ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/08/2021

Δ. Παπαδημούλης: Το πόρισμα Γκολντάμερ και το αποτυχημένο «επιτελικό» κράτος της ΝΔ

Δ. Παπαδημούλης: Το πόρισμα Γκολντάμερ και το αποτυχημένο «επιτελικό» κράτος της ΝΔ



​ Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο «Παρόν της Κυριακής»: Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας αποκάλυψε τη γύμνια του “επιτελικού” κράτους Μητσοτάκη. Προσπερνώντας τον αυτοθαυμασμό του Πρωθυπουργού και των στελεχών του, αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα είναι μια ριζική αναθεώρηση της πολιτικής στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει.

​Επιτακτική ανάγκη είναι να τροποποιηθεί το Ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και για τη στήριξη κα αποκατάσταση των πληγέντων ανθρώπων και περιοχών. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει πάνω από 950.000 στρέμματα και στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων έως το 2026, - έξι φορές λιγότερα από όσα έχουν καεί από τις αρχές του 2021!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να επικαλείται την κλιματική αλλαγή. Αγνόησε και τους επιστήμονες και τα σχέδια που του παραδώσαμε και αυτή είναι η πιο σοβαρή, εγκληματικών διαστάσεων, ευθύνη που θα πρέπει να του καταλογιστεί

​ Πληρώνουμε τον ρεβανσισμό και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το πόρισμα Γκολντάμερ, που εκείνος απέρριψε, το υιοθέτησε ο ΟΟΣΑ και υλοποίησε η Πορτογαλία! Με ευθύνη του, σήμερα εξακολουθούν να εμπλέκονται 45 συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς, και 17 φορείς και 6 υπουργεία για την καταστολή της.

Άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη φιλοξενεί η πολιτική εφημερίδα «Tο Παρόν της Κυριακής», η οποία κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα, Σάββατο 14 Αυγούστου.

Στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία παρουσίασε τις 7 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σχέδιο Aνασυγκρότησης, αλλά και εκείνης του Κυρ. Μητσοτάκη που ακολούθησε, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φωτίζει την επιτελική αποτυχία στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν στην Ελλάδα σχεδόν 1.000.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Το άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη, αποκαλύπτει τη διγλωσσία αλλά και «τον ρεβανσισμό και ανεπάρκεια του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του» τον οποίο σήμερα πληρώνουμε. Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν αξιοποίησε το πόρισμα Γκολντάμερ, που είχε εκπονηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο είχε συμφωνήσει και ο ίδιος και είχε τύχει και διακομματικής αποδοχής στη Βουλή, αλλά μέχρι και σήμερα, με ευθύνη του ίδιου και της κυβέρνησής του εξακολουθούν να εμπλέκονται 45 συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς, 17 φορείς και 6 υπουργεία για την καταστολή της!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα Γκολντάμερ παρότι εκπονήθηκε για την Ελλάδα μετά την τραγωδία στο Μάτι, και παρά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ το αγνόησε επιδεικτικά, «στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τον ΟΟΣΑ και το οικειοποιήθηκε και εφάρμοσε η Πορτογαλία».


Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «επιτακτική ανάγκη είναι να τροποποιηθεί το Ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι μόνο για τον τομέα πρόληψης της πολιτικής προστασίας. Και για τον τομέα της στήριξης των πληγέντων και της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν καταστρέψει ώς τώρα πάνω από 950.000 στρέμματα και στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων - έξι φορές λιγότερα από όσα έχουν καεί από τις αρχές του 2021!».

Συνέπεια και της κλιματικής κρίσης, «ο πρώτος μεγάλος καύσωνας αποκάλυψε τη γύμνια του επιτελικού κράτους», ωστόσο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να την επικαλείται, καθώς αγνόησε τους επιστήμονες και τα σχέδια που του παραδώσαμε και αυτή είναι η πιο σοβαρή, εγκληματικών διαστάσεων, ευθύνη που θα πρέπει να του καταλογιστεί».

 

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:


Το πόρισμα Γκολντάμερ και το αποτυχημένο «επιτελικό» κράτος της ΝΔ

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

Τις τελευταίες πολλές μέρες, καίγεται το μέλλον μας. Σχεδόν 1.000.000 δασικά στρέμματα χάθηκαν, αναρίθμητα ζώα οικόσιτα και μη, επιχειρήσεις, σπίτια, δεκάδες χωριά, παραδόθηκαν στις φλόγες.

Απέναντι σε αυτή την καταστροφή, η απουσία του επιτελικού κράτους του Κυρ. Μητσοτάκη είναι εκκωφαντική. Άνθρωποι, καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, στο έλεος της φωτιάς και της κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Παράλληλα, η οργή των ανθρώπων ξεσπά αυθόρμητα στις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών και στα social media που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφή, όποτε έρθει, θα είναι δύσκολη και θα πρέπει να αναμετρηθούμε με τις συνέπειές της. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, στην Συνέντευξη Τύπου που έδωσε παρουσιάζοντας τα 7 σημεία προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές, κατέστησε σαφές ευθύς εξαρχής ότι πρέπει να συμβάλλουμε ώστε αυτή η οργή να γίνει δύναμη αλλαγής. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση τυμβωρυχίας όπως αυτή που έκανε η ΝΔ στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την εγκληματική ανικανότητα των κυβερνητικών χειρισμών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να την επικαλείται, καθώς αγνόησε τους επιστήμονες και τα σχέδια που του παραδώσαμε και αυτή είναι η πιο σοβαρή, εγκληματικών διαστάσεων, ευθύνη που θα πρέπει να του καταλογιστεί.

Το καλοκαίρι του 2018, αμέσως μετά την φονική πυρκαγιά με τα εξωπραγματικά φαινόμενα σφοδρότητας ανέμων στο Μάτι, ζητήσαμε τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, Προέδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις Πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή με εκείνον επικεφαλής συνέταξε ένα πόρισμα εντοπίζοντας τις αδυναμίες, ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά από δω και στο εξής τις δασικές πυρκαγιές. Ο καθηγητής έθεσε τότε στον Αλέξη Τσίπρα ως προϋπόθεση, το να έχει για το πόρισμα αυτό και τη συναίνεση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι βέβαιος ότι δεν θα ετοιμάσει κάτι που θα αμφισβητηθεί ή που δεν θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης συμφώνησε.

Έτσι, στις αρχές του 2019 η επιτροπή, παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Ξανθόπουλο στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου υπήρξε διακομματική αποδοχή.

Κατόπιν εντολής του Αλέξη Τσίπρα, προχωρήσαμε τότε αμέσως στα πρώτα βήματα υλοποίησης όσων το πόρισμα προέβλεπε: Εκκινώντας από την προετοιμασία μιας μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της περίφημης «Πολιτικής Προστασίας» από μια σύγχρονη δομή, έναν φορέα διαχείρισης με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με όσα ίσχυαν ως τότε.

Ήταν ένα σχέδιο ριζικής μεταρρύθμισης, για το οποίο αναλύθηκαν σε βάθος μοντέλα χωρών με εμπειρία σε μοντέλα πολιτικής προστασίας, όπως των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, που κατέληξε στην πρόταση για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Προστασίας και Ανθεκτικότητας. Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε δεσμεύσει πόρους και από την ΕτΕπ και από την ΕΕ, οι εκλογές έφεραν όμως τη ΝΔ στην εξουσία και η νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη, στη μόνιμη προσπάθειά της να απαξιώσει το έργο μας, ματαίωσε τα πάντα.

Ωστόσο, επιμείναμε: Το Νοέμβρη του 2019 καταθέσαμε στη Βουλή το πλήρες σχέδιο με τη μορφή πρότασης νόμου - πρόταση την οποία επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε, όπως αγνόησε επιδεικτικά και το ίδιο το πόρισμα Γκολντάμερ, αφήνοντας όλα αυτά τα χρήσιμα εργαλεία ανάλυσης και επεξεργασίας στο συρτάρι. Την ίδια τύχη είχαν και η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, οι προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες που πάγωσαν, το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας, η αξιοποίηση των κονδυλίων πρόληψης δασικών πυρκαγιών…

Σήμερα, πληρώνουμε τον ρεβανσισμό και την ανεπάρκεια του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Νυχτωμένη σε αναπτυξιακά μοντέλα διαπλοκής του περασμένου αιώνα, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν αξιοποίησε το πόρισμα Γκολντάμερ, το οποίο στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τον ΟΟΣΑ και οικειοποιήθηκε και εφάρμοσε η Πορτογαλία (!), αλλά ψήφισε και ένα παρωχημένο νομοσχέδιο, από το οποίο απουσιάζουν όχι μόνο τα μέτρα πρόληψης, δασικής διαχείρισης ή η αποκατάσταση των καμένων περιοχών, αλλά και η άρση της συναρμοδιότητας των δεκάδων υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς – που όλα περιέχονταν στο πόρισμα Γκολντάμερ.

Με ευθύνη της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, σήμερα εξακολουθούν να εμπλέκονται 45 συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς, 17 φορείς και 6 υπουργεία Συνέπεια και της κλιματικής κρίσης, ο πρώτος μεγάλος καύσωνας αποκάλυψε τη γύμνια του επιτελικού κράτους. Προσπερνώντας πλέον, τον εξοργιστικό αυτοθαυμασμό στα διαγγέλματα του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων στελεχών του, οφείλουμε να εστιάσουμε σε αυτό που χρειάζεται επειγόντως η χώρα μας αυτή τη στιγμή: μια ριζική αναθεώρηση πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει.


Επιτακτική ανάγκη είναι να τροποποιηθεί το Ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι μόνο για τον τομέα πρόληψης της πολιτικής προστασίας. Και για τον τομέα της στήριξης των πληγέντων και της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν καταστρέψει ώς τώρα πάνω από 950.000 στρέμματα και στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων - έξι φορές λιγότερα από όσα έχουν καεί από τις αρχές του 2021!

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής απέναντι στην εντεινόμενη κλιματική κρίση. Αν για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί και αλλαγή κυβέρνησης, θα το αποφασίσει ο Ελληνικός λαός στις εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν.

 

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ