ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/07/2021

Αλ. Τσίπρας: Στο εδώλιο της συνείδησης του λαού μας δεν κάθεται ο Νίκος Παππάς αλλά ο κ. Μητσοτάκης

Αλ. Τσίπρας: Στο εδώλιο της συνείδησης του λαού μας δεν κάθεται ο Νίκος Παππάς αλλά ο κ. Μητσοτάκης



Παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή στη συζήτηση επί του πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά

Σήμερα αισθάνομαι ότι είναι μια μέρα κατάντιας για το Κοινοβούλιο και για τη δημοκρατία. Μια μέρα ντροπής για την κυβερνητική πλειοψηφία, για την κυβέρνηση που απουσιάζει από τα κυβερνητικά έδρανα, για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος επίσης απουσιάζει. Για έναν πρωθυπουργό που έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στον διχασμό, στις προσωπικές επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων. Από το «Γερούν γερά!», όταν η χώρα έδινε τη μάχη απέναντι στους δανειστές, μέχρι τα συλλαλητήρια για τη δήθεν προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα ο ίδιος δηλώνει ότι τιμά και τηρεί και από τη πυρκαγιά στο Μάτι που μέχρι τις εκλογές ήταν έγκλημα, αλλά αμέσως μετά έγινε ξαφνικά φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, όπως είπε στον ΟΗΕ, μέχρι τα ψέματα και τις αθλιότητες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη και άθλια ψέματα που αμαυρώνουν τη μνήμη ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή για να απαντήσουν, όπως αυτά που είπε σε αυτό εδώ το Βήμα για τη δήθεν σχέση του πατέρα μου με τη δικτατορία. Επίσης, από την απόπειρα στοχοποίησης χωρίς στοιχεία υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη σημερινή διχαστική του στάση και ρητορική στη διαχείριση και αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης, που δυστυχώς δεν τον βλέπω σήμερα εδώ στα κυβερνητικά έδρανα να έχει το θάρρος και το σθένος να υπερασπιστεί τις πολιτικές του αποφάσεις.

Η απουσία του, όμως, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί όχι μονάχα ένδειξη πολιτικής δειλίας, αλλά και παραδοχή της πολιτικής του ήττας στο θέμα της Προανακριτικής, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία κυβερνητική πλειοψηφία αναγκάζεται να εξευτελιστεί, παραδεχόμενη ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο για τη βασική κατηγορία για την οποία αποπειράται να παραπέμψει σε δίκη τον πολιτικό της αντίπαλο.

Αυτή ακριβώς είναι η κατάντια που σας μίλησα αρχικά, η κατάντια και η ντροπή σήμερα για την κυβέρνηση, για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και για τη Βουλή στο σύνολό της. Διότι, αντί σήμερα στην Ολομέλεια, παρουσία του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, να συζητάμε γι’ αυτά που αφορούν τον κόσμο, να συζητάμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία που πάλι θεριεύει, αντί να συζητάμε για το άγχος και την αγωνία που καταλαμβάνει εκ νέου τους πολίτες, συζητάμε για το πώς θα στήσετε ειδικό δικαστήριο για τον πολιτικό σας αντίπαλο, παρότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο και αναγκαστήκατε κι εσείς οι ίδιοι να αποσύρετε τη βασική κατηγορία. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη κατάντια, όταν έχουμε και μια κυβέρνηση απούσα κι έναν πρωθυπουργό λιποτάκτη. Που ήρθε χθες στα κρυφά στη Βουλή, πάλι την ώρα που ήξερε ότι βρίσκομαι εκτός Αθηνών μάλιστα, για να μας μιλήσει, την ώρα που η πανδημία καλπάζει, για τον Ε65. Εδώ ο κόσμος καίγεται, βαρκούλες αρμενίζουν! Κρύβεται διαρκώς.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε εδώ για να μιλήσει για τον δρόμο. Ήρθε για να πάρει δρόμο σήμερα, για να μην βρίσκεται εδώ και να δώσει μια δικαιολογία δήθεν παρουσίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα λίγες ώρες πριν.

Κρύβεται από τις δήθεν αποφάσεις των ειδικών που τους έχει κάνει ασπίδα και αλεξικέραυνο. Και είναι γνωστό τοις πάσι, έχουν στόμα και μιλάνε. Μεταβιβάζει διαρκώς την ευθύνη αλλού, στους πολίτες, στους υγειονομικούς, στους νέους, στους ανεμβολίαστους. Αλλά αυτός, πουθενά! Έντεκα εκατομμύρια πολίτες, έντεκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες σε αυτόν τον τόπο. Μία μονάχα ευθύνη απουσιάζει διαρκώς, η ευθύνη του πρωθυπουργού.

 

 

Ποιο δόγμα ακολουθεί; Ακολουθεί το γνωστό δόγμα «διαίρει και βασίλευε». Διαίρει, για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες που τον βαραίνουν. Και ενώ διαρκώς τον καλούμε σε συνεννόηση για τα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας - διαρκώς καλώ σε ενότητα - αυτός και η εκπρόσωπός του διαρκώς επιτίθενται στην αντιπολίτευση και σε εμένα προσωπικά. Γιατί; Εγώ σας φταίω; Εγώ σας φταίω για την πανδημία και για την αδυναμία να διαχειριστείτε αυτήν την κρίση;

Ποιος έλεγε δυο μήνες πριν ότι είμαστε στον τελευταίο μίλι; Εγώ το έλεγα; Ποιος έλεγε πριν από ένα μήνα, σε συνέντευξή του σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα, στη Bild, ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι μήνες κανονικότητας και δεν θα υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα; Εγώ τα έλεγα αυτά; Ποιος πανηγύριζε για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο - πέρυσι στα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης, φέτος ξανά, εδώ από την Αθήνα - ότι νίκησε τον κορωνοϊό και ξεμπερδέψαμε πια; Ποιος έδινε μήνυμα στους πολίτες αφήνοντας, όχι υπονοούμενο, αλλά ανακοινώνοντας, διαρρέοντας επίσημα «πετάξτε τις μάσκες»; Ποιος τα έλεγε αυτά; Εγώ τα έλεγα; Ποιος άνοιξε δύο φορές τον τουρισμό δίχως σχέδιο; Ποιος έδινε εντολή στα πακιστανικά τηλέφωνα να περνάνε κρούσματα από το αεροδρόμιο, ενώ οι πολίτες έτρωγαν σκληρά πρόστιμα επειδή έκαναν μικρές παραβάσεις μάσκας; Ποιος τα έκανε όλα αυτά;

Ποιος έγραφε στα παλιά του υποδήματα τα μέτρα που ο ίδιος θέσπιζε με ποδηλατάδες και γλέντια, κορωνογλέντια, την ώρα του lock-down; Εγώ τα έκανα όλα αυτά; Ποιος μας έλεγε τον Δεκέμβρη ότι από τους επόμενους μήνες, κάθε μήνα θα έχουμε δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς; Ποιος μας έλεγε τον Φλεβάρη ότι μέχρι τον Ιούνη το 70% των πολιτών θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι; Και είναι μέσα Ιούλη και δεν έχουμε φτάσει ούτε το 45%. Ποιος τα έλεγε όλα αυτά και ποιος απέτυχε τόσο οικτρά; Εγώ; Εγώ σας φταίω;

Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε και γι’ αυτό κρύβεται πίσω από διαγγέλματα και πίσω από διχαστικά τεχνάσματα. Βγήκε, προχθές, ξαφνικά, να ανοίξει θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε υγειονομικούς. Ποιος θα πει το αντίθετο για τους υγειονομικούς; Εδώ, πρόκειται για μια ειδική περίπτωση λειτουργών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Γιατί, όμως, το κάνει τώρα αυτό; Κοιτούσα σήμερα τις ανακοινώσεις της ΟΕΝΓΕ. Το 90% των γιατρών είναι εμβολιασμένοι.

Θα μου πείτε, να εμβολιαστεί και το άλλο 10%. Μαζί σας, να εμβολιαστεί και το άλλο 10%. Καμία αντίρρηση. Μια τέτοια απόφαση, όμως, ίσως θα είχε νόημα έξι μήνες πριν. Γιατί δεν την πήρατε; Και γιατί έρχεστε σήμερα και ανοίγετε το θέμα αυτό και μάλιστα, τόσο άγαρμπα; Μάλιστα, ανοίγετε και θέμα απολύσεων. Άκουσα μία υπουργό σας. Έχετε τελικά φετίχ με τις απολύσεις. Τι να κάνουμε; Είναι το φετίχ της παράταξής σας. Σας διεγείρει η ιδέα των απολύσεων. Τρελαίνεστε.

Επανέρχομαι, όμως, στο ερώτημα. Το ερώτημα είναι το εξής: γιατί ανοίγετε τώρα μια τέτοια συζήτηση; Γιατί θέλετε να ανοίξετε μια συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, γενικά, στο σύνολο του πληθυσμού; Μην κρυβόμαστε. Αυτό ανοίγετε. Και όχι μόνο στους υγειονομικούς που, όπως είπα, είναι αυτονόητο. Δεν γνωρίζετε ότι ανοίγοντας αυτήν τη συζήτηση κάνετε σαμποτάζ στην ίδια την καμπάνια του εμβολιασμού; Δεν γνωρίζετε ότι ανοίγοντας αυτήν τη συζήτηση θα κάνετε «σκαντζόχοιρους» όσους έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα; Δεν γνωρίζετε ότι αυτή η συζήτηση, εντέλει, δεν θα οδηγήσει πουθενά, ακριβώς γιατί προσκρούει σε θεμελιώδεις συνταγματικές ελευθερίες και δικαιώματα; Προφανώς και το γνωρίζετε. Εσείς, όμως, την ανοίγετε αυτή τη συζήτηση εν γνώσει σας.

Γιατί το κάνετε αυτό λοιπόν; Το κάνετε για έναν πολύ απλό και κυνικό λόγο που θα σας τον πω ευθέως: το κάνετε, μόνο και μόνο, για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας. Το κάνετε, μόνο και μόνο, για να κρυφτείτε πίσω από τον διχασμό και πίσω από τη διχόνοια.

Σπέρνετε τη διχόνοια. Σπέρνετε τον διχασμό στην ελληνική κοινωνία, μόνο και μόνο, για να γλιτώσετε εσείς. Στρέφετε τον έναν απέναντι στον άλλον, μόνο και μόνο, για να γλιτώσετε από την πιθανότητα –βεβαιότητα, θα πω εγώ έτσι όπως πάνε τα πράγματα- να στραφούν όλοι μαζί εναντίον σας.

Τελικά, όμως, αυτή είναι μία στρατηγική πολύ δυσάρεστη, θλιβερή, επικίνδυνη και λυπηρή για τη χώρα. Αποδεικνύεστε εξαιρετικά λίγοι για να διαχειριστείτε μια τόσο κρίσιμη περίσταση για τον τόπο και για τον λαό μας.

Σε ό,τι με αφορά, δεν πρόκειται να ακολουθήσω αυτόν τον ολισθηρό δρόμο που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς είμαστε εδώ για να ενώνουμε τον κόσμο πάνω σε αξίες και όχι για να χωρίζουμε τον κόσμο.

Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε καμπάνια για την αξία της ζωής, για την αξία του εμβολιασμού και δεν θα σας ακολουθήσουμε, γιατί ο δρόμος που οδηγείστε και που ακολουθείτε είναι ολισθηρός και επικίνδυνος. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα της εύκολης δημαγωγίας, της ανέξοδης όξυνσης και της διχαστικής ρητορικής. Θα λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη, γιατί αυτός είναι ρόλος μας, επαναλαμβάνω, όχι για να χωρίσουμε, αλλά για να ενώσουμε τον κόσμο, χωρίς φόβο, με εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στη λογική και στο συναίσθημα του λαού μας. Θα λέμε με στεντόρεια φωνή ότι ο εμβολιασμός όλων είναι απαραίτητος, γιατί κανένας δεν θα είναι ασφαλής μέχρις ότου όλοι είμαστε ασφαλείς. Αλλά, με την ίδια φωνή θα λέμε και ότι ο εμβολιασμός που είναι πηγή ζωής και πράξη αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης δεν μπορεί παρά να αποτελεί επιλογή ελεύθερης βούλησης σε μια Δημοκρατία, σ’ ένα κράτος δικαίου.

Οι απειλές, οι διώξεις και οι καταδίκες, που μετατρέπουν το εμβόλιο από ευλογία ζωής σε ρετσινόλαδο, για να θυμηθούν κάτι οι παλαιότεροι, είναι πρακτικές που ανήκουν σ’ ένα άλλο πλαίσιο σκέψης και οργάνωσης της κοινωνίας, όχι σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία.

Και σε κάθε περίπτωση, αυτό που φοβόμαστε περισσότερο από όλα είναι ότι θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Μόνο μια κυβέρνηση που έχει χάσει το μέτρο, που έχει χάσει την επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα και με τη δημοκρατική διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, θα μπορούσε να σκεφτεί να προσφύγει σε τέτοιες πρακτικές. Μια κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία, ακριβώς γιατί διχάζει αντί να ενώνει. Γιατί ενισχύει την καχυποψία αντί να ενισχύει την εμπιστοσύνη. Γιατί δημιουργεί μια κατάσταση σύγκρουσης, όταν αυτό που χρειάζεται ο τόπος και η κοινωνία είναι κατανόηση και αλληλεγγύη.

Θέλω, όμως, να έρθω ξανά στο θέμα της ντροπής που είπα αρχικά και της κατάντιας της σημερινής συνεδρίασης. Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, στο εδώλιο της συνείδησης του λαού μας, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο σας στην προανακριτική για την οποία συζητάμε σήμερα, δεν πρόκειται να κάτσει ο Νίκος Παππάς, γιατί κάθεται ήδη άλλος. Άλλος έχει καταλάβει τη θέση. Κάθεται ήδη ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό το εδώλιο.

Και κάθεται σε αυτό το εδώλιο, γιατί σε στιγμές που η κοινωνία και η χώρα χρειάζονται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κυρίως ενότητα, αυτός έχει εξαπολύσει ένα κανονικό πογκρόμ διχασμού, με ακραία του έκφραση αυτό που συζητάμε σήμερα εδώ, την παρωδία της προανακριτικής εν μέσω πανδημίας. Διότι αντί να πειθαρχήσει στο Σύνταγμα και στους νόμους, αντί να επιδιώξει ένα πολιτικό κλίμα που θα παίρνει υπόψη του την κρισιμότητα των στιγμών, πυροδοτεί μια μετωπική σύγκρουση για ιδιοτελείς λόγους. Και γιατί διαστρέφει την αλήθεια με έναν τρόπο ανεπανάληπτο, θα έλεγα, στη διαδρομή της Μεταπολίτευσης.

Προσέξτε, το σκάνδαλο Novartis για το οποίο η εταιρεία συμβιβάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια είναι για τον κ. Μητσοτάκη σκευωρία. Για όλον τον υπόλοιπο κόσμο είναι μέγα σκάνδαλο. Για τον κ. Μητσοτάκη είναι σκευωρία.

Η προσπάθεια, επίσης, να μπει για πρώτη φορά στον τόπο φραγμός στην ασυδοσία της ελίτ που νέμεται την ενημέρωση, είναι, επίσης, για τον κ. Μητσοτάκη σκάνδαλο. Έτσι, όμως, ο πρωθυπουργός λυπάμαι αλλά δεν διασύρει το ΣΥΡΙΖΑ, τον Παππά ή εμένα. Διασύρει κάθε έννοια δικαιοσύνης στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Για να φανεί αρεστός στους γνωστούς - αγνώστους που, όχι εγώ, ούτε κανένας άλλος Συριζαίος πολιτικός, αλλά ο δικός σας πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής, αποκάλεσε «νταβατζήδες» - και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κάποτε είχε αποκαλέσει «καρκίνωμα της διαπλοκής» - διασύρει κάθε έννοια δικαιοσύνης.

Γι’ αυτό θα έλεγα, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο σημερινός Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ στίγμα ηγέτη της Δεξιάς παράταξης. Γιατί δεν είχε ούτε έχει το ανάλογο ανάστημα να συγκρουστεί με κανέναν από όσους ορίζουν τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο, παρά σπεύδει να τους κάνει όλες τις εξυπηρετήσεις. Όλες σε όλους! Να δούμε για πόσο. Να δούμε για πόσο!

Στήσατε, λοιπόν, μία προανακριτική δίχως στοιχεία. Γιατί; Μόνο και μόνο επειδή σας το ζήτησαν αυτοί που δεν θα συγχωρέσουν ποτέ ένα πράγμα: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τους έκανε χάρες, όχι μόνο δεν τους άφησε να μην πληρώνουν φόρους, όχι μόνο δεν τους άφησε να μην πληρώνουν για τη συχνότητα που κατέχουν, τη δημόσια συχνότητα, όχι μόνο δεν τους έδωσε τριάντα και άλλα τριάντα και άλλα τριάντα με τις «λίστες Πέτσα» και τα δωράκια δεξιά, αριστερά, όχι μόνο δεν έστηνε ψηφοφορίες τελευταίας στιγμής κάθε 25 Δεκέμβρη για να τους αφαιρεί φόρους, αλλά τους ανάγκασε να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό δεν θα ξεπληρώσουν ποτέ, αυτό δεν θα ξεχάσουν ποτέ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ!

Και, βεβαίως, ακριβώς επειδή αυτοί σας το ζήτησαν, που ακόμη δεν μπορούν να το χωνέψουν, και κάτι άλλο δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν. Ότι ο Παππάς και ο Κρέτσος τους κλείσανε τέσσερις μέρες σε κάτι γραφειάκια και έτρωγαν σάντουιτς σουβλάκια, και πίτσες αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι του τόπου. Διότι για πρώτη φορά μπήκαν σε έναν έντιμο διαγωνισμό, που δεν ήταν στημένος, που δεν ήταν προκανονισμένος, σε έναν διαγωνισμό που τους ανάγκασε να αποδείξουν με χρήμα το πάθος τους για την εξουσία, να ποντάρουν δεκάδες εκατομμύρια εκεί που έλεγαν ότι δεν βγαίνουν.

Αυτό πληρώνει σήμερα ο Παππάς και αυτό πληρώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιχειρήσαμε να επιβάλλουμε κανόνες στην ιδιωτική τηλεόραση, ότι τους υποσχεθήκαμε ότι θα υπάρχουν ίσοι νόμοι και ισονομία -και αυτό κάναμε- ότι τους υποχρεώσαμε να καταβάλλουν στο κράτος το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες και όλα όσα ο νόμος προβλέπει, ότι τους υποβάλαμε σε αυτήν τη βάσανο ενός έντιμου διαγωνισμού και τους υποχρεώσαμε να συμμορφωθούν - ως ένα βαθμό τουλάχιστον - με τους νόμους που ισχύουν για κάθε πολίτη και για κάθε απλό επιχειρηματία σε αυτό τον τόπο.

Αυτά, όμως, ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για μας δεν αποτελούν στοιχεία κατηγορητηρίου. Εσείς αραδιάζετε όλα αυτά για να συστήσετε σήμερα ένα αστείο κατηγορητήριο που επικαλείται παράβαση καθήκοντος. Αυτά είναι εύσημα για μια κυβέρνηση που έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και όχι τη διαπλοκή.

Ίσως αποτελεί παράβαση καθήκοντος της δικής σας κυβερνητικής κανονικότητας, της δικής σας κανονικότητας που είναι να εξυπηρετείτε όχι τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά τα συμφέροντα της διαπλοκής. Για μας δεν είναι στοιχεία κατηγορητηρίου, αλλά παράσημα. Γιατί, επαναλαμβάνω, το δικό μας καθήκον είναι το δημόσιο συμφέρον και όχι να υπηρετούμε τη διαπλοκή και όσους πιστεύουν σε αυτό τον τόπο ότι ακριβώς επειδή έχουν οικονομική δύναμη, μπορούν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις. Κάποια φορά το πετυχαίνουν, αλλά όχι για πολύ.

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, να ξέρουν ότι εδώ υπάρχει μία παράταξη που δεν μπορούν να την ορίζουν, που κανένας δεν την ορίζει και δεν θα την ορίζει, διότι υπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού!

Εν πάση περιπτώσει, ένα θα σας πω: δύο χρόνια τώρα μας ψάξατε και από την καλή και από την ανάποδη. Προσπαθήστε να φτιάξετε ψεύτικα σκάνδαλα. Αποτύχατε. Προσπαθήσατε να στήσετε ειδικά δικαστήρια για υπουργούς μας. Πάλι τίποτα δεν βρήκατε. Γιατί στήνετε δικαστήρια; Όχι γιατί βρήκατε έστω ένα ευρώ -ένα ευρώ!- διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά τον έναν τον πάτε σε δικαστήριο γιατί τόλμησε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο σκάνδαλο Novartis και στις μίζες των εκατομμυρίων σε μεγαλογιατρούς, αλλά και υπουργούς δικών σας κυβερνήσεων… Και τον άλλον τον πάτε, επειδή τόλμησε να βάλει τα λεφτά των νταβατζήδων, όπως έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, στο δημόσιο ταμείο. Για αυτό τον πάτε σε δικαστήριο. Να χαίρεστε! Γι’ αυτό μας στήνετε δικαστήρια. Για αυτό! Στήστε τα, λοιπόν, αυτά τα δικαστήρια! Είναι παράσημά μας αυτά τα δικαστήρια. Είναι τιμή μας και τα δύο!

Ό,τι και να κάνετε, ένα είναι που μένει στον ελληνικό λαό. Για ένα ευρώ δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε. Γιατί όσο και να ψάξετε και ανάποδα να μας γυρίσετε, κέρμα δεν θα πέσει κάτω. Όσο και να ψάξετε!

Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τη Μεταπολίτευση και μετά. Και αυτό είναι που σας πονάει. Αυτό είναι που σας πονάει, γιατί αυτό συζητιέται στα καφενεία. Στα καφενεία αυτό συζητιέται, ότι τα δικά μας στελέχη δεν έστηναν offshore και Panama papers, ούτε δεν ξέρουν τι έχουν στο «πόθεν έσχες» τους. Αυτό σας πονάει!

Το ερώτημα μου, λοιπόν, είναι το εξής: Μπορείτε να πείτε το ίδιο και για σας; Θέλετε - να μην πάμε στο παρελθόν - να συζητήσουμε για το πάρτι που έχετε στήσει με τις απευθείας αναθέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μια σειρά από υπουργεία; Εδώ θα είμαστε και την επόμενη μέρα. Τα έχω καταθέσει, άλλωστε, όλα αυτά τα στοιχεία στη Βουλή και έχει κατατεθεί και μία μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη τουλάχιστον για μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ωστόσο, για να είμαι δίκαιος, είχαμε και μία ευχάριστη έκπληξη το τελευταίο διάστημα. Μετά τη μηνυτήρια αναφορά, η γενική γραμματέας, που έδινε τρεις αναθέσεις την ημέρα και σκόρπαγε με μαεστρία το δημόσιο χρήμα, ξαφνικά έπαψε να ασχολείται με το άθλημα. Από τότε δεν έχει ξοδέψει ούτε για ένα στυλό BIC. Περίεργα πράγματα! Τι έγινε; Δεν έχουν πια ανάγκες τα σωφρονιστικά καταστήματα;

Σ’ αυτό το σημείο, όμως, θα ήθελα να ζητήσω την κατανόησή σας, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να θέσω δύο θέματα, για τα οποία επιμόνως σας ρωτάμε τις τελευταίες τρεις μέρες, αλλά η λαλίστατη κυβερνητική εκπρόσωπος, που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, αποφεύγει να απαντήσει. Το ένα αφορά την ανατριχιαστική υπόθεση της Ηλιούπολης και το άλλο αφορά το αν είναι αληθή τα στοιχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στο πρώτο, θέλω πριν απ’ όλα να πω ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ σε ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας που όταν έμαθε για τη φρίκη που ζούσε η δεκαοκτάχρονη από την Ηλιούπολη, δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Απέδειξε ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του απέναντι στην έμφυλη βία, απέναντι στα κυκλώματα των εγκληματιών. Η κοπέλα αυτή, γνωστή ως «σερβιτόρα», είναι η ηρωίδα της διπλανής πόρτας και έκανε αυτό που έπρεπε για να σώσει ένα παιδί, ένα νέο κορίτσι.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω τα ίδια για τη στάση της πολιτείας που κάθε μέρα αποκαλύπτονται όλο και πιο σκοτεινές πτυχές γύρω από αυτήν τη φρικτή υπόθεση. Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, απαντήσεις δεν παίρνουμε. Όχι εμείς, αλλά οι πολίτες, οι γονείς, τα νέα παιδιά που παρακολουθούν σοκαρισμένοι την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής την ώρα που κυκλοφορούν πλέον καταγγελίες και για άλλες φυλακισμένες κοπέλες από το κύκλωμα trafficking.

Τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη του επίορκου αστυνομικού, δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα τα στοιχεία και η φωτογραφία των εμπλεκομένων, όπως κάνουν οι αρχές σε κάθε, μα κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Και το ερώτημα είναι γιατί. Η δημοσιοποίηση δεν είναι κουτσομπολιό, δεν είναι προσωπικά δεδομένα, αλλά είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εξιχνίαση του εγκλήματος και να αναγνωριστούν οι δράστες και από άλλα θύματα, για να ανοίξουν τα στόματα, για να ξεριζωθεί αυτό το καρκίνωμα. Καταλαβαίνετε ότι το μήνυμα που στέλνετε με αυτή τη στάση είναι «μη μιλάτε»; Καταλαβαίνετε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι κάτι θέλετε να συγκαλύψετε; Όπως φαίνεται ότι έκαναν κάποιοι - και εδώ δεν βάζω ερωτηματικό - όταν για δώδεκα ώρες απαγόρευαν στο θύμα να μιλήσει με τους δικηγόρους της. Όταν συμπεριφερόντουσαν στο θύμα σαν να ήταν η ίδια ο εγκληματίας και όταν την πίεζαν να πάρει δικηγόρους που θα της συστήσουν οι ίδιοι.

Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως -όχι εσάς, αλλά την κυβέρνηση, η οποία δεν είναι εδώ, είναι απούσα, αλλά είμαι βέβαιος ότι παρακολουθεί- και απαιτώ μια απάντηση τώρα! Ο συλληφθείς αστυνομικός είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας, κύριοι; Είναι; 

Έχετε τα μητρώα σας, έχετε τα αρχεία σας. Είναι; Αν δεν είναι, βγείτε και πείτε το καθαρά. Αν είναι, αποπέμψτε τον! Ή νομίζετε ότι θα περάσει κι αυτό στα ψιλά, όπως επιχειρήσατε με έναν άλλον εκλεκτό σας που έκανε εγκλήματα στον χώρο του πολιτισμού; Δώστε μια απάντηση στα ερωτήματά μου για το κουκούλωμα. Σας εκθέτει περισσότερο η σιωπή. Δώστε μία απάντηση! Είναι συλλογικό τραύμα αυτό που συνέβη και όχι μεμονωμένο περιστατικό.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο δεν απαντάτε είναι αυτό του πόθεν έσχες. Είναι πολλά όσα έχω να πω και πολλά τα ερωτήματα που θέλω να θέσω. Δεν πρόκειται για θέμα παραπολιτικής, αλλά για θέμα που αφορά την ίδια τη λειτουργία των θεσμών, του πολιτεύματος.

Σήμερα θα θέσω μόνο ένα ερώτημα και κανένα άλλο. Σ’ αυτή τη χώρα είναι όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο; Ή είναι όλοι, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του; Δεν θα πω περισσότερα, παρά το γεγονός ότι έχω πολλά να πω. Θα τα πω όταν θα είναι εδώ ο ίδιος και θα τον κοιτώ και θα με κοιτά στα μάτια! Τότε θα τα πω και θα του ζητήσω εξηγήσεις και απαντήσεις. Εγώ δεν χτυπάω τους αντιπάλους μου πισώπλατα, αλλά μπροστά τους! Μπροστά μου, εκεί θα απαντήσει.

Σε κάθε περίπτωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και, ιδίως, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, να ξέρετε ότι ο κόσμος τα καταλαβαίνει όλα αυτά. Καταλαβαίνει τι κρύβεται πίσω από στάσεις και συμπεριφορές. Ένα πράγμα μένει: δεν είμαστε ίδιοι. Εσείς ρίξατε τη χώρα στα μνημόνια, εμείς τη βγάλαμε! Εσείς δημιουργήσατε ένα τεράστιο χρέος, εμείς το ρυθμίσαμε! Εσείς ρημάξατε τα δημόσια ταμεία, εμείς σας αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια, να κοιμάστε ήσυχοι σήμερα! Εσείς δημιουργήσατε το πλέγμα των νόμων και των προβλέψεων που ευνοούν την πολιτική διαφθορά και τη διαπλοκή, εμείς ορθώσουμε μέτωπο για το ξήλωμά τους!

Στον δικό σας κήπο άνθισαν η διαπλοκή, η εκτεταμένη διαφθορά, η «Siemens», η «Novartis». Εμείς σταθήκαμε απέναντι στη σήψη με καθαρό μέτωπο και στόχευση, παρά το πολιτικό κόστος.

Τέλος, δεν είμαστε ίδιοι, γιατί εσείς διχάζετε, ενώ εμείς ενώνουμε. Όση συκοφαντία κι αν ξοδέψετε, όσο ψέμα και αν παράγετε, όσες τοξίνες κι αν διακινήσετε, όσες διώξεις κι αν μεθοδεύσετε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά πιστός στο ραντεβού του με την ιστορία, όποτε κι αν αναγκαστείτε να στήσετε κάλπες. Κι εκεί δεν θα κρυφτείτε, γιατί εκεί δεν θα είμαστε οι δυο μας. Εκεί θα είναι και οι εργαζόμενοι του δεκάωρου, θα είναι η μεσαία τάξη την οποία ρημάζετε, θα είναι οι νοικοκυραίοι που εξαπατήσατε, θα είναι οι νέοι που αντιμετωπίζετε ως εχθρούς, θα είναι η πλειοψηφία της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και οι κυνηγημένες από το καθεστώς σας μειοψηφίες.

Δώστε μας, λοιπόν, σήμερα ένα ακόμα παράσημο με το ειδικό δικαστήριο στο οποίο θα οδηγήσετε έναν πρώην υπουργό με μοναδικό κατηγορητήριο ότι προάσπισε το δημόσιο συμφέρον. Έτσι κι αλλιώς, την τελική ετυμηγορία θα τη δώσει ο ελληνικός λαός!



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ