23/07/2021

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο της Μάγιας Λυμπεροπούλου

Ανακοίνωση Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο της Μάγιας Λυμπεροπούλου

Η απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του Θεάτρου. Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Η σημαντική ηθοποιός, σκηνοθέτης και δασκάλα, ξεκίνησε την καριέρα της στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης ενώ φοιτούσε ακόμα στην δραματική σχολή.

Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Από το 1971 για μεγάλο χρονικό διάστημα έμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο και εργάστηκε ως ηθοποιός.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και διατέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Με διαρκές ενδιαφέρον για το θέατρο μέχρι το τέλος, πάντα μπροστά από την εποχή της, ερμήνευσε μοναδικά δύσκολους ρόλους αναζητώντας πάντα την ουσία των κειμένων. Σαν δασκάλα ενδιαφερόταν πραγματικά να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών της και σαν σκηνοθέτης έδωσε το μοναδικό της στίγμα.

Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Άγγελοι στην Αμερική (2010), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Ο θείος Βάνιας (2009), Η τριλογία του παραθερισμού (2011) και πολλά άλλα.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει την μεγάλη του θλίψη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.