30/07/2021

Ν. Σαντορινιός: Το Κτηματολόγιο Ρόδου είναι κλειστό με ευθύνη Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου - Στις καλένδες και η ολοκλήρωση της εθνικής κτηματογράφησης με το νέο νομοσχέδιο - βίντεο

Παρατίθενται σημεία από την ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ο ίδιος άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η Κυβέρνηση να «επιταχύνει» τις διαδικασίες κτηματογράφησης ενώ αναφέρθηκε και στην πολύμηνη ασυνεννοησία μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Δήμου Ρόδου για το κτιριακό πρόβλημα του Κτηματολογίου Ρόδου, η οποία έχει προκαλέσει το «πάγωμα» της αγοράς ακινήτων στο νησί.

Ø Ας τα βρουν επιτέλους Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος για να επαναλειτουργήσει το Κτηματολόγιο Ρόδου

«Ως Δωδεκανήσιος, θα αναφερθώ στα πρώτα και ιστορικά κτηματολόγια της χώρας μας, σε Ρόδο, Κω και Λέρο. Σήμερα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει και πάλι παράταση για τη μεταφορά και τον εκσυγχρονισμό τους. Αφήνουν το Κτηματολόγιο Ρόδου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς μηχανικούς, χωρίς υποδομές και το χειρότερο, εδώ και περίπου δέκα μήνες παραμένει κλειστό! Δεν γίνεται καμία μεταγραφή και έχει «παγώσει» η αγορά ακινήτων στη Ρόδο με όλες τις γνωστές επιπτώσεις. Υπάρχει πρόβλημα στις κτιριακές υποδομές και δεν μπορεί να τα βρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Περιφέρεια και ο Δήμος Ρόδου. Μα, όλοι γαλάζιοι είσαστε. Βρείτε τα επιτέλους, να τελειώνουμε, να λειτουργήσει επιτέλους το πολύπαθο Κτηματολόγιο!»

Ø Ενώ εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις κτηματογράφησης, η Κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο θέτει εκτός συναλλαγής πολλά ακίνητα

«Για μια ακόμα φορά, πίσω από έναν ευφάνταστο τίτλο νομοσχεδίου, κρύβεται μια προχειροδουλειά των «αρίστων» του «επιτελικού κράτους». Όπως συνηθίζουν, κρύβουν τα πάντα κάτω από το χαλί, και μάλιστα για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως είναι το Κτηματολόγιο».

«Όταν, ως ΣΥΡΙΖΑ, αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, δώσαμε μάχη για να προχωρήσουν εμβληματικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, που θα συνέβαλαν στην εμπέδωση της ασφάλειας δικαίου και θα επιτάχυναν τις επενδύσεις σε ένα ασφαλές θεσμικό περιβάλλον. Προχώρησαν οι δασικοί χάρτες και η χάραξη αιγιαλού, εκπονήθηκαν ειδικά χωροταξικά σχέδια και όσο αφορά στην κτηματογράφηση, παραλάβαμε ένα 25% και το φτάσαμε στο 60% σε 2 χρόνια. Αντιθέτως, στα 2 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόοδος. Και μετά από 2 χρόνια αδράνειας, έρχεστε τώρα να κηρύξετε ένα έργο ως ολοκληρωμένο, ενώ έχει τεράστιες εκκρεμότητες. Θεωρείτε ότι ολοκληρώθηκε το έργο, μεταφέροντας στο κτηματολογικό φύλλο του κάθε ακινήτου τις εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα; Ποιος αλήθεια θα προβεί σε αγορά ενός οικοπέδου όταν έχει εκκρεμότητες το κτηματολογικό του φύλλο, όταν την επόμενη μέρα οποιαδήποτε όμορη ιδιοκτησία μπορεί να αμφισβητήσει τα δικαιώματα; Και με ποιον θα γίνει το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη, με τον όμορο ή με αυτόν που ακόμα δεν έχει κάνει δήλωση και πιθανόν να διεκδικήσει δικαιώματα επ’ αυτής της ιδιοκτησίας;»

«Θεμέλιος λίθος του Κτηματολογίου είναι οι καθαρές ιδιοκτησίες και όχι τα εκκρεμή ιδιοκτησιακά καθεστώτα. Η Κυβέρνηση της ΝΔ διαιωνίζει την ανασφάλεια δικαίου και δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, σε ό,τι αφορά και τα κτηματολογικά».

«Όσο για το ποσοστό 2% που η Κυβέρνηση επικαλείται ότι είναι αυτό που καθυστερεί το 98%, προφανώς αγνοεί το 44% των αδήλωτων, μέχρι σήμερα, δικαιωμάτων για τα οποία δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ένταξης στο Κτηματολόγιο. Άρα, το βασικό της επιχείρημα είναι εντελώς στον αέρα. Στα χρόνια της πανδημίας, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δώσει τις απαιτούμενες παρατάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος της προανάρτησης με στόχο τη διόρθωση των σφαλμάτων».

Ø Δεν θα σας αφήσουμε να κουκουλώσετε το σκάνδαλο με το «πόθεν έσχες» του Πρωθυπουργού

«Όπως μας έχει συνηθίσει η Κυβέρνηση, υποβαθμίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και υποτιμά τον θεσμό, φέρνοντας μαζί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο άλλες 9 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, με συνολικά 70 άρθρα, χωρίς να μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε την άποψή μας και να γίνει ουσιαστική διαβούλευση. Ταυτόχρονα, η συζήτηση για το μεγάλο deal της επικουρικής ασφάλισης γίνεται τώρα στις Επιτροπές, με την συζήτηση στην Ολομέλεια να μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο. Ενώ ακόμα χειρότερο, είναι αυτό που θα γίνει αύριο. Με fast-track διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση, συζητιέται ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά πακέτα που έρχονται στη χώρα, από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Άλλωστε, η υποβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου φαίνεται και από τις μεθοδεύσεις που κάνετε για να αποκρύψετε την ιστορία με το «πόθεν έσχες» του Πρωθυπουργού. Αφού κάνατε τα πάντα για να μη συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή, αφού σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων για τη μεθόδευση, προχωρήσατε σε μία λαθροχειρία. Συνεδρίασε η Επιτροπή, αλλά πήγατε να αρχειοθετήσετε το «πόθεν έσχες» του κ. Μητσοτάκη στη λίστα των Βουλευτών με εκκρεμότητα που θα αρχειοθετηθούν. Κι αφού ξανά υπήρξε αντίδραση και πιαστήκατε με τη γίδα στην πλάτη, είπατε στον ελληνικό λαό ότι έγινε «εκ παραδρομής» και ότι ένας υπάλληλος της Βουλής έκανε το λάθος!

Δεν έγινε εκ παραδρομής. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Μητσοτάκης κρύβει την offshore εταιρεία της συζύγου του από το «πόθεν έσχες» του. Γνωρίζετε ότι παραβιάζεται ο νόμος που απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους να έχουν offshore εταιρείες. Πώς να το ξεχάσετε άλλωστε! Εσείς δεν ήσασταν που τρέχατε εκτός αίθουσας για να προλάβετε να μην ψηφίσετε, ούτε «ναι» ούτε «όχι», όταν φέραμε τη σχετική ρύθμιση;

Σας το λέμε ξεκάθαρα. Δεν θα σας αφήσουμε να το κουκουλώσετε! Αν όλα αυτά γίνονταν σε μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε για μία ώρα».