14/08/2021

Β. Αποστόλου: Βόρεια Εύβοια, πώς απαντάμε για την επόμενη ημέρα;

Άρθρο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Εύβοιας

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ την Πέμπτη 12/8/2021)

Έχουμε βρεθεί ξανά αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια. Όμως η σημερινή καταστροφή της είναι ολική. Σήμερα είναι 8η ημέρα που κατακαίγεται το νησί μας, δίνεται μια μάχη για τον έλεγχό της πυρκαγιάς, ενώ ήδη έχει καταλήξει σε όλες τις θάλασσες που περιβρέχουν τη Β. Εύβοια.

Περισσότερα από 400.000 στρ. Δάσους, 100.000 στρ. δενδρωδών καλλιεργειών αλλά και εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η εικόνα των πυρκαγιών να σβήνουν στη θάλασσα έδειξε ότι δεν υπήρξε ετοιμότητα επέμβασης στην έναρξή της, ούτε σχεδιασμός και συντονισμός στην πορεία αντιμετώπισής της. Έτσι κυριάρχησαν σε όλα τα μέτωπα οι απεγνωσμένες κραυγές των κατοίκων για την ανυπαρξία εναέριων μέσων.

Είναι αυτονόητο ότι το πρώτο και κυρίαρχο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά. Είναι όμως αποτυχημένη μια πολιτική διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών που έχει ως κανόνα την εκκένωση, χωρίς πρόνοια για πυρόσβεση των χωριών.

Τώρα αυτό που προέχει μετά τον έλεγχο της φωτιάς είναι η ανακούφιση των πολιτών. Παράλληλα βέβαια πρέπει να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις και ενισχύσεις, ενώ από πλευράς περιβάλλοντος να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι καείσες δασικές εκτάσεις και να κατασκευαστούν από τα καμένα τα απαραίτητα κλαδοπλέγματα και κορμοπλέγματα για την συγκράτηση των φερτών υλών των καμένων εκτάσεων.

Αυτό όμως που πρέπει να προσεγγιστεί σε πολιτικό επίπεδο είναι η επαναξέταση του μοντέλου δασοπυρόσβεσης. Κι αυτό όπως πολύ σωστά και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε απαιτεί διακομματική συνεννόηση.

Βαριά ευθύνη για το χειρισμό της επόμενης ημέρας ανήκει στη κυβέρνηση.

Ευθύνη επίσης έχουν και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να απαντήσουν τι προτείνουν και με ποιο τρόπο θα συμβάλλουν για να παραμείνουν στο νησί οι ρητινοκαλλιεργητές, οι δασεργάτες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το τουρισμό.

Όλοι θα κληθούμε κι ο καθένας χωριστά να δίνει καθημερινά την απάντησή του στο ερώτημα των ανθρώπων της Β. Εύβοιας ου δοκιμάζονται: Εσύ με τι τρόπο συνέβαλες για να έρθει φως την επόμενη μέρα.

Ας ετοιμάσουμε ο καθένας την απάντησή του.