένα νέο ΕΣΥ. Μάλιστα είπατε ότι αν θα γίνετε κυβέρνηση, θα δώσετε αρκετά χρήματα στη δημιουργία...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν μίλησα χτες, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας πολύ έγκαιρα από τον Φλεβάρη που μας πέρασε, καλώντας και πολύ διακεκριμένους επιστήμονες να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προγράμματός μας και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Στην εκδήλωση μάλιστα που κάναμε συμμετείχε τόσο ο Ηλίας Μόσιαλος, η κ. Λινού, ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας από τη Γαλλία, ο κ. Ηλιόπουλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχετε εμπιστοσύνη στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, την οποία τη χρησιμοποιεί πολλές φορές η κυβέρνηση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα βάζετε ένα πολύ μεγάλο θέμα στο τραπέζι, κύριε Διαμαντόπουλε.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι καλή η στελέχωσή της; Έχει μεγάλη εμπειρία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε γιατί ήταν καταστροφική η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση; Όχι μόνο γιατί επί της ουσίας έγιναν πολύ μεγάλα λάθη, εσείς εδώ στη Θεσσαλονίκη τα βιώσατε τον περασμένο Οκτώβρη, που αρνήθηκαν να πάρουν έγκαιρα μέτρα με αποτέλεσμα να γίνει αυτή η τρομακτική έξαρση του ιού, παρότι ακόμη και ο περιφερειάρχης σας, νομίζω, είχε θέσει επί τάπητος το ζήτημα και παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι έκανε λάθος.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι αργήσαμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι μόνο γι` αυτό, κυρίως διότι ενώ τις αποφάσεις τις έπαιρνε η κυβέρνηση και ο ίδιος, έδινε διαρκώς την εντύπωση έβαζε μπροστά τους επιστήμονες. Αυτό το έκανε για να δημιουργήσει μια ασπίδα ο ίδιος, αλλά στην πραγματικότητα έκαψε τους επιστήμονες και αυτό ήταν μεγάλο λάθος.

Όταν σε μια κοινωνία χάνεται η εμπιστοσύνη απέναντι στον ειδικό, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου να λειτουργήσουν οι συνωμοσιολόγοι, οι αρνητές. Ήταν μεγάλο λάθος.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε αν έχετε εμπιστοσύνη στην Επιτροπή. Δηλαδή, είναι καλά στελεχωμένη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχουν αξιόλογα στελέχη και υπάρχουν και στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να βρίσκονται αλλού και όχι εκεί, να είμαι απόλυτα ειλικρινής.

Όταν ακούω για παράδειγμα από έναν επιστήμονα να βγαίνει και να λέει διαβάζοντας ένα χαρτί που προφανώς κάποιος άλλος του το έχει γράψει ότι «δεν κολλάει ο ιός στα μέσα μαζικής μεταφοράς» ή όταν ακούω από έναν επιστήμονα να λέει ότι «δεν έχει διαφορά αν τα σχολεία ανοίξουν με 30 μαθητές ή με 10 μαθητές», τότε αυτό είναι κοινή λογική.

Παρ` όλα αυτά, θέλω να σας πω ότι αυτή η απαξίωση του επιστημονικού κόσμου είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη που θα μας συνοδεύει. Εγώ θέλω να δείξω εμπιστοσύνη σε όλους τους επιστήμονες και συμβουλεύομαι διαρκώς επιστήμονες. Έχω δίπλα μου διαρκώς επιστήμονες που συμβουλεύομαι, μάλιστα σε λίγες ώρες στο γραφείο μου στη Βουλή θα έχω μια συνάντηση για να με ενημερώσουν, διότι ανησυχώ πάρα πολύ με αυτή την εξέλιξη της μετάλλαξης και της μεγάλης διασποράς. Θα έχω τον Σωτήρη Τσιόδρα και την Αθηνά Λινού στο γραφείο μου. Δεν κατηγοριοποιώ τους επιστήμονες και την επιστημονική κοινότητα με βάση το ποιοι είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ ή ποιοι είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμώ την επιστημονική θέση και στάση τους και πιστεύω ότι δεν πρέπει οι επιστήμονες να εμπλέκονται με τα πολιτικά πράγματα.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας υποσχέθηκα να κλείσουμε με την υπόθεση του Μετρό, γιατί έχει περάσει η ώρα. Πρώτα απ` όλα σας ευχαριστώ πολύ που μείνατε με ηρεμία και άνεση χρόνου να μπορέσουμε να συζητήσουμε...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το Μετρό δεν έρχεται όμως. Τόσα χρόνια το περιμένουμε να έρθει το Μετρό και δεν έρχεται.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνατε λάθος τότε; Δεν αργήσατε; Διότι η λύση να παραμείνει...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς αργήσαμε; Εμείς πήραμε ένα έργο στο 30% και το πήγαμε στο 80%.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η λύση να παραμείνουν τα αρχαία στη θέση τους, έπρεπε να έχει προχωρήσει. Διότι ξέραμε ότι αν έρθει η Νέα Δημοκρατία θα γίνει...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Α, με αυτή την έννοια το λέτε.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια. Επομένως, έκαψε η Αττικό Μετρό της περιόδου που ήσασταν εσείς; Έκαψε τον χρόνο, δηλαδή, έπρεπε να έχει προχωρήσει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχετε δίκιο. Είναι ένας αγώνας δρόμου. Πήραμε ένα έργο στο 30% και το φτάσαμε στο 75-80% μέσα σε τρία χρόνια, ενώ είχε προχωρήσει πάνω από δέκα χρόνια στο 30%. Ήταν το μεγάλο ανέκδοτο το Μετρό!

Λυπάμαι πράγματι πάρα πολύ γι` αυτή την εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είχαν τη δυνατότητα να έχουν ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα αναβάθμιζε την ποιότητα της ζωής τους.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς τη Βενιζέλου, εννοείται.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, χωρίς έναν σταθμό. Δηλαδή στην Αθήνα πόσα χρόνια κάναμε χωρίς τον σταθμό στο Μοναστηράκι; Πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε Μετρό όμως. Και το θεωρώ αδιανόητο αυτό που έγινε, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε αυτό ο Μητσοτάκης.

Το έκανε επειδή κάποιοι τον συμβούλευσαν λάθος; Το έκανε διότι ήθελε να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν ήθελε να φανεί ότι προχώρησε το Μετρό επί των ημερών του; Αυτά είναι ανοησίες. Εδώ μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που η ποιότητα ζωής τους θα ήταν διαφορετική, που συνωστίζονται σε σαπάκια λεωφορεία από τη Λειψία, από ό,τι έμαθα, που έφερε εδώ, που δεν είναι αποτελεσματικά.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, απλά δεν έχουν air-condition, δεν δούλευαν καλά τα air-condition.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και κάποια χάλαγαν και στην πορεία, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να μείνω σε αυτό.

Θέλω να μείνω στο ότι είναι μια λάθος απόφαση, το Μετρό θα λειτουργούσε. Η λύση ήταν επιστημονικά άρτια για την κατασκευή του σταθμού με την παρουσία όλων των αρχαίων στη θέση τους. Εγώ επισκέφθηκα την λεγόμενη Μέση Οδό στον σταθμό Βενιζέλου και πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικά αρχαία διότι σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην παλιά αρχαία οδό. Είναι διαφορετικό να αναδείξεις την πολιτιστική κληρονομιά και να τη συνδυάσεις με τις νέες τεχνολογίες, όπως έγινε και στην Αθήνα που έχουν αναδειχθεί τα αρχαία. Και διαφορετικό τώρα να πηγαίνεις σε μια λογική λες και είναι lego, playmobil να τα αποσπάς ένα ένα, να τα ξαναφέρεις στη θέση τους ένα ένα.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως όλα γίνονται, έτσι δεν είναι; Αυτή η καταστροφή μερικών..Σήμερα στην εποχή μας όλα γίνονται, δηλαδή ολόκληροι ουρανοξύστες.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν θέλω να κάνω τον ειδικό, εγώ δεν είμαι αρχαιολόγος. Έχω σπουδάσει μηχανικός και πολεοδόμος. Ως μηχανικός και ως πολεοδόμος γνωρίζω ότι η βέλτιστη λύση ήταν και έπρεπε να είναι να λειτουργήσει το Μετρό γιατί η πόλη το έχει ανάγκη.

Ως άνθρωπος όμως που ακούω, βλέπω τι λένε οι ειδικοί και βλέπω πάρα πολύ σημαντικοί επιστήμονες να καταθέτουν τη γνώμη ότι αυτό που επιλέγει η κυβέρνηση και η κ. Μενδώνη, την απόσπαση δηλαδή, ισοδυναμεί με παρόμοια καταστροφή με τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης από το Μοροζίνι και το υπογράφει αυτό ο Μαζάουερ.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, αυτό Πρόεδρε δεν είναι υπερβολικό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω. Αν είναι υπερβολικός ο Μαζάουερ, να μην τον φέρνουμε εδώ ως μεγάλη, σημαντική και σημαίνουσα προσωπικότητα να μας μιλάει για την ιστορία μας. Έτσι δεν είναι; Ή είναι σοβαρός και θεμιτή η παρουσία του, ή είναι υπερβολικός.

Εγώ λέω τι είπαν σημαντικότατες προσωπικότητες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί. Ενδεχομένως και μέσα από αυτή την υπερβολή να ήθελαν να αναδείξουν την έντονη διαφωνία τους και τον έντονο προβληματισμό τους γι` αυτή την εξέλιξη.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι κλείνοντας κ. Πρόεδρε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά η ουσία είναι ότι δεν έχει Μετρό ο Θεσσαλονικιός, αυτή είναι η ουσία. Και ότι ξανάγινε ανέκδοτο αυτό που για χρόνια ήταν το μεγαλύτερο ανέκδοτο το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, αν ήταν στην Αθήνα θα είχαν λυθεί γρήγορα. Το γραφειοκρατικό σύστημα θα λειτουργούσε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω αν θα είχαν λυθεί, ενδεχομένως να είναι κι αυτό αλλά οι επιλογές είναι που βαραίνουν.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ζητήσω κάτι. Για τη χτεσινή σας ομιλία είδα στο κέντρο αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ σάντουιτς πάνω στις κολώνες και στα φανάρια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφίσες ή σάντουιτς;

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σάντουιτς. Νομίζω έχει τελειώσει αυτή η εποχή, σας ακούω πολλές φορές να λέτε ότι δεν μας παίζουν τα Μέσα, έχουμε προβλήματα αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο βέβαια απέναντι και στα Μέσα, είναι μια ολόκληρη ιστορία δεν προλαβαίνουμε να την καλύψουμε. Εγώ θα σας ζητούσα σαν πολίτης να μη γίνεται αυτό το πράγμα, γιατί πραγματικά είναι μια άλλης εποχής. Τι λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ το ακούω αυτό που λέτε γι` αυτό και πρέπει να σας πω ότι η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη, έχει πληρώσει δυο φορές διπλάσια τιμή γι` αυτή τη διαφημιστική καμπάνια. Έχει πληρώσει για να τοποθετηθούν και έχει πληρώσει και για να αποκαθηλωθούν.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και πρόστιμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, για να αποκαθηλωθούν. Τα ίδια συνεργεία που τοποθετούν αυτές τις αφίσες, έχουν πληρωθεί για να πάνε την επόμενη μέρα, σήμερα μέχρι το βράδυ δεν θα υπάρχει ούτε μία. Πληρώνουμε διπλά γι` αυτό.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα δημοκρατίας, ξέρετε. Δηλαδή, εντάξει, στο όνομα της ρύπανσης εγώ να συμφωνήσω μαζί σας. Αλλά εδώ υπάρχει κι ένα ζήτημα: πώς οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να προβάλλουν μια άποψη;

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας παίζουν τα Μέσα ή όσοι είναι στην αντιπολίτευση το ίδιο ισχυρίζονται πάντα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας, δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αφορά κι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και κάποιες δυνατότητες, φανταστείτε τα μικρότερα Κόμματα που δεν έχουν καθόλου δυνατότητες.

Άρα, για να αντιμετωπίσουμε ως πολιτισμένη κοινωνία και πολιτεία ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τον πλουραλισμό της πολιτικής άποψη και τη δημοκρατία ταυτόχρονα όμως και με την «ρύπανση» της πόλης, εγώ θα προέτρεπα –γιατί είναι θέμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης- οι δήμοι να φροντίσουν να δίνεται χώρος στα κόμματα, στις πολιτικές δυνάμεις όπως γίνεται σε άλλες χώρες στην Ευρώπη σε ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια μέσα στην πόλη που μπορούν να υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες που δεν δημιουργούν πρόβλημα αισθητικό, να δίνεται η δυνατότητα στα κόμματα να διατυπώνουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Αν υπήρχε αυτό, τότε βεβαίως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν οι αφίσες.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τελικά, τη μάχη με τη διαπλοκή στα media την χάσατε, μάλλον.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά είναι μια διαρκής μάχη αυτή. Έχουμε κι άλλους αγώνες μπροστά μας.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που σας φορτώνουν ότι το ΣΥΡΙΖΑ Channel με την υπόθεση, δεν σας στενοχωρεί κάπως;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χάσαμε τη μάχη, αλλά έχουμε πόλεμο ακόμη.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή είχε ένα ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, παλιά τη λέγαμε νομενκλατούρα, το χάσατε όμως με την υπόθεση αυτή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Χάσαμε μια μάχη δεν χάσαμε τον πόλεμο. Αλλά, ξέρετε κάτι, κύριε Διαμαντόπουλε; Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δυο χρόνια τώρα έχει γυρίσει τον κόσμο ανάποδα να ψάξει να βρει ένα πραγματικό σκάνδαλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματικό σκάνδαλο!

Τι εννοώ σκάνδαλο; Δεν εννοώ ενδεχομένως μια κακή διαχείριση, αλλά τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ δεν βρήκαν. Πάνε τον Παπαγγελόπουλο ειδικό δικαστήριο. Γιατί; Γιατί ανέδειξε το σκάνδαλο Novartis και αυτοί είπαν μόνο στην Ελλάδα είναι σκευωρία, σε όλα τα άλλα κράτη ήταν σκάνδαλο.

Και πάνε και τον Παππά. Γιατί; Για παράβαση καθήκοντος. Ούτε ένα ευρώ. Οι ίδιοι – πρωτοφανές στη χώρα αυτό - έστησαν Προανακριτική Επιτροπή με το ερώτημα της δωροδοκίας και το παίρνουν οι ίδιοι πίσω. Εκεί, κύριε Διαμαντόπουλε, θέλω να είμαι κάθετος. Ο ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να έκανε λάθη, που μπορεί να είχε αστοχίες, ήταν η εντιμότερη κυβέρνηση που έχει περάσει στον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά.

Διαχειριστήκαμε δημόσιο χρήμα, γεμίζοντας τα δημόσια ταμεία, αφήνοντας στους επόμενους 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρωτοφανές αυτό. Δεν διαχειριστήκαμε χωρίς έλεγχο ούτε ένα ευρώ. Άρα, ας γίνει η συζήτηση για το ηθικό πλεονέκτημα σε αυτούς οι οποίοι εμφανίζουν και εξαφανίζουν εκατομμύρια στο πόθεν έσχες τους λες και είναι στραγάλια. Όχι όμως για μας!

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης σύντομα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τώρα με ρωτάτε στο 91’…!

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, μην απαντάτε. Διερωτόμαστε όλοι νομίζω δεν ξέρει ούτε ο Μητσοτάκης αν θα κάνει εκλογές ή όχι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα… Να το πω διαφορετικά όμως: το να κάνεις εκλογές εν μέσω πανδημίας με 3.000 και 4.000 κρούσματα είναι ύβρις απέναντι στον πολίτη.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι. Κατά τη γνώμη μου, είναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κόσμος αυτή την ώρα σου λέει η έγνοια μας είναι η ζωή μας, όχι αν εσύ θα έχεις πολιτικά κέρδη ή πολιτικές χασούρες. Οπότε, αν το επιχειρήσει αυτό, νομίζω ότι θα πάθει μεγάλη ζημιά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να είμαι ειλικρινής, υπήρξε ένα πάγωμα του πολιτικού χρόνου ενάμιση χρόνο με την πανδημία. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κριθεί από την εφαρμογή του προγράμματός της, αλλά από το αν διαχειρίστηκε λιγότερο ή περισσότερο καλά την πανδημία.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε κι εσείς λίγο χρόνο να γίνετε πιο σοσιαλιστικό κόμμα, έτσι δεν είναι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε λίγο αλλά χρειαζόμαστε κι άλλο.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Να είστε καλά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ