26/07/2021

Επίκαιρη ερώτηση Τριανταφυλλίδη: Ερωτηματικά και προβληματισμός μετά τις αποκαλύψεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σχετικά με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις που αφορούν ιατρικά λάθη και δεν ανακοινώνονται στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με θέμα: «Ερωτηματικά και προβληματισμός μετά τις αποκαλύψεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σχετικά με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις που αφορούν ιατρικά λάθη και δεν ανακοινώνονται στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο».

Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνει:

- Πλείστα ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σε επίκαιρη ερώτησή, που συζητήθηκε στις 12.7.2021 και αφορούσε τους ελέγχους που ασκεί το Υπουργείο Υγείας σε ιδιώτες ιατρούς με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 14χρονης Γωγώς από την Επανομή Θεσσαλονίκης.

- Όπως αποκάλυψε ο κ. Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στον ιατρό που ανέλαβε την επέμβαση της 14χρονης Γωγώς με τραγικό αποτέλεσμα τον άδικο χαμό της, ο ίδιος γιατρός είχε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση από το 2012 σε βάρος του για ανθρωποκτονία από αμέλεια μιας 40χρονης γυναίκας και η απόφαση αυτή παρά την παρέλευση εννέα ετών δεν είχε γνωστοποιηθεί αρμοδίως στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπως είχε την υποχρέωση εκ του νόμου, από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου Δικαιοσύνης τα περιστατικά στα οποία αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και αν ναι, ποια είναι, πόσα είναι, αν αφορούν μόνο τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και αν υπάρχει πειστική εξήγηση για την πολυετή καθυστέρηση γνωστοποίησης των αποφάσεων αυτών στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας με τις παρεπόμενες πειθαρχικές ποινές που θα επέσυρε η έγκαιρη γνωστοποίησή τους;

2. Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου: α. Να διερευνηθούν, να φωτιστούν και να εξατομικευθούν οι πιθανές ευθύνες δικαστικών λειτουργών και β. Να εξεταστεί η θέσπιση πάγιας διαδικασίας γνωστοποίησης των αποφάσεων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία χωρίς τις συγκεκριμένες προκλητικές, για την κοινή γνώμη, χρονικές καθυστερήσεις;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: «Ερωτηματικά και προβληματισμός μετά τις αποκαλύψεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σχετικά με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις που αφορούν ιατρικά λάθη και δεν ανακοινώνονται στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο»

Πλείστα ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας σε επίκαιρη ερώτησή μου, που συζητήθηκε στις 12.7.2021 και αφορούσε τους ελέγχους που ασκεί το Υπουργείο Υγείας σε ιδιώτες ιατρούς με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 14χρονης Γωγώς από την Επανομή Θεσσαλονίκης.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στον ιατρό που ανέλαβε την επέμβαση της 14χρονης Γωγώς με τραγικό αποτέλεσμα τον άδικο χαμό της, ο ίδιος γιατρός είχε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση από το 2012 σε βάρος του για ανθρωποκτονία από αμέλεια μιας 40χρονης γυναίκας και η απόφαση αυτή παρά την παρέλευση εννέα ετών δεν είχε γνωστοποιηθεί αρμοδίως στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπως είχε την υποχρέωση εκ του νόμου, από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό. Ειδικότερα, ο συνάδελφός σας Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής όπως ακριβώς καταγράφονται στα πρακτικά της συγκεκριμένης ερώτησης: «Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης το 2012 δεν περιήλθε εις γνώση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αρμοδίως από τον αρμόδιο εισαγγελέα, παρά το γεγονός ότι είναι θεσπισμένη υποχρέωση του τελευταίου να ανακοινώνει αμελλητί τον Πρόεδρο του οικείου ιατρικού συλλόγου και μάλιστα, με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση έχει προβλεφθεί εκ νέου η υποχρέωση των ποινικών δικαστηρίων να αποστέλλουν αμελλητί σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι οι ιατρικοί σύλλογοι, αντίγραφα των αμετάκλητων καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν επαγγελματίες υγείας. Επιτρέψτε μου να πω –και λόγω της ερώτησής σας, έχετε αναφερθεί και στο παρελθόν στο περιστατικό αυτό- έχει παρατηρηθεί ότι και σε άλλες περιπτώσεις κάποια βουλεύματα, καταδικαστικές ή απαλλακτικές αποφάσεις και κάποιες ποινικές διώξεις ή εγκλήσεις κατά γιατρών δεν έχουν ανακοινωθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ο ερωτών βουλευτής

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος