ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/07/2021

Ν. Βούτσης: Ποιοι εγκαλούν ποιους; Ουαί υμίν… - βίντεο

Ν. Βούτσης: Ποιοι εγκαλούν ποιους; Ουαί υμίν… - βίντεο



Σημεία ομιλίας του πρώην Προέδρου της Βουλής στην Ολομέλεια για την προανακριτική

· Η συζήτηση είναι χρήσιμη για την πολιτική ζωή του τόπου. Μπορεί να αποβεί καθαρτήρια αν απορριφθεί η πρόταση στην ουσία της και με την πολιτική αποστασιοποίηση από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.

· Το μέγιστο σκάνδαλο της ύστερης μεταπολίτευσης είναι η επί 25ετία ασυλία των ΜΜΕ με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών, προσώπων και στερεοτύπων συντηρητισμού για να μπορέσουν τα δυο κόμματα του μεταπολιτευτικού δικομματισμού να επεκτείνουν την πολιτική τους κυριαρχία.

· Για το μέλλον υπάρχει ζήτημα υπαγόρευσης και ομηρίας της πολιτικής ζωής, ζήτημα πολύ μεγάλης συγκέντρωσης και επέλασης ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

· Το πόρισμα που εγκαλεί για παράβαση καθηκόντων τον Νίκο Παππά, εγκαλεί για προσπάθεια επηρεασμού της διαδικασίας, χωρίς μάλιστα αποτέλεσμα. Κάντε κοινοβουλευτικό έλεγχο, τι σχέση έχει αυτό με προανακριτική επιτροπή και γιατί ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή;

· Επί 25 χρόνια τα Μέσα με ασυδοσία, κερδοσκοπία και άνετη δανειοδότηση σε κομβικές στιγμές επηρέασαν την πολιτική των πρώην δυο μεγάλων κομμάτων. Μέσα στην κρίση γεννιόντουσαν κόμματα, ηγέτες, πρωθυπουργοί από τα ΜΜΕ. Δε θυμόμαστε τον αντιθεσμικό ρόλο που έπαιξαν τη βδομάδα του δημοψηφίσματος;

· Εδώ και 1μιση χρόνο τα ΜΜΕ εξωραΐζουν την κυβερνητική πολιτική και εξαγοράζονται για να αποσιωπούν. Ακόμα και η ΕΡΤ. Έχουν καταργηθεί οι εκπομπές πολιτικού διαλόγου. Δεν είναι εξαγορά αυτό;

· Στοχοποιούν αντιπάλους, π.χ. τον πρώην πρωθυπουργό για το νοίκι ενός σπιτιού του, ενώ αποσιωπώνται όλα τα άλλα. Δε μιλάμε για μια ουδέτερη κατάσταση λοιπόν, αλλά για μια κατάσταση που δρομολογήθηκε για το πολιτικό σας συμφέρον.

· Το 2015 είχαν προχωρήσει οι συνεννοήσεις μας για να συσταθεί το ΕΣΡ και ήμασταν κοντά. Η πρώτη πράξη που έκανε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, ήταν να μπλοκάρει θεσμικά οποιαδήποτε συζήτηση για να υπάρξει ΕΣΡ. Η προσπάθεια ήταν να υπάρξει μια ασυδοσία για τον αριθμό των αδειών και χρησιμοποιήθηκε το μπλοκάρισμα του ΕΣΡ ως βασικό επιχείρημα για να πέσει το συγκεκριμένο άρθρο και όχι ο νόμος Παππά. Μιλάμε για πολιτικό λαϊκισμό, για αντιθεσμική νοοτροπία. Εγκαλούν δηλαδή ποιοι, ποιους; Ουαί υμίν…

· Μόλις ήρθε η πανδημία οι πρώτες επιχειρήσεις που πριμοδοτήθηκαν ήταν τα Μέσα μέσω της λίστας Πέτσα για τους λόγους που ειπώθηκαν. Πόσες παραβάσεις καθήκοντος για πόσους υπουργούς, πρωθυπουργούς της 25ετίας του αρρύθμιστου τοπίου -με 6 αποφάσεις του ΣτΕ που εγκαλούσαν την εκτελεστική εξουσία για τον παράνομο τρόπο που λειτουργούσαν τα Μέσα – θα έπρεπε να είχαν γίνει;

· Μάλιστα μερικοί Υπουργοί έκαναν προσπάθειες και έπεφταν μπροστά σε λόμπι πολιτικών και δικηγόρων που στήνονταν στις Βρυξέλλες έτσι ώστε αντί του βασικού μετόχου να περάσει η ρύθμιση των καναλιών στον εμπορικό τομέα και όχι στον τομέα του πολιτισμού που υπήρχαν οι ρήτρες για συνταγματική θωράκιση από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

· Γράφατε τις αποφάσεις του ΣτΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων σας και μας εγκαλείτε για ένα άρθρο; Φτάσατε στο σημείο να δίνετε παρατάσεις στο διηνεκές.

· Δυστυχώς το ΕΣΡ ενάμιση χρόνο τώρα δεν παρεμβαίνει πουθενά σε αυτό το ανομολόγητο πάρτι νέας διαπλοκής που γίνεται με τα ηλεκτρονικά Μέσα. Και την προηγούμενη βδομάδα φτάσατε να απορρίψετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να υπάρξει ο κατά το νόμο έλεγχος μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων. Μας αποκαλύψατε εκεί πως η αρμόδια κατά το νόμο εταιρεία που πρέπει να ελέγχει, επί 13 χρόνια δεν έχει ελέγξει κανέναν και δεν έχει επιβάλλει κανένα πρόστιμο.

· Να απορριφθεί η πρόταση του πορίσματος, θα είναι μια εκκίνηση για τη δημοκρατία μας.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ν. ΒΟΥΤΣΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η σημερινή συζήτηση έτσι όπως εξελίσσεται μάλιστα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το Κοινοβούλιο, για την πολιτική ζωή του τόπου και μπορεί να αποβεί και πολιτικά, θεσμικά καθαρτήρια εάν υπάρξει η απόρριψη της πρότασης στην ουσία της αλλά και η πολιτική αποστασιοποίηση από πρακτικές ποινικοποίησης της ζωής του τόπου. Κι αυτό καλούμε το Σώμα να πράξει. Είναι η συζήτηση αυτή χρήσιμη για να δούμε και μέσα σε αυτή τη διαδικασία ποιοι εγκαλούν ποιους;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μέγιστο σκάνδαλο της ύστερης μεταπολίτευσης από τη στιγμή που υπήρξε απελευθέρωση στα ερτζιανά και στο ηλεκτρονικό τοπίο είναι προφανώς η επί εικοσιπενταετία ασυλία των ΜΜΕ, των ηλεκτρονικών Μέσων, η οποία είχε ως σκοπό, ως στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών, την εξυπηρέτηση προσώπων, την εξυπηρέτηση στερεότυπων συντηρητισμού στην ελληνική ζωή για να μπορέσουνε τα δύο κόμματα του μεταπολιτευτικού δικομματισμού να επεκτείνουν τη δικιά τους πολιτική κυριαρχία. Αυτό είναι το μέγιστο σκάνδαλο.

Η συζήτηση, η οποία γίνεται σήμερα έχει να κάνει και με το μέλλον. Διότι τι μηνύματα θα στείλει το Κοινοβούλιο καταρχήν προς την ελληνική κοινωνία; Και τι μηνύματα θα στείλει και προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ήταν και είναι μέσα στον πυρήνα αυτής της κατάστασης με την έννοια της ιδιοκτησίας και με την έννοια της ασύδοτης λειτουργίας.

Σας το λέω ευθέως. Υπάρχει ζήτημα υπαγόρευσης πολιτικής και ομηρίας στην πολιτική. Υπάρχει ζήτημα πολύ μεγάλης συγκέντρωσης. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Ακόμα και στις λίγες άδειες που δοθήκαν υπάρχει μία προσπάθεια συλλειτουργίας και κοινής ιδιοκτησίας ανάμεσα σε αυτές τις άδειες. Υπάρχει και μία επέλαση ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν καμία σχέση και με το δημοσιογραφικό λειτούργημα ή επάγγελμα. Αυτά έχουν σχέση με το μέλλον. Δεν είναι μόνο για το σήμερα και έχει σημασία το τι μηνύματα θα στείλουμε.

Είναι σαφές ότι επιχειρείται μια προσπάθεια ποινικοποίησης αντί του πολιτικού ελέγχου. Διότι προφανώς το πόρισμα περί παράβασης καθήκοντος, γι’ αυτό εγκαλείται ο Νίκος Παππάς που προηγουμένως πολύ τεκμηριωμένα τοποθετήθηκε στο σύνολο της διαδικασίας, αναφέρει μία προσπάθεια επηρεασμού της διαδικασίας, χωρίς μάλιστα αποτέλεσμα.

Ουαί υμίν.. Ουαί Υμίν… Κάντε πολιτικό έλεγχο και κοινοβουλευτικό έλεγχο αφού είναι πράγματα, τα οποία μπορούν να συζητηθούν και να έρθουν επιχειρήματα και ντοκουμέντα. Τι σχέση έχει αυτό όμως με προανακριτική επιτροπή; Τι σχέση έχει με ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και όλα αυτά που ζήσαμε; Και με τις προγραμματικές σας δηλώσεις που ήταν στοιχείο αυτό. Πως είναι δυνατόν να εγκαλείται και να εγκαλούν πολιτικές δυνάμεις για επηρεασμό των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών Μέσων;

Είναι σαφές ότι επί δεκαετίες, επί εικοσιπέντε χρόνια, τα Μέσα ακριβώς επειδή τους δόθηκε η ασυδοσία και η κερδοφορία και η κερδοσκοπία και η άνετη δανειοδότηση, σε κομβικές στιγμές της πολιτικής ζωής του τόπου, εξυπηρέτησαν ευθύτατα και άρα επηρέασαν ευθύτατα με όλους τους τρόπους την πολιτική των κομμάτων σας. Δεν αναφέρομαι μόνο στη ΝΔ, αναφέρομαι και στο ΠΑΣΟΚ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θυμόμαστε ότι μέσα στην κρίση γεννιόντουσαν κόμματα, ηγέτες και πρωθυπουργοί από μεγάλα ηλεκτρονικά Μέσα; Δεν θυμόμαστε επίσης το ρόλο που έπαιξαν, τον απίστευτο, αντιθεσμικό ρόλο στο δημοψήφισμα του 2015; Εκείνη την εβδομάδα. Δεν έχω το χρόνο να σας πω λεπτομέρειες εκείνης της εβδομάδας που πιστεύω τα ζήσαμε όλοι. Ήμουν και σε άμεση επαφή κι ως υπουργός Εσωτερικών τότε και ευθέως μου δηλώναν ότι «κοιτάξτε, εμάς αυτή είναι η άποψή μας και δεν θα δείχνουμε τις δύο συγκεντρώσεις, τις δύο εισηγήσεις» που γινόντουσαν για το δημοψήφισμα. Δείτε τι δίνανε εκείνη την εβδομάδα. Είναι γραμμάτια κ. Πλεύρη αυτά. Μεγάλα γραμμάτια.

Ερχόμαστε και στο σήμερα που επίσης το γνωρίζουμε όλοι. Μέσα στην πανδημία ενάμιση χρόνο. Εξωραΐζουν σαφέστατα την κυβερνητική πολιτική και όλα όσα κάνει η κυβέρνηση και αποσιωπούν. Διότι αυτό είναι πιο κρίσιμο. Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για εξαγορά αυτής της σιωπής. Ακόμα και η ΕΡΤ δεν έχει μία εκπομπή πολιτικού διαλόγου. Κανείς μας δεν το θέλει αυτό, είμαι σίγουρος. Καμία εκπομπή πάνω σε αυτά που συζητάει όλος ο κόσμος, όλη η Ευρώπη κι εμείς εδώ πέρα μέσα. Κρίσιμα θέματα, επίδικα, μέσα στην πανδημία. Έχουν καταργηθεί οι εκπομπές πολιτικού διαλόγου. Δεν είναι εξαγορά αυτό; Τι είναι; Έχει μειωμένο ενδιαφέρον ο κόσμος; Μέσα στην πανδημία λόγω περιοριστικών μέτρων εκατομμύρια άνθρωποι ήταν κολλημένοι για να δουν το θέμα της επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Είναι πολιτικό αντίτιμο για την προσπάθεια που έχετε κάνει και τώρα και συνεχίζετε για να υπάρχει όπου περνάει αυτό, δεν ισοπεδώνω, όπου περνάει αυτή η πολιτική εξαγοράς.

Και ταυτόχρονα, στοχοποίηση αντιπάλων, στοχοποίηση του πρώην Πρωθυπουργού για το νοίκι ενός σπιτιού του, το οποίο μπαίνει μέσα στις ειδήσεις σαν μεγάλο θέμα την ίδια ώρα που αποσιωπώνται όλα τα άλλα. Στοχοποίηση και πολιτικών αντιπάλων. Άρα δε μιλάμε για μια ουδέτερη κατάσταση. Μιλάμε για μια κατάσταση η οποία δρομολογήθηκε από το 1988-`89,`90 με συμφέρον, με πολιτικό συμφέρον. Και εγκαλείτε τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση του, τον αρμόδιο τότε υπουργό ότι προσπαθούσε να επηρεάσει μήπως υπάρξει και καμία θετική έκβαση σε κάποια εκ των αδειών σε σχέση με τη μεταχείριση της τότε κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνω, κάντε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τι συζητάμε σήμερα εδώ για ειδικά δικαστήρια, από πού έως που; 2015, έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις μας, σας λέω ως τ. Πρόεδρος της Βουλής, με το κόμμα της ΝΔ και με τα άλλα κόμματα, ενόσω διαρκούσε και παρετάθη η διαδικασία για να εκλεγεί ο αρχηγός της ΝΔ -το θυμάστε, έγινε μια παράταση της διαδικασίας- συζητούσαμε ακριβώς για να υπάρξει το ΕΣΡ διότι είχε απομείνει μόνο η κα Αλεξίου που μας είχε αποδώσει μια εξαιρετική έκθεση και ένα-δυο μέλη, η κα Παπαδοπούλου κτλ. Εγκαίρως, τον πρώτο μήνα που αναλάβαμε κυβέρνηση, εγώ ήμουν υποχρεωμένος να φέρουμε στη Διάσκεψη Προέδρων, είχαν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις και μπορώ να πω ότι ήμασταν πάρα πολύ κοντά στο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Στο τέλος του 2015, αρχές 2016, θα υπήρχε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όλα θα πήγαιναν κατά στο Σύνταγμα, κατά το νόμο κτλ. σε αυτό τον κρίσιμο τομέα. Η πρώτη πράξη που έκανε ο νέος αρχηγός της ΝΔ και σημερινός Πρωθυπουργός ήταν, ευθέως σας το λέω και ευθέως το γνωρίζω, να μπλοκάρει πολιτικά και θεσμικά οποιαδήποτε συζήτηση για να υπάρξει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν επικαλούμαι και δεν θα το έκανα ποτέ κα συναδέλφους σας οι οποίοι είχαν τότε θέση μέσα σε αυτές τις διαβουλεύσεις. Είναι γνωστό όμως. Και η προσπάθεια ήταν να υπάρξει μια ασυδοσία στο θέμα των αδειών, έλεγαν για άπειρες άδειες, τότε ήταν και ο κος Λεβέντης και διάφοροι άλλοι οι οποίοι πριμοδοτούσαν αυτή την αντίληψη, η ΝΔ να δοθούν άπειρες άδειες και χρησιμοποιήθηκε το μπλοκάρισμα του ΕΣΡ ως βασικό επιχείρημα για να πέσει το συγκεκριμένο άρθρο, διότι δεν έπεσε ποτέ ο νόμος Παππά, δηλαδή μπλοκάρατε τη συνταγματική διαδικασία και κατά την οριακή έστω αλλά πλειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας και αυτό το μπλοκάρισμα το φέρατε μέσα σε αυτή την αίθουσα, τρεις συνεδριάσεις είχαν γίνει το θυμάστε, ως βασικό επιχείρημα ότι δεν πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Μιλάμε για πολιτικό λαϊκισμό; Μιλάμε για αντιθεσμική νοοτροπία; Εγκαλούν ποιοι, ποιους; Μόλις ήρθε η πανδημία οι πρώτες επιχειρήσεις οι οποίες πριμοδοτήθηκαν ευθέως για να κάνουν όσα είπα προηγούμενα, πριν φτάσουμε στα Fraport και σε όλα τ` άλλα, ήταν τα ηλεκτρονικά μέσα με τη συγκεκριμένη λίστα Πέτσα κτλ. Ποιος δεν κατάλαβε ότι ήταν μια ευθεία άτυπη ή ανομολόγητη συναλλαγή; Άρα προχωρήσατε σε αυτό το δρόμο.

Άρα προχωρήσατε σε αυτό τον δρόμο. Για πείτε μου πόσες παραβάσεις καθήκοντος, για πόσες κυβερνήσεις και για πόσους υπουργούς του προηγούμενου διαστήματος της εικοσιπενταετίας με την δικιά σας λογική, ποινικές θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει και όχι πολιτικού ελέγχου, που εξελίσσονταν επί είκοσι χρόνια, όταν υπάρχουν έξι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εγκαλούσαν την εκτελεστική εξουσία ότι κάντε άμεσα διαγωνισμό είναι παράνομος ο τρόπος που λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Πόσοι πρωθυπουργοί, πόσοι υπουργοί, μερικοί εκ των οποίων αναφέρθηκε και ο Νίκος Παππάς, έκαναν προσπάθειες και έπεφταν μπροστά σε λόμπι τα οποία στήνονταν στις Βρυξέλλες από δικηγόρους και πολιτικούς, έτσι ώστε αντί του μετόχου που τότε η ελληνική κυβέρνηση και με στήριξη της Αριστεράς έθετε ως βασικό ζήτημα, διότι αναφέρθηκα και πριν στο ζήτημα της συγκέντρωσης, να περάσει η ρύθμιση των καναλιών στον εμπορικό τομέα μαζί με τη φέτα και μαζί με τα αυτοκίνητα και όχι στον τομέα του Πολιτισμού που υπήρχαν ρήτρες για την συνταγματική θωράκιση και πως χάθηκε τότε η μάχη από την ελληνική πολιτεία.

Και εγκαλείτε σήμερα. Αυτά είναι καταγεγραμμένα χωρίς να τα έχετε αρνηθεί, όσα ανέφερα τώρα. Είναι και διαπρεπείς γνωστοί δημοσιογράφοι παρόντες οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά.

Αυτή είναι η Αλήθεια. Αυτή είναι η Ιστορία.

Και λέτε για μη σεβασμό στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την οριακή απόφαση επαναλαμβάνω που έβγαλε τμήμα του για το οικείο άρθρο του νόμου. Με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας τις οποίες οι κυβερνήσεις σας τις γράφατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας μέχρι που φτάσαμε στο ανεκδιήγητο να εκδοθούν παρατάσεις στο διηνεκές. Την ίδια ώρα που και εσείς μαζί μας είχατε ψηφίσει εδώ και είχαμε κάνει την επιτροπή της Βουλής που έβλεπε ακριβώς το θέμα της διαπλοκής και του τριγώνου των Μέσων Ενημέρωσης, του Τραπεζικού δανεισμού και των χρεών των κομμάτων. Το αφήνω αυτό διότι έχετε μια αυτοτέλεια.

Υπάρχει πόρισμα για αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα μείζον δημοκρατίας και την ίδια ώρα εσείς συμπεριφερόσασταν εντελώς διαφορετικά για αυτήν την ιστορία. Έρχεστε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αναφέρθηκε ο κος Παππάς στον κ. Μορώνη που ήξερε τα θέματα, και δια της αποφάσεως του λέει ότι θα είναι τόσες οι άδειες και θα πληρώσουν και αυτά τα ποσά. Και εδώ ει ναι προφανές ότι με αυτή την έννοια και ποσοτικά και ποιοτικά υπάρχει μια επιβεβαίωση της διαδικασίας η οποία είχε προηγηθεί.

Δυστυχώς το ίδιο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όμως, ενάμιση χρόνο τώρα πιει την νήσσα, δεν παρεμβαίνει πουθενά σε αυτό το ανομολόγητο πάρτι νέας διαπλοκής που γίνεται με τα ηλεκτρονικά μέσα. Όπως επίσης, και φτάσατε σε αυτό την προηγούμενη εβδομάδα, διότι πιάνετε όλο τον τομέα της επικοινωνίας, θεωρείτε πως η πολιτική είναι επικοινωνία αλλά δεν είναι και θα ξανά αποδειχθεί, παρόλα αυτά δημιουργούνται μεγάλα θεσμικά εγκαύματα, φτάσατε και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Το λέω αυτό από το βήμα της Βουλής για να ακουστεί για όσους δεν το ξέρουν. Απορρίψατε στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την πρόταση μας να υπάρξει ο κατά νόμου έλεγχος σε μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία είχε βγάλει και για αποτελέσματα για τη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μάλλον από το γραφείο. Και τι μας αποκαλύψατε εκεί. Ότι η αρμόδια κατά νόμο, τον νόμο του 2008 εταιρεία ελέγχου δημοσκοπήσεων η οποία είναι Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει, αλλά είναι νομοθετημένη, επί δεκατρία χρόνια δεν έχει ελέγξει κανέναν και δεν έχει επιβάλλει κανένα πρόστιμο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά δεν τα είπα για να σκιαμαχήσουμε και να σηκώσουμε τους τόνους. Τα είπα ευθέως για αυτό που σας είπα και στην αρχή. Να απορριφθεί η πρόταση του πορίσματος. Θα είναι μια εκκίνηση για την Δημοκρατία μας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ