ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/07/2021

Π. Πέρκα: Για να αλλάξεις το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, χρηματοδότηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας - ηχητικό

Π. Πέρκα: Για να αλλάξεις το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, χρηματοδότηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας - ηχητικό



Ραδιοφωνική συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας

 

Την Τετάρτη 21/07/21, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, μίλησε στο περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ Φλώρινας.

Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην τριτοβάθμια:

· Το θέμα αυτό αφορά τις οικογένειες, τους νέους/ες και το μέλλον του τόπου.

· Προφανώς επηρεάζει τις περιοχές που έχουν περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως είναι και η δική μας.

· Χθες στην ολομέλεια της Βουλής κάναμε την σχετική κουβέντα, μάλιστα εμφανίστηκε και η κ. Κεραμέως.

· Πραγματικά πρόκειται για την χειρότερη Υπουργό Παιδείας που γνώρισε το Ελληνικό κράτος από τη σύστασή του.

· Εν μέσω πανδημικής κρίσης, με τα παιδιά να αγωνίζονται με κλειστά σχολεία, να μένουν πάνω από 20.000 εξεταζόμενοι εκτός τριτοβάθμιας είναι πραγματικά άδικο.

· Στο δε ερώτημα, μα να μπαίνουν δίχως ελάχιστη βάση, η απάντηση είναι: «Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σε ένα κολλέγιο που δεν έχει καμία βάση και να γίνουν ‘επιστήμονες’ υψηλών σχολών;». Άρα δεν ήταν αυτός ο λόγος.

· Εμείς επιμένουμε και λέμε ότι ήταν μια ‘πελατεία’ που έπρεπε να πάει προς τα κολλέγια, τα οποία είχαν φροντίσει προηγουμένως με άλλα νομοσχέδια να τα εξομοιώσουν. Να αναγκάσουν τα Επιμελητήρια να δεχτούν τους αποφοίτους των κολλεγίων σαν να είναι απόφοιτοι των ΑΕΙ.

· Είναι απαράδεκτο να μην ενισχύονται τα Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Η ελληνική οικογένεια θέλει να σπουδάζει το παιδί της. Αυτό δεν πρέπει να το βλέπουμε αρνητικά, όπως μας έλεγε χθες η κ. Κεραμέως που μιλούσε για δεξιότητες και καταρτίσεις. Είναι πάρα πολύ καλό ένα κράτος να έχει πολίτες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο.

· Δεν ξέρω αν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει προχωρήσει σε καταγραφή της κατάστασης που θα επιφέρει η ελάχιστη βάση με νούμερα, γιατί όπως φαίνεται αν συνεχιστεί για χρόνια, θα μας πουν ότι κάποιες σχολές δεν έχουν λόγο ύπαρξης καθότι δεν έχουν πολλούς εισακτέους.

· Νομίζω ότι όποιο επιχείρημα υπάρχει καταρρέει. Σαν την περίπτωση που άριστος μαθητής χάνει την Αρχιτεκτονική γιατί δεν έπιασε την ελάχιστη βάση του σχεδίου. Μένουν απ’ έξω από σχολές της προτίμησής τους εξαιρετικοί μαθητές, οι οποίοι για χρόνια με τη βοήθεια της οικογένειας τους έδιναν αγώνα που δεν δικαιώνεται. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.

· Είναι άδικο αυτά να γίνονται για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των κολλεγιαρχών.

Για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών, την απολιγνιτοποίηση και τις αποκαταστάσεις εδαφών:

· Η Πράσινη Συμφωνία αφορά την απανθρακοποίηση και όχι μόνο την απολιγνιτοποίηση. Τι σημαίνει αυτό; Όχι και στο φυσικό αέριο. Αυτή είναι η Ευρωπαική τάση και με αυτή πρέπει να πολιτευόμαστε.

· Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε και γι’ αυτό. Βλέπουμε τι γίνεται με πλημμύρες και καταστροφές.

· Το να αλλάξεις όμως το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής χρειάζεται ένα πολύ σοβαρό σχέδιο. Πολύ σοβαρή χρηματοδότηση και κυρίως με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

· Εδώ γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Ακολουθούν ένα μοντέλο «υποσαχάριας Αφρικής». Περιμένουμε δύο-τρεις επενδυτές να έρθουν να μας πουν τι επενδύσεις θα κάνουν, να μοιραστούν τον πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με την κοινωνία απ’ έξω.

· Δεν ακούγονται οι φορείς. Δεν ακούγονται ούτε καν οι θεσμικοί τοπικοί παράγοντες, παρόλο που ο κανονισμός της ΕΕ και το Ταμείο λέει ότι μέχρι και οι απλοί πολίτες – σύλλογοι πολιτών πρέπει να συμμετέχουν στον σχεδιασμό. Δεν μετέχουν καν οι Δήμοι. Δεν εισακούγονται πουθενά.

· Έχουν περάσει δύο χρόνια από την εξαγγελία. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Πέρα από εκθέσεις συμβούλων και παρα-συμβούλων, εγώ δεν έχω δει να προχωράει ο χωρικός σχεδιασμός, να γίνονται οι Ζώνες Απολιγνιτοποιήσης, να καθοριστούν οι χρήσεις γης. Αυτά τα περιμένουμε ακόμα.

· Δεν έχουμε προχωρήσει σε αποκαταστάσεις των εδαφών. Ακόμα κι αν γίνουν αυτές οι εμβληματικές επενδύσεις που υποτίθεται περιμένουμε τον επενδυτή να έρθει να τις κάνει…που; Σε ποια εδάφη; Πως θα γίνει με τον πρωτογενή τομέα που πρέπει να αποδοθούν εδάφη στον πρωτογενή τομέα; Αυτό είναι το πρώτο που συμβαίνει σε άλλες περιοχές που γίνεται απολιγνιτοποίηση για να αλλάξει το παραγωγικό προφίλ.

· Δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα. Το μόνο που κάνουν τόσο καιρό είναι εκθέσεις ιδεών, εξαγγελίες…Επί του πρακτέου τίποτα.

· Όλα αυτά τα έλεγα και πριν 1,5 χρόνο. Τους έλεγα μην ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο. Δυστυχώς δεν ακούν κανένα. Δεν ξέρω που έχει ανατεθεί. Σα να απουσιάζει το κράτος και δεν υπάρχει καμία στρατηγική.

· Είναι άδικο για τις περιοχές που έδωσαν φως σε όλη την Ελλάδα να ξαναπληρώσουν πάλι με ψεύτικες υποσχέσεις την απολιγνιτοποίηση. Πληρώσανε την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και τώρα θα πληρώσουν και την απολιγνιτοποίηση.

· Η ανεργία στην περιοχή μας καταγράφει συνεχώς νέα αύξηση. Έχουμε φτάσει παραπάνω από τις 3.500 απώλειες θέσεων λόγω απολιγνιτοποίησης. Οι αποκαταστάσεις αν είχαν ξεκινήσει όπως έπρεπε, γιατί δεν είναι απλό έργο μόνο με χωματουργικά, είναι σοβαρό αντικείμενο με μελέτες που θα δούλευε πολύ κόσμος.

· Έχω προχωρήσει σε πάρα πολλές ερωτήσεις για το θέμα, έχω κάνει επίκαιρες για να απαντήσει ο Υπουργός στη Βουλή και δεν παίρνω απαντήσεις.

· Και για τη χρηματοδότηση, υπήρχε το αφήγημα της κυβέρνησης ότι επειδή πήγαμε πρώτοι και δεσμευτήκαμε, θα πάρουμε πιο πολλά λεφτά. Όχι. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία από Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης παίρνουν 1.2 δις και 2 δις αντίστοιχα και εμείς παίρνουμε 750 εκ.

· Αυτά έχουν και πολιτικό κόστος. Σημαίνει ότι όλα έγιναν απλά με μία εξαγγελία χωρίς να υπάρχει από πίσω σοβαρός σχεδιασμός.

· Τελευταία δέχομαι καταγγελίες από συμπολίτες μας -και έχω κάνει και γι’ αυτό ερώτηση- ότι μπαίνουν στο Εξοικονομώ και όταν πάνε να συνδεθούν τα φωτοβολταϊκά στέγης αφού έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες και χρηματοδοτήσεις, τους λένε δεν μπορείτε να συνδεθείτε.

· Δεν μπορούν να συνδεθούν οι επενδύσεις του Εξοικονομώ που αφορούν σε αυτοκατανάλωση και αυτοπαραγωγή, δεν μπορούν να συνδεθούν οι επαγγελματίες της ενέργειας της περιοχής μας. Ποιος θα συνδεθεί δηλαδή; Ο μεγαλοπενδυτής μαζί με τη ΔΕΗ; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.

· Οι αντιδράσεις προκαλούνται και από αυτά. Η τοπική κοινωνία για να αγκαλιάσει ένα εγχείρημα πρέπει να συμμετέχει και να έχει και όφελος. Που είναι οι ενεργειακές κοινότητες που θα λύνανε προβλήματα θέρμανσης και ψύξης, θα δίνανε έσοδα στην τοπική οικονομία;

· Να μη μιλήσω για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας που γελάει όλη η Ευρώπη, όπου την κόβουμε για να βάλουμε φυσικό αέριο και σε λίγα χρόνια; Να βγουν όμως τώρα να το πουν στους συμπολίτες μας ότι ξέρετε το φυσικό αέριο έχει ημερομηνία λήξης. Γιατί έχει.

Για την τοπική οικονομία:

· Μια μικρή λιγνιτική περιοχή θα μπορούσε να στηριχτεί με πόρους που θα πήγαιναν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους αγρότες. Αυτοί οι πόροι δεν βρέθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

· Αυτά έπρεπε να γίνονται στην περιοχή μας γιατί της το οφείλουν πραγματικά. Ακόμα και όταν λειτουργούσαν οι Μονάδες υστερούσαμε σε όλους τους δείκτες. Δεν είχαμε ένα σωστό μοντέλο ανάπτυξης.

· Αυτά παλεύουμε, προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση να ρίξει το βλέμμα της στις λιγνιτικές περιοχές. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει τόσα χρόνια.

· Ως αναπληρώτρια τομεάρχης περιβάλλοντος & ενέργειας ασχολούμαι επί της ουσίας με το ζήτημα, παρακολουθώ τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Τους είχαμε πει ότι τα έργα φυσικού αερίου δεν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχαμε κάνει σχετική δήλωση: μη το κάνετε γιατί τα ευρωπαϊκά ταμεία δεν χρηματοδοτούν έργα φυσικού αερίου.

· Δύσκολο το εγχείρημα και θεωρώ ότι λίγο ή πολύ οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Θα ήθελα να είμαστε λίγο πιο ενεργοί και διεκδικητικοί.

· Μιλάω με όλους τους φορείς, το πανδημικό πλαίσιο ήταν δύσκολο, αλλά προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση γιατί είναι μια ευκαιρία για την περιοχή μας.

· Θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε και το Πανεπιστήμιο. Να μείνει κάτι καλό για την περιοχή. Πρέπει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, σε τέτοιες περιοχές τα Πανεπιστήμια μπαίνουν πάρα πολύ ενεργά για να προάγουν τη γνώση και τη καινοτομία στη φάση της απολιγνιτοποίησης-απανθρακοποίησης.

· Άρα ήθελε μια παραπάνω στήριξη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχουμε τη Γεωπονική Σχολή και περιμένω να δω πως θα πάει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Για τον κάθετο άξονα και την σιδηροδρομική σύνδεση:

· Για τον κάθετο άξονα έκανα παρέμβαση στη Βουλή προς τον κ. Καραμανλή, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήρθε και μας είπε πως το βόρειο κομμάτι του Ε65 συνδέεται με τη Δυτική Μακεδονία και την βοηθάει με την απολιγνιτοποίηση! Εντάξει. Ο Ε65 συνδέει πόλεις που έχουν κάθετο άξονα και η κατεξοχήν λιγνιτική περιοχή που είναι η Φλώρινα δεν έχει ακόμα.

· Έχουμε κάνει ερώτηση και διεκδικούμε απαντήσεις. Χρειάζεται πίεση από όλους τους φορείς. Ξέρετε εδώ έχει μεγάλη ευθύνη και η Περιφέρεια. Ο στρατηγικός σχεδιασμός στα έργα είναι ζητούμενο. Δεν μπορούν να προκρίνονται έργα χαμηλής προτεραιότητας.

· Ένας λόγος που έπεσε έξω η χώρα και είχαμε την οικονομική καταστροφή -εκτός από τα σκάνδαλα στην Υγεία και τους εξοπλισμούς- ήταν τα δημόσια έργα. Γινόντουσαν έργα που σχεδίαζε ένας Υπουργός με έναν εργολάβο και δεν αντιστοιχούσαν στη ζήτηση.

· Εδώ λοιπόν, αντί να ολοκληρωθούν οι κάθετοι άξονες, προκρίνει η Περιφέρεια την σήραγγα της Κλεισούρας. Δεν θα πάμε ενάντια σε κανένα έργο, αλλά δεν προέχει η περιοχή που δεν έχει κάθετο άξονα; Τόσο απλά είναι. Δεν χρειάζεται να είσαι μηχανικός για να το καταλάβεις.

· Συνεχίζω να διεκδικώ και να σηκώνω ψηλά αυτά τα θέματα ευελπιστώντας ότι κάποια από όλα αυτά θα εισακουστούν.

· Σε ό,τι αφορά στα τρένα, πραγματικά αυτό με έχει θυμώσει. Πήρα μια θετική απάντηση τουλάχιστον, αλλά ακόμα συνεχίζω να το διεκδικώ. Δεν βλέπω να προκηρύσσουν τις μελέτες για προχωρήσει το έργο Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς. Δεν βλέπω να προχωρούν τη σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία. Όταν έκανα ερώτηση -που επίσης δεν έχει απαντηθεί με πρόσχημα την πανδημία κι αυτό είναι πρόβλημα δημοκρατίας- κατέδειξα ότι είναι έτοιμο το έργο. Γιατί δεν το προχωρούν;

· Μήπως, ρωτώ, επειδή είναι νέα η γραμμή και χρειάζεται διακρατική συμφωνία, πρέπει να φέρουν τα πρωτόκολλα στη Βουλή με τη Βόρεια Μακεδονία; Είναι ντροπή να καθυστερούν την ανάπτυξη επειδή υπάρχει μια ιδεοληψία και εσωτερικά ζητήματα στη ΝΔ για να μη φέρουν τα πρωτόκολλα στη Βουλή.

· Πόνταραν στην Συμφωνία των Πρεσπών για να πάρουν την κυβέρνηση, μετά άρχισαν να την τιμούν αλλά τα πρωτόκολλα δεν τα φέρνουν στη Βουλή.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι στο ερώτημα αν τα πράγματα είναι ευοίωνα ή όχι για τη Φλώρινα, δήλωσε: «Μάχιμα. Εγώ λέω ότι είναι μάχιμα. Όσο πιο πολύ φωνάξουμε και αξιοποιήσουμε ο καθένας το εργαλείο που έχει, είτε είναι η Βουλή, ο Δήμος, η Περιφέρεια…πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να δίνουμε τη μάχη. Δεν πάμε καλά και είναι διακριτό. Είναι μεγάλη η απειλή της ερημοποίησης, όταν οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά».

Τέλος, σχολίασε τη μεγάλη επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούμπο: «Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον Γιάννη Αντετοκούμπο, που μας κάνει περήφανους και περήφανες. Αυτή είναι η ανοιχτή Ελλάδα και όχι η άλλη η μισαλλόδοξη και ρατσιστική».

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ