06/08/2021

Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις επιπτώσεις του καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη, όπως σε ολόκληρη τη χώρα, επηρεάζουν αρνητικά τις περισσότερες καλλιέργειες, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στους παραγωγούς. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας έχουν επηρεαστεί κυρίως η αμπελοκαλλιέργεια, η ελαιοκομία και οι νέες φυτεύσεις κηπευτικών. Ο καύσωνας θα φέρει μειωμένες αποδόσεις και υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων. Παράλληλα προκαλεί αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω των αυξημένων αναγκών σε προστασία και ιδιαίτερα στις αυξημένες ανάγκες αρδεύσεων των καλλιεργειών.

Τα οινοστάφυλλα και η σουλτανίνα, αλλά ιδιαίτερα τα επιτραπέζια σταφύλια υπέστησαν ζημιές ήδη από τον πρώτο καύσωνα, στις αρχές Ιουλίου, που προκάλεσε εγκαύματα στον καρπό. Τώρα ο δεύτερος καύσωνας που βιώνουμε, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης, στην κυριολεξία «βράζει» τα σταφύλια. Με το πέρας του καύσωνα θα διαφανούν καθαρότερα τα αποτελέσματα και θα πρέπει να αποτυπωθεί και να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών και των προβλημάτων, που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες.

Στις νέες θερμοκηπιακές φυτεύσεις που έχουν ξεκινήσει αυτές τις μέρες, όπως αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες, τα νεαρά σπορόφυτα ενώ είναι έτοιμα να μεταφυτευθούν δεν μπορούν να αντέξουν τον καύσωνα με αποτέλεσμα να ξεραίνονται. Απαιτούνται λοιπόν συνεχώς επαναφυτεύσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια χρόνου και χρήματος για τους παραγωγούς.

Πολλά προβλήματα επίσης έχει δημιουργήσει ο καύσωνας και στην κτηνοτροφία, τα οποία συνδέονται αφενός με την διαβίωση, την υγιεινή και ασφάλεια των ζώων και αφετέρου σχετίζονται με την δυσκολία παραγωγής και διαχείρισης ορισμένων ζωοτροφών, την αύξηση του κόστους και σειρά άλλων ζητημάτων που έρχονται ως απόρροια των υψηλών θερμοκρασιών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση

α. κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βουλευτές και μέλη της θεματικής ομάδας αγροτικής πολιτικής, θα επισκεφτούν τον Περιφερειάρχη και τον τοπικό ΕΛΓΑ

β. οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσουν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση και θα καταθέσουν σχετική ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Είναι επείγουσα ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και ο ΕΛΓΑ, ώστε μετά το πέρας του καύσωνα να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.