ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/08/2021

Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μας οδηγεί σε μια περιβαλλοντική κρίση με τραγικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα

Σ. Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μας οδηγεί σε μια περιβαλλοντική κρίση με τραγικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα



Στις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην Ηλεία αλλά και σε όλη τη χώρα λόγω των δασικών πυρκαγιών αλλά και στην επικίνδυνη οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και φυσικού περιβάλλοντος, με παράδειγμα την προστατευόμενη περιοχή στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, αναφέρθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρωινή της Ηλείας» και στο συντάκτη Παναγιώτη Φωτεινόπουλο.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε συγκεκριμένα ότι το τεράστιο οικολογικό πλήγμα που έχει δεχθεί η Ηλεία, με καταστροφή δασικών οικοσυστημάτων και καλλιεργούμενων εκτάσεων, προϋποθέτει, πέρα από την αυτονόητη άμεση οριοθέτηση και κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων, την προστασία και τη φύλαξή τους, την άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και ένα ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης των δασικών οικοσυστημάτων και της οικονομίας, με ευθύνη και χρηματοδότηση της Πολιτείας και συμμετοχή των τοπικών εργαζομένων προκειμένου να στηριχθεί το τοπικό εισόδημα. Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης για ιδιώτες αναδόχους ή χορηγούς των αποκαταστάσεων είναι εξόχως προβληματική, καθώς η πολιτεία έχει την ευθύνη του συνόλου της αποκατάστασης που πρέπει να γίνει σε όλες τις περιοχές και όχι μόνο εκεί που θα ενδιαφερθούν ανάδοχοι και χορηγοί.

Ο Σ. Φάμελλος στη συνέντευξή του ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την κεντρική πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη των πυρκαγιών και αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί με την εξαγγελία μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ούτως ή άλλως είχε την ευθύνη της δασικής πολιτικής. Ουσιαστική ενίσχυση της δασικής πολιτικής μπορεί να γίνει με προσλήψεις στελεχών και προσωπικού δασοπροστασίας και με χρηματοδότηση.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος που επηρεάζουν την αναπτυξιακή λειτουργία του νομού Ηλείας και στην μεγάλη οπισθοχώρηση των πολιτικών για τη βιοποικιλότητα τα τελευταία δύο χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κυπαρισσιακού Κόλπου όπου και το ΥΠΕΝ δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που έχει και δεν καταθέτει στην περιοχή ένα σχέδιο Διαχείρισης που θα αποδώσει ταυτόχρονα τοπική εργασία και ανάπτυξη και εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό. Έτσι όμως η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της και αφετέρου δεν αξιοποιείται ο φυσικός πλούτος της περιοχής για τη δημιουργία τοπικής ανάπτυξης.

Το φετινό καλοκαίρι το ΥΠΕΝ κρύβεται πίσω από επιστολές υπαλλήλων, με ασαφείς εντολές προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης των πιέσεων από τον τουρισμό αντί να ολοκληρώσει τις μελέτες για τα Σχέδια Διαχείρισης που είχε αναθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για όλη την Ελλάδα και το Προεδρικό Διάταγμα παραμένει στα χαρτιά, ούτε η προστασία επιτυγχάνεται ούτε η τοπική ανάπτυξη εξυπηρετείται. Αντίθετα, δυσχεραίνεται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, διότι η κυβέρνηση ΝΔ καταργεί τα ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης, μεταφέροντας τη διοίκηση στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα ακόμη «επιτελικό μπάχαλο Μητσοτάκη» το οποίο κινδυνεύουμε να μας οδηγήσει σε νέα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υπέρογκο πρόστιμο.

Τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβέρνηση και οι υποσχέσεις των βουλευτών της ΝΔ για κατάργηση του ΠΔ Κυπαρρισσιακού, πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα και στην τοπική κοινωνία ή οποία συζητά για την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος και όχι για τη διεκδίκηση ενός σχεδίου διαχείρισης και ανάπτυξης με σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις και το φυσικό πλούτο, που θα έπρεπε να είναι ο στόχος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται επίσης και το άρθρο 218 του Ν.4782 του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο «σαλαμοποιεί» τις περιοχές Natura 2000, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να θεσμοθετούνται περιβαλλοντικοί όροι, χρήσεις γης, όροι δόμησης σε τμήματα μόνο των περιοχών αγνοώντας ότι τα οικοσυστήματα είναι ενιαία με ενιαίες λειτουργίες. Το άρθρο αυτό όχι μόνο θα είναι αναποτελεσματικό και καταστροφικό αν εφαρμοστεί, αλλά θα οδηγήσει και σε νέες καταδίκες και πρόστιμα, καθώς ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα για τη συμβατότητά του με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ίδια «σαλαμοποίηση» παρατηρείται πλέον και στο χωρικό σχεδιασμό, όπου ακόμη και σε περιοχές με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο μπορεί για ένα οικόπεδο ή για μια υπο-περιοχή μπορούν να θεσμοθετηθούν διαφορετικοί όροι δόμησης και χρήσεις γης, κατά περίπτωση και κατά παραγγελία. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να κάνει το ρουσφέτι επιστήμη.

Για τον ίδιο λόγο προκύπτουν ερωτήματα για την επιλογή εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) μόνο για τη Δυτική Βόρεια Ηλεία, και όχι π.χ. για όλη την Ηλεία, καθώς και για τη συμβατότητα αυτού με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Το ΕΠΣ αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα του χωρικού σχεδιασμού, που μπορεί να εμπλέξει περισσότερο παρά να βοηθήσει την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση επιλέγοντας τη διάσπαση του σχεδιασμού δημιουργεί πρόσκαιρες εντυπώσεις αλλά στην πράξη δημιουργεί νέα προβλήματα. Προτεραιότητα πλέον πρέπει να δοθεί και στις καμένες εκτάσεις του νομού Ηλείας. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει να ενταχθεί το σύνολο των εκτάσεων όλων των ΟΤΑ -και φυσικά και οι καμένες εκτάσεις- σε ενιαία και συμπαγή πολεοδομικά σχέδια που θα δώσουν αναπτυξιακό μέλλον για όλο τον Νομό.

Όπως φαίνεται και από τη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει πρόγραμμα και στρατηγική για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά μόνο για τον πολλαπλασιασμό και τη διαχείριση της εξουσίας της. Μας έχει οδηγήσει σε μια περιβαλλοντική κρίση με τραγικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύθηκε:

Ο Σ. Φάμελλος μιλάει στην «Πρωινή»: «Ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης στην Ηλεία με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας»

Την ανάγκη κατάρτισης ενιαίου σχεδίου αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της οικονομίας της Ηλείας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο ηλειακής καταγωγής βουλευτής Θες/νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αδυνατίζει» συνειδητά το κράτος, ο κ. Φάμελλος της αποδίδει σοβαρές ευθύνες στη διαχείριση των πυρκαγιών και διαρκή επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα». Παράλληλα, σχολιάζει τις εξελίξεις στον Κυπαρισσιακό, καταθέτει τον προβληματισμό του για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και χαρακτηρίζει «τραγικό κοινωνικό λάθος» την εκλογική εργαλειοποίηση των κρίσεων που βιώνει η χώρα.

 

Ποια είναι η εικόνα που σχηματίσατε από την περιοδεία σας στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας και τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα κατά τη γνώμη σας;

Στην Ηλεία έχουμε μία νέα μεγάλη οικολογική καταστροφή. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης την ποσοτικοποιούν περίπου στα 150.000 στρέμματα. Αυτό αποτυπώνει το μέγεθος του οικολογικού πλήγματος που έχει δεχθεί η περιοχή. Είναι πολύ μεγάλη η ζημιά στο επίπεδο του δασικού οικοσυστήματος αλλά και των καλλιεργειών, ιδιαίτερα σε ελαιόδεντρα. Αν το συνυπολογίσουμε με τις υπόλοιπες πυρκαγιές που έχουμε σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να ομολογήσουμε ότι στη χώρα μας έχουμε μια βιβλική καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων. Ήδη έχουμε πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένα, κάτι που υποδηλώνει και τη μεγάλη δυσκολία ανάκαμψης των δασικών οικοσυστημάτων αλλά και των κοινωνιών και της τοπικής οικονομίας που συναρτάται με αυτά. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα οριοθέτηση και κήρυξη της αναδασωτέας περιοχής και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προστασίας της, στο οποίο θα πρέπει να εμπλακεί ο τοπικός πληθυσμός, γιατί θα υπάρχει κι ένα μεγάλο ζήτημα ποιος θα ελέγξει την αναδασωτέα, αλλά και τι θα κάνει, πού θα απασχοληθεί όλη η τοπική κοινωνία.

Άρα στη διαδικασία της αποκατάστασης, η απάντηση είναι ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν από ένα πρόγραμμα αντιδιαβρωτικής-αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο της περιοχής, διότι το ζητούμενο από Σεπτέμβριο θα είναι μήπως η διάβρωση των καμένων περιοχών δημιουργήσει αποσάθρωση του εδάφους και πλημμυρικά φαινόμενα, οπότε θα έχουμε και δεύτερο πλήγμα από την κλιματική κρίση και μετά τις πυρκαγιές. Στα αντιπλημμυρικά έργα και στην υλοτόμηση των καμένων επίσης μπορούν να εμπλακούν οι τοπικές κοινωνίες. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δηλώσεις του πρωθυπουργού για ιδιώτες αναδόχους ή χορηγούς των αποκαταστάσεων που θα κάνουν κατά περίπτωση και κατά τμήμα αποκαταστάσεις και αντιδιαβρωτικά, θα είναι τραγικό και προβληματικό μέτρο. Δεν μπορούμε να έχουμε στα 100 στρέμματα αποκατάσταση και στα άλλα 100 να μην έχουμε, ανάλογα με το ποιος χορηγός θέλει να προβληθεί. Το σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας πρέπει να είναι ενιαίο, να γίνει με ευθύνη και χρηματοδότηση της πολιτείας, που θα συμπεριλαμβάνει τους τοπικούς εργαζόμενους όλων των κατηγοριών (πχ. κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, ρητινοπαραγωγούς, υλοτόμους, κ.λπ.) με ένα πλαίσιο τουλάχιστον πενταετίας, για να μπορέσει να ανακάμψει το τοπικό εισόδημα. Άρα, κήρυξη αναδασωτέας, προστασία και φύλαξή της, αντιδιαβρωτικά-αντιπλημμυρικά έργα και σχέδιο αποκατάστασης και της οικονομίας και των δασικών οικοσυστημάτων με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών.

 

Η κυβέρνηση προανήγγειλε τη μεταφορά των δασαρχείων από την Αποκεντρωμένη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πώς σχολιάζετε την απόφαση και ποια είναι η άποψή σας για την «αντιπυρική» κυβερνητική πολιτική;

Οι πυρκαγιές που ζούμε σήμερα σε όλη τη χώρα, είναι δυστυχώς αποτύπωμα της επιλογής της κυβέρνησης να μην αναλάβει δημόσιες πολιτικές, να μην ασκήσει πολιτικές προς όφελος όλης της κοινωνίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «παγώσει» εδώ και δύο χρόνια το σχέδιο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, που της παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με 550 προσλήψεις δασολόγων-δασοπόνων και 140 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό και τη διαχείριση των δασών, έχει σταματήσει το πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.066 εργαζόμενους -εκ των οποίων 200 στην Ηλεία- το φθινόπωρο του 2019 και δεν έχει προχωρήσει στον βαθμό που έπρεπε –παρότι παρέλαβε συγκεκριμένο νόμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- τη λεγόμενη προσαρμογή στην κλιματική κρίση, δηλαδή τη δόμηση ανθεκτικότητας της κοινωνίας μας, (δασικά οικοσυστήματα, λιμάνια, υποδομές, δρόμοι, εγγειοβελτιωτικά κλπ).

Ήταν επιλογή της να αδυνατίσει το κράτος. Έχει άλλη άποψη για την πολιτεία, θεωρεί ότι το κράτος είναι απλά η καρέκλα της εξουσίας, να διορίζεις κολλητούς, γαλάζια παιδιά ή να πουλάς κομμάτια του, όπως ιδιωτικοποιεί το δίκτυο φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, όπως κλείνει ΑΕΙ για να βολεύει τους κολεγιάρχες κι όλα τα υπόλοιπα που ζούμε και ζείτε και στην Ηλεία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κεντρική πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Όσον αφορά την εξαγγελία για τα δασαρχεία, ξέρετε πολύ καλά ότι η δασική πολιτική ήταν στη νομοθετική ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος. Άρα δεν ήταν «ορφανά» από την πολιτική ηγεσία. Πώς κάναμε τους δασικούς χάρτες; Θεωρώ ότι αυτή η εξαγγελία είναι ένα ακόμα σπασμωδικό και επικοινωνιακό σχέδιο. Αισθάνθηκαν τη μεγάλη κατακραυγή, γιατί απουσίαζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση, και έριξαν μια τουφεκιά στον αέρα. Δεν αλλάζει η πολιτική ευθύνη του ΥΠΕΝ όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης, που όμως δεν υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επίσης, η μεταφορά από την Αποκεντρωμένη στο ΥΠΕΝ σημαίνει ότι οι αποφάσεις, αντί πχ για την Πάτρα, θα παίρνονται στην Αθήνα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει σταματήσει τις προσλήψεις και τη χρηματοδότηση στις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη και να προστατεύουν το περιβάλλον. Με την τωρινή κατάσταση, δεν υλοποιείται ούτε το ένα ούτε το άλλο. Επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να ενισχύσει το δημόσιο, ανακοίνωσε απλά τη μεταφορά σε μια άλλη υπηρεσία. Επιφυλασσόμεθα μέχρι να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, γιατί μπορεί να προκύψουν κι άλλα προβλήματα του «επιτελικού κράτους», γιατί το μόνο που βλέπουμε είναι ένα επιτελικό μπάχαλο.

 

Η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ ζήτησε εγγράφως από τον Δήμο Ζαχάρως να λάβει μέτρα μετριασμού της τουριστικής πίεσης, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του δήμου και δημιούργησε σύγχυση στους πολίτες για τη χρησιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος. Ποιος ευθύνεται για όλο αυτό;

Στην περίπτωση του Κυπαρισσιακού διαπιστώνουμε τι αποτελέσματα έχει στην κοινωνία όταν οι φορείς που έχουν την ευθύνη θεμάτων που αφορούν είτε το περιβάλλον είτε την οικονομία, δεν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη άσκησης πολιτικής που τους αφορά – κι αυτό αφορά σχεδόν όλους τους φορείς διαχείρισης και “συνομιλητές” του Κυπαρισσιακού. Το ΥΠΕΝ σαφέστατα έχει την ευθύνη, όχι απλά να στέλνει επιστολές των υπαλλήλων, αλλά έχει την πολιτική ευθύνη του σχεδιασμού ενός τοπικού σχεδίου διαχείρισης που θα υλοποιεί αφενός το Προεδρικό Διάταγμα, για να είναι η Ελλάδα εντάξει απέναντι στην ΕΕ και στις διεθνείς συμβάσεις και στις υποχρεώσεις που δημιουργεί το ελληνικό Σύνταγμα, και αφετέρου να αναδεικνύει το φυσικό κεφάλαιο της περιοχής και να δημιουργεί τοπικό πλούτο. Όμως το ΥΠΕΝ επί ΝΔ έχει αποχωρήσει από αυτήν την πολιτική ευθύνη, το βλέπετε με τις επιστολές που διακινούνται, οι οποίες έχουν βάση και αφετηρία τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης για την περιοχή. Ένα Προεδρικό Διάταγμα που βγήκε προφανώς με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με ευθύνη, διότι είχαμε καταδίκες από το ΣτΕ και την ΕΕ και έπρεπε να στηρίξουμε την πατρίδα μας και το απόθεμά της, αυτή τη στιγμή έχει γίνει ένα χαρτί που δεν περνά στην φάση υλοποίησής του και δυσκολεύει περαιτέρω και τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, διότι η κυβέρνηση ΝΔ καταργεί τη διοίκηση στους Φορείς Διαχείρισης, όπου θα υπήρχε τοπική συμμετοχή και θα διαχειρίζονταν την περιοχή, μεταφέροντας τη διοίκηση στην Αθήνα.

Δεύτερον, έχει «παγώσει» τις μελέτες για τα Σχέδια Διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 που ανέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οπότε εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε παραδοτέα, που ήταν τα σχέδια διαχείρισης για όλες τις περιοχές, να ξέρει δηλαδή κάθε περιοχή τι δραστηριότητες μπορεί να αναπτύξει και πού και τι οικονομικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, γιατί το φυσικό κεφάλαιο είναι προφανώς πλούτος βιοποικιλότητας που πρέπει να συντηρείται, από την άλλη είναι και αναπτυξιακός πλούτος, που πρέπει να αξιοποιείται. Κι εδώ δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στην τοπική κοινωνία με ευθύνη της κυβέρνησης και των βουλευτών της, που αντί να εφαρμόσουν αυτά που οι διεθνείς κανόνες και το Σύνταγμα επιβάλλουν, εδώ και δύο χρόνια μάλλον ασχολούνται περισσότερο με το να εξαγγέλλουν ότι θα καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Το ΥΠΕΝ, τελικά εγκλωβισμένο, μπροστά στο ότι από τη μία υπόσχεται κατάργησή του και από την άλλη πιέζεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις να εφαρμόσουμε κανόνες προστασίας της φύσης, καταλήγει να αφήνει ξεκρέμαστη την περιοχή. Αυτό είναι το επιτελικό μπάχαλο, να μην κάνεις τίποτα, να γυρίζεις προς τα πίσω και να μειώνεις την Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε να έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη να υπογράφει τα έγγραφα και να δίνει και εργαλεία στην περιοχή.

Η Αυτοδιοίκηση, έχοντας αυτήν την πολιτεία απέναντι, μέσα στα ίδια αδιέξοδα, υποθέτω ότι πιέζει την κυβέρνηση να καταργήσει το Προεδρικό Διάταγμα αλλά από την άλλη δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία να διεκδικήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο διαχείρισης. Όλα αυτά έχουν ως τελικό αποτέλεσμα να αμφισβητείται το φυσικό απόθεμα της περιοχής, το οποίο μου φαίνεται τραγικό, να αμφισβητεί ο δήμος τον πλούτο του και να αμφισβητεί στους πολίτες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον πλούτο που τον έχει αναδείξει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, για να μπορέσει να δημιουργήσει και νέο διαφορετικό εισόδημα για την περιοχή. Και η συζήτηση γίνεται μόνο για το πώς θα πάμε προς τα πίσω κι όχι μπροστά. Εκτιμώ ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικής βούλησης και πολιτικής επάρκειας από όλους τους φορείς, που δεν στηρίζουν και την κοινωνία και το περιβάλλον, διότι τα έγγραφα που έχω διαβάσει, δεν δίνουν προοπτική ούτε στην κοινωνία ούτε στο περιβάλλον.

 

Ποια είναι η άποψή σας για την πρόβλεψη δημιουργίας υπο-περιοχών εντός περιοχών NATURA 2000;

Είναι το λεγόμενο άρθρο 218 του Άδ. Γεωργιάδη. Το χρεώνουμε στο όνομά του γιατί ήταν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που πήρε την αρμοδιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να υπάρχουν σε τμήματα των περιοχών NATURA, κατά περίπτωση και κατά παραγγελία, ειδικά σχέδια. Αντί να έχουμε δηλαδή ένα ενιαίο Προεδρικό Διάταγμα, να κόψουμε 50 κομμάτια, σαν ταψί μπακλαβά, μια περιοχή Natura 2000 και να βγάλουμε μόνο σε ένα τμήμα του περιβαλλοντικούς όρους, όρους δόμησης και χρήσεις γης, αγνοώντας ότι το οικοσύστημα είναι ενιαίο και έχει ενιαίες λειτουργίες. Το άρθρο 218 όχι μόνο θα είναι αναποτελεσματικό και καταστροφικό αν τυχόν εφαρμοστεί, αλλά μπορεί να αποτελέσει την αρχή νέας καταδίκης και προστίμων από την Ευρ. Επιτροπή, γιατί έχουν ήδη γίνει ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και ήδη υπάρχει σχετική έρευνα από τη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της ΕΕ. Δεν γνωρίζω καν αν θα προωθηθεί κάποιο Προεδρικό Διάταγμα τελικά, γιατί το ΣτΕ τηρεί και γνωρίζει τους κανόνες και τις υποχρεώσεις της χώρας παγκοσμίως αλλά και του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν το κάνει αυτό μόνο στις περιοχές NATURA. Υπήρξε νέο άρθρο σε άλλο νόμο που λέει ότι ακόμα και στις περιοχές με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο μπορεί για ένα οικόπεδο ή για μια περιοχή να βγάλεις διαφορετικούς όρους δόμησης και διαφορετικές χρήσεις γης, κατά περίπτωση και κατά παραγγελία. Η κυβέρνηση έχει κάνει το ρουσφέτι επιστήμη. Η διάσπαση του σχεδιασμού όμως και η καταπάτηση των κανόνων οδηγεί στο να μειώνεται το αναπτυξιακό απόθεμα της χώρας και κανένας δεν βγαίνει κερδισμένος από τη λογική των εξαιρέσεων, γιατί ακόμα και ένα ξενοδοχείο χτισμένο σε περιοχή με υποβαθμισμένες χρήσεις γης, δεν θα έχει το περιβαλλοντικό απόθεμα για να τροφοδοτήσει τη δική του λειτουργία.

 

Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το παραλιακό μέτωπο της βόρειας Ηλείας. Δεν είναι μια απόφαση θετική, που ενδεχομένως θα διευθετήσει χρόνια προβλήματα;

Έχω πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία. Γιατί στη βόρεια Ηλεία και όχι και στη νότια Ηλεία αυτό το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο (ΕΠΣ); Γιατί στη Δυτική βόρεια Ηλεία και όχι στο σύνολο της βόρειας Ηλείας; Θα προχωρήσουμε ένα σχέδιο μόνο για την παραλία και θα αφήσουμε υπανάπτυκτη την εσωτερική περιοχή; Γιατί στα παράλια κι όχι στις καμένες εκτάσεις που έχουν τώρα προτεραιότητα; Εφόσον η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κάνει τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ) που θα αφορούν το σύνολο της έκτασης των δήμων, ποια θα είναι η διαφορά σε έναν δήμο που θα υλοποιήσει στο σύνολό του το ΤΠΣ και θα έχει ταυτόχρονα και ΕΠΣ; Ποιο θα υπερισχύει; Θα έχει ειδικά οικονομικά εργαλεία το ΕΠΣ ή θα είναι απλά μια εξαίρεση από τον κανόνα του σχεδιασμού, που θα καθυστερήσει τις υπόλοιπες περιοχές ή θα τις αφήσει υπανάπτυκτες ή θα τους δημιουργήσει υποχρεώσεις που δεν θα έχουν ή πιθανά αγαπητοί του συστήματος σε κάποιες περιοχές όπου θα φωτογραφηθούν εξαιρέσεις; Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν με την τακτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά όχι αποτελέσματα. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να γίνουν πολεοδομικά –ή χωρικά, όπως τα ονομάζουμε εμείς γιατί αφορούν όλο το χώρο- σχέδια στο σύνολο της έκτασης των δήμων.

Το να κάνουμε φωτογραφικές ρυθμίσεις, μπορεί να ευνοεί μια περιοχή, αλλά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υπόλοιπες. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα και για το περιεχόμενο και για το τι θα γίνει για όλους αυτούς που θα μείνουν πίσω. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι οι πυρόπληκτοι δήμοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο σχέδιο αποκατάστασης, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με ένα πολεοδομικό σχέδιο. Εγώ λοιπόν θα αντιπρότεινα να εντάξουμε το σύνολο των εκτάσεων όλων των ΟΤΑ -και τη νότια και τη βόρεια Ηλεία και τις καμένες εκτάσεις- σε ενιαία συμπαγή πολεοδομικά σχέδια που θα δώσουν αναπτυξιακό μέλλον για όλη την περιοχή. Τι έχει να πει η κυβέρνηση στην πρόταση για χρηματοδότηση ενιαίου αναπτυξιακού σχεδίου για όλη την έκταση των ΟΤΑ της Ηλείας λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη;;;

 

Ποιες είναι οι πολιτικές εκτιμήσεις σας μετά το καλοκαίρι των πυρκαγιών; Είναι πιθανές οι πρόωρες εκλογές;

Το σχέδιο των πολιτικών εξελίξεων από τη μεριά της κυβέρνησης κρίνεται με τα μέτρα και τα σταθμά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κ όχι με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις. Η δική μας εκτίμηση για την πολιτική είναι ότι μια κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα και μια στρατηγική για να πάει κάπου την ελληνική κοινωνία, άρα χρειάζεται την τετραετία για να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκτιμώ ότι δεν υπάρχει στρατηγική και ιδεολογία, αλλά μόνο ένα σχέδιο διαχείρισης της εξουσίας. Μόνο κριτήριο είναι πώς θα πολλαπλασιάσουν και θα στηρίξουν τη διαχείριση της εξουσίας κάτι που πολλές φορές οδηγεί και στην εκμετάλλευση του ελληνικού κράτους, όπως τα ρουσφέτια και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει πολλές φορές προεκλογικό σενάριο, αυτό το είδαμε και το καλοκαίρι του 2020 όταν είχε εξαγγείλει ότι κερδίσαμε τον κορονοϊό και δυστυχώς είχαμε τραγικά αποτελέσματα από το τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο, τα οποία πληρώσαμε πάρα πολύ άσχημα. Πρέπει να σα πω ότι στη βόρεια Ελλάδα είχαμε πάρα πολλά θύματα και μια τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και φέτος, να πολιτικοποιήσει τη διαχείριση του κορονοϊού και άλλων θεμάτων. Μου έκανε εντύπωση με ποια επάρκεια βγήκε και είπε ο πρωθυπουργός ότι θα έχουμε ήσυχο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά και μετά πήγε ο Ερντογάν στην Αμμόχωστο και έκανε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις. Μας είπε ότι θα έχουμε ένα διαφορετικό και ήρεμο καλοκαίρι στον τουρισμό και στον κορονοϊό και βλέπουμε ότι δεν υλοποιείται. Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε ότι προετοίμαζε ένα άλλο πολιτικό κλίμα και εξελίξεις ο κ. Μητσοτάκης, που δυστυχώς με τραγικότατο τρόπο το κλίμα, οι πυρκαγιές μάς έχουν φέρει νέα δεδομένα. Δεν ξέρω τι σενάριο θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Η δική μας ανάγνωση ήταν ότι σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης δεν συζητάς για εκλογές ούτε εκμεταλλεύεσαι και εργαλειοποιείς την κρίση. Όταν έχεις πλέον και μια περιβαλλοντική κρίση με τραγικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα, δεν πρέπει να είναι προτεραιότητά σου το να κάνεις εκλογές αλλά να στηρίξεις μια κοινωνία στην ανάκαμψη της. Θα είναι τραγικό κοινωνικό λάθος, δε μιλάω για πολιτικά ή κομματικά θέματα, να προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποιος αφορμές για εκλογές αυτήν την περίοδο. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να σχεδιάζει το Μαξίμου. Σχεδιάζει με διαφορετικά κριτήρια από μας, γιατί αποδείχθηκε ότι το συμφέρον της πολιτείας και της κοινωνίας δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή κριτήριο για τον κ. Μητσοτάκη.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ