ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/08/2021

Δ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει αντιπολίτευση τυμβωρυχίας - Μόλις περάσει αυτή η κρίση, θα αναζητηθούν οι ευθύνες, οι κυβερνώντες να πάψουν να αυτοσυγχαίρονται και να αυτοθαυμάζονται

Δ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει αντιπολίτευση τυμβωρυχίας - Μόλις περάσει αυτή η κρίση, θα αναζητηθούν οι ευθύνες, οι κυβερνώντες να πάψουν να αυτοσυγχαίρονται και να αυτοθαυμάζονται



Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην κυριακάτικη «Real News»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει αντιπολίτευση τυμβωρυχίας σαν και αυτή που αντιμετωπίσαμε από τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μάτι και την Μάνδρα. Μόλις περάσει αυτή η κρίση, θα αναζητηθούν οι ευθύνες – έως τότε, συνιστώ στους κυβερνώντες να πάψουν να αυτοσυγχαίρονται και να αυτοθαυμάζονται, γιατί προκαλούν βάναυσα τη νοημοσύνη των πολιτών» -  «Ρεαλιστικός στόχος η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν - Για μια προοδευτική κυβέρνηση λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με βάση κοινό πρόγραμμα, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς» -  «Η σπουδή του Κυρ. Μητσοτάκη να κηρύξει το τέλος της πανδημίας… πολλές φορές, καλλιέργησε τεχνητή αισιοδοξία ερήμην της πραγματικότητας, παράγοντας ανυποληψία και έλλειμμα εμπιστοσύνης» - «Για μένα, η Αριστερά είναι αξίες, ήθος, εντιμότητα, τρόπος ζωής. Όχι ισόβια κοινοβουλευτική καριέρα. Μετά τη λήξη της θητείας μου το 2024, θα συνεχίσω να υπηρετώ τις ίδιες ιδέες, αλλά μακριά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα»


Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη φιλοξενεί στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα «Real News».

O Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απαντά σε ερωτήματα της δημοσιογράφου Μαριτίνας Ζαφειριάδου, σχετικά με την επιτελική αποτυχία στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που ρημάζουν την Ελλάδα, την ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, το συσχετισμό δυνάμεων που ακολουθεί την αναπόφευκτη φθορά της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά.
«Αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν άγρια», λέει ο Δημ. Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει αντιπολίτευση τυμβωρυχίας σαν και αυτή που αντιμετωπίσαμε από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μάτι και την Μάνδρα».

Θα πρέπει να αναζητηθούν σαφώς «ευθύνες για διαχειριστικές ανεπάρκειες και ολιγωρίες και κυρίως να ετοιμαστεί ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει», λέει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έως τότε όμως, προσθέτει, «συνιστώ στους κυβερνώντες να σταματήσουν να αυτοσυγχαίρονται και να αυτοθαυμάζονται, γιατί προκαλούν βάναυσα τη νοημοσύνη των πολιτών».

Σύμφωνα με τον Δημ. Παπαδημούλη, «η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να ενισχύσει την αξιοπιστία και δυναμική του», με «ρεαλιστικό στόχο την πρωτιά στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με βάση προγραμματικές συγκλίσεις, με αξιοποίηση της απλής αναλογικής».

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφερόμενος επίσης, επί προσωπικού, απαντά σε σχετική ερώτηση για τη μη ανανέωση της υποψηφιότητάς του στην Ευρωβουλή μετά το 2024, λέγοντας ότι «τρεις θητείες στο Ευρωκοινοβούλιο, με την εντολή του ελληνικού λαού και με συνεχή σκληρή δουλειά - όπως συνηθίζω σε ό,τι αναλαμβάνω, είναι υπεραρκετές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2024 και μετά, που ολοκληρώνεται η θητεία του «θα συνεχίσει να υπηρετεί τις ίδιες ιδέες, αλλά μακριά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα».


Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:

Κύριε Παπαδημούλη, η χώρα δοκιμάζεται από φωτιές για άλλη μια χρονιά. Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας το φαινόμενο και κυρίως, τι έγινε λάθος στη διαχείριση στις εστίες που έπληξαν τόσο την χώρα μας την τελευταία εβδομάδα;

Αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η συμπαράσταση στους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν άγρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κάνει αντιπολίτευση τυμβωρυχίας σαν και αυτή που αντιμετωπίσαμε από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μάτι και την Μάνδρα. Μόλις περάσει η αιχμή αυτής της κρίσης, θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για διαχειριστικές ανεπάρκειες και ολιγωρίες και κυρίως να ετοιμαστεί ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Έως τότε, συνιστώ στους κυβερνώντες να σταματήσουν να αυτοσυγχαίρονται και να αυτοθαυμάζονται, γιατί προκαλούν βάναυσα τη νοημοσύνη των πολιτών.

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρούνται ως η τελευταία ευκαιρία για ανάπτυξη στην χώρα μας. Σε τι ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για την αξιοποίησή του;

Η Ελλάδα θα πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης 30,5 δισ. ευρώ, έως το 2026 (17,8 δισ. είναι επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. δάνεια). Τα χρήματα αυτά είναι πολλά γιατί η χρεοκοπία και τα μνημόνια της προηγούμενης δεκαετίας την έχουν καταστήσει πλέον, μια φτωχή ευρωπαϊκή χώρα με υψηλή ανεργία.
Δυστυχώς η ΝΔ ετοίμασε, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, ένα σχέδιο που ευνοεί τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών. Δίνει τη μερίδα του λέοντος στους κομματικούς της φίλους. Δίνει π.χ., για τη δημόσια Υγεία 4.5% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπερβαίνει το 10%. Και τα 12,7 δισ. των δανείων, που θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος, τα δίνει αποκλειστικά σε λίγους ιδιώτες, μέσω τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι από τις 850.000 επιχειρήσεις θα επωφεληθεί μόλις το 3%. Χωρίς κανένα εθνικό σχέδιο για την ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας σε βάρος των εισαγωγών.
Γι’ αυτό προτείνω:

α) Διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου μέσω διακομματικής επιτροπής της Βουλής, όπως κάνουμε ήδη στο Ευρωκοινοβούλιο -και με την ενεργό συμμετοχή μου.

β) Τροποποίηση του ελληνικού σχεδίου, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές άλλων κρατών-μελών.

Πώς κρίνετε τη διαχείριση της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πώς σε ελληνικό;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μέτρια και βελτιώνεται - Η Ελλάδα ξεκίνησε καλά -στο πρώτο κύμα, αλλά χειροτερεύει. Η σπουδή του Κυρ. Μητσοτάκη να κηρύξει το τέλος της πανδημίας… πολλές φορές, έστειλε λάθος σήματα. Η τεχνητή αισιοδοξία που καλλιεργεί η ΝΔ, ερήμην της πραγματικότητας, παράγει ανυποληψία και έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Δύο χρόνια μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ παραμένει πρώτη. Γιατί δεν κερδίζει το χαμένο έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η ΝΔ παραμένει πρώτη ακόμη στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει όμως και εντείνεται η φθορά της, όπως και του Πρωθυπουργού. Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να ξεπεράσει τη δική του στασιμότητα, ενισχύοντας την αξιοπιστία και δυναμική του. Ο στόχος μας είναι ρεαλιστικός: Πρωτιά στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με βάση προγραμματικές συγκλίσεις, με αξιοποίηση της απλής αναλογικής.
Τα κλειδιά για να το πετύχουμε είναι τρια:

· Εκλογικό και κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας με σαφείς προτεραιότητες.
· Ενωμένο κόμμα με τον Τσίπρα επικεφαλής και σύνθεση απόψεων · Ένταση της εξωστρέφειας και της διεύρυνσης του κόμματος.

Αλήθεια, βλέπετε πρόωρες εκλογές;

Θεωρώ παράλογο να στηθούν αυτή την ώρα κάλπες, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει. Δεν έχω όμως καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις του Κ. Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας.

Ανακοινώσατε πως δεν θα είστε εκ νέου υποψήφιος. Γιατί;

Θεωρώ ότι τρεις θητείες στο Ευρωκοινοβούλιο, με την εντολή του ελληνικού λαού και με συνεχή σκληρή δουλειά - όπως συνηθίζω σε ό,τι αναλαμβάνω, είναι υπεραρκετές. Έχω πάρει τις αποφάσεις μου και τις έχω ανακοινώσει ήδη από το 2017, και στον Αλέξη Τσίπρα.

Το 2019 περίπου 300.000 συμπολίτες μου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, εκλέγοντάς με πρώτο σε ψήφους Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από το 2014 μέχρι σήμερα, οι συνάδελφοί μου στο Ευρωκοινοβούλιο, από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες με εκλέγουν συνεχώς Αντιπρόεδρο, ο μόνος από την Ελλάδα και ο μόνος από την Αριστερά, με ποσοστά έως και 75%. Η ευρωπαϊκή αξιολόγηση VoteWatch.EU με κατατάσσει στους κορυφαίους 10 Ευρωβουλευτές, με τη μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική επιρροή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς… Δεν γεννήθηκα όμως Ευρωβουλευτής! Και πιστεύω βαθιά στη διαρκή ανανέωση ιδεών και προσώπων.
Εντάχθηκα στα 18 μου στην Αριστερά, στο μικρό και πρωτοπόρο ΚΚ Εσωτερικού και ανέβηκα ένα-ένα τα σκαλιά της ιεραρχίας, ενώ παράλληλα σπούδαζα με υποτροφία στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Δούλεψα 25 χρόνια ως μηχανικός και διευθυντικός στέλεχος και πρωτοεκλέχτηκα στο Ευρωκοινοβούλιο στα 49 μου.

Έως το 2024 που ολοκληρώνεται η θητεία μου στην Ευρωβουλή, θα συνεχίσω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, με σταθερό γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Από το 2024 και μετά, γεροί να είμαστε, θα συνεχίσω να υπηρετώ τις ίδιες ιδέες, αλλά μακριά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.
Η Αριστερά είναι για μένα αξίες, ήθος, εντιμότητα, τρόπος ζωής και όχι ισόβια κοινοβουλευτική καριέρα.

Είστε υπέρμαχος και πρωτεργάτης της προσπάθειας διαλόγου μεταξύ Αριστερών, Σοσιαλιστών και Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Θεωρείτε ότι έχει έρθει η ώρα για κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;

Την στρατηγική της «Προοδευτικής Συμμαχίας», την οικοδομούμε βήμα-βήμα από το 2014, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και θα παραμείνει δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και δύναμη-γέφυρα μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πρασίνων. Αυτή μας η στρατηγική είναι η ώρα να ξεδιπλωθεί πιο τολμηρά και στην Ελλάδα.
Στόχος η συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι η μεγάλη δύναμη στον ευρύτερο χώρο, και χωρίς ηγεμονισμούς.
Με ανοιχτή απεύθυνση για συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή σε όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς.
Οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, πρέπει και μπορεί να δώσουν προοδευτική κυβέρνηση λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με βάση κοινό πρόγραμμα.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ