ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/07/2021

Χ. Καφαντάρη: Κυβέρνηση αυτοαναίρεσης, ξεπουλήματος, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και υποκρισίας

Χ. Καφαντάρη: Κυβέρνηση αυτοαναίρεσης, ξεπουλήματος, εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και υποκρισίας



Τοποθέτηση της Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χαράς Καφαντάρη, σήμερα 20/07/2021, επί του νομοσχεδίου για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ολομέλεια της Βουλής.


Μνημείο κακής νομοθέτησής το νομοσχέδιο ,σκόπιμα ώστε να μην γίνει διαβούλευση με τους φορείς

Νέα βάρη στην αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους

Ενώ τίθενται υψηλοί στόχοι ανακύκλωσης η κυβέρνηση κάνει για να ναρκοθετήσει την ανακύκλωση και να πυροδοτήσει την καύση, ως μόνη επιλογή.

Καταρρίπτεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ελέγχου των Ο.Τ.Α. και των συστημάτων ανακύκλωσης και εκχωρείται σε ιδιώτες.

Ευθύνες και αρμοδιότητές και «πρόστιμα »στην Τ.Α. ενώ τα οικονομικά των δήμων δεν είναι και στο καλύτερο σημείο –χωρίς πρόβλεψη επιπλέον χρηματοδότησης. θα μετατεθεί και αυτό το βάρος στις πλάτες των δημοτών??

Αγωνία στην δυτική Αθηνά για την μονάδα καύσης και την συνέχιση λειτουργίας της φυλής ,ως το 2036,ενώ το ελεγκτικό εντόπισε φωτογραφικές προδιάγραφες στο διαγωνισμό –μαμούθ εξοπλισμού ανακύκλωσης ΕΔΣΝΑ.

Έχουμε μια κυβέρνηση της αυτοαναίρεσης

Μια κυβέρνηση του ξεπουλήματος π.χ. ΔΕΔΔΗΕ

Μια κυβέρνηση εξυπηρέτησης συμφερόντων, πλήθος οι φωτογραφικές διατάξεις και οι τροπολογίες εν μέσω της νυκτός για πολεοδομικά-χωροταξικά θέματα

Μια κυβέρνηση υποκρισίας: Ένας πράσινος πρωθυπουργός που βιάστηκε να κλείσει λιγνιτικές μονάδες στο όνομα της απολιγνιτοποιησης

Με τέτοιες πολίτικες δεν θα πιάσουμε τους στόχους της πράσινης συμφωνίας της Ε.Ε.

Είναι η κυβέρνηση των λίγων, όσους και να εξυπηρέτηση ο λαός έχει καταλάβει και θα αναδείξει μια προοδευτική –Δημοκρατική κυβέρνηση που μέλημα της θα είναι οι ανάγκες των πολλών.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση

Μνημείο κακής νομοθέτησης μπορούσαμε να πούμε το εν λόγω σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε. Άλλωστε, δεν είναι και το πρώτο. Αυτό το οποίο ανέφεραν πολλοί και από την Αντιπολίτευση και εμείς ως κακή νομοθέτηση, άλλα άρθρα δίνονται σε διαβούλευση, με περισσότερα άρθρα έρχεται το νομοσχέδιο στη Βουλή, τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και πολύ σημαντικές. Όντως είναι κακή νομοθέτηση, αλλά μήπως ο στόχος της Κυβέρνησης είναι αυτός; Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, χωρίς διαβούλευση και την τελευταία στιγμή να περνά πολλές ρυθμίσεις οι οποίες δεν συζητιούνται στην κοινωνία και σε αυτούς που αφορά και με αυτόν τον τρόπο να νομοθετούνται και να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα. Άλλωστε, και στη διαδικασία του νομοσχεδίου στη δεύτερη επιτροπή οι εκπρόσωποι και της τοπικής αυτοδιοίκησης ήρθαν εδώ και έβαλαν κάποιες ενστάσεις, κάποια σημαντικά ερωτήματα τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο απαντήθηκαν για ζητήματα τα οποία ουσιαστικά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Νέα βάρη στην αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους. Ενώ τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης έπρεπε να παράσχουν εξοπλισμό, οι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν από το «Αντώνης Τρίτσης».

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου το οποίο, όπως γνωρίζουμε, ενσωματώνει δύο οδηγίες ευρωπαϊκές τίθενται υψηλοί στόχοι ανακύκλωσης, η Κυβέρνηση όμως με την πρακτική της και ό,τι περιλαμβάνεται παρακάτω ναρκοθετεί αυτήν την ανακύκλωση, προωθεί την καύση σαν τη μόνη επιλογή. Για τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση, η διαχείριση απορριμμάτων με καύση είναι μονόδρομος, κάτι το οποίο είναι και αντίθετο σε ευρωπαϊκές οδηγίες και γενικότερα είναι αντίθετο και στα ζητήματα του κλίματος και γενικότερα την κατάσταση που ζει ο πλανήτης αυτόν τον καιρό.

Σοβαρές ασάφειες υπάρχουν στη χωριστή διαλογή σε τέσσερα ρεύματα, στην πρόληψη αποβλήτων τροφίμων που τίθεται στόχος χωρίς χρονικό προσδιορισμό, ενώ για τα αδρανή εξαιρούνται μεγάλα έργα από τις υποχρεώσεις διαχείρισης των αποβλήτων τους προς όφελος εργολάβων και σε βάρος του περιβάλλοντος.

Για το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω», ενώ ο κ. Χατζηδάκης, ο προκάτοχος του νυν Υπουργού έλεγε στις 4.11.2020 ότι άμεσα θα εφαρμοστεί το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω», τελικά στέλνει το πρόγραμμα στις καλένδες. Μιλά δε για δήμους άνω των εκατό χιλιάδων το 2023 και διαφορετικό ορίζοντα προσαρμογής στους ΟΤΑ.

Επαναφέρεται το τέλος ταφής που με τον ν.4609/2019 είχε αντικατασταθεί με την εισφορά ενίσχυσης δράσεων κυκλικής οικονομίας. Ζούμε στην εποχή της κυκλικής οικονομίας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθοριστικός στόχος αυτός. Και βέβαια ο συγκεκριμένος νόμος του 2019 περί κυκλικής οικονομίας είχε και την έγκριση, τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Με το τέλος ταφής, με αυτόν τρόπο στην ουσία ενισχύεται η καύση, ενώ δεν υπάρχουν εργαλεία για την ενίσχυση των ΟΤΑ που καθυστερούν στην ανακύκλωση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΝ, ουσιαστικά αφαιρεί αρμοδιότητα επεξεργασίας από τους δήμους και αναλαμβάνει τις μονάδες καύσης. Έχει διατάξεις στο σχέδιο νόμου ακόμα και αν ένας ΠΕΣΔΑ δεν περιλαμβάνει μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, μπορεί να το επιβάλλει το ΥΠΕΝ. Με το άρθρο 63 αναλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων και άρα μεταφέρει τις επιλογές της Κυβέρνησης μόνο το κόστος στα δημοτικά τέλη -είναι πολύ σημαντικό αυτό-, ενώ τις αποφάσεις θα λαμβάνει το Υπουργείο και οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για αντιδημοκρατική, οπισθοδρομική και μη τεκμηριωμένη επιλογή που δεσμεύει τη χώρα μας σε μονάδες καύσης, τη στιγμή που η ιεραρχία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με οδηγίες αντίστοιχες είναι συγκεκριμένη στη διαχείριση των απορριμμάτων και τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί μονάδες καύσης και μάλιστα σύμμεικτων απορριμμάτων, κάτι το οποίο διαφαίνεται ότι θα γίνεται με το εν λόγω νομοσχέδιο. Ευθύνες και αρμοδιότητες και πρόστιμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ τα οικονομικά των δήμων δεν είναι στα καλύτερά τους, χωρίς πρόβλεψη επιπλέον χρηματοδότησης και βέβαια καταλαβαίνουμε ότι όλο αυτό θα μεταφερθεί στις πλάτες των δημοτών.

Όμως τι γίνεται στην Αττική, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; Μεταφέρω την κραυγή αγωνίας, ανησυχίας και αγωνιστικότητας των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής για την κατάσταση η οποία υπάρχει. Συγκεκριμένα μιλάω και για τη Φυλή. Μονάδα καύσης στη Φυλή, συνέχιση λειτουργίας της Φυλής έως το 2036 και αυτό προκύπτει από την ΑΕΠΟ της 11.6.2021, ενώ ο κ. Πατούλης εδώ στη Βουλή, όταν ανέλαβε, είχε πει ότι θα κλείσει, «είμαστε υπέρ».

Από την άλλη μεριά γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Συνεχίζει να λειτουργεί σαν αποθετήριο απορριμμάτων όλης της Αττικής, φαραωνικές εγκαταστάσεις, δύο νέες μονάδες μέσω ΣΔΙΤ. Ενώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και ήταν εξασφαλισμένη σαν δημόσιο έργο, έρχεται τώρα εδώ με τα ΣΔΙΤ –όπως λέτε- ουσιαστικά εξυπηρετούνται πάλι λίγοι. Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός που ήρθε πέρυσι τον Αύγουστο -μέσα στον δεκαπενταύγουστο να το πω πιο απλά- περιλαμβάνει τα έργα αυτά, τον μονόδρομο και τη λογική της καύσης, ενώ δημοπρατούνται μονάδες και τα χαρακτηριστικά τους θα είναι σε δεύτερη φάση.

Δεν μπορούμε, όμως, να μην πούμε και τις φωτογραφικές προδιαγραφές που εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο στον διαγωνισμό του ΕΣΔΑ με εντολή φυσικά του Περιφερειάρχη Αττικής Γεωργίου Πατούλη. Μιλάω για τον διαγωνισμό για τρεις ομάδες προμηθειών εξοπλισμού ανακύκλωσης που ουσιαστικά το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τη διαδικασία, ενώ ενέκρινε τις υπόλοιπες επτά. Πρόκειται δηλαδή για το ένα τρίτο ενός διαγωνισμού μαμούθ για την ανακύκλωση στην Αττική.

Τι έχετε να πείτε, κύριε Υπουργέ, όμως, για όλα αυτά; Τι έχετε να πείτε πραγματικά;

Πρώτον, έχουμε μια Κυβέρνηση της αυτοαναίρεσης, άλλα ψηφίζετε και σε έξι μήνες τα αλλάζετε. Για παράδειγμα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, την ουσιαστική κατάργηση των διοικήσεων στους φορείς διαχείρισης, αλλά και οι αποφάσεις τώρα θα παίρνονται στο Υπουργείο. Ο δε ΟΦΥΠΕΚΑ ουσιαστικά μπορεί να κάνει και διαγωνισμούς για το ΥΠΕΝ.

Διευκόλυνση της αδειοδότησης πανηγύριζε ο κ. Χατζηδάκης με τον ν.4685 για τις ΑΠΕ. Ελαφρύνθηκε το καθεστώς. Μάλλον έγινε πιο εύκολο το καθεστώς αδειοδότησης. Έρχεστε εσείς τώρα και εισάγετε την εγγυητική επιστολή βεβαίωσης άδειας παραγωγού ΑΠΕ και δεν λέτε κουβέντα για το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ που είναι απαραίτητο και οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται γι’ αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα.

Τρίτον, έχουμε μια κυβέρνηση του ξεπουλήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που γίνεται με τον ΔΕΔΔΗΕ, απόφαση που θα είναι σε βάρος των συμφερόντων και της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και του ελληνικού λαού ουσιαστικά, ιδιωτικοποίηση των δικτύων. Ο κ. Χατζηδάκης έλεγε κάποτε ότι θα τα πουλήσουμε για να σωθεί η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ, παρά τα προβλήματα, στέκεται στα πόδια της. Αύξησε και τις τιμές του ηλεκτρικού ο κ. Χατζηδάκης και ετοιμάζονται και καινούργιες τώρα. Βέβαια τα «golden boys» αυξάνουν και αυτοί τους μισθούς τους. Οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν πάρει την ανηφόρα, αποκοπές ηλεκτρικού γίνονται και μένουν άνθρωποι χωρίς το αγαθό της ενέργειας, να το πω έτσι, που πρέπει να είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο και έρχεστε τώρα και μιλάτε για ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, τη στιγμή που εσείς οι ευρωπαϊστές δεν κοιτάτε τι κάνει η Ευρώπη, η οποία ουσιαστικά μιλά για δημόσια δίκτυα και στην ενέργεια και είναι σ’ αυτή τη διαδικασία.

Είπατε αφοπλιστικά, κύριε Υπουργέ, στην Επιτροπή ότι αυτή είναι η ιδεολογία μας. «Είμαστε υπέρ των ιδιωτών». Πραγματικά υλοποιείτε τις ιδεοληψίες σας σαν Κυβέρνηση, γιατί δεν είναι και κάποια μνημονιακή υποχρέωση η ιδιωτικοποίηση.Τέταρτον έχουμε μια κυβέρνηση εξυπηρέτησης συμφερόντων. Αυτό φαίνεται με τις διατάξεις στα πολεοδομικά, αλλά και με τις καινούργιες τροπολογίες, χωρίς κανόνες. Επενδυτές σοβαροί δεν μπορούν να επενδύσουν όταν δεν είναι ξεκαθάρισμα τα πράγματα. Βέβαια ίσως δεν θέλετε σοβαρούς, αλλά ευκαιριακούς. Είναι μια Κυβέρνηση της υποκρισίας, «πράσινος πρωθυπουργός» ο κ. Μητσοτάκης, απολιγνιτοποίηση όχι απανθρακοποίηση, πιο γρήγορα από άλλες χώρες, χωρίς κοινωνική ενσυναίσθηση συνεπειών και χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και με φυσικό αέριο που ουσιαστικά είναι ορυκτό καύσιμο, ενώ η Ευρώπη μιλάει για απανθρακοποίηση και αυτό λέει η πράσινη συμφωνία.
Και κλείνω λέγοντας ότι η χώρα μας παραπέμφθηκε και για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ένα σοβαρό ζήτημα. Εδώ μαζί με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να υπάρξει ένα ολιστικό σχέδιο, γιατί η επιτυχής αντιμετώπιση των συνεπειών, είτε των συνεπειών της διαχείρισης της μη ορθολογικής απορριμμάτων, όσο και ατμοσφαιρικής ρύπανσης χρειάζεται συγκεκριμένες δράσεις.

Από εκεί και πέρα με το σχέδιο νόμου μας φέρνετε στο παρελθόν, μακριά από αυτό που λέει η Ευρώπη, αλλά γρήγορα η κατάσταση θα αλλάξει και θα υπάρξει μια δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση σε όφελος των πολλών και όχι των λίγων.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ