ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/08/2021

Σ. Φάμελλος: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αφήνει μόνους τους πολίτες στα δύσκολα

Σ. Φάμελλος: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αφήνει μόνους τους πολίτες στα δύσκολα



Άρθρο του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, για το iEidiseis.gr

«Επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη σημαίνει ότι στα δύσκολα οι πολίτες είναι μόνοι τους, καθώς η πολιτεία ολοένα και αποχωρεί από κρίσιμους τομείς ευθύνης της. Για αυτό εξάλλου επαναλαμβάνεται ως μόνιμη επωδός η «προσωπική ευθύνη». Για τη νέα δεξιά του κου Μητσοτάκη, επιτελικό κράτος, ουσιαστικά σημαίνει απουσία του κράτους από τα σημαντικά και τα δύσκολα. Αυτό βίωσαν οι πολίτες των πληττόμενων περιοχών από τις πυρκαγιές», δηλώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο iEidiseis.gr.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι συνταρακτικό και πρωτόγνωρο, με τις καμένες εκτάσεις να φτάνουν ήδη στο ένα εκατομμύριο στρέμματα, πολλά περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μόνο στην Εύβοια έχουν καεί πάνω από 500.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, σε ένα μοναδικό πνεύμονα, ένα οικολογικό και αναπτυξιακό διαμάντι, σημειώνει στη συνέχεια. Μαζί με τα δάση όμως έχουν καταστραφεί περιουσίες αλλά και όλος ο παραγωγικός ιστός και τα επαγγέλματα στις περιοχές αυτές.

Σχολιάζει ότι η κυβέρνηση έχει εξειδίκευση μόνο στην τακτοποίηση υποσχέσεων και εξυπηρετήσεων, παίζοντας τον ρόλο του «γκρουπιέρη» που μοιράζει τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ στους κολλητούς του συστήματος εξουσίας που είναι εγκατεστημένο στο Μαξίμου και ταυτόχρονα ξεπουλάει κρίσιμες εθνικές υποδομές, όπως το δίκτυο φυσικού αερίου, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, κλπ. «Σε αυτές τις προτεραιότητες και στην τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών με χρυσές αμοιβές και bonus, πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτελικές ικανότητες. Και φυσικά η επιτελικότητα και η αριστεία βασίζονται στην επικοινωνία και την προπαγάνδα μέσω της χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης και της κοινής γνώμης», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος στέκεται στην αναντιστοιχία λόγων και έργων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ενώ δήλωνε πανέτοιμη, ακόμη και στις 3 Αυγούστου, την επόμενη ημέρα της έναρξης της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα απέδειξαν ότι έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Αναφέρεται επιπλέον στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που παρουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ίχνος τυμβωρυχίας και ακρότητας στις οποίες είχε αριστεύσει ως αντιπολίτευση η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη την περίοδο ‘16-’19, τις οποίες όμως δεν υιοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παρότι είναι ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο της αποκατάστασης των περιοχών και βασικό εργαλείο ανόρθωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, δεν ακούσαμε, μέχρι τώρα, τονίζει ο Σ.Φάμελλος, καμία δέσμευση για θέσεις εργασίας στην αποκατάσταση, στον έλεγχο και στην περιφρούρηση της αναδασωτέας περιοχής, στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

«Βιάστηκε μόνο να ανακοινώσει «ανάδοχους αναδάσωσης», με μελέτες που θα κάνουν οι ίδιοι, ενώ όλοι οι επιστήμονες και οι ΜΚΟ μιλούν για αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος με ενιαίο σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική αναγέννηση και όχι σε τμήματα «ιδιωτικής χορηγίας» με τεχνητή αναδάσωση».

Ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιλέγει η πολιτεία να είναι απούσα από την πρόληψη των πυρκαγιών και από τα ελλείμματα στην πυρόσβεση, για τα οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη. Σημειώνει ακόμη ότι η πολιτεία δεν μπορεί να απουσιάζει όμως από το έργο αποκατάστασης και αναγέννησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, αλλά η πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει, να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο Σ. Φάμελλος δηλώνει τέλος, ότι ο περιορισμός των λειτουργιών και του ρόλου του κράτους, η απουσία της ευθύνης της πολιτείας και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων λειτουργιών είναι οι μόνοι τομείς στους οποίους αριστεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μία επιλογή εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών και, όπως αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο, του ελληνικού περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μία άλλη προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί πολιτικές προς όφελος όλων των πολιτών.

 

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

 

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αφήνει μόνους τους πολίτες στα δύσκολα


Οι καταστροφικές πυρκαγιές των δύο τελευταίων εβδομάδων στη χώρα μας προκάλεσαν ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πληγές. Το μέγεθος της καταστροφής είναι συνταρακτικό και πρωτόγνωρο. Οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται ήδη στο ένα εκατομμύριο στρέμματα, πολλά περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μόνο στην Εύβοια έχουν καεί πάνω από 500.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, σε ένα μοναδικό πνεύμονα, ένα οικολογικό και αναπτυξιακό διαμάντι. Μαζί με τα δάση όμως έχουν καταστραφεί περιουσίες αλλά και όλος ο παραγωγικός ιστός και τα επαγγέλματα στις περιοχές αυτές.

Η πολιτεία με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ανταπεξήλθε στις απαιτήσεις της αυτής δύσκολης μάχης. Παρότι η κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια, ευαγγελίζεται πρωτοβουλίες για το κλίμα και για την πράσινη πολιτική, παρότι υπήρχε ενημέρωση και προειδοποίηση για τον εκτεταμένο καύσωνα και παρότι παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργαλεία και χρηματοδότηση για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εφάρμοσε ούτε το δικό της σχέδιο για την πολιτική προστασία, ούτε αξιοποίησε το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής Goldammer, που είχε αποδεχθεί, ούτε και το θεσμικό πλαίσιο που είχε προκύψει από αυτό, όπως είναι η συνεργασία πυροσβεστικής και δασικών υπηρεσιών για αποτελεσματική πυρόσβεση.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, οι πολίτες των πληττόμενων περιοχών βίωσαν ότι επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη σημαίνει ότι στα δύσκολα είναι μόνοι τους, καθώς η πολιτεία ολοένα και αποχωρεί από κρίσιμους τομείς ευθύνης της. Για αυτό εξάλλου επαναλαμβάνεται ως μόνιμη επωδός η «προσωπική ευθύνη». Για τη νέα δεξιά του κου Μητσοτάκη, επιτελικό κράτος, ουσιαστικά σημαίνει απουσία του κράτους από τα σημαντικά και τα δύσκολα.

Η κυβέρνηση έχει εξειδίκευση μόνο στην τακτοποίηση υποσχέσεων και εξυπηρετήσεων, παίζοντας τον ρόλο του «γκρουπιέρη» που μοιράζει τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ στους κολλητούς του συστήματος εξουσίας που είναι εγκατεστημένο στο Μαξίμου και ταυτόχρονα ξεπουλάει κρίσιμες εθνικές υποδομές, όπως το δίκτυο φυσικού αερίου, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, κλπ. Σε αυτές τις προτεραιότητες και στην τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών με χρυσές αμοιβές και bonus, πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτελικές ικανότητες.

Και φυσικά η επιτελικότητα και η αριστεία βασίζονται στην επικοινωνία και την προπαγάνδα μέσω της χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης και της κοινής γνώμης.

Αποφάσισε, λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εφαρμόσει την ίδια τακτική στην πολιτική προστασία και στις δασικές πυρκαγιές. Μεγάλα λόγια, απόκρυψη ευθυνών, ωραιοποίηση της κατάστασης και από την πίσω πόρτα ανακύκλωση του παλαιοκομματικού κράτους της Δεξιάς. Το μέγεθος όμως της καταστροφής αποδεικνύει την τεράστια απόσταση λόγων και έργων:

    ​​23 Μαρτίου, ανακοινώθηκαν μετά από σύσκεψη υπό τους κυρίους Χρυσοχοϊδη και Χαρδαλιά, η προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου με προτεραιότητα στην πρόληψη, αλλά και η επάρκεια και ετοιμότητα των επίγειων και εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, περισσότερων από κάθε άλλη χρονιά.
    ​15 Ιουνίου, οι κύριοι Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς παρουσίασαν «μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία, μια πραγματική τομή, νέα προσέγγιση με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα, για να παρέμβουμε πριν εκδηλωθεί το κακό, για την αποτροπή του κινδύνου».
    ​3 Αυγούστου, την επόμενη ημέρα της έναρξης της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, μάς είπαν ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν τους βρήκαν απροετοίμαστους, τα σχέδια ήταν προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες λειτούργησαν υποδειγματικά.

Οι τραγικές εξελίξεις και τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα απέδειξαν ότι έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Τελικά, όλη η Ελλάδα έμαθε ότι τα όσα λέγονται στα Υπουργικά Συμβούλια και στις συνεντεύξεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης το έχει δηλώσει άλλωστε: «προτιμά την επικοινωνία και όχι την ουσία».

Και η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνά αδυνατίζει τις δημόσιες πολιτικές, αδυνατίζει και αφυδατώνει τις λειτουργίες και την επάρκεια της πολιτείας, δεν εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα της χώρας μας στην κλιματική κρίση, που κάθε μέρα αποδεικνύεται πιο απειλητική.

Η απουσία δημόσιων πολιτικών και η υποτίμηση των κοινωνικών αναγκών από την κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχτηκε και από τις ανακοινώσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 10ης Αυγούστου μετά τις πυρκαγιές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της καταστροφής και την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης και ανόρθωσης των περιοχών αυτών κατέθεσαν δημόσια συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, πριν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, χωρίς ίχνος τυμβωρυχίας και ακρότητας στις οποίες είχε αριστεύσει ως αντιπολίτευση η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη την περίοδο ‘16-‘19.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση είχε στα χέρια της υλοποιήσιμες προτάσεις, δεν επέλεξε να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα που θα περιέχει και την αναγέννηση των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Και παρότι είναι ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο της αποκατάστασης των περιοχών και βασικό εργαλείο ανόρθωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, δεν ακούσαμε, μέχρι τώρα καμία, δέσμευση για θέσεις εργασίας στην αποκατάσταση, στον έλεγχο και στην περιφρούρηση της αναδασωτέας περιοχής, στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Όπως και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ενιαίο πολεοδομικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και προσαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης σε αυτή την κατεύθυνση.

Το μόνο που βιάστηκε να ανακοινώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι οι «ανάδοχοι αναδάσωσης», με μελέτες που θα κάνουν οι ίδιοι, ενώ όλοι οι επιστήμονες και οι ΜΚΟ μιλούν για αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος με ενιαίο σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική αναγέννηση και όχι σε τμήματα «ιδιωτικής χορηγίας» με τεχνητή αναδάσωση.

Δυστυχώς, βιώνουμε ως κοινωνία τα τραγικά αποτελέσματα της απουσίας της πολιτείας από την πρόληψη των πυρκαγιών και από τα ελλείμματα στην πυρόσβεση, για τα οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη. Δεν μπορεί όμως να απουσιάζει από το έργο αποκατάστασης και αναγέννησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Η πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει, να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο περιορισμός των λειτουργιών και του ρόλου του κράτους, η απουσία της ευθύνης της πολιτείας και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων λειτουργιών είναι οι μόνοι τομείς στους οποίους αριστεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως είναι μία επιλογή εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών και, όπως αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο, του ελληνικού περιβάλλοντος.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μία άλλη κυβέρνηση που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί πολιτικές προς όφελος όλων των πολιτών.

Η προοδευτική δημοκρατική πρόταση για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προτείνει την ενίσχυση των δημόσιων πολιτικών και της επάρκειας της πολιτείας για την κλιματική κρίση, για την κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ