ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/07/2021

Θ. Φωτίου: Μιλώντας για απολύσεις εργαζομένων που δεν θα εμβολιαστούν, η κα Μιχαηλίδου δεν έκανε λάθος, το αποκάλυψε κατά λάθος - βίντεο

Θ. Φωτίου: Μιλώντας για απολύσεις εργαζομένων που δεν θα εμβολιαστούν, η κα Μιχαηλίδου δεν έκανε λάθος, το αποκάλυψε κατά λάθος - βίντεο



Το νομοσχέδιο με τροποποιήσεις στους νόμους της ΝΔ για τον «ΗΡΑΚΛΗ» και τον Πτωχευτικό Κώδικα είναι δύο όψεων. Η κυβέρνηση προβάλλει τη μία, τη διάσωση των τραπεζών, και αποκρύπτει την άλλη, την τραγωδία των νοικοκυριών που χάνουν τα σπίτια τους.

Εν μέσω του 4ου κύματος πανδημίας η κυβέρνηση έκαψε χαρτί της πειθούς

Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει με νέους όρους την προσφιλή του διαθεσιμότητα στο δημόσιο, που υποστήριζε και ως Υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης

Με τον νόμο 4605/2019 ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε την πρώτη κατοικία κάθε πολίτη που είχε κόκκινο δάνειο

Με το νέο νομοσχέδιο αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από οποιοδήποτε δανεισμό και μένουν τελείως απροστάτευτα τα νοικοκυριά από τους πλειστηριασμούς

Το άρθρο 41 εισάγεται για να νομιμοποιηθούν οι διοικητές κληροδοτημάτων που η η ΝΔ παρανόμως διόρισε

 

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το Σ/Ν που τροποποιεί το σύστημα «ΗΡΑΚΛΗΣ» και τον πτωχευτικό κώδικα του 2020, η Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:

· Συζητάμε ένα νομοσχέδιο με δύο όψεις. Η κυβέρνηση προβάλλει περιχαρής τη μία όψη, ότι έσωσε τις τράπεζες για 4η φορά με τα χρήματα του λαού από την απειλή των κόκκινων δανείων, ενώ εγγυάται με 12 δις την αξιοπιστία των servicers που πήραν τα δάνεια για να τα εισπράξουν ή για πλειστηριασμό. Η σκοτεινή όψη που αποκρύπτει η κυβέρνηση είναι η τραγωδία των νοικοκυριών που με αυτό το νομοσχέδιο χάνουν τα σπίτια τους χωρίς καμία προστασία εν μέσω τέταρτου επικίνδυνου κύματος πανδημίας .

· Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστηρίζει τον καθολικό εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας -μάσκες, αποστάσεις. Είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης. Μόνο έτσι θα χτίσουμε τείχος ανοσίας όλοι μαζί. Με την πειθώ και παράλληλα με επιδημολογική επιτήρηση και υγειονομικά μέτρα στους χώρους εργασίας, στις κλειστές δομές, γηροκομεία, παιδικές κατασκηνώσεις, σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

· Η κυβέρνηση έκαψε το χαρτί της πειθούς όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν τηρούσε τα μέτρα που επέβαλε στους πολίτες, όταν δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και ετοιμάζεται να κλείσει νοσοκομεία, όταν με τον αντεργατικό νόμο ετοιμάζεται να μειώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και επιμένει να διαλύσει την επικουρική ασφάλιση, όταν κατευθύνει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους μεγάλους επιχειρηματίες και ιδιώτες επενδυτές με στόχο να συρρικνώσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

· Το προσωπικό που φροντίζει ασθενείς, ηλικιωμένους, παιδιά, ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες πρέπει να είναι εμβολιασμένο. Η πρόβλεψη όμως της υποχρεωτικότητας είναι έσχατο μέτρο και δεν μπορεί να γενικευτεί, προϋποθέτει επαρκή στελέχωση και συνεχεία ελέγχους. Από πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε προτείνει μέτρα για τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και η κυβέρνηση δεν μας άκουσε.

· Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει με νέους όρους την προσφιλή του διαθεσιμότητα στο δημόσιο, που υποστήριζε από την εποχή που ήταν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, για μόνιμους και συμβασιούχους, που στο τέλος οδηγεί στην απόλυση, όπως αποκαλύφθηκε από την υφυπουργό, κ.Μιχαηλίδου, η οποία δεν έκανε λάθος, απλώς το αποκάλυψε κατά λάθος. Στον ιδιωτικό τομέα άδεια άνευ αποδοχών σημαίνει απόλυση.

· Με τον νόμο 4605/2019 ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε την πρώτη κατοικία κάθε πολίτη που είχε κόκκινο δάνειο αν τα εισοδήματά του ήταν έως 31.000 το χρόνο για οικογένεια με 2 παιδιά και η αξία του ακινήτου ήταν έως 250.000 ευρώ. Αν οι τράπεζες δεν συμφωνούσαν σε κούρεμα και ρύθμιση του χρέους ο πολίτης μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια.

· Όλα αυτά άλλαξαν με δύο νόμους της ΝΔ, τον «ΗΡΑΚΛΗ» το 2019 και τον νέο πτωχευτικό κώδικα που όριζε πλέον νέα πλαφόν δήθεν προστασίας. Τα εισοδήματα έπεσαν στα 21,000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και η αξία τού ακινήτου στα 215.000 ευρώ. Η «προστασία» πλέον του ευάλωτου, επιχειρηματία ή φυσικού προσώπου συνίσταται στο ότι θα χάνει το σπίτι του και θα μένει εκεί πληρώνοντας 12 χρόνια νοίκι με δυνατότητα να το αγοράσει μετά σε τρέχουσα τιμή χωρίς να του αφαιρεθούν τα καταβληθέντα ενοίκια που πλήρωνε.

· Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πετυχαίνεται μ΄ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Αποκλείετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από οποιοδήποτε δανεισμό. Αφού από τις 850.000 μόνο οι 25.000 μπορούν να μπουν σε τράπεζα και συγχρόνως «διορθώνετε» την «ανωμαλία» του ελληνικού λαού να έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία.

· Τέλος, στο άρθρο 41 νομιμοποιείτε τους διοικητές κληροδοτημάτων που εσείς παρανόμως διορίσατε μην τηρώντας τους όρους διορισμού τους που καθορίζονται από τους κληροδότες. Νομιμοποιείτε και τις πράξεις τους και πιθανά ποινικά ή διοικητικά αδικήματα.

 

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο με δύο όψεις. Η κυβέρνηση προβάλλει τη μία όψη περιχαρής, ότι έσωσε τις τράπεζες για 4η φορά, φαντάζομαι με τα χρήματα του λαού, από την απειλή των κόκκινων δανείων. Ενώ εγγυάται με 12 δις την αξιοπιστία των    funds που πήραν τα δάνεια για πλειστηριασμό. Η σκοτεινή όψη όμως, αυτού του νομοσχεδίου που αποκρύπτει η κυβέρνηση είναι η τραγωδία των νοικοκυριών που χάνουν τα σπίτια τους χωρίς καμία προστασία με αυτό το νομοσχέδιο.

Βρισκόμαστε στο καλπάζον 4ο κύμα της πανδημίας ανοχύρωτοι απέναντι στην πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστηρίζει τον καθολικό εμβολιασμό και τα μέτρα προστασίας -μάσκες, αποστάσεις.

Είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης. Μόνο έτσι θα χτίσουμε τείχος ανοσίας όλοι μαζί. Και όχι τείχος διαχωρισμού μεταξύ μας.
Με την πειθώ και παράλληλα και ταυτόχρονα με επιδημολογική επιτήρηση και υγειονομικά μέτρα στους χώρους εργασίας, στις κλειστές δομές, γηροκομεία, παιδικές κατασκηνώσεις, σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση όμως, έκαψε το χαρτί της πειθούς όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν τηρούσε τα μέτρα που επέβαλε στους πολίτες
όταν διακήρυτε με κάθε ευκαιρία ότι τελειώσαμε με την πανδημία, άνοιγε τον τουρισμό χωρίς μέτρα και πέταγε τις μάσκες
όταν επέβαλε το μεγαλύτερο lockdown στην Ευρώπη που έπληξε το μαγαζί της γειτονιάς, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις και έφερε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη, φτώχεια και ανεργία.

`Εκαψε το χαρτί της πειθούς όταν δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και ετοιμάζεται να κλείσει νοσοκομεία, όταν με τον αντεργατικό νόμο ετοιμάζεται να μειώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων και να αυξήσει την ανεργία για να πετύχει φτηνή εργασία και επιμένει να διαλύσει την επικουρική ασφάλιση. Όταν κατευθύνει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους μεγάλους επιχειρηματίες και ιδιώτες επενδυτές με στόχο να συρρικνώσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Έκαψε το χαρτί της πειθούς όταν η κοινωνία κατάλαβε ότι η ΝΔ κυβερνούσε με γνώμονα την επικοινωνία και με όπλο την προπαγάνδα που επαναλάμβαναν τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ.

Έκαψε το χαρτί της πειθούς όταν στην πιο δύσκολη ώρα, που είναι τώρα, επανέρχεται σε αυτό που γνωρίζει καλά, αυταρχισμός, διακρίσεις, ανασφάλεια, διώξεις.
Εμείς λέμε: πρέπει προφανώς να είναι εμβολιασμένο το προσωπικό που φροντίζει ασθενείς , ηλικιωμένους, παιδιά, ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες.

Η πρόβλεψη όμως της υποχρεωτικότητας είναι έσχατο μέτρο και δεν μπορεί να γενικευτεί, προϋποθέτει επαρκή στελέχωση και ελέγχους.

Τίποτε από αυτά δεν έκανε η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο που άρχισαν να πεθαίνουν οι ηλικιωμένοι. Από πέρυσι τέτοια εποχή προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα. Αποτέλεσμα: άνοιξαν ακόμα και οι παιδικές κατασκηνώσεις και μετά από 3 ημέρες ήρθαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Με ποιά μέτρα θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που ακόμα δεν βγήκε το πρόγραμμα για τα Voucher;

Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει με νέους όρους την προσφιλή του διαθεσιμότητα στο δημόσιο, που υποστήριζε από την εποχή που ήταν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, για μόνιμους και συμβασιούχους, που στο τέλος οδηγεί στην απόλυση, όπως αποκαλύφθηκε από την υφυπουργό, κα Μιχαηλίδου, η οποία δεν έκανε λάθος, το αποκάλυψε κατά λάθος. Στον ιδιωτικό τομέα    άδεια άνευ αποδοχών σημαίνει απόλυση.   

Με όσα λέει και κάνει η κυβέρνηση ενισχύει το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Το χαρτί όμως, της πειθούς καίγεται όταν η κοινωνία καταλαβαίνει ότι δε νοιάζεται η κυβέρνηση εάν θα χάσουν τα σπίτια τους.

Με τον νόμο 4605/2019 ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε την πρώτη κατοικία κάθε πολίτη που είχε κόκκινο δάνειο εάν τα εισοδήματα του ήταν έως 31.000 το χρόνο για οικογένεια με 2 παιδιά και η αξία του ακινήτου ήταν έως 250.000 ευρώ.
Αν οι τράπεζες δεν συμφωνούσαν σε κούρεμα και ρύθμιση του χρέους ο πολίτης μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια.
όλα αυτά άλλαξαν με δύο νόμους, τον Ηρακλή το 2019 της ΝΔ και τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Αυτός όριζε πλέον νέα πλαφόν δήθεν προστασίας. Τα εισοδήματα έως 21,000 ευρώ για τετραμελής οικογένεια και η αξία του ακινήτου στα 215.000 ευρώ. Η δε προστασία πλέον του ευάλωτου, επιχειρηματία    ή φυσικού προσώπου συνίσταται στο ότι έχανε το σπίτι του ενώ έμενε εκεί πληρώνοντας νοίκι 12 χρόνια και    μετά μπορούσε να το αγοράσει σε τρέχουσα τιμή χωρίς να του αφαιρεθούν τα ενοίκια που πλήρωνε.    Αυτό εννοείτε δεύτερη ευκαιρία. Γνωρίζετε καλά ότι ο πτωχευμένος ελληνικός λαός έχει μια μεγάλη ιδιόκτητη περιουσία.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πετυχαίνετε με ένα σπάρο δύο τριγώνια. Αποκλείεται τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από οποιοδήποτε δανεισμό. Αφού από τις 850.000 μόνο οι 25.000 μπορούν να μπουν σε τράπεζα και συγχρόνως ¨διορθώνετε¨ την ανωμαλία του ελληνικού λαού να έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Σας καλούμε έστω και την τλευταία στιγμή να αναστείλετε την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα.

Τέλος, και σ αυτό το νομοσχέδιο καλύπτετε νομοθετικά τις ατασθαλίες του επιτελικού κράτους. Είναι το άρθρο 41 όπου νομιμοποιείτε τους διοικητές κληροδοτημάτων που εσείς παρανόμως διορίσατε μην τηρώντας τους όρους διορισμού τους που καθορίζονται από τους κληροδότες.

Νομιμοποιείτε και τις πράξεις τους και πιθανά ποινικά ή διοικητικά αδικήματα.

Για πέστε πόσους και ποιούς καλύπτετε; Είναι γνωστή η άθλια διαχείριση πολλών κληροδοτημάτων, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή.

Θα καταψηφίσουμε βέβαια το νομοσχέδιο και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην εφαρμοστεί.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ