ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/07/2021

 Διαδικτυακή Εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία

 Διαδικτυακή Εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία



· Δημήτρης Παπαδημούλης: «Βάσει της έρευνας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση (27η στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ) σε θέματα ισότητας των φύλων, μένοντας πίσω από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Πρέπει να διδάξουμε στα αγόρια να σέβονται τις γυναίκες και στα κορίτσια να μην ανέχονται προσβολές και μειωτικές συμπεριφορές που μπορούν να φτάσουν στη βία, να μεταρρυθμίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία με πνεύμα ισοτιμίας και δημοκρατίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η ανισότητα και η θεοποίηση της βίας στα ΜΜΕ».

· Έλενα Κουντουρά: «στην Έκθεση για τον Αντίκτυπο της Ενδοοικογενειακής Βίας στις Γυναίκες και στα Παιδιά και τα Δικαιώματα Επιμέλειας που κατάρτισα ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και πιέζουμε για ένα ολιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και την προστασία των γυναικών και παιδιών – θυμάτων από τη συνεχόμενη έκθεσή τους στην ενδοοικογενειακή βία ».

· Όλγα Γεροβασίλη: «Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα και η οργανωμένη κοινωνία δεν μπορεί να αρκείται στην ατομική ευθύνη αλλά οφείλει να προνοεί και να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνική ειρήνη. Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2019 πήρα την πρωτοβουλία δημιουργίας τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας».

· Σπύρος Λάππας: «Ο γυναικοκτόνος κινητοποιείται από το αρχέγονο ένστικτο του άνδρα – θηρευτή, του προστάτη – χορηγού, του κυρίαρχου που δεν δέχεται αμφισβήτηση σε όποιας μορφής κυριαρχία έχει επιβάλει στην γυναίκα».

· Κική Πετρουλάκη: «Μας σκοτώνουν επειδή μας θεωρούν κατώτερες και γι’ αυτό θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να ελέγχουν τη ζωή και το σώμα μας. Και όταν αρνηθούμε να υπηρετήσουμε τον ρόλο με τρόπους που να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες, όταν απαιτήσουμε σεβασμό και θελήσουμε να αποδράσουμε από μια σχέση ισχύος και ελέγχου, θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν τη ζωή που δεν κατάφεραν να ελέγξουν, γι’αυτό είναι γυναικοκτονίες και γι’αυτό οφείλουμε να τις λέμε με το όνομά τους».

· Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Έλενα Κουντουρά, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σπύρος Λάππας και η Κική Πετρουλάκη, με τις παρεμβάσεις των δικηγόρων, κ. Χαρμάνη και κας Λεγάκη, συμμετείχαν σε μια διαδραστική συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Facebook, σχολιάζοντας τα πρόσφατα περιστατικά γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλά και για τα κενά της νομοθεσίας που αφήνουν απροστάτευτες τις γυναίκες – θύματα και διαρκώς εκτεθειμένες στην απειλή της κλιμακούμενης έμφυλης, ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας.

Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποίησε χθες (Τρίτη – 20 Ιουλίου 2021) η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιου για θέματα ισότητας και διαφορετικότητας και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «Αντίκτυπο της Ενδοοικογενειακής Βίας στις Γυναίκες και τα Παιδιά και τα Δικαιώματα Επιμέλειας» που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειψηφία από τις Επιτροπές FEMM και JURI στις 13 Ιουλίου, Έλενας Κουντουρά, της Βουλευτή και Γραμματέα της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ποινικολόγου, Σπύρου Λάππα και της Προέδρου Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (ΕΔκΒ), Κικής Πετρουλάκη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Αθανάσιος Χαρμάνης, δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν Κράουτς και η Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος της 19χρονης, θύματος σεξουαλικής κακοποίησης και κυκλώματος trafficking στην Ηλιούπολη.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε πως «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να πετύχουμε τον στόχο της πλήρους ισότητας και της μηδενικής ανοχής απέναντι σε θέματα έμφυλης βίας» και πως ύστερα από τα περιστατικά κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών που βιώνει η ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα, είναι σημαντικό να υπάρξει μια πολύπλευρη προσπάθεια αλλαγής σε όλους τους τομείς. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημούλης βάσει της έρευνας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ισντιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση (27η στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ) σε θέματα ισότητας των φύλων, μένοντας πίσω από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Ακόμη. Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, όπως «να διδάξουμε στα αγόρια να σέβονται τις γυναίκες και στα κορίτσια να μην ανέχονται προσβολές και μειωτικές συμπεριφορές που μπορούν να φτάσουν στη βία, να μεταρρυθμίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία με πνεύμα ισοτιμίας και δημοκρατίας, να σταματήσει να κυριαρχεί η ανισότητα και η θεοποίηση της βίας στα ΜΜΕ». Ο κ. Παπαδημούλης επέκρινε συγκεκριμένα τα ΜΜΕ που «ξέπλυναν» τις πρόσφατες περιπτώσεις κακοποίησης των γυναικών ενώ σχολίασε πως αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές η καταγγελία της 18χρονης στην Ηλιούπολη, με την απομόνωσή της από την οικογένεια και τους συνηγόρους της για πολλές ώρες, σαν να επρόκειτο για κατηγορούμενη.

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά και μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων τόνισε «τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας υποδηλώνονται και υποκαταγγέλλονται, διότι 2 στις 3 γυναίκες δεν θα τα καταγγείλουν ποτέ από φόβο, από έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές, από ανεπαρκή ενημέρωση για τα δικαιώματά τους ή επειδή επικρατεί αυτή η στρεβλή αντίληψη ότι είναι ζητήματα προσωπικά που δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται». Η κα Κουντουρά ακόμη, υπογράμμισε πως «πέρα από την αναγκαία υποστήριξη των γυναικών για να σπάσει το σπιράλ της σιωπής, είναι υποχρέωση όλων μας - της Πολιτείας, των θεσμών και των πολιτών, να στοχεύσουμε στην καλύτερη πρόληψη και εκπαίδευση και στην εξάλειψη των στερεοτύπων και των μοντέλων πατριαρχίας ήδη από τον πυρήνα της οικογένειας και των σχολείων» και πρόσθεσε πως «ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) είναι καταλυτικός, καθώς είναι σημαντικό να μην αναπαράγονται εικόνες και νοοτροπίες βίας, προκαταλήψεων και σεξισμού αλλά πρότυπα που να εμπνέουν τον αμοιβαίο σεβασμό» ενώ ανέφερε πως η στήριξη φορέων και οργανώσεων για να προάγουν τις αρχές και τις αξίες και της ισότητας είναι υψίστης σημασίας. Η κα Κουντουρά ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τον «Αντίκτυπο της Ενδοοικογενειακής Βίας στις Γυναίκες και στα Παιδιά και τα Δικαιώματα Επιμέλειας», ανέφερε πως η έκθεση προτείνει μέτρα και προτάσεις και πιέζει για ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την προστασία γυναικών και παιδιών– θυμάτων από τη συνεχόμενη έκθεσή τους στην ενδοοικογενειακή βία, την εκπαίδευση των αρχών και επαγγελματιών που χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις, και την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική εξειδικευμένη εκπαίδευση του δικαστικού, αστυνομικού, ιατροδικαστικού προσωπικού για όλες τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας και τους μηχανισμούς της για την εκτίμηση κινδύνων και τον έγκαιρο εντοπισμό των σημαδιών κακοποίησης, η επαρκής πρόσβαση των θυμάτων σε ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης μέσα από την αύξηση των κρατικών και κοινοτικών πόρων καθώς και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε περιόδους κρίσης όπως η πανδημία αλλά και μέτρα ενδυνάμωσης και ανεξαρτησίας των γυναικών και η επαγγελματική και ψυχολογική υποστήριξής τους.

Η Γραμματέας της ΚΟ και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως ο όρος γυναικοκτονία ανατρέχει από το 1976 στην επιστήμη της εγκληματολογίας, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης χρησιμοποιεί τον όρο από το 2009 και εμπεριέχεται στην επεξηγηματική σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και η μη αναγνώρισή της είναι ένα ευνοϊκός παράγοντας για να διαιωνίζεται το έγκλημα. Σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη «η θυματοποίηση των γυναικών απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες, συνιστά διακριτό έγκλημα και ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας» ενώ τόνισε πως χρειάζονται στοχευμένα μέτρα και η οργανωμένη κοινωνία «δεν μπορεί να αρκείται στην ατομική ευθύνη αλλά οφείλει να προνοεί και να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνική ειρήνη». Επιπλέον η κα Γεροβασίλη εστίασε στο έλλειμα που παρατηρείται στις διωκτικές αρχές που οφείλεται είτε στην ελλιπή κατάρτιση, είτε στη νοοτροπία είτε στη λεγόμενη «συναδελφική αλληλεγγύη» ή αλλιώς συγκάλυψη και υπογράμμισε την σημαντική πρωτοβουλία που είχε πάρει ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2019 με τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας, όπου δημιουργήθηκαν συνεκτικά δίκτυα με την αστυνομία να αποτελεί την οργανωτική δομή.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ποινικολόγος, Σπύρος Λάππας σχολίασε πως «η γυναικοκτονία υπάρχει στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομική κοινότητα εντονότατα» και εξήγησε την άποψη που επικρατεί πως «ο γυναικοκτόνος κινητοποιείται από το αρχέγονο ένστικτο του άνδρα – θηρευτή, του προστάτη – χορηγού, του κυρίαρχου που δεν δέχεται αμφισβήτηση σε όποιας μορφής κυριαρχία έχει επιβάλει στην γυναίκα» και αποτελεί κατάληξη μακράς διαδικασίας έμφυλης βίας και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής του όρου στο ελληνικό ποινικό δίκαιο. Ο κ. Λάππας ανέφερε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διακήρυξη της Βιέννης για τις Γυναικοκτονίες, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και τα 18 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν ήδη εισάγει τις γυναικοκτονίες σαν όρο στα νομικά τους κείμενα.

Η Πρόεδρος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (ΕΔκΒ), Κική Πετρουλάκη τόνισε πως «μας σκοτώνουν επειδή μας θεωρούν κατώτερες και γι’αυτό θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να ελέγχουν τη ζωή και το σώμα μας. Και όταν αρνηθούμε να υπηρετήσουμε τον ρόλο με τρόπους που να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες, όταν απαιτήσουμε σεβασμό και θελήσουμε να αποδράσουμε από μια σχέση ισχύος και ελέγχου, θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν τη ζωή που δεν κατάφεραν να ελέγξουν, γι’αυτό είναι γυναικοκτονίες και γι’αυτό οφείλουμε να τις λέμε με το όνομά τους». Η κα Πετρουλάκη τόνισε πως οι άντρες αυτοί μεγάλωσαν σε κοινωνίες πατριαρχικά δομημένες στις οποίες αισθάνονται ότι δικαίως έδρασαν έτσι, σε κοινωνίες που προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στη γυναίκα που βιάστηκε ή δολοφονήθηκε. Η κα Πετρουλάκη ολοκλήρωσε λέγοντας μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχει αξιολόγηση επικινδυνότητας και λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, δεν τηρείται ο αυτεπάγγελτα διωκόμενος χαρακτήρας της ενδοοικογενειακής βίας, και εξέφρασε την ανησυχία της πως στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις αντρών που μετά τις δολοφονίες των συζύγων τους, κράτησαν την επιμέλεια των παιδιών, με αποτέλεσμα να μείνουν ελεύθεροι για εννιά χρόνια ενώ είχαν ήδη καταδικαστεί και τέλος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν τα εξειδικευμένα μέτρα υποστήριξης θυμάτων που προβλέπει το άρθρο 25 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Στην συνέντευξή της στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος της 19χρονης, θύματος σεξουαλικής κακοποίησης και κυκλώματος trafficking στην Ηλιούπολη εξήγησε την αναιτιολόγητη και απαράδεκτη στάση της αστυνομίας απέναντι στο θύμα που την θεωρούσε «κρατούμενη» και ανέφερε πως «όταν μου λένε πως χρειαζόμαστε περισσότερη αστυνομία απαντώ πως χρειαζόμαστε περισσότερες αλληλέγγυες σερβιτόρες, να απλώσουμε το χέρι στον διπλανό όταν ακούμε τη φωνή. Οι αστυνομικές αρχές δεν αντιμετωπίζουν ισότιμα έναν καταγγελλόμενο δράστη αστυνομικό με έναν καταγγελλόμενο δράστη πολίτη» και σχολίασε πως η ελληνική πολιτεία παραιτείται από το τεκμήριο του δημοκρατικού ελέγχου αλλά με το #metoo πολλές κοπέλες καταγγέλλουν πιο εύκολα σε αντίθεση με παλιά.

Ο Αθανάσιος Χαρμάνης, δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν Κράουτς,
σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του, μετέφερε το συγκλονιστικό μήνυμα από την μητέρα και τον πατέρα της Καρολάιν Κράουτς: «τα κορίτσια που υποφέρουν να μιλάνε στους γονείς τους και στις αρχές, να μη διστάζουν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες από όσα ζουν».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι έμπειροι δημοσιογράφοι Σοφία Μανδηλαρά (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και Μαρίνα Γιακουμάκη (Νέα Τηλεόραση Κρήτης).

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ