19/07/2021

Επίκαιρη ερώτηση Α. Τριανταφυλλίδη: Να υπογραφούν άμεσα οι κλαδικές συμβάσεις των ηλεκτρολόγων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, με την οποία ζητά να υπογραφούν άμεσα οι κλαδικές συμβάσεις των ηλεκτρολόγων.

Στις 18 Μαρτίου του τρέχοντος έτους η Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδας υπέγραψε την κλαδική της σύμβαση. Στις 2 Απριλίου τρία μέλη συνεργείου εργολάβου (ανειδίκευτο προσωπικό), που εκτελούσε εργασίες για τον ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια, έχασαν τη ζωή τους. Στις 8 Απριλίου σε επιστολή που απέστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας η Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδας ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να κυρώσει επιτέλους ως υποχρεωτική την κλαδική τους συλλογική σύμβαση για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Στις 16 Απριλίου και άλλο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα έλαβε χώρα με δύο εργολαβικούς τεχνίτες νεκρούς στον ΑΗΣ Κοζάνης.

Είχε προηγηθεί στις 14 Απριλίου η με αριθμό πρωτοκόλλου 2394 σχετική αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητη. Στις 8 Μαΐου σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας ανακοινώθηκε ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας γνωμοδότησε θετικά και για τις δύο κλαδικές συμβάσεις των Ηλεκτρολόγων ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία». Σχεδόν δύο μήνες μετά και ο Υπουργός δεν έχει προχωρήσει στην κήρυξη της υποχρεωτικότητας των δύο Σ.Σ.Ε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτά τον υπουργό πού οφείλεται η καθυστέρηση στην υπογραφή και επικύρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας των δύο κλαδικών συμβάσεων των ηλεκτρολόγων.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Να υπογραφούν άμεσα οι κλαδικές συμβάσεις των ηλεκτρολόγων».

Είχε προηγηθεί στις 14 Απριλίου η με αριθμό πρωτοκόλλου 2394 σχετική μου Αναφορά στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητη. Στις 8 Μαΐου σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας ανακοινώθηκε ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας γνωμοδότησε θετικά και για τις δύο κλαδικές συμβάσεις των Ηλεκτρολόγων ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης θα υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία». Σχεδόν δύο μήνες μετά και ο Υπουργός δεν έχει προχωρήσει στην κήρυξη της υποχρεωτικότητας των δύο Σ.Σ.Ε.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Που οφείλεται η καθυστέρηση στην υπογραφή και επικύρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας των δύο κλαδικών συμβάσεων των ηλεκτρολόγων;

Ο ερωτών βουλευτής

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος