ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/07/2021

Χ. Καφαντάρη: Να μη μείνουν στα χαρτιά οι καθυστερημένες εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη για τα τμήμα ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛ.ΑΣ. - βίντεο

Χ. Καφαντάρη: Να μη μείνουν στα χαρτιά οι καθυστερημένες εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη για τα τμήμα ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛ.ΑΣ. - βίντεο



Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μετά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Επίκαιρης Ερώτησής της, σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛΑΣ, δήλωσε:

Ενώ το ΠΔ 37/2019 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ισχύ εδώ και δύο χρόνια, μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από αποφάσεις και ψηφίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ενδοοικογενειακή βία –που σύμφωνα με στοιχεία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τα lockdown και τον εγκλεισμό- και με αποκορύφωμα το τραγικό περιστατικό της Ηλιούπολης, η Κυβέρνηση εξήγγειλε Πιλοτικό Πρόγραμμα για ένα! Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Αθήνα.

Ο Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ), δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ίδρυσης των υπόλοιπων Γραφείων, ούτε εξήγγειλε συγκεκριμένο πρόγραμμα αντίστοιχης εκπαίδευσης Αστυνομικών ανά την Ελλάδα.

Δύο χρόνια τώρα κυβέρνησης της ΝΔ, δυστυχώς όλο το βάρος έχει δοθεί στη ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ –με Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Αστυνομία για διαδηλώσεις και πλατείες- και όχι στη ΠΡΟΛΗΨΗ.

Η ανασφάλεια του πολίτη στις γειτονιές οξύνεται, τα αστυνομικά τμήματα είναι αποδυναμωμένα, επομένως δεν γίνονται οι απαιτούμενες περιπολίες και δύσκολα ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας θα εμπιστευθεί αστυνομικό όργανο.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη εφαρμογής των εξαγγελιών του κ. Χρυσοχοΐδη, ώστε να μη μείνουν στα χαρτιά, αλλά να γίνουν επιτέλους συγκεκριμένες -ορθά σχεδιασμένες ενέργειες, που θα οδηγήσουν σε ανάκτηση της Εμπιστοσύνης, των όποιων θυμάτων, στην ΕΛ.ΑΣ..

 

Ακολουθεί η Πρωτολογία και η Δευτερολογία της Χαράς Καφαντάρη κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, είναι πραγματικά γνωστό τοις πάσι ότι οι γυναικοκτονίες, τα θύματα, η ενδοοικογενειακή βία, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και η έμφυλη βία έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα. Αυτό, άλλωστε, λένε και τα συγκεκριμένα στοιχεία. Φοβάμαι -και εδώ πρέπει όλοι να έχουμε έναν στόχο- μη γίνουν καθημερινότητα, διότι σοκάρουν την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, το τελευταίο γεγονός με τη δεκαοκτάχρονη στην Ηλιούπολη -δεν είναι αυτό το θέμα της επίκαιρης- έβγαλε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το πώς λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία, πώς αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα ζητήματα και κατά πόσο εμπνέει εμπιστοσύνη σε ένα θύμα να προχωρήσει και να καταγγείλει κάτι τέτοιο.

Τα θέματα της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας είναι ζητήματα οριζόντια σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Είναι ένα πολύ βαθύ κοινωνικό θέμα και σαν τέτοιο βαθύ κοινωνικό θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πολλά τα παραδείγματα τα τελευταία χρόνια, όπως στη Ρόδο, στις Μηλιές του Βόλου, στην Αγία Βαρβάρα της Δυτικής Αθήνας και πρόσφατα στα Γλυκά Νερά. Όμως, και η υπόθεση αυτή στην Ηλιούπολη με τη δεκαενιάχρονη, μία υπόθεση η οποία είναι σε εξέλιξη, έβγαλε πολλά ζητήματα για τη λειτουργία της ΕΛΑΣ, αλλά και για τη σιγή της Κυβέρνησης. Σας ακούσαμε και στην προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση, στην οποία απαντήσατε εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και το Υπουργείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα είχε και έχει αντιληφθεί αυτό το ζήτημα και γι’ αυτό τον Απρίλιο του 2019 έβγαλε το Προεδρικό Διάταγμα 37/2019, το οποίο αφορά τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην Ελληνική Αστυνομία.

Ο κ. Xρυσοχοΐδης τον Νοέμβρη του 2019, που είχε γίνει Υπουργός με τη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι θα το ενισχύσει.

Όμως ποια είναι η πραγματικότητα, κύριε Υπουργέ, μέχρι σήμερα; Η πραγματικότητα μέχρι σήμερα είναι ότι τα τμήματα αυτά λειτουργούν ως επιτελικά τμήματα, συλλέγουν κάποια στατιστικά στοιχεία. Θα ήθελα να μας δώσετε τα στατιστικά στοιχεία. Εκτιμώ και ξέρω ότι δεν υπάρχουν. Εμείς, όμως, τα ζητάμε. Μακάρι να υπάρχουν. Οι δε αστυνομικοί και το προσωπικό το οποίο εργάζεται στα συγκεκριμένα τμήματα δεν διεξάγουν προανάκριση. Κρατούν τα στατιστικά στοιχεία όπως είπα. Επίσης, είναι υπαγόμενα στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης και όχι στη Διεύθυνση Ασφάλειας. Εσείς που προέρχεστε από την Ελληνική Αστυνομία καταλαβαίνετε τη διαφορά, κύριε Υπουργέ.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2020 πενήντα τρείς ή πενήντα έξι -δεν θυμάμαι ακριβώς- Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση γι’ αυτά τα τμήματα. Η απάντηση του Υπουργείου σας ήταν ότι λειτουργούν, ότι εκπαιδεύονται οι αστυνομικοί, ότι εννιακόσιοι έχουν περάσει κάποια σεμινάρια.

Ερχόμαστε τώρα στις 25 Ιουνίου σε επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την έμφυλη βία. Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα -και εγώ προσωπικά είχα τοποθετηθεί στο θέμα- τι γίνεται με αυτά τα τμήματα στην Ελληνική Αστυνομία. Η απάντηση από την αρμόδια για την Οικογένεια και το Δημογραφικό Υφυπουργό βέβαια δεν ήταν ικανοποιητική. Είπε πάλι τα ίδια, ότι εννιακόσια αστυνομικοί πέρασαν από σεμινάρια, ότι υπάρχει συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας κ.λπ.

Όμως, κύριε Υπουργέ, έπρεπε να γίνουν όλα αυτά, έπρεπε να καταθέσω την ερώτηση τη Δευτέρα στις 12 του μήνα, ώστε στις 14 του μήνα ο κ . Χρυσοχοΐδης -ήσασταν και εσείς παρών- στο Περιστέρι να κάνει εκδήλωση και να ανακοινώσει για άλλη μια φορά ότι θα ενισχύσει τα τμήματα για την ενδοοικογενειακή βία και ότι σε ένα Τμήμα Ασφαλείας στο Περιστέρι θα κάνει μία πιλοτική εφαρμογή για τη Δυτική Αθήνα. Όμως από την άλλη μεριά υπήρξε και το περιστατικό αυτό της Ηλιούπολης, υπήρξε και η σημαντική εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έγινε δεκτή η εισήγηση σε αρμόδιες επιτροπές Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Έλενα Κουντουρά, την Ευρωβουλευτή μας, να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολιστική που να καλύπτει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προτείνοντας και συγκεκριμένα μέτρα και για τις γυναίκες και για τα παιδιά.

Και πραγματικά ερχόμαστε τώρα, κύριε Υπουργέ, και λέμε: Αργήσατε. Εγώ θεωρώ ότι είναι όντως σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία να ενισχυθούν και να γίνουν αυτά τα τμήματα. Όμως πρέπει να είναι αποσαφηνισμένη η διαδικασία, να είναι εκπαιδευμένοι οι εργαζόμενοι αστυνομικοί εκεί, να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και τέλος πάντων να διεξάγουν προανάκριση, ούτως ώστε να μπορούν και τα θύματα να νιώθουν εμπιστοσύνη να προσφύγουν και να μην έχουμε αυτά που βλέπουμε, όπως εξελίσσεται η υπόθεση της Ηλιούπολης. Γι’ αυτόν το λόγο θα θέλαμε κάτι πιο συγκεκριμένο και κάποια δέσμευση από την πλευρά σας.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Πρώτα απ’ όλα είναι θετικό ότι αναγνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο σοβαρό αυτό ζήτημα που δεν είναι ζήτημα των τελευταίων τριών ή πέντε χρόνων -η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία οξύνεται- πήρε την πρωτοβουλία για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος. Αναφέρω ότι αυτό έγινε τον Απρίλη του 2019 και τον Ιούλιο, όπως ξέρετε, είχαμε εκλογές.

Όσον αφορά τον δικό σας ρόλο ως Κυβέρνηση, το είχε αναγγείλει -το είπα και πριν- ο κ. Χρυσοχοΐδης από τον Νοέμβρη του 2019. Από τότε μέχρι σήμερα τι έγινε;

Κύριε Υπουργέ, ήμασταν σε ένα μακρύ lockdown από πέρυσι το καλοκαίρι. Τα στατιστικά στοιχεία που δίνει η Ελληνική Αστυνομία λένε ότι το 2019 –Μάρτης, Απρίλης, Μάης- αντιμετωπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, δηλαδή, προσέφυγαν χίλια διακόσια ογδόντα επτά άτομα. Την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με το lockdown, το οποίο δημιούργησε καταστάσεις και τα στοιχεία λένε ότι αυξήθηκε και η ενδοοικογενειακή βία κατά 20%, χίλια εκατόν τρία άτομα. Λιγότερα! Αυτό τι δείχνει; Αυτό δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης ενός θύματος ή κάποιου που υφίσταται τη βία -έμφυλη βία στην οικογένεια- να προσφύγει στο Αστυνομικό Τμήμα.

Την ίδια περίοδο, όμως, στο lockdown οι κλήσεις στις γραμμές sos –που το ξέρετε, με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας κλπ., που δημιουργήθηκαν εδώ και χρόνια και συνέβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό- τετραπλασιάστηκαν. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και φάνηκε και με την υπόθεση της Ηλιούπολης κατά πόσο μπορεί να νιώθει εμπιστοσύνη και άφοβα ένα θύμα να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα και να ζητήσει καταφύγιο.

Θα είμαι συγκεκριμένη. Πρώτα από όλα, εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν αρκούν οι εξαγγελίες. Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί. Θα έλεγα και θα τολμούσα –προσωπική άποψη- σε μεγάλο ποσοστό τα τμήματα αυτά να στελεχωθούν με γυναίκες. Από την άλλη μεριά, συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν από εδώ και πέρα για το πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα και αν δεν προβλεπόταν, όπως λέτε, το να κάνουν προανάκριση, τώρα πρέπει να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Μόνο έτσι, αν έρθει ο αστυνομικός –άντρας ή γυναίκα- σε επαφή με το θύμα, του μιλήσει και μπορέσει να το κατευθύνει για το τι θα κάνει μετά –μιλάμε για δομές, μιλάμε για ξενώνες, μιλάμε για όλα αυτά, αλλά και σε συνεργασία με την Γραμματεία Ισότητας- τότε μόνο θα νιώσει το θύμα –να το πω έτσι- εμπιστοσύνη να προσφύγει.

Αυτό το μεγάλο κοινωνικό θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσετε και να δώσετε τη δέουσα βαρύτητα. Φοβάμαι ότι όλο αυτό το διάστημα ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει πανεπιστημιακές αστυνομίες και άλλες ομάδες –Οδός, Πάνθηρες κλπ.- θέματα που έχουν να κάνουν με την καταστολή και μόνο και όχι την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη. Γιατί μια βόλτα στα Αστυνομικά Τμήματα –εσείς πρέπει να το ξέρετε, προέρχεστε και από το συγκεκριμένο Σώμα- είναι αποψιλωμένα από προσωπικό. Όχι για ενδοοικογενειακή βία, για απλά περιστατικά, για περιπολίες που πρέπει να γίνονται στις γειτονιές. Δεν υπάρχει προσωπικό. Πήρατε καινούρια αυτοκίνητα –θετικό να αλλάξει ο στόλος- αλλά ποιος θα τα οδηγεί; Υπάρχει προσωπικό; Όχι, λοιπόν, στην καταστολή αλλά στην πρόληψη.

Το θέμα των Τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας που θα αντιμετωπίζουν την έμφυλη βία στην οικογένεια, αλλά και γενικότερα πρέπει να είναι μια βασική διεύθυνση και βασικό στοιχείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αν θέλει να αποκτήσει πραγματικά την εμπιστοσύνη του κόσμου που λυπάμαι, αλλά έχει κλονιστεί σοβαρά.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ