ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/07/2021

Τ. Καραγιάννη: Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, αλλά ζήτημα συλλογικής προσπάθειας

Τ. Καραγιάννη: Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, αλλά ζήτημα συλλογικής προσπάθειας



Συνέντευξη Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Τάνιας Καραγιάννη, στο Newsbomb.gr


Την πλήρη ευθύνη στον πρωθυπουργό για το νέο κύμα της πανδημίας που χτυπάει τη χώρα μας στη καρδιά του καλοκαιριού, καταλογίζει η  Τάνια Καραγιάννη, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως «αντί για το 70% του πληθυσμού, σήμερα έχει εμβολιαστεί μόλις το 40%», συμπληρώνοντας πως «ο «διαχειριστής» αυτής της κατάστασης λέγεται «Κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Η Τάνια Καραγιάννη κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι καταφεύγει στην παλιά γνώριμή της συνταγή του «διαίρει και βασίλευε», την ώρα που το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να έχει το πολιτικό σθένος να κάνει την αυτοκριτική της, τονίζοντας πως για να ξεπεραστεί η κρίση δεν είναι η διχόνοια και ο κοινωνικός αυτοματισμός, αλλά «η ενημέρωση, η γνώση και η εμπέδωση της κοινής πεποίθησης ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, αλλά ζήτημα συλλογικής προσπάθειας».
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει πως η πιθανότητα διεξαγωγής προώρων εκλογών είναι υπαρκτή, επαναλαμβάνοντας τον στόχο που με σαφήνεια έθεσε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως πολιτικός στόχος είναι «να είμαστε πρώτο κόμμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι εάν αυτή συμβεί».
Κυρία Καραγιάννη, το μεγάλο θέμα των ημερών, είναι η επιστροφή της πανδημίας. Θέλω την άποψη σας γι’ αυτό και για τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη…
Να ξεκινήσω, ορμώμενη από την ίδια την διατύπωση του ερωτήματός σας. Στην πραγματικότητα η πανδημία δεν «έφυγε» ποτέ. Αντιθέτως! Ήταν και εξακολουθεί να είναι εδώ. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι σε διάφορες φάσεις της εξέλιξής της, δόθηκε -με ευθύνη της Κυβέρνησης- η εσφαλμένη εντύπωση στους πολίτες ότι είναι μια υπόθεση που ανήκει στο παρελθόν. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο έλεγε ότι «κάθε μήνα θα έχουμε δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς», πριν δυο μήνες ότι «βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι» και πριν από ένα μήνα ότι «ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι μήνες κανονικότητας και δεν θα υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα». Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η ουσία του προβλήματος και ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, σε ένα νέο -τέταρτο- κύμα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία και την πραγματική Οικονομία.
Ολόκληρο το διάστημα της πανδημίας η Κυβέρνηση έχει κάνει σωρεία λαθών στη διαχείρισή της τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ ότι σχεδόν από την έναρξη αυτής της περιπέτειας από την πλευρά μας επισημαίνουμε ότι η υγειονομική στρατηγική της δεν μπορεί να εξαντλείται στα lockdown και τα εμβόλια. Εδώ και μήνες επαναλαμβάνουμε, σχεδόν μονότονα, ότι παράλληλα με τον εμβολιασμό και τα lockdown έπρεπε εξαρχής -και ως το τέλος- να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε τρία πράγματα: Πρώτον, στην πολύ καλή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, με εκτεταμένο και αξιόπιστο testing σε μόνιμη βάση, δεύτερον, στην πρόληψη και τον έλεγχο στους χώρους εργασίας, τα σχολεία, τις κλειστές δομές και τα ΜΜΜ και τρίτον και σημαντικότερο στην ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Αντί αυτών, είδαμε την Κυβέρνηση να κινείται σπασμωδικά, να εφαρμόζει το πιο μακρύ και ταυτόχρονα αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη, να παλινωδεί, να εργαλειοποιεί την επιτροπή των επιστημόνων -κάποιες φορές μάλιστα να την αγνοεί- να υπόσχεται γρήγορο εμβολιασμό και τοίχος ανοσίας πριν το καλοκαίρι, να αυτοθαυμάζεται αυτάρεσκα, να πανηγυρίζει επανειλημμένως λέγοντας ότι «νικήσαμε τον κορωνοϊό» και στο γενικό κλίμα της αλαζονείας της να επαναφέρει πριν καν λήξει η πανδημία το θέμα των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος Νοσοκομείων!
Δεν βρισκόμαστε τυχαία στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Το γεγονός ότι αντί για το 70% του πληθυσμού, σήμερα έχει εμβολιαστεί μόλις το 40%, το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα 4ο κύμα πανδημίας και ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα κόπωσης από την πλευρά των πολιτών, ανασφάλειας και δυσπιστίας, το γεγονός ότι μιλάμε για διαχωρισμό των πολιτών, είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης που έχει γίνει ως σήμερα. Κι ο «διαχειριστής» -θα μου επιτρέψετε- έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται «Κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Συμφωνείτε με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών πολιτών;
Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει ότι υπάρχουν επαγγελματικές κατηγορίες για τις οποίες ο εμβολιασμός θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Για παράδειγμα, των υγειονομικών και όσων απασχολούνται σε ιδιωτικές κλινικές, δομές αποκατάστασης, γηροκομεία κ.τ.λ. Ανάλογα όμως δεδομένες θα έπρεπε να θεωρούνται και οι πρόνοιες που πρέπει να ληφθούν για επαρκή στελέχωση των δομών στις οποίες εργάζεται αυτός ο κόσμος, αλλά και ο σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα όλων. Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται οι εργαζόμενοι με «άδειες» άνευ αποδοχών, απόλυση και πειθαρχικά. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να λέμε ότι το προσωπικό που παραμένει ανεμβολίαστο και για όσο καιρό θα συμβαίνει αυτό θα υποβάλλεται υποχρεωτικά σε περιοδικό και δωρεάν έλεγχο ή ότι ταυτόχρονα θα ληφθούν μέριμνες ώστε να μετακινηθούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εργασίες και πόστα που δεν θα δημιουργείται πρόβλημα και τελείως διαφορετικό να λειτουργεί η Πολιτεία με απειλές, επιβολή και αυταρχική διάθεση μηδενικής ανοχής.
Η κυβέρνηση σας έχει καταλογίσει «υγειονομικό σαμποτάζ», ακόμα και «φλερτ» με τους αρνητές του εμβολίου. Τι απαντάτε σε αυτές τις κατηγορίες;
«Τι είχες Γιάννη. Τι είχα πάντα;» Η αποτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση της Πανδημίας είναι πλέον πασιφανής ακριβώς για τους λόγους που σας ανέφερα προηγουμένως. Και ο πανικός της ακόμα εμφανέστερος. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο καταφεύγει στην παλιά γνώριμή της συνταγή του «διαίρει και βασίλευε», την ώρα που το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να έχει το πολιτικό σθένος να κάνει την αυτοκριτική της, να αναλάβει την ευθύνη της και να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της.
Αντ’ αυτών, δημιουργεί διλήμματα, κατασκευάζει φανταστικούς εχθρούς, κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους -ή ακόμα και τους ίδιους τους πολίτες- για τις δικές της αστοχίες και αποτυχίες, οδηγείται σε μέτρα που δημιουργούν διακρίσεις, ανασφάλεια, διχασμό και καταφέρνει να ευτελίζει ακόμα και μια πράξη κοινωνικής υπευθυνότητας, όπως είναι ο εμβολιασμός.
Όμως κ. Γκιόκα, η ελληνική κοινωνία σήμερα εκείνο που έχει ανάγκη για να ξεπεράσει και αυτή την κρίση δεν είναι η διχόνοια και ο κοινωνικός αυτοματισμός. Είναι η ενημέρωση, η γνώση και η εμπέδωση της κοινής πεποίθησης ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, αλλά ζήτημα συλλογικής προσπάθειας.
Εμείς πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ατομικής προστασίας, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Και καλούμε τους συμπολίτες μας να μην φοβηθούν και να εμβολιαστούν.
Ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που σας κάνουν να πιστεύετε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ανοιχτό, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι για το 2021 δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη δεν προαναγγέλλεται. Ωστόσο, η πιθανότητα διεξαγωγής προώρων εκλογών είναι υπαρκτή ως προϊόν μιας πολιτικής εκτίμησης που δεν αγνοεί το γεγονός της γρήγορης φθοράς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας φθοράς η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να πάρει χαρακτηριστικά κοινωνικής χιονοστιβάδας, ακριβώς επειδή στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα πραγματικής οικονομίας, δημόσιας υγείας, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης είναι φυσικό να επιθυμεί να κερδίσει χρόνο διακυβέρνησης, για να συνεχίσει εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που τον στήριξαν να γίνει Πρωθυπουργός κι αυτό δεν μπορεί να γίνει από μια Κυβέρνηση που θα παραπαίει υπό το βάρος των επιπτώσεων της πολιτικής του για την πλειονότητα των πολιτών. Φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα να ανακοπεί αυτός ο σχεδιασμός εξαιτίας της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μείζον είναι ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι καταδικασμένη να είναι μειοψηφική. Κι αυτό προϊόντος του χρόνου και δεδομένης της πολιτικής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, αργά ή γρήγορα, θα αποτυπωθεί και εκλογικά.

Επίσης, ακούμε πλέον σε καθημερινή βάση να γίνεται συζήτηση για μία προοδευτική κυβέρνηση. Με ποιους σκέφτεστε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό;
Για εμάς ο πολιτικός στόχος είναι να είμαστε πρώτο κόμμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι εάν αυτή συμβεί. Μην ξεχνάτε δε ότι το γεγονός ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής δίνει σε κάθε περίπτωση τη δυνατότητα διαμόρφωσης των πολιτικών και εκλογικών όρων και προϋποθέσεων για προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου, με στρατηγική επιδίωξη την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, στη βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Να μιλήσουμε, όμως, με καθαρά λόγια. Την ώρα που η Δεξιά του Μητσοτάκη διαχειρίζεται επικοινωνιακά την αγωνία των πολιτών για επιβίωση, επιδιώκοντας να συνεχίσει να υφαρπάζει την ανοχή τους, με βασικά εργαλεία την παραπληροφόρηση και την τρομο-λαγνεία, ενώ την ίδια στιγμή τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετεί στην πραγματικότητα είναι εκείνα της Ολιγαρχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προσδοκά ότι οι δυνάμεις του προοδευτικού τόξου, αξιοποιώντας το σύστημα της απλής αναλογικής, θα ανταποκριθούν στην ιστορική πρόκληση της συνεννόησης πάνω σε αυτά που ενώνουν και μπορούν μετεκλογικά να αποτελέσουν πλαίσιο προοδευτικής διακυβέρνησης. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το βέβαιο είναι ότι ο καθένας θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στην πολιτική του συνείδηση και την Ιστορία.

Πώς θα μπορέσετε να ανατρέψετε την αρνητική για το κόμμα σας δημοσκοπική κατάσταση που φαίνεται να παγιώνεται;
Τα πολιτικά κόμματα δεν κρίνονται στις δημοσκοπήσεις. Κρίνονται στην κάλπη. Άλλωστε, οι συντελεστές που ορίζουν την παραπάνω ανατροπή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς από τη μία μεγαλώνει η ένταση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση και από την άλλη κερδίζει καθημερινά «κοινωνικό έδαφος» η εντατικοποίηση των στελεχών και των ψηφοφόρων μας τους μαζικούς χώρους.
Επιπλέον, οι προγραμματικές θέσεις για μια πολιτική προοδευτικής διακυβέρνησης, μετά την έγκρισή τους από τα κομματικά όργανα, έχουν ήδη μπει σε κοινωνικό διάλογο με σκοπό τη μετατροπή τους σε πολιτικό διακύβευμα για τον ίδιο τον λαό. Γιατί ο λαός θα δώσει την μάχη και ο λαός θα την κερδίσει.
Είμαι βέβαιη ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με τους πολίτες, επικοινωνώντας τις προγραμματικές του θέσεις τόσο θα μεγαλώνει και η απόσταση ανάμεσα στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και στην πραγματική βούληση της κοινωνίας, για δικαιοσύνη παντού. Για δικαιοσύνη σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

https://www.newsbomb.gr/politikh/story/1215705/t-karagianni-sto-newsbomb-gr-h-antimetopisi-tis-pandimias-den-einai-zitima-atomikis-eythynis



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ